Yumuşak Plastik Yemler Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yumuşak plastik yemler, plastik solucanın 1951 yılında piyasaya sürülmesinden bu yana mevcuttur. Zamanla, plastik solucan orijinal düz kuyruklu tasarımından kürek kuyruklu, çatal kuyruklu ve şerit kuyruklu tasarımları içerecek şekilde genişledi ve plastik kurtçuklar, plastik semenderler ve diğer yumuşak plastik kreasyonlar katıldı. Yumuşak plastik yemler Crème, Mann ve Bass Buster gibi üreticilerden temin edilebilse de, üreticilerin ürettiklerini taklit etmek için veya onların üretmedikleri renk şemalarında kendi plastik solucanlarınızı ve kurtçuklarınızı yapabilirsiniz.

Adımlar

Reçinenin Hazırlanması

  1. adım 1 uygun bir çalışma alanı seçin ve koruyucu giysilerinizi giyin.1Uygun bir çalışma alanı seçin ve koruyucu giysilerinizi giyin. Yanıkların ve dökülmelerin önemli olmayacağı, iyi havalandırılan bir yer arayın. Kendinizi korumak için eldiven ve gözlük takın.
  2. adım 2 kalıbınızı ısıya dayanıklı bir yüzeye koyun.2Kalıbınızı ısıya dayanıklı bir yüzeye koyun. Eski bir fırın tepsisi bu amaç için iyi çalışır. Eğer 1'den fazla yumuşak plastik yem yapıyorsanız, tavanın üzerine birkaç kalıp yerleştirebilirsiniz.
  3. adım 3 kalıp boşluklarına pişirme spreyi sıkın.3Kalıp boşluklarına pişirme spreyi sıkın. Bu, yumuşak plastik yem soğuduktan ve katılaştıktan sonra kalıptan çıkarılmasını kolaylaştıracaktır. Pişirme spreyinin yem kokusunu etkileyebileceğini unutmayın.
  4. adım 4 mikrodalgaya uygun bir ölçü kabını yarıya kadar plastik reçine ile doldurun.4Mikrodalgaya uygun bir ölçü kabını yarıya kadar plastik reçine ile doldurun. Eğer kabı bundan daha fazla doldurursanız, reçineyi ısıtıldıktan sonra kalıba dökmekte zorluk çekebilirsiniz.
    • Eski yumuşak plastik yemleri eritiyorsanız, reçine yerine bunları kaba koyun.
  5. adım 5 reçineyi berraklaşana kadar 30 saniyelik aralıklarla mikrodalgada ısıtın.5Reçineyi berraklaşana kadar 30 saniyelik aralıklarla mikrodalgada ısıtın. Reçine ısındıkça önce koyulaşacak, sonra incelecek ve süt beyazı renginden berrak bir renge dönüşecektir. Reçineyi berraklaşana kadar 30 saniyelik aralıklarla mikrodalgada ısıtın. Duman görürseniz ısıtmayı hemen durdurun.
  6. adım 6 reçine/plastik kabını mikrodalgadan çıkarın.6Reçine/plastik kabını mikrodalgadan çıkarın. Kap sıcak olabilir, bu nedenle bir kap tutacağı kullanın ve dikkatli olun.
  7. adım 7 i̇stediğiniz renkten birkaç damla ekleyin.7İstediğiniz renkten birkaç damla ekleyin. İstediğiniz tonu elde edene kadar rengi damla damla ekleyin. Renk eklerken reçineyi yavaşça karıştırın.
    • Çoğu balık yemi ya yeşil ya da turuncudur, bu nedenle bu renkler harika bir seçimdir.
    • Kuluçkayı eşleştirin. Avlanılacak bölgede yaşayan yem balıklarını veya diğer olası yem türlerini arayın ve renklerini eşleştirin.
  8. adım 8 i̇sterseniz koku, tatlandırıcı ve parıltı ekleyin.8İsterseniz koku, tatlandırıcı ve sim ekleyin. Mikrodalgada yangın çıkmasını önlemek için sadece metal olmayan simler kullanın. Renkte olduğu gibi, kokuları ve tatlandırıcıları da az miktarda yavaş yavaş ekleyin.
  9. adım 9 kabı mikrodalgaya geri koyun ve 30 saniye boyunca yüksek sıcaklıkta ısıtın.9Kabı mikrodalgaya geri koyun ve 30 saniye boyunca yüksek ısıda ısıtın. Bu, renk, tat, koku ve parıltının reçineye katılmasını sağlar.

