Japon Kılıç Sanatında Nasıl Ustalaşılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kılıç kullanmakta ustalaşmak kolay bir şey değildir, bir kılıcı doğru kullanmak için yıllarca eğitim almak gerekir ve o zaman bile bazı hatalar yaparsınız. Kılıç ustalığında kısa vadeli hedefler belirleyin, uzun vadeli hedefiniz her zaman kendinizi geliştirmek olsun. Lütfen unutmayın, fizik ve geometri bilgisi bunu sadece kolaylaştıracaktır. Ayrıca, bu çok teknik bir makaledir, gerçekten ilgilenen insanlar için tasarlanmıştır.

Adımlar

  1. adım 1 birlikte çalışabileceğiniz yetkin, deneyimli bir iaido, kendo veya diğer tarihi kılıç sanatı eğitmeni bulun.
    İaido, kendo ya da diğer tarihi kılıç sanatları konusunda yetkin ve deneyimli bir eğitmen bulun.
  2. adım 2 birkaç efsaneyi açıklığa kavuşturun.
    Birkaç efsaneyi ortadan kaldırın. Ninja kılıçları düzdür ve samurayların kullandığı kavisli katanadan daha kısadır. Her kılıç farklı olsa da ve Ninja'nın diğer kılıç okulları gibi kendi özellikleri olsa da, hepsi Katana'dır (Nihonto), ya Koto (eski kılıç) Shinto (yeni kılıç) ya da Shinsakuto (Yeni Canlanma Kılıcı) olarak dövülmüşlerdir. Son yıllarda insanlar ninjaların gizli teknikler ve özel kılıçlar kullandığına inanmaya başlamıştır. Kılıçla kendi dövüş sistemlerine sahip oldukları doğrudur, ancak kılıç tekniklerini gizli tutmak neredeyse tüm Japon kılıç okullarının düzenli uygulamasıydı. Ninjutsu öğrenmek istiyorsanız, Kalifiye bir Bujinkan Eğitmeni ile çalışın.
    • Bir söz vardır: 'İnsanı kurtaran kılıç, insanı öldürür.' Kılıç öldürmek için bir araçtır. Kimin elinde olursa olsun. Bir kılıçta ustalaşmak istiyorsanız, hem kendinizin hem de bir başkasının ölümüyle barışık olmalısınız.
    • Sırf kılıç kullanmayı biliyorsunuz diye insanüstü hızlarda hareket edemezsiniz. Bu sizi daha hızlı yapmaz ya da size bir tür güç vermez. Kılıç özel bir metal parçasıdır. Nitelikli bir öğretmenle saatlerce pratik yaptıktan sonra öğrendiğiniz beceriler içinizde gizli bir enerji kapısı açmaz. Hiçbir şey, samuraylar bile, bir kılıç doğru kullanıldığında Fizik ve Geometri yasaları tarafından sınırlandırılamaz.
    • Ağaçları tek bir dilimde kesemezsiniz. Ve eğer denerseniz muhtemelen kılıcınızı mahvedersiniz, filmlerde gördüğünüz kesmeler ya sahtedir ya da bambu ile yapılır, bu şekilde kesilebilir.
  3. adım 3 sekiz yönün tamamını çalışın.
    Sekiz yönün hepsini çalışın. Evet, pusula yönleri.
    • Önünüze bakarak durun, dört çeyreği kolayca tanımlayabilirsiniz (bunu kuzeye bakıyormuşsunuz gibi düşünün, öyle olmasa bile): kuzey, güney, doğu ve batı. Şimdi de oktant adı verilen dört alt çeyreği düşünün: Kuzeybatı, kuzeydoğu, güneybatı ve güneydoğu. Bunlar toplam sekiz yol oluşturur. Bunları öğrenmek için de basit bir alıştırma yapabilirsiniz.
    • Sağ ayağınız önde, sol ayağınız arkada, solunuzu gösterecek şekilde durun, birbirlerinden çok uzak olmamalılar, ancak birbirlerine de çok yakın olmamalılar. Şimdi sağ ayağınızla adım atın ve sol ayağınızı tam olarak daha önce olduğunuz gibi olacak şekilde getirin. Bu bir, ya da kuzey.
    • İşte zor kısım geliyor: pivot tekniği. Duruşunuzu inceleyin, mümkün olduğunca az çabayla daha güçlü olan tarafa dönün. Kılıç ustalığında, güçlü tarafa dönüş, basitçe, diğer tarafa kıyasla daha az çaba harcamanızı sağlayacak tarafa dönmektir. (Aksi yöne dönmeye geri dönüş veya zayıf tarafa dönüş denir.) Sağ ayağınız öndeyse, sol ayağınıza geri dönün, tersi de geçerlidir.
