Kaykay Üzerinde Elle Nasıl Çalışılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Manuel, bisikletteki 'wheelie 'ye çok benzeyen bir tür serbest stil kaykay numarasıdır. Bir manuel gerçekleştirmek için, sürüşe devam ederken bir tekerlek setini yerden kaldırmak için tahta üzerindeki ağırlığınızı değiştirirsiniz. Hem ön hem de arka tekerlekleri yerden kaldırmak manuel sayılır - arka tekerlekleri yerden kaldırırsanız, bu numaranın burun manuel olarak adlandırılan bir çeşidini gerçekleştirmiş olursunuz. Başlamak için aşağıdaki Adım 1'e bakın - genellikle, burun manuelini denemeden önce normal manuel öğrenmek en kolay yoldur, bu nedenle her ikisi için talimatlar bu sırayla listelenmiştir.

Adımlar

Temel Manuel Çalışmanın Gerçekleştirilmesi

  1. 1Öne doğru yuvarlanmaya başlayın ve arka ayağınızı kuyruğa yerleştirin. Manüeller ileri doğru yuvarlanmanızı gerektirir (yine de, bir manüel yapmakta zorlanıyorsanız, manüellerinizi hareketsiz durarak çalışmak isteyebilirsiniz). Normal sürüş duruşunuzda yavaş, kontrollü bir hızda ileri doğru yuvarlanın. Ardından, manevraya hazırlanmak için arka ayağınızı tahtanızın kuyruğuna doğru kaydırın. Sizin için rahat olan bir yere yerleştirin. Genel olarak, ayağınız kuyruğun 'kavisli' kısmının çoğunu kaplamalıdır. Ön ayağınız ön kamyonların ortasına yakın (veya üstünde) olmalıdır.
    • Muhtemelen söylemeye gerek yoktur, ancak bir kılavuza başlamadan önce gerekli tüm güvenlik önlemlerini alın. Kaykay yaparken her zaman bir kask (ve isteğe bağlı olarak dirseklik vb.) takın. Elle kaymayı öğrenmeden önce, tahtanın altınızdan kayarak geriye doğru düşmenize neden olması alışılmadık bir durum değildir. Yeterince korunmuyorsanız bu ciddi yaralanmalara yol açabilir.
    • Ayrıca, çevredeki alanın sürüş sırasında sizi engelleyebilecek engellerden arınmış olduğundan emin olun. Düz, açık alanlar pratik yapmak için en iyisidir.
  2. 2-Dizlerinizi bükün. Manevra yaparken denge son derece önemlidir. Manevranızı sürdürebilmek için, ağırlığınızı merkezde ve dengede tutmak amacıyla duruşunuzda küçük ayarlamalar yapabilmeniz gerekir. Bacaklarınız düz bir şekilde 'kilitlenmişse' bunu yapmak çok daha zordur. Öne doğru yuvarlanırken, manevra yapmaya çalışmadan önce dizlerinizde hafif bir bükülme olduğundan emin olun.
  3. 3Şimdi, öne doğru eğilirken ağırlığınızı arka ayağınıza kaydırın. Yavaşça ve dikkatlice arka ayağınıza ağırlık vermeye başlayın. Bunu yaparken vücudunuzun üst kısmıyla hafifçe öne doğru eğilin. Arka ayağınız üzerindeki artan baskı, sonunda kaykayın ön tekerleklerinin kalkmasına neden olmalıdır. Öne doğru eğilmek, kütle merkezinizi kaykay üzerinde tutmanızı sağlayarak kaykayın altınızdan kayma olasılığını azaltır.
    • Bunu yapmak sezgisel görünse bile geriye yaslanmayın. Bu, sırt üstü düşmenin kesin bir yoludur.
  4. 4Dengenizi koruyun. Umarım bu noktada, tahtanızın ön kısmı havadayken ileri doğru yuvarlanıyorsunuzdur (eğer değilse, pratik yapın, pratik yapın, pratik yapın!) Şimdi, amacınız bunu yapabildiğiniz kadar uzun süre yapmaya devam etmektir. Doğal denge duygunuzu dinleyin - öne doğru düşmeye başladığınızı hissederseniz, geriye yaslanın ve tahtanın kuyruğuna ekstra ağırlık verin. Geriye doğru düşmeye başladığınızı hissederseniz, öne doğru eğilin. Buradaki püf nokta aşırı telafi etmemektir - ağırlığınızı ayarlarken hareketlerinizi küçük ve kontrollü tutmaya çalışın.
    • Gerçekçi olmak gerekirse, bunu öğrenmeden önce muhtemelen birçok kez düşeceksiniz, bu nedenle dirsek, bilek ve diz pedleri iyi bir fikir olabilir.
    • İlk başta el kitabınızı bir saniyeden fazla tutamazsanız cesaretiniz kırılmasın! El kitapları çok fazla sabırlı pratik gerektirir - ilk başta dengede kalmak için ihtiyacınız olan kasları kullanmaya bile alışkın olmayabilirsiniz. Buna bağlı kalın!
  5. 5Manueli sonlandırmak için ön ayağınızı aşağı doğru itin. Bir manueli başlatabilmek ve tutabilmek hikayenin tamamı değildir - 'manueli nasıl yapacağınızı' bildiğinizi güvenle söyleyebilmek için, düşmeden manueli normal sürüşe geri dönebilmeniz gerekir. Ağırlığınızı yavaşça arka ayağınızdan ön ayağınıza kaydırın. Bunu yaparken, üst vücudunuzu (bu noktada öne doğru eğilmiş olmalıdır) yavaşça normal, dik konumuna geri getirin. Tahtanızın ön kısmı ideal olarak yere doğru düşmelidir.

