Kara Barut Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kara barut, toz potasyum nitrat veya güherçile, odun kömürü ve sülfürün basit bir karışımıdır. Ancak malzemeleri basitçe birbirine karıştırmak size aradığınız sonuçları vermeyecektir. Kara barut yapmak için bu talimatları izleyin - patlayıcılarla çalışırken dikkatli olun. Motivasyonunuz ister biraz para biriktirmek ister kendi barutunuzu yapabilmenin verdiği tatmin olsun, kesinlikle evde kendi barutunuzu yapabilirsiniz.

Bilmeniz Gerekenler

  • Kuru malzemelerinizi 75 ölçek potasyum nitrat, 15 ölçek kömür ve 10 ölçek sülfür olacak şekilde ölçün.
  • Her 1/2 fincan (100 g) potasyum nitratı 1/4 fincan (40 mL) su ile karıştırın. Daha sonra odun kömürü ve sülfürü karıştırın.
  • Karışımınıza izopropil alkol ekleyin, buzdolabında soğutun ve bir tülbentten geçirerek süzün.
  • Serin ve kuru bir alanda plastik bir kaba aktarmadan önce tozu kurutun ve parçalayın.

Adımlar

  1. adım 1 satın alabileceğiniz ürünleri satın alın.1Satın alabileceğiniz malzemeleri satın alın. Bu, sahip olduğunuz malzemeler ne kadar kaliteli olursa, üreteceğiniz ürünün de o kadar kaliteli olacağı durumlardan biridir. Güherçile ve sülfür çoğu eczanede bulunabilir.
  2. adım 2 yapın...2Kömürünüzü hazırlayın. Söğüt, huş, köknar, meşe, kayın, dişbudak, çam ve ladin, uygun şekilde kömürleştirildiğinde, odun kömürünüz için odun seçerken tercih edebileceğiniz iyi odunlardır. Odun yongalarını kapaklı büyük bir tencereye veya kapaklı 55 galonluk (208 litre) bir varile koyun, sadece biraz buhar çıkabilmesi için biraz açık alan (kapağın kapla birleştiği yerde bir çatlak veya küçük bir delik) olduğundan emin olun. Kabınızın altında bir ateş yakın. Buhar kaptan çıkmaya başladığında, içindeki odunları yakın ve kapağı tekrar kapatın. Ateşin sönmesine izin verin ve her şeyin soğumasını bekleyin. Kabınızın içinde kalan şey kömürünüzdür.
  3. adım 3 malzemelerinizi ayrı ayrı öğütün.3. Malzemelerinizi ayrı ayrı öğütün. Potasyum nitratı öğütmek için havan ve tokmak veya el değirmeni kullanın. Bir kenara koyun. Kömürü öğütün. Onu da bir kenara koyun. Sülfürü de toz haline getirin ve bir kenara koyun. Her şeyi ayrı ayrı öğütmek çok önemlidir. Bilyalı değirmen kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Bu durumda, ezilmiş odun kömürünüzü ve kükürtünüzü değirmene koyun ve değirmeni birkaç saat çalıştırın. İnce bir toz haline geldikten sonra değirmenden çıkarın.
  4. adım 4 sahip olduğunuz her 100 gram (3,5 oz) odun kömürü/kükürt karışımı için 2 1/2 bardak (veya 600 ml) izopropil veya denatüre alkolü soğutun.4Her 100 gram (3,5 oz) odun kömürü/kükürt karışımı için 2 1/2 bardak (veya 600 ml) izopropil veya denatüre alkolü soğutun.
  5. adım 5 malzemelerinizi ölçün.5Malzemelerinizi ölçün. Eskiden kara barutun bileşenleri ağırlık olarak ölçülürdü. Bu, günümüzde 75 parça potasyum nitrat, 15 parça odun kömürü ve 10 parça kükürt (veya %25 odun kömürü/kükürt karışımı) olarak hesaplanmaktadır.
  6. adım 6 nitratınızı hazırlayın.6Nitratınızı hazırlayın. Eski bir tencerede her 100 gram (3,5 oz) (yaklaşık 1/2 fincan) potasyum nitrat için 1/4 fincan (veya 40 ml) su ölçün. Potasyum nitratınızı ekleyin. Kaynama noktasına getirin. Sürekli karıştırın. Potasyum nitrat tamamen çözülene kadar aralıklarla azar azar su ekleyin.
  7. adım 7 kömür/kükürt karışımını kaynayan potasyum nitrat tencerenize ekleyin.7 Kömür/kükürt karışımını kaynayan potasyum nitrat tencerenize ekleyin. Tüm malzemeler tamamen birleşene kadar karıştırın.
  8. adım 8 soğutulmuş alkolünüzü ve sıcak karışımınızı dışarı çıkarın.8Soğutulmuş alkolünüzü ve sıcak karışımınızı dışarı çıkarın. Sıcak karışımı izopropil alkolünüze ekleyin. Birlikte karıştırın.
  9. adım 9 bu yeni karışımı soğutun.9Bu yeni karışımı soğutun. Bunu ne kadar çabuk 0 °C'ye (32 °F) soğutabilirseniz o kadar iyi olur.
  10. adım 10 karışımı tülbentten veya eski bir bezden süzün.10Karışımı tülbentten veya eski bir bezden süzün. Bu, çözeltideki tüm sıvıyı uzaklaştıracaktır. Süzülen sıvıyı dışarı atın.
  11. adım 11 karışımı güneşte kuruması için bir kağıt parçasının üzerine koyun.11Karışımı güneşte kuruması için bir kağıt parçasının üzerine koyun.
  12. adım 12 karışımı hala hafif nemli iken bir elekten geçirin.12Karışımı hala hafif nemli iken bir süzgeçten geçirin. Tekrar kağıdınızın üzerine yayın ve biraz daha kurumasını bekleyin.
  13. adım 13 tozu tamamen parçalanması için elekten veya bir dizi gözenekli elekten birkaç kez daha geçirin.13Tozu elekten ya da bir dizi elekten birkaç kez daha geçirerek tamamen parçalanmasını sağlayın.
  14. adım 14 siyah tozunuzu plastik kaplarda serin ve kuru bir yerde saklayın.14Siyah tozunuzu plastik kaplarda serin ve kuru bir yerde saklayın. Çocukların ulaşamayacağı bir yer seçtiğinizden emin olun.

