Temel Voleybol Hareketlerinde Nasıl Ustalaşılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Temel salon voleybolu üç bölüme ayrılabilir: pas, set ve vuruş. Bunların her biri pratik, koordinasyon ve uygun form ile ustalaşılabilir. Her birinde ustalaşmak için, doğru ayak hareketleriyle başlamalı ve bir topla pratik yapmaya doğru ilerlemelisiniz. Top kullanmaya başladıktan sonra, doğru ayak hareketlerini kullanmaya devam etmek becerileriniz için hayati önem taşır.

Adımlar

Voleybol Paslaşması

  1. adım 1 doğru duruşu kullanın.
    Doğru duruşu kullanın. Ayaklarınız omuzlarınızdan biraz daha açık olacak şekilde durmalısınız. Dizlerinizi bükün ve göğsünüz dik olacak şekilde sırtınızı eğin, poponuzu biraz dışarı çıkmaya zorlayın. Ayak parmaklarınızın üzerinde durmalı ve bir saniye içinde herhangi bir yöne hareket etmeye hazır olmalısınız.
    • Geçiş pozisyonundayken biri sizi itecek olursa, sizi kurtarmak için kolayca bir ayağınızı hareket ettirebilmelisiniz. Size dokunabilmeli ve bir yöne ya da diğerine doğru düşmenize neden olabilmelidirler.
  2. adım 2 kollarınızı içeride tutun
    Kollarınızı 'hazır pozisyonda' tutun. Uygun duruşunuzu kullanarak kollarınızı düz bir şekilde önünüze doğru uzatın. Şimdi dirseklerinizi yarıya kadar bükün. Avuç içleriniz yukarı bakacak şekilde büyük bir kutu tutuyormuş gibi görünmelisiniz. Bu, saniyelik bir kararla ön kollarınızla veya ellerinizle geçmenizi mümkün kılar.
  3. adım 3 platformunuzla pas vermeyi öğrenin.
    Platformunuzla pas vermeyi öğrenin. Artık hazır pozisyonunuzu öğrendiğinize göre, ön kollarınızla veya platformunuzla pas verme formu üzerinde çalışın. Bir elinizi alın ve diğer elinizin üzerine düz bir şekilde yerleştirin. Ardından, başparmaklarınızı alın ve ortada buluşmalarını sağlayın. Parmaklarınızı birleştirin ve başparmaklarınızı kendinizden uzağa doğru tutun. Başparmaklarınızı vücudunuzdan mümkün olduğunca uzaklaştırmaya çalışın, bu kollarınızı düzleştirecek ve platformunuzu oluşturmak için ön kollarınızı yukarı kaldırmaya zorlayacaktır. Platformunuzun her zaman düz olmasını istersiniz.
    • Size daha düz bir platform sağlamak için dirseklerinizin yanlarını birbirine sıkıştırmayı deneyin. Çift eklemliyseniz, her iki ön kolunuzu mükemmel bir şekilde eşleştirebilirsiniz.
  4. adım 4 dış bacağınızla öne doğru adım atın.
    Dış bacağınızla öne doğru adım atın. Pas atarken topun her zaman sahanın içine geri dönmesini istersiniz. Bu nedenle, hangi bacağınız sahanın dışına en yakınsa o bacağınızla ilerleyin. Bu, platformunuzu sahaya doğru çevirecektir.
    • Adım atmak için dik durmak gerekmez. Top size doğru gelirken alçakta kalın.
  5. adım 5 gözünüzü toptan ayırmayın.
    Gözünüzü toptan ayırmayın. Topun file üzerinden platformunuza gelişini izleyin. Toptan asla başka tarafa bakmayın.
  6. adım 6 bacaklarınızı kullanın.
    Bacaklarınızı kullanın. Top platformunuza düşerken kollarınız ve gövdeniz arasındaki açıyı sabit tutun. Topu kaldırmak için bacaklarınızı kullanmak istiyorsunuz, kollarınızı sallamayın.
    • Kollarınızı sallamak pasınızın nereye gideceği konusunda tutarsızlık yaratır. Alçakta kalmak ve doğru pas vermek için çok güçlü bacaklara ihtiyacınız vardır.
    • Hedefe doğru takip edin. Topu hareket ettirmek için bacaklarınızı düzeltirken, ne tarafa baktığınızın farkında olun. Eğer hedefe doğru bakıyorsanız, doğru yapıyorsunuz demektir.
  7. adım 7 alçakta kalın ve hazır olun.
    Alçakta kalın ve hazır olun. Topu geçtikten ve hedefinize gittiğini gördükten sonra bile, alçakta kalmak ve topun size geri gelmesi için hazır olmak istersiniz. Arka sırada oynarken, hakem düdüğü çalmadığı ve oyun henüz bitmediği sürece asla dik durmamalısınız.

