Lastik Salıncak Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çocuklarınızın dışarıda daha fazla zaman geçirmesini istiyorsanız, açık havayı biraz daha eğlenceli hale getirmeyi düşünün. Bir lastik salıncak asmak, çocuklarınızın yıllarca keyif alacağı eğlenceli bir şey yaparken istenmeyen eski bir lastiği geri dönüştürmenin harika bir yoludur. İhtiyacınız olan tek şey birkaç malzeme ve biraz bilgi birikimi, en önemlisi de çocuklarınızın güvenliğini düşünerek onlara mükemmel bir lastik salıncak yapmak.

Adımlar

Basit Bir Lastik Salıncak Yapımı

  1. adım 1 uygun eski, istenmeyen bir lastik bulun.
    Uygun eski, istenmeyen bir lastik bulun. Lastiğin nispeten temiz olduğundan ve insanların ağırlığı altında yarılmayacak kadar iyi durumda olduğundan emin olun.
    • Lastik ne kadar büyükse, bir noktaya kadar o kadar iyidir. Çocukların lastiğin içine oturması için bolca yer olmasını isteseniz de, gerçekten büyük bir lastik özellikle ağır olacaktır ve standart bir ağaç dalı için çok fazla ağırlığa sahip olabilir. Kendi dalınız için boyut ve ağırlık arasındaki mükemmel denge konusunda sağduyunuzu kullanın.
  2. adım 2 lastiği temizleyin.
    Lastiği temizleyin. Lastiğinizi ağır deterjanla iyice yıkayın, tüm dış yüzeyini fırçalayın ve içini de durulayın. Kirli bir lastik iyi temizleniyorsa, kullanılmasında bir sakınca yoktur.
    • İnatçı yağ lekelerini çıkarmak için WD40 veya bir lastik temizleme ürünü kullanın. İnsanlar bu lastiğin üzerine oturacak, bu nedenle ne kadar çok yağı çıkarırsanız o kadar iyi olur. Temizleyici kalıntılarını da temizlediğinizden emin olun!
  3. adım 3 lastik salıncağınızı asabileceğiniz uygun bir dal bulun.
    Lastik salıncağınızı asabileceğiniz uygun bir dal bulun. Ağaç dalının kendisi kalın ve sağlam olmalı, çapı en az 10 inç (25 cm) civarında olmalıdır. Ağacın büyük ve sağlıklı olduğundan, ağacın dengesiz olduğunu gösterebilecek herhangi bir zayıflık belirtisi olmadığından emin olun. İzole edilmiş bir Akçaağaç veya Meşe ağacı genellikle en iyi sonucu verir.
    • Seçeceğiniz dal, ihtiyacınız olan ip uzunluğunu etkileyecektir. Bir lastik salıncak dalı için iyi boyutlar, sağlam ağaç dalından yere kadar yaklaşık 9 fittir (2,7 metre).
    • Dal, lastik salıncağınızı üzerine astığınızda salıncağın hemen ağacın gövdesine çarpmayacağı kadar ağaçtan uzağa uzanmalıdır. Lastik salıncağınızı bir dalın en ucuna yerleştirmek istemeseniz de, gövdenin birkaç metre yakınına da bağlayamazsınız.
    • Ağaç dalı ne kadar yüksekse, lastik salıncak da o kadar yüksekte sallanacaktır. Dolayısıyla, küçük bir çocuk için lastik salıncak yapıyorsanız, yere daha yakın bir dal seçmek isteyebilirsiniz.
  4. adım 4 i̇pi satın alın.
    Halatı satın alın. Yaklaşık 50 feet (15,2 metre) ip alın. Ağırlık uygulandığında yıpranmayacak veya kopmayacak kaliteli bir ip olmalıdır.
    • Lastik salıncağınız için kullanabileceğiniz ağır hizmet tipi tırmanma halatları veya yardımcı halatlar gibi çeşitli halatlar vardır, ancak isterseniz zincir de kullanabilirsiniz. Basit bir lastik salıncakta galvanizli zincir daha uzun süre dayanır ancak halatın kullanımı daha kolaydır, potansiyel olarak ağaç dalına daha az zarar verir ve çocuklar için tutunması daha kolaydır.
    • Kaliteli halatın yanı sıra, yıpranmanın en olası olduğu yerlerde (ağaçla, lastikle ve ellerle temas ettiği her yerde) halatın uzunluğu boyunca hortum uygulanarak yıpranma önlenebilir.
  5. adım 5 lastiğe bazı drenaj delikleri açın.
