Kamp Yaparken Yiyeceklerinizi Ayılar İçin Nasıl Güvenli Hale Getirebilirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ayılar ülkesinde kamp yapmak harika bir macera olabilir. Ancak, yiyeceklerinizi meraklı ve aç ayılardan korumak için önlem almanız gerekir. Gitmeden önce bölge hakkında bilgi edinin. Ayılar aktif mi? Ayı kampı gerekli mi? Ne ölçüde? Ayılar aktifse, uygun saklama ve imha tekniklerini kullanarak yiyeceklerinizi güvende tutun. Bu koşullar altında yiyecek, cildinize veya ağzınıza koyabileceğiniz her şey anlamına gelir. Buna tüm gıda maddeleri, sabun, böcek kovucu, ilaçlar, dudak kremi, konserve yiyecekler, deodorantlar ve diğer kokulu maddeler dahildir.

Adımlar

Yiyeceklerinizi Saklama

  1. adım 1 yiyeceklerinizi geceleri gıda dolaplarında saklayın.
    Yiyeceklerinizi geceleri yiyecek dolaplarında saklayın. Ayı ülkesindeki birçok kamp alanı, kampçıların yiyeceklerini saklamaları için yiyecek dolapları sağlar. Yiyecek dolapları genellikle kamp alanlarının yakınındaki park alanlarında bulunur. Yiyeceklerinizi dolabın içine yerleştirin. Yiyecek dolabını kilitleyerek emniyete aldığınızdan emin olun.
  2. adım 2 kamp alanı izin veriyorsa, yiyeceğinizi gün boyunca arabada saklayın.
    Kamp alanı izin veriyorsa, yiyeceğinizi gün boyunca arabada saklayın. Yiyecekleri araba koltuğunun altı, bir soğutucu veya bir battaniyenin altında hava geçirmez bir plastik torba gibi gözlerden uzak bir yere koyun. Yiyeceklerinizi arabada saklarken tüm pencerelerinizin tamamen kapalı olduğundan emin olun.
    • Yiyeceklerinizi bir kamyonetin kasasında saklamayın ya da arabanızın dışına bağlamayın.
  3. adım 3 yiyeceklerinizi her zaman kabininizin içinde tutun.
    Yiyeceklerinizi her zaman kabininizin içinde tutun. Eğer bir kulübede kalıyorsanız bunu yapın. Ekstra koruma için yiyeceklerinizi hava geçirmez plastik torbalarda veya ayılara karşı güvenli bir kutuda saklayın. Ayılar kabinlere açık kapı ve pencerelerden girebildiğinden, kabinin pencere ve kapılarını her zaman kapalı ve kilitli tuttuğunuzdan emin olun.
    • Hava geçirmez plastik torbaları internetten ya da yerel kamp veya açık hava mağazanızdan satın alabilirsiniz.
  4. adım 4 yiyeceklerinizi saklamak için ayılara karşı güvenli bir kutu kullanın.
    Yiyeceklerinizi saklamak için ayılara karşı güvenli bir kutu kullanın. Ayılara karşı güvenli kutular, yiyecekleri ayılara karşı güvende tutmak için tasarlanmış taşınabilir kaplardır. Tüm gıda maddelerinizi kutuya koyun. Kutuyu kamp alanınızdan en az 100 fit (30 m) rüzgar yönünde düz bir zemine yerleştirin. Kutuyu bir su kaynağının veya uçurumun yakınına yerleştirmekten kaçının. Ayrıca, teneke kutuya herhangi bir ip bağlamayın.
    • Ayılara karşı güvenli kutuları internetten satın alabilirsiniz. Ayılara karşı güvenli bir teneke kutunun fiyatı, boyutuna ve üreticisine bağlı olarak 75 ila 275 dolar arasında değişebilir.
    • Kamp alanları ayıya karşı güvenli kutuları kiralayabilse de stokları sınırlıdır ve tükenebilir.
  5. adım 5 bir ayı askısı kurun.
    Bir ayı askısı kurun. Tüm yiyeceklerinizi bir torbaya koyun. Çadırınızdan 100 ila 200 yarda (91 ila 183 m) uzakta bir alan seçin. En az 18 fit (5,5 m) yüksekliğinde sağlam dalları olan bir ağaç seçin. Bir karabinaya 40 fitlik (12 metre) bir ip bağlamak için bir bowline düğümü kullanın. Karabinayı çantanızın sapına takın. Çantayı yukarı ve dalın üzerine atın. Çantanın ağacın gövdesinden 6 fit (1,8 m) uzakta olduğundan emin olun.
    • Çantayı kendinize doğru indirin ve gevşek ucunu karabinadan geçirin. Çantayı yerden 12 feet (3,7 m) yüksekliğe kadar kaldırmak için gevşek ucu çekin.
    • Torbayı yerinde tutmak için gevşek ucu güçlü bir dalın etrafına bağlayın. Torbaya ulaşmak için bir masanın üzerinde durmanız gerekebilir.
    • Altı metrelik dalları olan bir ağaç bulamazsanız, iki ağaç arasına bir ip çekerek, bir kamyoncu düğümü ile sıkı hale getirerek ve ardından ipin ortasına ayınızı asarak geçici bir ayı asma oluşturabilirsiniz.
    UZMAN İPUCU