Voleybol Topu Yerleştirme

  1. adım 1 doğru ayak hareketlerini kullanın.
    Doğru ayak hareketlerini kullanın. Sete hazırlanırken ayaklarınız omuz genişliğinde açık olmalı ve dizleriniz hafifçe bükülmelidir. Bir kez daha parmak uçlarınızda ve harekete hazır olmalısınız.
  2. adım 2 fileye doğru yaklaşın.
    Fileye doğru yaklaşın. Sağ omzunuz filenin yanında olmalıdır. Top filenin neresinden geçerse geçsin, kendinizi fileyle aynı hizada tutun. Bu, topun gitmesini istediğiniz yere dönük olmanızı sağlar.
  3. adım 3 doğru el formunu kullanın.
    Doğru el formunu kullanın. Ayar yaparken baş ve işaret parmaklarınız bir üçgen oluşturmalıdır. Bu, top ayar alanınıza gelirken beklemeniz gereken el pozisyonudur. Ellerinizi top şeklinde tutun. Parmaklarınızı düz tutarsanız, sadece kurallara uygun olmayan set formundan dolayı çağrılmakla kalmaz, aynı zamanda kendinizi sakatlanma riskine de sokarsınız.
    • Elleriniz hazır olsun. Top size doğru gelmeye başladığı anda elleriniz başınızın yanında olmalıdır. İlk başladığınızda, her topu yerleştirmeden önce başparmaklarınızı alnınıza dokundurun.
  4. adım 4 topu kabul edin.
    Topu kabul edin. Top size doğru gelirken, bileklerinizi 'topu kabul etmek' için kullanmak istersiniz. Topu tutmanıza izin verilmez, ancak topu kabul etmek size topu nereye koyacağınızı kontrol etme yeteneği verir. Ellerinizi alın hizasında tutmak, doğru ayar formuna sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Bu, topu çok uzun süre tutmanızı engelleyecektir.
  5. adım 5 bacaklarınızı kullanın.
    Bacaklarınızı kullanın. Tıpkı pas atarken olduğu gibi topu hareket ettirmek için kollarınızı değil bacaklarınızı kullanmak istersiniz. Topu iterken kollarınız düzleşecek olsa da, setinizin gücü bacaklarınızdan gelmelidir.
    • Topu temiz bir şekilde bırakın. Top parmaklarınızda sadece bir saniye kalmalıdır. Bacaklarınızı kullanarak topu gitmesini istediğiniz noktaya doğru itin. Bacaklarınızla itin, karın kaslarınızı sıkın ve topu yönlendirmek için kollarınızı kullanın. Neredeyse süpermen pozisyonunda bitirmelisiniz. Topun çok az döndüğünden emin olun, çünkü top bir tam dönüşten fazla dönerse hakemler size çift temas çağrısı yapacaktır.