    Lastiğe bazı drenaj delikleri açın. Bu lastik yağmur altında kalacağı için, katı halde bırakılırsa lastiğin içinde su birikecektir. Biriken suyu önlemek için, lastiğin tabanı olacak yere üç delik açın.
    • Lastiğinizi delerken dikkatli olun. Lastiğin iç kısmında matkap ucunuzla vurabileceğiniz metal teller olabilir. Delme işlemi sırasında farklı bir katmana çarpabileceğinize hazırlıklı olun.
  6. adım 6 dala çıkmak için bir merdiven kullanın.
    Dala çıkmak için bir merdiven kullanın. Merdiveni güvenli bir şekilde konumlandırdığınızdan emin olun, böylece merdivenden düşmezsiniz. Siz tırmanırken bir arkadaşınızın merdiveni sabit tutması akıllıca bir önlemdir.
    • Merdiveniniz yoksa, halatı dalın üzerinden geçirmenin başka bir yolunu bulmanız gerekecektir. Bir rulo koli bandı veya eşdeğer ağırlıkta bir şey bulun ve ipin ucuna bağlayın. Ardından koli bandını dalın üzerine atın, böylece ip dalın üzerinde ilmeklenmiş olur. Halat dalın üzerinde ilmeklendikten sonra, koli bandını ya da halatın ucu için ağırlık olarak kullandığınız şeyi çözün.
  7. adım 7 i̇pi ağaç dalının üzerine yerleştirin.
    Halatı ağaç dalının üzerine yerleştirin. İpi, daldaki düğümler veya kusurlar tarafından sürtünmeyecek şekilde konumlandırın. Yerinde kaldığından emin olmak için ipi dalın etrafına birkaç kez sarmak isteyebilirsiniz.
    • Boru satın aldıysanız, ipin bu kısmının her iki yanında (dala dayandığı yerde) yıpranmayı önleyici boru bulunmalıdır.
  8. 8. adım i̇pin bu ucunu bir papyon ya da balıkçı ipi kullanarak ağaç dalına sabitleyin.'s bend.
    İpin bu ucunu bir papyon veya balıkçı kıvrımı kullanarak ağaç dalına sabitleyin. (Kare düğüm kullanmayın. Kare düğümler ilk yardım düğümü olarak tasarlanmıştır. Kaybolan uçlardan birini geriye doğru çekerseniz, dağılacaktır). Düğümün sağlam olduğundan emin olun. Eğer nasıl yapılacağını bilmiyorsanız, bilen birini bulun.
    • Eğer ipi yerden dalın üzerinden geçirdiyseniz, yerden bir kayma düğümü atmanız ve daha sonra dalda kenetlenecek şekilde sıkmanız gerekecektir.
  9. adım 9 i̇pin diğer ucunu lastiğin üst kısmının etrafına bağlayın.
    İpin diğer ucunu lastiğin üst kısmının etrafına bağlayın. İpi lastiğin üst kısmının etrafına sabitlemek için yine kare bir düğüm kullanın.
    • Düğümünüzü atmadan önce lastiğin yerden ne kadar uzakta olmasını istediğinize karar verin. Lastik, yerdeki engelleri temizlemeli ve çocuğunuzun bacaklarının yere sürtünmemesi için yeterince yüksek olmalıdır, bu nedenle yerden en az bir ayak yüksekte olmalıdır. Öte yandan, çocuğunuzun kendi başına içine giremeyeceği kadar yüksek olmamalıdır. Düğümü sabitlediğinizde lastiğin bu yükseklikte olduğundan emin olun.
    • Drenaj deliklerini altta tutmayı unutmayın, lastiğin üst kısmı deliklerin olduğu tarafın karşısında olsun.
  10. adım 10 fazla ipleri kesin.
    Fazla ipi kesin. İpin kuyruğunu yukarı doğru bağlayın, böylece yanlışlıkla yola çıkmayacak veya çözülmeyecektir.
  11. adım 11 i̇sterseniz salıncağın altındaki zemini sabitleyin.
    İsterseniz salıncağın altındaki zemini düzeltin. Lastik salıncaktan atlarken (veya düşerken) iniş için daha yumuşak bir yüzey oluşturmak üzere zemine malç ekleyin veya kazın.
  12. adım 12 salıncağı test edin.
    Salıncağı test edin. Salıncağın sallanmak için iyi oturup oturmadığını kontrol edin. Başkalarının salıncağa binmesine izin vermeden önce, bir şeylerin ters gitmesi ihtimaline karşı yakınınızda bir gözcü varken el işinizi test edin. Eğer iyi çalışıyorsa, siz ve çocuklarınız sallanmaya başlamaya hazırsınız demektir.

