Hokey Sopası Nasıl Ölçülür?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yeni başlayan, amatör veya profesyonel bir hokey oyuncusuysanız, bir hokey sopasını nasıl ölçeceğinizi bilmeniz gerekir. Uygun sopa uzunluğunu belirlemek kişisel bir tercihtir ve buz üzerindeki performansınızı etkileyebilir. Çok kısa veya uzun bir sopaya sahip olmak diski tutmayı ve vurmayı zorlaştırabilir. Belirli beceri düzeyiniz ve pozisyonunuz için doğru boyutta bir hokey sopası bulmak zor olabilir, bu nedenle hokey sopalarını nasıl ölçeceğinizi ve kendi sopanızı nasıl keseceğinizi öğrenmek isteyebilirsiniz.

Adımlar

Hokey Çubuğunuzu Ölçün

  1. adım 1 ne tür bir hokey oynayacağınızı belirleyin.
    Ne tür bir hokey oynayacağınızı belirleyin. Buz hokeyi oynuyorsanız veya tekerlekli patenlerle oynuyorsanız, sokak hokeyi oynadığınızdan veya ayakkabılarla oynadığınızdan daha uzun bir sopaya ihtiyacınız olacaktır.
  2. adım 2 uygun ayak giysisini giyin.
    Uygun ayak giysilerini giyin. Sokak hokeyi oynayacaksanız ayakkabı giyin ve hokey sopanızı ölçün. Paten veya patenle oynayacaksanız, bunları giydiğinizden emin olun veya hokey sopanızın uzunluğuna bir veya iki inç ekleyin.
  3. adım 3 dik durun ve ileriye bakın.
    Dik durun ve ileriye bakın. Sopanızın şaftını vücudunuza paralel olarak yerleştirin ve bıçağın parmak ucunun yere değmesine izin verin. Sopa çeneniz ile burnunuz arasında olmalıdır. Uzun bir sopa burnun üzerindeki her şeydir ve çenenin altındaki her şey kısadır.
  4. adım 4 ne tür bir oyuncu olduğunuzu belirleyin.
    Ne tür bir oyuncu olduğunuzu belirleyin. Hokey sopanızın uzunluğu kişisel bir tercihtir ve oyun tarzınız hangi uzunluğa ihtiyacınız olduğunu belirleyebilir.
    • Dangler, yetenekli sopa tutucular için tasarlanmış kısa bir hokey sopasıdır. Kısa bir sopa daha hafif olduğu ve vücuda daha yakın tutulması daha kolay olduğu için hareket ettirilmesi daha kolaydır. Ayrıca bir deke çekerken de yardımcı olur.
    • Öğütücü, köşelere giren, diskleri kazıyan ve kendilerini kalenin etrafında konumlandıran oyuncular tarafından kullanılan ortalama bir hokey sopasıdır. Ortalama uzunlukta bir sopa ile daha kolay kontrol yapabilir, pasları kesebilir veya şut çekebilirsiniz.
    • Defans oyuncusu uzun bir hokey sopasıdır ve pakı hücum oyuncularından uzağa uzatıp dürtmenizi, pasları kesmenizi veya pakı hücum ucundan çıkmadan durdurmanızı sağlar. Ayrıca slapshot'ınıza daha fazla güç sağlayacaktır.
    • Sopa uzunluğu tamamen kişisel bir tercihtir ve seçimde mutlak bir kural yoktur. Oyununuza uygun olanı denemekten korkmayın.
  5. adım 5 sopa uzunluğunuzu ayarlayın.
    Sopa uzunluğunuzu ayarlayın. Sizin için doğru olan mükemmel uzunluğu bulmak zor olabilir, bu nedenle hokey sopanızı tercihinize göre kesin. Uzatmak için sopanızın ucuna tahta bir tıkaç da ekleyebilirsiniz. Bu, büyüme atağı yaşayan ve boylarına uyması için sopalarını uzatmaları gereken genç oyuncular arasında yaygındır.