    • Şimdi öndeki ayağınızla adım atın ve ilk yönünüze geri dönün. Buna Zango denir. İki yönlü hareket ve sekiz yönü de bu şekilde yaparsınız. Kuzeye yönlendirme yerine gelen 3'e doğru güçlü bir yan pivot üzerinde ilerleyin. Zango yapın. 5, 6, 7 ve 8 biraz farklıdır. 4'ten, arka ayağınızı (bu durumda sağ ayağınızı) beşinci yöne doğru kaydırarak güçlü tarafınıza 45 derece dönün. Buradan zango yapın ve 7 ve 8'e ulaşmak için aynı şeyi yapın. 8'e ulaştığınızda, kolayca bire geri dönebilmelisiniz. Bunu 1000 kez yapın. Biraz daha ilginç bir şey istiyorsanız, ileri yerine geri adım atmayı deneyin. Sonra her ikisini de yaparak ikisini birleştirin. Bu Hachi Kata'dır (8 [yol] Yapma Yöntemi veya Hachi Do (lit. Sekiz yol).
  4. adım 4 japon dilini telaffuz etmeyi öğrenin.
    Japon dilini telaffuz etmeyi öğrenin. Gözlerinizden ve kulaklarınızdan sık sık geçecektir. Basit bir fonetik dildir ve kolayca öğrenilebilir. Anadili Japonca olan birinden size telaffuz etmeyi öğretmesini isteyin ya da altyazılı anime izleyin.
  5. adım 5 bir dojo'ya katılın.
    Bir Dojo'ya katılın. Ne kadar uğraşırsanız uğraşın, kendi başınıza veya videolarla kılıçta ustalaşamazsınız. 17'nci yüzyıl öncesi yapılan herhangi bir stili deneyin. Kendo'dan uzak durmaya çalışın, bu bir spordur ve gerçek bir kesim yapmanız olası değildir, ancak bulabileceğiniz tek şey buysa devam edin.
  6. 6. adım vücudunuzla durun...
    Vücudunuz kare şeklinde durun (tıpkı arkadaşlarınızla duruyormuşsunuz gibi, ancak omuzlarınız kalçalarınızla aynı hizada ve sırtınız düz olmalıdır), ayaklar omuz genişliğinde açık olmalıdır.
    • Kılıcı (hala kınlı) sol elinize alın, bıçak tarafı yukarı bakacak şekilde (kavisin dış kısmı yukarı bakacak şekilde) ve saya'nın (kın) üst kısmından tutun. Obi'nizde (kemerinizde) olduğu gibi sol tarafınıza doğru çekin.
    • Nakago'yu (kabza) Tsuba'nın (el koruması) hemen altından kavrayın (tutmayın) ve Nakagojiri'yi (kabzanın en ucu, uç kapağı) rakibinizin karnına vurmak için kullanıyormuşsunuz gibi düz bir şekilde dışarı çekin.
    • ORADA DUR. Kendinizi samuray zırhı içinde hayal edin. Ağınızın ve/veya kolunuzun kesilmesini nasıl engellerdiniz?
    • Kılıcı çekerken sol ayağınızı geriye doğru atın ve kılıcı bir yay çizerek hareket ettirin ve ucunu sanki sizin boyunuzdaki bir düşmanın göğsüne doğrultuyormuşsunuz gibi doğrultun.
    • Saya'yı bir kenara koyun ve sol elinizi nakagojiri'nin üzerine koyun, böylece elinizin alt kısmı kılıcın ucunda biter.
    • Ne yaptığınızı biliyormuş gibi görünmek için kılıcı Ura'ya (sola) doğru birkaç derece döndürün. Tebrikler, artık sağ-ayak-ileri-merkez (veya orta)-koruma pozisyonundasınız.
  7. adım 7 altı yolu öğrenin.
    Altı Yolu öğrenin.
    1. Sağ ayağınız önde olacak şekilde Merkez gardında durun. Şimdi kılıcınızı yukarı kaldırın, böylece kılıcın ağzı yaklaşık 45 derece arkanızı gösterecektir (yani yukarı doğru 90, geriye doğru 0 olacaktır). Bu sağ ayak ileri üst pozisyonudur.
    2. Sağ ayak üstte durun ve kılıcı aşağıya doğru 45 derecelik bir açı oluşturana kadar aşağı hareket ettirin, omuzlarınızı merkezinizden ayırmayın. Bu sağ ayak alt pozisyonudur.
