Sörf Balmumu Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sörf mumu, sörfçülerin çekiş gücü yaratmak ve sörf tahtasının yüzeyini daha az kaygan hale getirmek için sörf tahtalarına uyguladıkları mumsu bir maddedir. Genel olarak iki tür sörf mumu vardır: daha soğuk su sıcaklıkları için kullanılan soğuk su mumu ve daha sıcak sularda kullanılan sıcak sörf mumu. Sadece balmumu ve hindistan cevizi yağı kullanarak evde organik ılık su mumu yapmak oldukça kolaydır. Soğuk su mumu ağaç reçinesi kullanılmasını gerektirdiğinden, yapımı biraz daha zor olabilir; ancak, evde sörf mumu üretmek uzun vadede paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir ve kullandığınız ürünün doğal ve çevre dostu olduğu konusunda içinizin rahat olmasını sağlayabilir.

İçindekiler

Ilık Su Ağdası

  • 1 fincan (240 ml) balmumu
  • ¼ fincan (60 ml) hindistan cevizi yağı
  • birkaç damla uçucu yağ (isteğe bağlı)

Soğuk Su Ağdası

  • 1 fincan (240 ml) balmumu
  • ¼ fincan (60 ml) hindistan cevizi yağı
  • ¼ fincan (60 ml) ağaç özü reçinesi
  • birkaç damla uçucu yağ (isteğe bağlı)

Adımlar

Ilık Su Ağdası Yapımı

  1. adım 1 suyu çiftli ızgarada ısıtın.
    Suyu ikili bir broyler içinde ısıtın. Yaklaşık 1 ½ su bardağı (354,8 ml) suyu ikili piliç ısıtıcının altına dökün. Su sıcak ve buharlı olana kadar orta ateşte ısıtın. Suyu kaynatmanıza gerek yoktur, sadece buharlama yoluyla balmumunu eritecek kadar sıcak olması gerekir.
    • Çiftli broyleriniz yoksa, ocakta bir tencerede su ısıtıp üzerine eşit büyüklükte bir tencere koyarak da çiftli broyler etkisi yaratabilirsiniz.
  2. adım 2 balmumu ve hindistan cevizi yağını ikili broylerın üstüne yerleştirin.
    Balmumu ve hindistan cevizi yağını ikili broylerin üst kısmına yerleştirin. Su ısınıp buharlaşmaya başladığında, 1 fincan (240 ml) balmumu ve ¼ fincan (60 ml) hindistan cevizi yağını ikili broylerin üst tavasına koyun. İkili broylerin üst kısmını alt tavanın üzerine yerleştirin.
  3. adım 3 sürekli karıştırarak malzemeleri eritin.
    Malzemeleri sürekli karıştırarak eritin. Balmumu ve hindistancevizi yağını broylerin alt kısmına yerleştirdiğinizde erimeye başlamalıdırlar. Eridikçe, tavanın kenarlarına yapışmamaları için malzemeleri sürekli karıştırın.
  4. adım 4 uçucu yağları ekleyin.
    Uçucu yağları ekleyin. Ağdanızın hoş kokulu olmasını istiyorsanız, ağda ve hindistan cevizi yağı eriyip birbirine karıştığında birkaç damla uçucu yağ ekleyin. Kullanılabilecek popüler yağlar lavanta, nane, limon veya biberiyedir.
    • Hindistan cevizi yağının hafif kokusunu tercih ediyorsanız, herhangi bir uçucu yağ eklemeyin.