    • Sopanızı kesmek sopanızın esnekliğini etkileyecektir.
  6. adım 6 sopanın ne zaman çok uzun olduğunu bilin.
    Sopanın ne zaman çok uzun olduğunu bilin. Eğer buz üzerinde kayıyor veya sopanın sapı elinizin üst kısmının iki ila beş santim arkasından çıkıntı yapıyorsa, sopanız çok uzun demektir. Her iki eliniz de pas vermek için serbest, vücudunuz dik ve gözleriniz ileriye bakarken sopa buzun üzerinde düz olmalıdır.
    • Sırtınızın ağrıdığını fark ederseniz, bunun nedeni sopa uzunluğunuzun telafi etmek için doğal olmayan bir şekilde hareket etmenize neden olması olabilir.

Doğru Sopayı Seçmek

  1. adım 1 doğru bedeni seçin.
    Doğru boyutu seçin. Çok küçük veya yeterince sert olmayan bir sopa kolayca kırılabilir. Bir sopa çok uzun veya çok sertse pakı tutmak, pas vermek veya şut çekmek zor olabilir. Boyunuza ve uzunluğunuza hangi sopanın uygun olduğunu belirleyin.
  2. adım 2 doğru sopa sınıflandırmasını belirleyin.
    Doğru sopa sınıflandırmasını belirleyin. Sopalar genellikle dört boyutta gelir: gençler, küçükler, orta ve büyükler. Her boyutun daha büyük bir esnekliği ve daha büyük bir şaft çevresi vardır. Patenleriniz olmadan ayakta durarak ve sopanın ucunu ayaklarınızın arasına yerleştirerek sopa uzunluğunu kolayca belirleyin. Yere değdiğinden ve burnunuza ulaşacak şekilde vücudunuza dik olduğundan emin olun.
    • Eğer sopa çok uzunsa, burnunuzun olduğu yeri işaretleyin ve sopayı boyuna kesin. Paten giyiyorsanız sopa çenenize kadar gelmelidir. Çubuğu çok kısa keserseniz veya büyüme atağı yaşarsanız bir uç tapası da takabilirsiniz. Sopa uzunluğu kişisel bir tercihtir.
    • Kadınlar esnek kıdemli sopaları veya en rahat ettikleri sopayı kullanırlar. 4 - 8 yaş arası oyuncular genç; 7 - 8 yaş arası oyuncular junior; 10 - 15 yaş arası oyuncular intermediate; 14 yaş ve üzeri oyuncular ise senior sopaları kullanır.
  3. adım 3 tercih ettiğiniz malzemeleri seçin.
    Tercih ettiğiniz malzemeleri seçin. Sopalar, kevlar ve grafit, fiberglas ve karbon, fiberglas ve ahşap ve ahşap gibi çeşitli malzemelerden oluşabilir. Bir sopa satın almadan önce şunu sorun:
    • Bu sopayı sokak hokeyi için mi yoksa buz hokeyi için mi kullanıyorsunuz?
    • Bu sopa beceri seviyenize uygun mu?
    • Bu benim ilk sopam mı?
    • Son sopamın üzerinden uzun zaman geçti mi?
    • Daha ağır bir sopa diski daha iyi hissetmenizi sağlar. Pratik yaptıkça şutunuzu geliştirecek ve sopa tutuşunuza, pas vermenize ve buz üzerinde şut atmanıza yardımcı olacaktır. Ahşap sopalar yeni başlayanlar veya sıradan sokak hokeyi meraklıları için tercih edilir.
    • Karbon fiber, grafit, kevlar, reçine, fiberglas veya diğer yüksek kaliteli malzemelerin bir kombinasyonundan yapılan sopalar performansınızı artırmak içindir. Daha dayanıklı, daha hafif olacak ve daha fazla tork sağlayacaktır. Fiyat, sopanızın kalitesini yansıtacaktır.