    3. Sağ ayak üst pozisyonuna geçin ve sol ayağınız önde olacak ve sağ ayağınız sağ tarafınıza bakacak şekilde adım atın, bunu kılıcı hareket ettirmeden yapın. Bu sol ayak üst pozisyonudur.
    4. Kılıcı başınızın yan tarafına doğru hareket ettirin, 90 dereceden yaklaşık 15 derece dışarı baksın, ancak başınızın hemen yanında tutmayın, çünkü hala bir kask takıyorsunuz, hem de geniş bir kask. Burası sol ayak, orta.
    5. Sağ ayağınızı geride ve sol ayağınızı ileride tutmaya devam ederken vücudunuzu dengeleyin, kılıcın kabzasını merkezinize doğru hareket ettirin, bıçak hala geriye doğru itilir. Bu, sol ayak ileri alçaltmadır.
  8. adım 8 bunları pozisyon olarak düşünmemeye çalışın.
    Bunları pozisyon olarak düşünmemeye çalışın. Bunlar sadece hareketleriniz için birer sıçrama tahtasıdır. Bunlar arasında kendi başınıza hareket etme alıştırması yapın ama hızlı değil. Yavaş ve akıcı bir şekilde hareket edin, hız daha sonra gelecektir. Sonra bir partner bulun ve siz eşleşirken onun da hareket etmesini sağlayın, ardından farklı ama aynı hızda bir şey yaparak simetrik olarak eşleşin. Kartalın gölgesi olun. Sonra partneriniz sizin kartalınızın gölgesi olsun.
  9. adım 9 i̇lk kesiğinizi yapın.
    İlk kesişinizi yapın. Sağ ayak önde, orta korumada başlayın. Kılıcı başınızın üzerinden yukarıya doğru kaldırarak yukarıya benzer bir hareket yapın ama aynı şey değil. Kılıcı aşağı doğru sallayın ve kabzayı merkezinize getirin. Buna Shomen'uchi (kafaya aşağı doğru kesik) denir. Denenecek bir başka şey de Yokomen'uchi'dir, başın veya boynun yan tarafına aşağı doğru bir kesim. (Aikido alıyorsanız, tüm bu kelimeler kısa sürede yerine oturacaktır) Az önce yaptığınız kesim, hangi okul olursa olsun Japon kenjutsu'nun (kılıç ustalığı) temel tekniğidir.
  10. adım 10 kesikleri uygulayın.
    Kesikler üzerinde çalışın. Kenjutsu dayanıklılık gerektiren bir şeydir, bu yüzden pratik yapmanız gerekir. Yeni öğrendiğiniz kesimi alın ve 1000 kez yapın, 5'li, 10'lu veya 50'li setler halinde. Hissedeceğiniz o yanık size bilmeniz gerekenleri öğretecektir. Ama unutmayın, pratik mükemmelleştirir, bu yüzden yanlış yaparsanız, yanlış yapmaya devam edersiniz. Bu yüzden bir dojoya katılın.
  11. adım 11 daha önce açıklanan altı pozisyondan herhangi birinden, her iki ayağınız önde olacak şekilde bir kesme yapın.
    Daha önce açıklanan altı pozisyondan herhangi birinden, her iki ayağınız da önde olacak şekilde bir kesme yapın. Kayarak (aslında bu bir adımdır, ancak öndeki ayağınızla bir adımdır, bu yüzden kılıç duruşunuzun ayaklarınızın yakın olması gerekir) bir adımla veya sadece ayakta durarak yapılabilir. Sadece kesiğinizi başınızın üstünden indekslemeyi unutmayın. Bu, kesmeden önce başınızın üzerinden almanız gerektiği anlamına gelir, çünkü önünüzdekiyle ilgilenmeden önce arkanıza dönüp arkanızdaki düşmanı kesmeniz gerekebilir. İndeksleme örneği sol ayak önde, alt pozisyondur. İçgüdünüz önünüzdekiyle ilgilenmektir, bu nedenle doğal olarak bıçağı kulağınızın yanından geçirirsiniz. Bunun yerine bıçağı başınızın üzerinden, hemen hemen yukarıya doğru kaldırmanız ve ardından kesmeniz gerekir.
  12. adım 12 sık sık pratik yapın.
    Sık sık pratik yapın. Her gün aklınıza gelebilecek tüm kesiklerden 10'ar set yapın (aşağı doğru kesik yapmayı unutmayın, süpürme ve itme değil). Zamanla bunun çok daha kolay olduğunu göreceksiniz ve daha ağır bokken (tahta kılıç), suburito (daha ağır bir bokken, genellikle 6 pounddan fazla) veya iaito'ya (bilenmemiş bir katana) geçebilirsiniz.
  13. adım 13 tüm bu kavramları kavramaya çalışın.