    'Geceleri diş macununu dışarıda bırakmamalısınız, bu nedenle dişlerinizi fırçalayana kadar kutunuzu kilitlemeyin veya ayı çantanızı kaldırmayın!'

    Yüksek Dağ Enstitüsü

    Açık Hava Eğitimi Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluş
    Yüksek Dağ Enstitüsü, öğrencilerin doğayla bağlantı kurmalarına, lider olarak gelişmelerine ve eğitimi en iyi şekilde keşfetmelerine yardımcı olmaya adanmış bir eğitim kuruluşudur. HMI, 25 yılı aşkın bir süredir öğrencileri Colorado ve Patagonya'nın vahşi doğasına götürmekte ve ortak sorumluluk topluluklarını teşvik ederek titiz entelektüel deneyimler için temel oluşturmaktadır.
    Yüksek Dağ EnstitüsüAçık Hava Eğitimi Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluş

Yemek Pişirme

  1. adım 1 sadece pişireceğiniz yiyecekleri çıkarın.
    Sadece pişireceğiniz yiyecekleri çıkarın. Örneğin iki yumurta ve iki parça kızarmış ekmek pişiriyorsanız, sadece iki yumurta ve iki parça kızarmış ekmek çıkarın. Pişirmeyeceğiniz yiyecekleri yiyecek dolabının, kabinin veya ayılara karşı güvenli kabın içinde saklayın.
    • Yemeğinizi çadırınızdan en az 100 yarda (91 m) rüzgar altında pişirdiğinizden emin olun.
  2. adım 2 mutfağınızın veya kamp alanınızın etrafını kirletmekten kaçının.
    Mutfağınızın veya kamp alanınızın etrafını kirletmekten kaçının. Güçlü kokuları olan yiyeceklerle yemek pişiriyorsanız, yağ veya kırıntı dökmekten kaçının. Pastırma, biftek, şurup, hamur işleri ve diğer tatlılar gibi güçlü kokulara sahip yiyecekler ayıları kamp alanınıza çekebilir.
  3. adım 3 kamp alanınızdan uzakta belirlenmiş bir alanda yemek pişirin.
    Kamp alanınızdan uzakta belirlenmiş bir alanda yemek pişirin. Kampı ilk kurduğunuzda, 'mutfağınız' için hem kamp alanınızdan hem de su kaynaklarından 100 metre uzakta bir alan belirlemeniz faydalı olabilir. Bu, kampınızın kokmasını önleyecek ve ayrıca su kaynaklarını kirletmekten kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

Yiyecekle Yürüyüş

  1. adım 1 yiyeceklerinizi taşımak için ayılar için güvenli bir kutu veya çanta kullanın.
    Yiyeceklerinizi taşımak için ayılar için güvenli bir kutu veya torba kullanın. Yiyeceklerinizi ambalajlarından çıkarın. Yiyecekleri hava geçirmez plastik torbalara koyun. Bu poşetleri ayılar için güvenli bir kutuya yerleştirin. Kutuyu sırt çantanızın içine yerleştirin.
    • Alternatif olarak, yürüyüş sırasında yiyeceklerinizi saklamak için ayılara dayanıklı bir kevlar çanta kullanın.
  2. adım 2 gözünüzü yiyeceklerinizden ayırmayın.
    Gözünüz yemeğinizin üzerinde olsun. Yemeğinizi yemek için mola verdiğinizde, onu yere bırakıp uzaklaşmayın. Yiyeceklerinizi her zaman görüş alanınızda ve kolunuzun erişebileceği mesafede tutun.
  3. adım 3 çöpünüzü hava geçirmez plastik torbalarda taşıyın.
    Çöplerinizi hava geçirmez plastik torbalarda taşıyın. Yiyecek ambalajlarını ve diğer çöpleri hava geçirmeyen, kokusuz poşetlere koyun. Poşetleri sırt çantanıza yerleştirin ve yanınızda taşıyın. Çöplerinizi en yakın ayı geçirmez imha ünitesine atın.

