Sazan Tarakları Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir sazan teçhizatı, büyük sazanları yakalamak için bir yem topu kullanan oltanızın ucuna takılan bir balıkçılık düzeneğidir. Yapımı kolaydır ve çok etkilidir. Kendi sazan teçhizatınızı yapmak için, bir misina uzunluğunun ucunda bir ilmek düğümü oluşturarak 'saç' oluşturarak başlayın. Ardından, saçı içinden geçirerek ve bir yem durdurucu ile yerinde tutarak yemi teçhizatınıza takın. Teçhizatın üzerine bir kanca kaydırın ve misinaya sabitlemek için düğümsüz bir düğüm atın. Teçhizatın ucuna küçük bir fırdöndü ekleyin, böylece onu oltanıza takabilirsiniz ve işte hazırsınız!

Adımlar

Saç Halkasının Oluşturulması

  1. adım 1 bir sazan teçhizatı yapmak için 20 lb (9,1 kg) test örgülü misina kullanın.
    Sazan oltası yapmak için 20 lb (9,1 kg) test örgülü misina kullanın. Bir misinanın 'testi', kopmadan önce ne kadar kuvvete dayanabileceğini ifade eder. Sazanlar büyük ve güçlü balıklardır, bu nedenle onları yakalamak için güçlü bir misinaya ihtiyacınız olacaktır. En az 20 lb (9,1 kg) test derecesine sahip örgülü bir misina seçin.
    • Sazan teçhizatınız için 20 lb (9,1 kg) üzerinde derecelendirilmiş misina kullanabilirsiniz.
    • Balıkçılık malzemeleri satan mağazalarda, spor ve açık hava mağazalarında ve internette güçlü bir örgülü misina arayın.
  2. adım 2 yaklaşık 12 inç (30 cm) uzunluğunda bir misina uzunluğu kesin.
    Yaklaşık 12 inç (30 cm) uzunluğunda bir misina uzunluğu kesin. Sazan teçhizatınızı yapmak üzere misina uzunluğunu kesmek için bir bıçak veya makas kullanın. Misinayı kesmek için 1 temiz kesim kullanmaya çalışın, böylece örgülü kordon ucundan yıpranmaz.
    • Teçhizatı oluşturduktan sonra oltanızdaki misinaya takacaksınız.
    • Eğer 1'den fazla teçhizat yapmayı planlıyorsanız, kullanmak için birkaç misina uzunluğu kesin.
  3. adım 3 kaplanmış örgünün yaklaşık 3 inçlik (7,6 cm) kısmını sıyırın.
    Kaplanmış örgünün yaklaşık 3 inçlik (7,6 cm) kısmını sıyırın. Bir misina sıyırma aleti alın ve misinanın ucunu içine yerleştirin. Misinanın dış kaplamasını çıkarmak için misinayı aletin içinden çekin, böylece sazan teçhizatınız için daha esnek olur.
    • Sıyırma aletlerini balıkçılık malzemeleri satan dükkanlarda, spor ve açık hava mağazalarında ve internette bulabilirsiniz.

    İpucu: Sıyırma aletiniz yoksa, örgülü misinanın dış kaplamasını kazımak için bir bıçağın kenarını, tel kesiciyi veya hatta tırnaklarınızı kullanabilirsiniz.

  4. adım 4 saç ilmeğinizi oluşturmak için sıyrılan bölüme bir ilmek düğümü atın.
    Saç ilmeğinizi oluşturmak için sıyrılmış bölüme bir ilmek düğümü atın. Misinanın ucuyla küçük bir ilmek oluşturun ve misinanın ucunu ilmeğin içinden geçirin. Ardından misinanın ucunu alın, ilmeğin hemen üzerindeki misinanın etrafına sarın ve sıkı bir düğüm atın. Güvenli olduğundan emin olmak için ilmeğin ucunu iyice çekin.
    • Bu temel bir ilmek düğümüdür, ancak istediğiniz herhangi bir ilmek düğümünü bağlayabilirsiniz, sadece ilmeğin güvenli olduğundan ve düğümün çözülmeyeceğinden emin olun.
    • İlmek düğümündeki misinanın fazla uzunluğunu kesin.