    • Sopanız ne kadar hafif olursa, şutlarınıza ve paslarınıza enerji aktarımı o kadar hızlı olur. Üreticiler daha iyi bir his için bıçağa teknoloji de ekleyebilirler.
  4. adım 4 tek veya iki parçalı sopa arasında seçim yapın.
    Tek veya iki parçalı sopa arasında seçim yapın. Tek parçalı bir sopanın bıçağı şafta kaynaşmıştır. Bu, üreticinin spesifikasyonlarını garanti ettiği için en yaygın çubuktur. İki parçalı bir sopa, bıçak ve şaftın ayrı birimler olduğu anlamına gelir. Kişisel tercihinize göre karıştırabilir ve eşleştirebilirsiniz ve diğeri kırılırsa bir parçayı kurtarabilirsiniz.
  5. adım 5 esnekliği anlayın.
    Esnekliği anlayın. İsabet ve disk hızına yardımcı olması için sopanızın şaftının biraz bükülmesini istersiniz. Üreticiler farklı derecelendirme sistemleri şeklinde çeşitli esneklikler sunacaktır. Esneklik kıdemli, orta, genç veya genç olarak ayrılabilir.
    • Gençler (Yaklaşık 30 esneklik) 0-60lbs
    • Junior (Yaklaşık 50 Esnek) 60-100lbs
    • Orta seviye (60-70 esneklik) 100-150lbs
    • Kıdemli Orta (Yaklaşık 75 esnek) 150-170lbs
    • Kıdemli Normal (Yaklaşık 85 esnek) 170-200lbs
    • Senior Stiff (Yaklaşık 100 esnek) 200+ lbs
    • Genel olarak esneklik numarası ne kadar yüksekse, sopanız o kadar sert olacaktır. Doğru esneklik, oyuncunun bir bilek veya tokat atışı sırasında şaftı bükmesine olanak tanır. Bu, 48 inç aralıklı iki noktadan desteklendiğinde sopa üzerinde 4 inçlik bir bükülme oluşturmak için gereken ağırlığın bir ölçüsüdür.
    • Sopanın boyutunu keserseniz esneklik değişecektir. Kesilen her inç, sopanızın sertliğini %10 oranında artırabilir.
    • Genel olarak, oyuncu ne kadar uzun ve ağırsa, sopa için o kadar fazla esneklik gerekir.
  6. adım 6 tutuş sağlayın.
    Bir tutuş elde edin. Pürüzsüz yüzeyli bir sopa kavramasız olarak bilinirken, yapışkan dokulu bir yüzey kavramadır. Tutuşsuz bir sopa pas verme, tutma ve şut atmaya yardımcı olabilir çünkü eliniz sopanın üzerinde kolayca yukarı ve aşağı hareket edebilir. Bununla birlikte, eldivenlerinizdeki veya buzdaki nemin sopanızı tutmayı zorlaştırdığını fark ederseniz, bir tutma yeri seçmeniz gerekebilir.
    • Bazı sopalarda sopanın tamamında bir tutma yeri bulunurken, diğerlerinde stratejik olarak yerleştirilmiş bir tutma yeri vardır. Ayrıca tutma yeri olarak bir kaplama kullanabilir veya tutma yerinin dokuya dahil edildiği bir sopa seçebilirsiniz. Oyun koşullarınız sırasında maksimum kontrol istiyorsunuz, bu nedenle tercihinizi buna göre yapın.
  7. adım 7 pozisyonunuza ve beceri seviyenize göre vuruş noktasını belirleyin.
    Pozisyonunuza ve beceri seviyenize göre vuruş noktasını belirleyin. Vuruş noktası, şut atarken veya pas verirken sopanızın esneyeceği yerdir. Güçlü bir tokat vuruşu olan defans oyuncuları ve tek vuruş yapmayı seven forvetler orta ila alçak bir vuruş noktası tercih etmelidir. Daha çevik ve yetenekli olan ve bilek vuruşlarını tercih eden oyuncular daha alçak bir vuruş noktası tercih etmelidir.