Topluluk Soruları ve Cevapları

  • SoruKara barutla ilgili güvenlik önlemleri nelerdir? Gözlükten zarar gelmez ama kesinlikle eldiven giyin. Rüzgârın az olduğu bir odada yapın ve mum ya da propan ısıtıcı kullanmayın.
  • SoruGerçek baruttan ne kadar daha tehlikelidir? Beyaz baruttan gerçek barut olarak bahsediyorsanız, güç açısından net bir fark yoktur. Her ikisi de tehlikelidir, ancak beyaz barutun yapımı çok daha zordur ve daha az duman çıkarır.
  • SoruMalzemeleri elde etmek ne kadar paraya mal olacak? Laboratuvar sınıfı kimyasallar satın alırsanız, size 8 $/500g'a mal olacaktır. Her biri. Toplamda yaklaşık 24-30 dolar tutacaktır.

Video

İpuçları

  • Bu adımların mümkün olduğunca çoğunu açık havada ve herhangi bir alev veya kıvılcımdan uzakta tamamlayın. Birlikte çalıştığınız malzemeler ve barut yapma süreci çok tehlikeli olabilir.
  • Karabarutu metal bir kutuda saklamayın, kıvılcım oluşturabilir ve tozu tutuşturabilir.

Uyarılar

  • Kara Barut patlayıcı ve tehlikelidir. Lütfen güvenlik prosedürlerine ve yürürlükteki tüm yasalara uyun. Kara Barut gerçek bir patlayıcıdır, sadece yanıcı değildir. Bu nedenle gerçek baruttan (nitroselüloz) bile daha tehlikelidir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • toz potasyum nitrat veya güherçile
  • Kömür
  • Sülfür
  • havan ve havan tokmağı veya el değirmeni
  • su
  • ateş için sert ağaç
  • odun kömürü yapmak için yumuşak ağaç talaşı
  • büyük tencere veya kapaklı 55 galonluk bidon
  • bilyalı değirmen
  • izopropil veya denatüre alkol
  • tülbent veya eski bir bez
  • Kağıt
  • elek