Kalıbı Doldurmak

  1. adım 1 renkli plastiği kalıbınıza yavaşça dökerek doldurun.1Renkli plastiği kalıbınıza yavaşça dökün ve doldurun. Bu, kabarcıkların oluşmasını önleyecektir.
    • Kalıbı doğru seviyede doldurmayı öğrenene kadar birkaç deneme yapmanız gerekebilir.
  2. adım 2 kalıptaki plastiğin soğuması için 10 ila 15 dakika bekleyin.2Kalıptaki plastiğin soğuması için 10 ila 15 dakika bekleyin. Plastiği kalıptan çıkarmadan önce soğumasını beklemelisiniz, aksi takdirde doğru şekilde oluşmayacaktır.
  3. adım 3 plastik yemleri kalıptan çıkarın.3Plastik yemleri kalıptan çıkarın. Yemi ters çevirerek ve kalıbın alt kısmına bastırarak dikkatlice kalıptan çıkarın.
  4. adım 4 plastik yemleri bir kağıt havlu veya eski bir gazete kağıdı üzerine koyarak bir gece boyunca soğumaya bırakın.4Plastik yemleri gece boyunca soğuması için bir kağıt havlu veya eski bir gazete kağıdı üzerine yerleştirin. Kalıplanmış plastiği düz bir şekilde yerleştirdiğinizden emin olun, çünkü yerleştirdiğiniz pozisyonda sertleşecektir.
    • Eğer yem eğri bir pozisyonda yerleşirse, eritip yeniden dökebilirsiniz.
  5. adım 5 fazla plastiği kesin.5Fazla plastiği kesin. Önce yumuşak plastik yemleri bir kurabiye tepsisine veya fırın tepsisine aktarın. Fazlalıkları bir el işi bıçağı, makas veya bir pizza kesici ile kesin.
    • Fazlalıkları keserken bir araya toplayın. Eritip bir sonraki yumuşak plastik yeminize ekleyebilir ya da talaşları en sona ekleyerek zıt renkteki yemlere vurgu yapabilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruKalıplarımı yapmalı mıyım yoksa satın mı almalıyım? Eğer kalıp yapacaksanız, metal (tavsiye edilmez) ya da sert plastikten elle yapın. Bunu yapmanın çeşitli yollarını internette bulabilirsiniz. Bir kalıp satın alırsanız, kalıba zarar vermeden değiştirilmesi ÇOK zor olduğundan, tam olarak istediğiniz gibi olduğundan emin olun. Ben şahsen sayısız kalıp yaptım ve sadece birini değiştirmem gerekti ve hepsi sert plastikti.
  • SoruPlastik reçineleri nereden buluyorsunuz? İnternetten temin edebilirsiniz.
  • SoruKalıbı nasıl yaparım? Yeminizin neye benzemesini istiyorsanız onun bir modelini yapmak için kil veya poliüretan reçine kullanın. Sonra bir kap alın, modeli içine koyun ve süper yapıştırın. Ardından modelinizle aynı kaba sert plastik bir reçine dökün. Kullanıma hazır olması için yaklaşık bir gün bekleyin.

Video

İpuçları

  • Yumuşak plastik yem yapımında kullanılan ticari yumuşak plastik reçineler, polivinil klorür (PVC) ve genellikle ftalat içeren bir plastikleştirici madde içeren plastisol içerir. Hem PVC'ler hem de plastiklerin dayanıklılığını ve esnekliğini artırmak için plastikleştirici olarak kullanılan ve ftalat esterleri olarak da bilinen ftalatlar, çevre ve sağlık riskleriyle ilişkilendirilmektedir. 1/2 çay kaşığı (2,46 ml) gliserol ve 1/4 fincan (60 ml) sıcak suda çözülmüş 4 çay kaşığı (19,72 ml) jelatin ile daha az toksik bir ikame yapabilirsiniz. Daha yumuşak bir plastik istiyorsanız daha fazla gliserol ekleyin; daha sert bir plastik yapmak için daha az kullanın.
  • Birden fazla ölçü kabı alarak çok renkli yumuşak plastik yemler yapabilirsiniz. Tipik olarak, çok renkli yumuşak plastik yemler, yemlerin başına yakın daha koyu bir renk ve kuyrukta daha açık bir renk kullanır. Bu özellikle Mister Twister tarafından üretilenler gibi şerit kuyruklu plastik solucanlar için geçerlidir.
  • Yumuşak plastik yem kalıplarını Jann's Netcraft veya U-Make-Em Soft Plastics gibi üreticilerden satın alabilir ya da silikon veya Paris alçısından kendiniz yapabilirsiniz.

Uyarılar

  • Ev yapımı yumuşak plastik yemlerinizi takım kutunuza koyarken, yumuşak plastikteki PVC sert plastik yemlerin cilasına zarar vereceğinden, bunları sert plastik yemlerden ayrı tutun. (Bu durum yukarıda açıklanan gliserin/jelatin plastik için geçerli olmayabilir, ancak yumuşak plastik yemlerinizi ayrı tutmak takım kutunuzun daha düzenli olmasını da sağlayacaktır). Birçok takım üreticisi, plastik solucanlar ve semenderler için ana takım kutunuzun içine sığacak bölmeleri olan özel kutular sunar.
  • Kendi plastik yemlerinizi dökerken üreticinin talimatlarına uyun ve gözlerinizi ve ellerinizi korumak için koruyucu gözlük ve eldiven takın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Kalıp (satın alınmış veya yapılmış)
  • Plastik reçine veya kullanılmış yumuşak plastik yemler
  • Renklendirici (eğer eski yumuşak plastik yemleri eritmek yerine plastik karıştırıyorsanız)
  • Uçucu yağ gibi konsantre koku (isteğe bağlı)
  • Metalik olmayan parıltı pulları (isteğe bağlı)
  • Eski mikrodalga fırın (yemek ısıttığınız mikrodalga fırın dışında)
  • Mikrodalgaya dayanıklı cam ölçü kabı (4 c (0,95 L) boyutunda veya daha büyük)
  • Kesici alet (makas, el işi bıçağı veya pizza kesici)
  • Kağıt havlular
  • Fırın tepsisi (büyük, alüminyumdan yapılmış)
  • Sebze bazlı pişirme spreyi
  • Isı yalıtımlı eldivenler
  • Güvenlik gözlükleri