Burun Manevrası Yapmak

  1. 1Ön ayağınız tahtanın burnunda ve dizleriniz bükülü şekilde ileri doğru yuvarlanmaya başlayın. Burun manevrası yapmak temelde normal manevranın tam tersi hareketleri gerektirir. İleri doğru yuvarlanmaya başlayın, ardından duruşunuzu ön ayağınız tahtanın ön tarafındaki kavisli kısımda ('burun') olacak şekilde değiştirin. Henüz değilse, arka ayağınızı arka kamyonların üzerine veya yakınına koyun. Dizlerinizi hafifçe bükün. Bu duruş, ön tekerlekler üzerinde dengede durarak arka tekerlekleri yerden kaldırmanızı mümkün kılar.
  2. 2Burun kısmına hafifçe bastırın. İleri doğru yuvarlanırken, ağırlığınızı tahtanın ortasından ön ayağınıza kaydırın. Denge için kollarınızı yanlarınızdan uzağa kaldırın ve gerekirse hafifçe geriye doğru eğilin. İlk başta, bu kaçınılmaz olarak tahtanın altınızdan kaymasına neden olacaktır. Bu sorun değil - zamanla kütle merkezinizin nerede olduğuna dair bir his geliştirecek ve dengenizi korumada daha iyi olacaksınız.
  3. 3Kütlenizi ön tekerleklerin üzerinde tutun. İleri doğru yuvarlanırken burnunuzu manuel olarak tutmak için, ağırlığınızın ön tekerlek seti üzerinde dikkatlice dengelenmesini isteyeceksiniz. Başlangıçta bu son derece zor olacaktır, ancak pratik yaptıkça daha kolay hale gelecektir. Dengenizi korumakta zorluk çekiyorsanız, herhangi bir dengesizliği telafi etmek için kalçalarınızı ve/veya gövdenizi kaydırmayı deneyin. Ayrıca hafifçe aşağı doğru itmek ve dengenizi korumak için arka ayağınızı kullanmayı da deneyebilirsiniz.
    • Burun manuelinizi bir saniye kadar tutabildiğinizde, daha uzun ve daha uzun mesafeler için tutmaya çalışmaya başlayın. Sabırla pratik yaptıkça denge duygunuz giderek gelişecek ve burun manevrası sırasında dengenizi korumak normal bir manevra sırasında olduğu kadar doğal hale gelecektir.
  4. 4 Burun manuelini sonlandırmak için arka ayağınızla aşağı itin. Normal manuellerde olduğu gibi, normal bir sürüş duruşuna dönmek için, tahtanın yükseltilmiş kısmını tekrar yere doğru itin. Bunu yaparken, kontrolü korumayı kolaylaştırmak için ağırlığınızı tahtanın merkezine geri kaydırın. Son olarak, ayaklarınızı normal sürüş pozisyonlarına geri getirin.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruEğer manuel yapmaya çalışırken kuyruğum yere çarparsa, ancak yine de tahtanın üzerinde kalır ve yuvarlanırsam bu yine de iniş olarak sayılır mı? Genellikle, kuyruğunuzu yere vurursanız, kolayca toparlanabilir ve ne olursa olsun iyi görünmesini sağlayabilirsiniz, ancak ayak parmağınıza değen bir kickflip ile aynı sayılır. Bir dahaki sefere biraz daha öne eğilmeye çalışın.

Video

İpuçları

  • Ağırlığı geriye doğru iterken vücudunuz geriye doğru eğilmemelidir. Alt yarı geriye yaslanırken, göğsünüz dengeyi korumak için biraz yukarı doğru itiyor.
  • Daha fazla denge için dizinizi bükmeyi unutmayın.
  • Yapmayı kolaylaştırdığı için iyi bir hız elde edin.

Uyarılar

  • İlk başladığınızda süreç içinde düşeceksiniz, bunu bekleyin ve daha önce ayağınızı yakalayın ve kendinizi kurtarın
  • Taşlara ve sopalara dikkat edin. Kamyonlarınızı sıkıştırabilir.
  • Güvenlik ekipmanı giyin (Eğer giymezseniz, risk aldığınızın farkında olun).

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bir kaykay
  • Pratik yapmak için iyi bir alan
  • Koruyucu ekipman (gerekirse kasklar ve pedler)
  • Zaman ve sabır