Voleybol Topuna Vuruş

  1. adım 1 ayak hareketlerinde ustalaşın.
    Ayak hareketlerinde ustalaşın. Vuruş yapmayı düşünmeden önce doğru bir yaklaşım sergileyebilmelisiniz. Hücum çizgisinin gerisinde, ayaklarınız setçinize 45 derecelik bir açıyla yan yana olacak şekilde başlayın. Bu talimatlar sağlaklar için olacaktır, eğer solaksanız aynalama hareketini yapın. Sağ ayağınızı atın ve büyük bir ilk adım atın. Buradan sol ayağınızın üzerine büyük ve güçlü bir adım atın. Bu noktada fileden yaklaşık 3 fit uzakta olmalısınız. Ardından sağ ayağınızı alın ve hızla sol ayağınızla eşleştirin. Bu iki ayağınızın üzerine indiğinizde bacaklarınız bükülmüş ve zıplamaya hazır olmalıdır.
    • Yaklaşmanıza yardımcı olması için kollarınızı kullanın. Kollarınız önünüzde olacak şekilde başlayın ve yaklaşmanızın son iki adımına geldiğinizde kollarınızı geriye doğru sallayın. Atlayışınız için havalanmadan önce kollarınız tamamen arkanızda uzanmış olmalıdır.
  2. adım 2 yukarı doğru zıplayın.
    Yukarı doğru zıplayın. Momentumunuzu sizi ileriye götürmek için kullanmak istemezsiniz yoksa fileye atlarsınız. Sizi yukarı itmek için bacaklarınızı ve kol salınımınızı kullanın.
  3. adım 3 kolunuzu geri çekin.
    Kolunuzu geri çekin. Zıplarken sağ kolunuzu yüzünüze doğru geri çekin. Dirseğinizi yukarıda tutarak topa doğru sallayın. Gözünüz her zaman topta olsun.
  4. adım 4 bileğinizi güçlü tutun.
    Bileğinizi güçlü tutun. Topu savururken bileğinizin güçlü olmasını istersiniz. Bileğiniz zayıf ve dayanıksızsa, top filenin üzerinden geçemez. Karın ve omuz kaslarınızı kullanarak gücünüzü topa aktarın ve savurun. Kolunuz sonuna kadar sallanırken yere inerek bitirmelisiniz.
    • El teması topu yerleştirmenin en önemli parçasıdır. Topu yerleştirmek size puan kazandıracak olan şeydir. Bir duvardan 20 fit uzakta durarak, bir topu yukarı fırlatarak ve zemin ile duvarın köşesine vurarak el teması alıştırması yapın. Elinizin tüm yüzeyini aynı anda topun üzerine getirmeye çalışın.
  5. adım 5 gerekirse bahşiş verin.
    Gerekirse ipucu verin. Aralığınız garipse veya top sizin için yanlış noktadaysa, topa vurabilirsiniz. Bu, topa bloğu aşacak kadar dokunduğunuzda ve arkalarındaki zemine nazikçe düşmesini izlediğinizde olur.

Bu Uzman Serisi ile Bir Profesyonel Gibi Voleybol Oynayın

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Takıma girebilmek için performansımı geliştirmek için ne kadar pratik yapmam gerekiyor?
    Beceri seviyenizi bilmeden bunu söylemek zor. Genel olarak, ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar iyi olursunuz. Çok fazla pratik yapmak gerçekten mümkün değil!
  • Soru
    Top atarken kolumun ağrıması normal mi?
    Voleybol oynamaya yeni başlıyorsanız, topa vurduğunuzda veya servis attığınızda canınız yanacak ve bilek bölgesinde kırmızı noktalar/çürükler oluşacaktır. Ancak voleybol oynamaya devam ettikçe, kollarınız topla temas etmeye daha fazla alışacak ve o kadar fazla acımayacaktır. Ayrıca normalde kullanmadığınız kasları kullanıyor olabilirsiniz, bu nedenle uyum sağlamaları ve güçlenmeleri için zamana ihtiyaçları vardır.
  • Soru
    Neden bu tür bir top kullanıyorlar?
    İyi zıplıyor ve size çarptığında genellikle acıtmayacak kadar hafif.

İpuçları

  • Bir basketbol sahasında veya parke zeminde oynarken dizliklere ve kaliteli spor ayakkabılara ihtiyacınız olacaktır.
  • Pas pozisyonunda kalmayı kolaylaştırmak için squat ve duvar oturuşu gibi güçlendirme egzersizleri yapın.