    • Orta vuruş: Bu, size ahşap ve kompozit hissi veren geleneksel esneklik profilidir.
    • Düşük vuruş: Bu, konik ve bıçağa doğru bir esneklik noktasıdır. Daha hızlı bir salınım yaratır.
    • Sabit esneklik: Bu, alt elinize tepki vermek üzere tasarlanmıştır. Esneklik alt elden başlar ve şaftın geri kalanında çalışır.
    • Dua vuruşu: Bu iki noktada esner. Eğer alt eliniz şaftın aşağısındaysa, sopa şaftın yukarısına daha fazla güç yükleyecektir. Alt eliniz daha yukarıdaysa, esneklik daha doğru ve isabetli bir vuruş yaratır.
    • Yüksek vuruş - bu, enerji yüklemek için sopanın tamamını kullanır. Esneklik şaftın üst kısmındadır.
  8. adım 8 baskın elinizi tanıyın.
    Baskın elinizi tanıyın. Eğer sopanızın üst kısmını sağ elinizle tutuyor ve sol elinizi şaftın alt kısmında kullanıyorsanız, solak bir oyuncusunuz ve solak bir sopaya ihtiyacınız var demektir. Aynı şey sağ elini kullanan bir oyuncu için de geçerlidir ancak tersi geçerlidir.
  9. adım 9 oyununuz için en iyi bıçak modelini değerlendirin.
    Oyununuz için en iyi bıçak desenini değerlendirin. Farklı üreticilerin farklı eğriler için farklı özellikleri ve desen adları vardır. Bıçağınızın deseni tamamen sizin tercihinize bağlıdır. Sizin için en iyisini bulmadan önce birkaç tane denemeniz gerekebilir.
  10. adım 10 bıçak yatışını anlayın.
    Bıçak yatışını anlayın. Bir sopanın yatışı, bıçağın alt kısmı düz dururken şaftın aldığı açıdır. Yatış, modelin bir parçasıdır ve kişisel tercihinize bağlıdır. Sopanız ne kadar dikey ve dikse, yatıklığı o kadar fazladır. Bir sopa normalde 4.0 ila 6.0 arasında yarım artışlarla yükselen bir aralığa sahiptir.
    • Bıçak deseni, sopanızın kavis tipini, kavis derinliğini, bıçak ucunu, yüz açısını, bıçak uzunluğunu ve bıçak yatışını belirleyebilir.
  11. adım 11 en önemli faktörleri göz önünde bulundurun.
    En önemli faktörleri göz önünde bulundurun. Sopanızın ağırlığına, esnekliğine ve performansına dikkat etmelisiniz. Bunların hepsi kişisel tercihlerdir ve sizin için doğru kombinasyonu anlamak zaman alacaktır. Beceri düzeyinizi aşan bir sopaya yatırım yapmayın. Ayrıca kullanmayı planladığınız miktarı da hesaba katın.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Hokey kurallarına göre bir sopa, sopa ile bıçağın birleştiği yer olan topuktan şaftın ucuna kadar 63 inçten daha uzun olamaz.
  • Bir hokey sopasının boyutu oyun seviyesine göre belirlenir. Gençlerde oynayanların sopaları 46 ila 53 inç (18,1 ila 20,9 cm), orta seviyedekilerin sopaları yaklaşık 54 inç (21,3 cm) ve üst düzey oyuncuların sopaları 56 ila 63 inç (22 ila 24,8 cm) uzunluğundadır. Bu sadece tahmini bir değerdir.
  • Hokey sopalarını büyüten daha genç oyuncular için, şaftı uzatmak için kullanılabilecek ahşap bir popo ucu yerleştirebilirler. Bu uçlar genellikle genç ve büyük boylarda gelir ve sopanın uzunluğuna 8 inç (3,1 cm) kadar ekleyebilir.