Yatay Lastik Salıncak Oluşturma

  1. adım 1 kullanmak için bir lastik bulun.
    Kullanmak için bir lastik bulun. Yan duvarlarının ağırlık altında yarılmaması için nispeten temiz ve yeterince iyi durumda olması gerekecektir.
    • İstediğiniz boyutta lastik seçebilirsiniz ancak büyük lastiklerin çok ağır olabileceğini unutmayın. Birkaç çocuğun lastiğin içine oturması için bolca yer olmasını istersiniz, çok büyük bir lastik standart bir ağaç dalı için çok ağır olabilir.
  2. adım 2 tüm lastiği temizleyin.
    Lastiğin tamamını temizleyin. Ağır deterjanla iyice yıkayın, içini ve dışını fırçalayın.
    • Lastiğinizi temizlemek için bir lastik temizleme ürünü de kullanabilirsiniz.
  3. adım 3 lastik salıncağınızı asabileceğiniz uygun bir dal belirleyin.
    Lastik salıncağınızı asabileceğiniz uygun bir dal belirleyin. Kalın ve sağlam, yaklaşık 10 inç çapında ve yerden 9 fit yükseklikte olmalıdır.
    • Ağacın büyük ve sağlıklı olduğundan, içinde dengesiz veya ölü olduğunu gösteren herhangi bir işaret bulunmadığından emin olun.
    • Salıncağınızın bağlantı noktasının gövdeden yeterince uzakta olduğundan ve salıncağın gövdeye kolayca çarpmayacağından emin olun. Bu, salıncağınızı gövdeden en az birkaç metre uzağa bağlamanız gerektiği anlamına gelir.
    • Dal ile lastik arasındaki mesafe de ne kadar yükseğe sallanacağını belirler. İp ne kadar uzun olursa salıncağınız o kadar yükseğe çıkacaktır, bu nedenle küçük bir çocuk için salıncak yapıyorsanız yere daha yakın bir dal seçmek isteyebilirsiniz.
  4. adım 4 malzemelerinizi satın alın.
    Malzemelerinizi satın alın. Cıvatanın her bir tarafı için iki adet uygun pul ve somunla birlikte üç adet 'u cıvata' satın almanız gerekecektir. Başka bir deyişle, her bir u-cıvata için dört pul ve dört somun bulundurmanız gerekecektir. Buna ek olarak, yaklaşık 10 feet halat, 20 feet iyi galvanizli zincir ve zincirinizin üç parçasının ucunun bir ucuna takılabileceği kadar büyük bir 's' kanca edinmeniz gerekecektir.
    • Ağırlık uygulandığında yıpranmayacak veya kopmayacak kaliteli bir halat olmalıdır. Lastik salıncağınız için kullanabileceğiniz ağır hizmet tipi tırmanma halatları veya yardımcı halatlar gibi çeşitli halatlar vardır.
    • S-kanca yerine bir karabina, bağlantı halkası veya kilitli döner kanca kullanabilirsiniz. Bu alternatifler size salıncağı kolayca aşağı indirme seçeneği sunar ancak size biraz daha pahalıya mal olacaktır.
    • Zincirin büyük bir ölçü olması gerekmez. Satın alırken, almayı düşündüğünüz zincirin ağırlık derecesini kontrol edin. Derecelendirmenin, birkaç çocuğun ağırlığının üçte birini taşıyacak kadar ağırlık için olduğundan emin olun. Ağırlığın sadece üçte birini taşıması gerekir çünkü ağırlığı dağıtmak için üç zinciriniz olacaktır.
    • İpin yıpranması, ağaçla temas ettiği her yerde etrafına boru geçirilerek önlenebilir.
  5. adım 5 lastiğin yan duvarlarından birine drenaj delikleri açın.
    Lastiğin yanaklarından birine birkaç drenaj deliği açın. Bu taraf salıncağın alt kısmı olacaktır. Delikler, yağmur nedeniyle lastiğin iç kısmında biriken suyun kolayca dışarı akmasını sağlayacaktır.
    • Lastiğinize delik açarken dikkatli olun. Lastiğin iç kısmında delmeniz gereken metal teller olabilir.
  6. adım 6 merdiveninizi dalın altına yerleştirin.