    Tüm bu kavramları anlamaya çalışın. Bunu yaptığında, yetenekli bir kılıç ustası olma yolundasın, ama sana öğretebileceklerimin hepsi bu, bölgende bir kenjutsu okulu bulmalısın. Eğer bulamazsan ve kendini yeterince adadıysan, taşın. Amerika'nın her yerinde iyi okullar var ve genellikle yerel toplum kolejiniz bir Japon Dövüş Sanatında dersler sunacaktır, eğer Kenjutsu öğretmiyorlarsa, bunu yapan birini tanıyor olabilirler.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    11 yaş kenjutsu için çok mu genç?
    Hayır, hayallerinizin peşinden gitmek için asla çok genç değilsiniz! Ancak pratik yaparken kaslarınızı yırtmamaya veya incitmemeye dikkat edin.
  • Soru
    Üç tür kılıç hareketi nedir?
    İtme, kesme ve savuşturma üç tür kılıç hareketidir.
  • Soru
    Sağ elimi kullanıyor olsam bile sol kolumu sağ kolumdan daha fazla mı kullanmalıyım?
    Bu, kendinizi nasıl daha rahat hissettiğinize bağlıdır. Genellikle sağ elini kullanan bir kullanıcı sağ elini kabzanın üzerine, sol elini de altına koyar. İki elini de kullanabilen biri olmak için çalışmaktan zarar gelmez.

İpuçları

  • Tekrar her şeydir. Bir okulun parçasıysanız, size verdikleri suburi'yi yapın; aksi takdirde bunları hem sol hem de sağ ayakla takip edin.
  • Her zaman öğretmeninizin tavsiyelerine uyun. Onlar sizin rehberlerinizdir ve becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacaklardır.
  • İlerlemekte sorun yoktur, ancak öğretmeniniz hızınızı bilecektir. Çok ileri gitmeyin, vücudunuzun yeni becerilere uyum sağlaması için zamana ihtiyacı vardır. Bir kasınızı çekebilir veya yırtabilirsiniz; kendinizi çok fazla zorlamayın.

Uyarılar

  • Katana sahibi olmanın veya halka açık yerlerde pratik yapmanın yasal olduğundan emin olmak için bölgenizdeki yasaları kontrol edin ve huzuru bozmamaya çalışın.
  • Kendinize vurmamaya çalışın.
  • Ve asla onunla başka birinin hayatını tehdit etmeyin.
  • Ruhsatınız yoksa (örneğin, bir deniz subayı veya lisanslı bir koruma görevlisi değilseniz) bıçaklı bir silah taşımayın
  • Asla ince mavi çizgiyi tehdit etme, seni şoklayacaklar.
  • Kılıcınızla/bokkeninizle bir şeyleri kesmeyin, bu size hiçbir şey öğretmez.
  • Asla uçtan uca dövüş yapmayın, film kılıçları keskin değildir ve 1⁄2 inç (1,3 cm), gerçek kılıca karşı gerçek kılıç her ikisini de mahvedecektir. Blok yapmak için kılıcın mune (arka) kısmını kullanırsınız.
  • Güvenlik her şeyden önce gelir, bir kılıca dokunmadan önce daima koruyucu giysiler giyin.
  • Hemen canlı (taşlanmış ve keskin kenarlı bir silah) bir kılıçla başlamayın, bir bokken en iyisidir, ancak çelik konusunda kararlıysanız, keskinleştirilmemiş bir katana olan bir iaito (ee-i-toe olarak okunur) deneyin. Bunlar size 100 ila 1000 dolar arasında mal olacaktır ve muhtemelen ebay'de iyi olanları bulabilirsiniz, Bugei kılıçları, en kaliteli çeliklere ve dövme tekniklerine sahip oldukları önerilmektedir, basit bir Iaito onlardan 600 dolar alacaktır.
  • Eğer profesyonel bir eğitim arıyorsanız, Batı Eskrimi ve Kendo dövüşmeyi öğrenmenin iki harika yoludur. Önce ev ödevinizi yapın ve okulu araştırın.
  • Deneyimli bir eğitmenin uygun rehberliği ve gözetimi olmadan bir dövüş sanatını 'çalışmak', kazanılacak herhangi bir beceriden çok daha fazla kötü alışkanlık yaratabilir. Kendi kendinize kolayca öğretebileceğiniz bir şey olsaydı, o zaman talimat veren insanlar olmazdı.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bir bokken (tavsiye edilir, ancak diğer kör kılıçlar da pratik yapmak için iyidir)
  • Yüksek tavanlı geniş bir oda veya açık alan
  • Pratik kukla