Kanca ve Yemin Takılması

  1. adım 1 saçı yemin içinden geçirmek için bir yem iğnesi kullanın.
    Saçı yemin içinden geçirmek için bir yem iğnesi kullanın. Sazan yemleri doğal veya yapay malzemelerden yapılabilir ve sazanları çekmek için tasarlanmış küçük yuvarlak toplara benzeyebilir. İlmeği yem iğnesine yerleştirin ve iğneyi seçtiğiniz sazan yeminin içinden geçirin. İlmeğin küçük bir kısmını yemin diğer tarafından dışarıda bırakın ve yem iğnesini çıkarın.
    • Sazan yemini balıkçılık malzemeleri satan dükkanlarda ve internette bulabilirsiniz.
  2. adım 2 yemin diğer tarafındaki saç halkasına küçük bir yem durdurucu takın.
    Yemin diğer tarafındaki saç halkasına küçük bir yem durdurucu takın. Yem durdurucu, misinanın sazan yeminin içinden kaymasını önlemek için kullanılan küçük bir plastik parçasıdır. Yem durdurucuyu sazan yeminin ucundan çıkan saç halkasına yerleştirin. Misinayı çekin, böylece yem durdurucu yeme karşı sıkışır ve ilmeğin içinden kaymasını önlemek için yerinde tutulur.
    • Yem durdurucunun sazan yemine sıkıca sabitlendiğinden emin olun.
    • Misinayı çekmeyin veya çekmeyin yoksa yemi kırabilirsiniz.
  3. adım 3 misinanın ucunu 6 numara bir kancanın gözünden geçirin.
    Misinanın ucunu 6 numara bir kancanın gözünden geçirin. Misinanın ilmeğin karşısındaki ucunu 6 numara bir kancanın gözünden geçirin. Kancayı yemden yaklaşık 1 inç (2,5 cm) uzakta olacak şekilde yerleştirin.
    • 6 numara bir kanca, bir sazanın ağzına sığması ve dudağına takılması için mükemmel boyuttadır.
    • Balıkçılık malzemeleri satan mağazalarda ve internette 6 numara kancaları arayın.
  4. adım 4 misinaya sabitlemek için kancanın üzerinde düğümsüz bir düğüm oluşturun.
    Misinaya sabitlemek için kancanın üzerine düğümsüz bir düğüm atın. Kancayı yemden yaklaşık 1 inç (2,5 cm) uzakta tutarak, misinanın uzunluğunu kancanın uzun ucunun etrafına, gözden başlayarak ve aşağı doğru ilerleyerek sarın. Misinayı kancanın etrafına yaklaşık 8 kez sarın, ardından misinanın ucunu gözün içinden geri geçirin ve sıkıca çekin.
    • Düğümün çözülmemesi ve kancanın sabit konumda kalması için misinayı sıkıca çekin.
    • Kancanın yemin hemen üzerinde güvenli bir şekilde yerinde tutulması gerekir.
  5. adım 5 misinanın diğer ucuna bir ilmek düğümü ile bir fırdöndü bağlayın.
    Misinanın diğer ucuna ilmek düğümle bir fırdöndü bağlayın. Yemin karşısındaki misinanın ucunu küçük bir metal fırdöndünün içinden geçirin. Misinayla bir ilmek oluşturun ve misinayı ilmeğin üst kısmında yaklaşık 5 kez kendi üzerine sarın. Fırdöndüyü teçhizata sabitlemek için sıkı bir düğüm oluşturmak üzere misinayı sıkıca çekin ve düğümdeki fazla misinayı kesin.
    • Fırdöndü, sazan donanımını bir olta kamışındaki misinaya bağlamanızı sağlayacaktır.
    • Düğümlerdeki fazla misina uzunluğunu kesin.

    Balıkçılık İpucu: Standart sazan balıkçılığı için yemin ucundan yaklaşık 6 inç (15 cm) uzaklıkta bir halka oluşturun. Daha sessiz sular için, yemden yaklaşık 8-10 inç (20-25 cm) uzakta bir ilmek düğümü bağlamak isteyebilirsiniz ve dipte çok sayıda yabani ot bulunan alanlar için, yemden yaklaşık 4 inç (10 cm) uzakta bir ilmek düğümü bağlayın.

Uzman Soru&Cevap

İhtiyacınız Olanlar

  • 20 lb (9,1 kg) test örgülü misina
  • Misina sıyırma aleti
  • Yemleme iğnesi
  • Sazan yemi
  • Yem durağı
  • 6 numara kanca
  • Döner

Video

İpuçları