    Merdiveninizi dalın altına yerleştirin. Sağlam zeminde olacak şekilde güvenli bir şekilde yerleştirdiğinizden emin olun.
    • Eğer size yardım edecek bir arkadaşınız varsa merdiveni sabit tutmasını sağlayın.
  7. adım 7 i̇pi ağaç dalının etrafına dolayın ve uçlarını birbirine sabitleyin.
    İpi ağaç dalının etrafına dolayın ve uçlarını birbirine sabitleyin. Kare bir düğümle bağlamadan önce dalı birkaç kez çevreleyin.
    • S-kancayı dalın alt kısmındaki ipe takmanız gerekecektir. İpin etrafını kapatın, böylece ip kancadan kayamayacaktır.
    • Düğümün sağlam olduğundan emin olun. Eğer nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, yapabilecek birini bulun.
  8. adım 8 zinciri her biri aynı uzunlukta olacak şekilde üç parçaya kesin.
    Zinciri her biri aynı uzunlukta üç parçaya kesin. Lastiği hangi yükseklikte asmak istediğinize karar vererek uzunluğu belirlemeniz gerekecektir. S kancasından lastiğin tepesini istediğiniz konuma kadar ölçün. Bu, zincir parçalarınızın her birinin uzunluğu olacaktır.
    • Lastik, çocuğunuzun bacaklarının sürüklenmemesi için yeterince yüksek olmalıdır, bu nedenle yerden en az bir ayak yüksekte olmalıdır. Ancak, çocukların kendi başlarına girip çıkamayacakları kadar da yüksek olmamalıdır.
  9. adım 9 her bir zincir parçasının bir ucunu s-kancanın alt kısmına kancalayın.
    Her bir zincir parçasının bir ucunu s-kancanın altına asın. Kancayı pense ile sıkıştırarak kapatın, böylece zincir parçalarından hiçbiri dışarı çıkamaz.
  10. adım 10 u cıvatalar için delikleri yerleştirin ve delin.
    U cıvatalar için delikleri konumlandırın ve delin. U cıvatanın her bir ucunun yanaktan geçmesi için delikler açmadan önce lastiğin üst yanağı etrafında eşit aralıklarla yerleştirdiğinizden emin olun.
    • U cıvataları lastiğin dış kenarına yakın olacak şekilde konumlandırmak isteyeceksiniz, lastiğin çemberi boyunca ilerleyecek, boyunca değil. Yanağın dış kenarı lastiğin en güçlü kısmıdır ve asıldığında lastiğin şeklinin bozulmamasını sağlayacaktır.
    • Drenaj deliklerini altta tutmayı unutmayın, u cıvataları taktığınız lastiğin üst kısmı deliklerin olduğu tarafın karşısında olsun.
  11. adım 11 her bir zincir parçasının ucuna bir u cıvata yerleştirin.
    Her bir zincir parçasının ucundan bir u cıvata geçirin. Zincirin üst kısımda bükülmediğinden emin olun.
  12. adım 12 u cıvataları lastiğe takın.
    U cıvataları lastiğe takın. U cıvataları takabilmeniz için birinin lastiği tutmasına yardım edin. Lastiğin iç tarafındaki deliklerden geçirmeden önce cıvatanın her iki tarafına birer somun ve pul yerleştirin. Ardından lastiğin iç tarafındaki dişlere bir pul ve somun takın, böylece lastiğin yanağı iki pul ve somun arasında sıkışmış olur.
    • Yardımcınız yoksa, lastiği u cıvataları takmak için yeterince yükseğe kaldıran bir şeyin üzerine yerleştirin. Kullandığınız lastik aşırı ağırsa, yardımcınız olsun ya da olmasın bu iyi bir fikir olabilir.
  13. adım 13 salıncağın sallanmak için iyi oturup oturmadığını kontrol edin.
    Salıncağın sallanmak için iyi oturup oturmadığını kontrol edin. Başkalarının kullanmasına izin vermeden önce herhangi bir terslik olması ihtimaline karşı yakınlarda bir gözcü ile yaptığınız işi test edin. Her şey yolunda giderse, çocukların hemen üzerinde oynamaya başlamasına izin verin!