Yiyeceklerin Atılması

  1. adım 1 yemek ve pişirme kaplarını hemen yıkayın.
    Yemek ve pişirme kaplarını hemen yıkayın. Yemeğinizi bitirir bitirmez, kamp alanınızdan 100 yarda (91 m) uzakta bir kovaya sabun ve su doldurun. Yemek pişirme ve yeme kaplarınızı tek kullanımlık bir süngerle iyice fırçalayın. Kovanın üzerinde temiz su ile durulayın. Pişirme ve yeme kaplarını havada kurumaya bırakın. Bunları hava geçirmez plastik bir torbada veya bir gıda dolabında saklayın.
    • Bulaşık suyunuzu kamp alanınızdan en az 100 yarda (91 m) rüzgar altı bir alana atın.
    • Süngeri ayı geçirmez bir atma ünitesine attığınızdan emin olun.
  2. adım 2 çöpünüzü hava geçirmez bir plastik torbaya koyun.
    Çöpünüzü hava geçirmez plastik bir torbaya koyun. Çöpü ayı geçirmez bir imha ünitesine atın. Kamp alanınızda ayı geçirmez bir imha ünitesi yoksa, çöpünüzü yüksek bir ağaca asmanız gerekecektir.
  3. adım 3 çöpleri ve fazla yiyecekleri yakmaktan kaçının.
    Çöpleri ve fazla yiyecekleri yakmaktan kaçının. Kamp ateşleri çöpleri ve fazla yiyecekleri tamamen yakacak kadar ısınmaz. Ayılar ve diğer yaban hayatı kısmen yanmış yiyecek maddelerine ilgi duymaya devam ettiğinden, yiyeceklerinizi yakarak imha ederseniz sadece daha fazla ayıyı çekmiş olursunuz.
    • Ayrıca, yiyeceklerinizi gömmek de etkili bir çözüm değildir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Peki ya tansiyon hapları gibi ilaçlar? Onları yiyeceklerle birlikte muhafaza etmek en iyisi mi?
    İlaçları yemeğinizle birlikte saklamanıza gerek yok. Yakınınızda güvenli bir yerde saklayın.
  • Soru
    Kamp ateşi ayıları korkutur mu?
    Çoğu hayvan ateşten korksa da ayılar gibi leş yiyiciler ateşi insanla, insanı da yiyecekle ilişkilendirmeyi öğrenmiştir. Ayılar tepe hayvanlardır, bu yüzden kolay kolay korkmazlar. Onları uzak tutmak için ateş yakmak hiç ateş yakmamaktan iyidir, ancak bütün gece ateşle ilgilenmek iyi bir uyku çekmenizi engelleyecektir. Yiyecekleri kapalı kaplarda saklayın, ayılar ve diğer vahşi hayvanlar için tüm güvenlik önlemlerine uyun.
  • Soru
    Diyabet hastasıyım ve kan şekerimin düşmesi ihtimaline karşı çadırda şeker tabletleri bulundurmam gerekiyor. Bunu güvenli bir şekilde yapmanın bir yolu var mı?
    Şeker tabletleri de dahil olmak üzere tüm yiyeceklerinizi hava geçirmeyen kapalı bölmelerde saklayın. Sadece güvenliğiniz için çadırınızın dışında bırakmak isteyebilirsiniz; bu şekilde bir ayı gelmeye karar verirse en azından size saldırmayacaktır.

İpuçları

  • Yiyeceklerinizi sırt çantanızda, çadırınızda, çadır karavanınızda veya yumuşak kenarlı kamp aracınızda saklamaktan kaçının.
  • Çocukların ceplerini, sırt çantalarını ve uyku alanlarını her gün yiyecek ve yiyecek ambalajları açısından kontrol edin.