Soğuk Su Mumu Yapımı

  1. adım 1 sağlıklı bir kozalaklı ağaç bulun.
    Sağlıklı bir kozalaklı ağaç bulun. Soğuk su mumu sıcak su mumundan farklıdır çünkü ağaç reçinesi eklenmesini gerektirir. Ağaç reçinesini çıkarmak için önce genel olarak sağlıklı görünen, nispeten pürüzsüz, sıkı kabuğu olan ve çok fazla ölü dal veya uzvu olmayan bir kozalaklı ağaç bulun.
    • Kozalaklı ağaçlar, ağaç dallarında büyüyen kozalak benzeri büyümeler olan kozalaklı ağaçlardır. Kozalaklı ağaçlara örnek olarak çam, ladin, akçaağaç ve sedir ağaçları verilebilir.
    • Ağaç reçinesini kendiniz çıkarmak istemiyorsanız, eBay veya diğer çevrimiçi sitelerden bulabilirsiniz.
  2. adım 2 ağacın yüzünde düz, temizlenmiş bir alan oluşturun.
    Ağacın yüzünde düz, temiz bir alan oluşturun. Uygun bir ağaç bulduğunuzda, bir pala veya balta kullanarak yerden yaklaşık 3 fit yükseklikteki kabuğu aşağı doğru kesin. Yaklaşık 10 inç uzunluğunda ve 6 inç genişliğinde bir dikdörtgen yapın.
    • Temiz bir şekilde kesmeye çalışın, böylece ağacın yaklaşık 1 inç derinliğinde düz bir alan kesmiş olursunuz.
  3. adım 3 ağacın altına bir kova yerleştirin.
    Ağacın altına bir kova yerleştirin. Dikdörtgen girintiyi yaptığınız yerin hemen altına ağaca karşı bir kova yerleştirin. Düz bir metal parçası veya başka bir pürüzsüz malzeme kullanarak, temizlenmiş dikdörtgenden kovaya doğru uzanan bir rampa yapın.
    • Rampa, reçineyi ağaçtan çıkarken yakalayacak ve kovaya yönlendirecektir. Bu nedenle rampanın ağaçla aynı hizada olması ve doğrudan kovaya girmesi önemlidir.
  4. adım 4 temizlenmiş dikdörtgenin içine v şeklinde çentikler açın.
    Temizlenmiş dikdörtgene V şeklinde çentikler açın. Kovayı kurduktan sonra, balta ya da pala ile temizlediğiniz dikdörtgeni keserek birbirinden yaklaşık yarım inç uzaklıkta V şeklinde çentikler oluşturun.
    • Her seferinde 'V 'nin bir tarafını yapmak daha kolay olabilir; dikdörtgenin sol yarısında aşağı doğru kesikler açtıktan sonra dikdörtgenin diğer tarafında yukarı doğru kesikler açın.
  5. adım 5 kovayı her gün kontrol edin.
    Kovayı her gün kontrol edin. Ağaç reçinesi toplamak anlık değildir. Yeterli reçinenin toplanması için birkaç gün beklemeniz gerekebilir. Kovayı ağacın altında tutun ve her gün kontrol edin. Yaklaşık ¼ fincan reçine varmış gibi göründüğünde, kovayı ağaçtan çıkarın ve reçineyi küçük bir kaseye aktarın.
    • Bir fincan (60 ml) reçine toplamak iki ila üç gün sürer.
  6. adım 6 malzemeleri eritmek ve balmumunu oluşturmak için çift piliç kullanın.
    Malzemeleri eritmek ve ağdayı oluşturmak için çift piliç kullanın. Soğuk su ağdası yapmak için kullanılan adımların aynısını kullanın, balmumu ve hindistan cevizi yağı ile birlikte ¼ fincan (60 ml) ağaç reçinesi ilave malzemesini çift piliçli fırının üst kısmına ekleyin. Elde edilen ağda, ılık su ağdasından biraz daha yapışkan bir kıvama sahip olacaktır.

Balmumunu Kaplara Koymak

  1. adım 1 balmumunu bir teneke veya kaba dökün.
    Ağdayı bir teneke veya kaba dökün. Ilık veya soğuk su ağdasının malzemeleri tamamen birbirine karıştıktan sonra, ağdayı sığabileceği büyüklükte bir kaba veya tenekeye dökün. Tüm ağdayı çıkardığınızdan emin olmak için kabın kenarlarını kazıyın.
    • Ağdanın kurumaması için üstü kapalı bir teneke veya kap kullanın.
  2. adım 2 sörf ağdasının sertleşmesini bekleyin.
    Sörf ağdasının sertleşmesine izin verin. Sörf ağdası kabını kapatmadan önce, ağdayı üç ila dört saat veya bir gece boyunca sertleşmesi için dışarıda bırakın. Kabın açık bırakılması ısının dışarı çıkmasını sağlayarak ağdanın daha hızlı sertleşmesini ve kıvamının aynı kalmasını sağlar.
  3. adım 3 ağdayı kullanın veya kabı kapatın ve saklayın.
    Ağdayı kullanın veya kabı kapatın ve saklayın. Ağda sertleştikten sonra kullanıma hazırdır. Ağdayı kullanmayı bitirdiğinizde, kapağı kabın üzerine yerleştirin ve doğrudan güneş ışığı almayan serin bir yerde saklayın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Ilık su ağdası yapmak ne kadar sürer?
    Bunu birçok kez yaptım ve çok hızlı ve kolay bir işlem. Eritme işlemi balmumu parçalarının büyüklüğüne bağlı olarak 5-10 dakika sürüyor. Dışarıda bekletmek yerine, küçük bir kısmını bir kek kalıbına koydum ve dondurucuya attım, daha sonra 3-10 dakika daha sürdü.

İpuçları

  • Tüm balmumunu yanlardan çıkarmak için ikili broilerinizi kazıyarak çıkardığınızdan emin olun. Balmumu kuruduktan sonra çıkarılması zor olabileceğinden, ikili broyleri hemen yıkamaya çalışın!
  • Kendiniz çıkarmak istemiyorsanız internetten ağaç reçinesi satın alın!

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Çift piliç
  • Balta veya pala
  • Büyük kova
  • Teneke veya kapaklı kap