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Ağaç kaç yaşında olmalıdır?
    50 yaş veya altı idealdir.
  • Soru
    Makaledeki yöntem 1 ile yöntem 2 arasındaki fark nedir?
    İlk yöntem dikey bir lastiktir. İkinci yöntem yatay bir salıncaktır, bu nedenle lastik düzdür ve ona bağlı 3 halat vardır.
  • Soru
    69 yaşındaki bir akçaağaç salıncak için iyi bir ağaç mıdır?
    Sadece bir bak. Canlı mı? Dalları kalın mı? Eğer evet ise, devam edin!

Video

İpuçları

  • Lastik salıncağınızı boya ile süsleyin. Tüm yüzeyi ağır hizmet tipi bir boyayla boyarsanız, salıncağınızı daha çekici hale getirecek ve eski bir lastikle temas etmeyecekleri için (ne kadar temizlerseniz temizleyin) giysilerinizi daha temiz tutma gibi ek bir faydası olacaktır.
  • Ağacın içinden bir delikli cıvata geçirmek, etrafına bir ip ya da zincir geçirmek kadar zarar vermez.
  • Lastik salıncak yapmak için araba, kamyon ve hatta traktör lastikleri gibi farklı lastik türleri kullanılabilir.

Uyarılar

  • Lastik salıncak yaparken içinde çelik kayışlar olan bir lastik kullanmayın. Lastikten fırlayabilir ve sallanırken çocukların yaralanmasına neden olabilirler.
  • Lastiğin üzerindeki kişi sayısını bir seferde en fazla bir veya iki kişiyle sınırlayın. Ağaç dalının gücü ancak bu kadar olabilir.
  • Salıncağı kullanan herkese oturmaları gerektiğini ve ayakta durmamaları gerektiğini söyleyin; lastik salıncakta sallanırken ayakta durmak tehlikelidir.
  • Doğru şekilde kullandıklarından emin olmak için lastik salıncağı kullanırken çocukları denetleyin.
  • Lastik salıncak, üzerinde bulunanların ve onu itenlerin yaralanmasına neden olabilir. Tüm salıncak kullanıcılarına ve iticilerine dikkatli olmalarını ve salıncağı çok sert itmemelerini söyleyin.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bir adet lastik, istediğiniz ebatta (tamirci garajlarından, lastikçilerden vb. istenmeyen/ucuz lastikler isteyin)
  • 50 feet (15,2 metre) kaliteli halat
  • Matkap
  • Plastik boru
  • Makas
  • Koli bandı (isteğe bağlı, bunu düğümleri sağlamlaştırmak için bantlamak için kullanabilirsiniz)
  • Kare düğüm talimatları
  • Merdiven
  • Kürek ve malç
  • Uygun güçlü ağaç