Bir Atıcı Nasıl Ölçülür

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Golf oynamayı seviyorsanız, iyi bir golf sopasının değerini bilirsiniz. Bedeninize, duruşunuza ve ihtiyaçlarınıza uygun bir golf sopası kullanmak önemlidir. Bir golf sopasını ölçerken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli şey ihtiyacınız olan uzunluktur. İdeal golf sopası uzunluğunuzu belirledikten sonra, golf sopanızın size mükemmel şekilde uymasını sağlamak için özelliklerde başka seçenekleriniz de vardır.

Adımlar

Doğru Uzunluğu Bulma

  1. adım 1 bir golf sopası için mağazadan veya çevrimiçi alışveriş yapın.
    Mağazadan veya internetten bir golf sopası satın alın. Golf sopanızı kullanırken duruşunuzu değerlendirmenize göre daha kısa veya daha uzun bir golf sopası bulmanız gerekiyorsa, spor malzemeleri mağazalarından veya internetten yeni bir golf sopası bulabilirsiniz. Bir golf sopasını ölçmek ve seçmek için yardım istiyorsanız bir spor malzemeleri mağazasına bizzat gidin.
    • Aradığınız uzunluğu tam olarak biliyorsanız spor malzemeleri web sitelerinden online alışveriş yapın.
  2. adım 2 şu özelliklere sahip bir golf sopası seçin's comfortable to hold while in the putting stance.
    Putting duruşundayken rahat tutabileceğiniz bir putter seçin. Topun önünde duracak şekilde sopanızla topa yaklaşın. Gözleriniz topun tam üzerinde olacak şekilde belinizi rahatça öne doğru bükün. Kollarınızı göğüs kafesinize hafifçe dokunacak şekilde dirseklerden bükün ve golf sopasını topa hafifçe dokunacak şekilde hedefleyin.
    • Size doğru oturan bir golf sopası, golf sopanızı başparmaklarınız kabzanın ön tarafındaki düz bölümde üst üste duracak şekilde kavrarken bu pozisyonu rahatça almanıza izin vermelidir.
    • Bel yüksekliğinize ve ellerinizin ne kadar aşağıda olduğuna göre bir golf sopası seçin.
  3. adım 3 başparmaklarınızın tutma yerindeki ön düz alanda olduğundan emin olun.
    Başparmaklarınızın tutma yerindeki ön düz alanda olduğundan emin olun. Başparmaklarınız, golf sopanızın tutma yerinin önündeki düz alanda üst üste dizilmiş olmalıdır. Doğru pozisyonda kalmak için golf sopasının şaftını aşağı doğru kavrıyorsanız, daha kısa bir golf sopasına ihtiyacınız var demektir. Başparmaklarınızın olması gereken düz alanı geçecek şekilde yukarıya doğru kavrıyorsanız, daha uzun bir golf sopasına ihtiyacınız var demektir.
    • Golf sopasının şaftı ön kollarınızla aynı hizada olmalıdır. Size uygun olmayan bir golf sopasıyla duruşunuz sırasında topa ulaşmak için bileklerinizi ayarlamak, bileklerinizin yaralanmasına neden olabilir.
  4. adım 4 dirseklerinizin vücudunuzu sıkıştırıp sıkıştırmadığına dikkat edin.
    Dirseklerinizin vücudunuzu sıkıştırıp sıkıştırmadığına dikkat edin. Size tam uyan bir golf sopası ile doğru bir duruşta dirsekleriniz göğüs kafesinize çok hafifçe dokunmalıdır. Dirsekleriniz göğüs kafesinize sıkışmışsa, bu golf sopanızın sizin için çok uzun olduğunun en belirgin işaretidir.
    • Çok uzun bir golf sopasıyla dirseklerinizin çok yakın olması vuruşunuzu bozabilir ve merkezden saptırabilir. Daha kısa bir golf sopası deneyin.
  5. adım 5 topa bakarken gözlerinizin doğrudan topun üzerinde olduğundan emin olun.
    Topa bakarken gözlerinizin doğrudan topun üzerinde olduğundan emin olun. Gözlerinizin topun neresinde olduğu, golf sopanızın size ne kadar iyi uyduğunun önemli bir göstergesidir. Topa dışarıdan bakmanız gerekiyorsa, bunun nedeni golf sopanızın çok uzun olması nedeniyle çok geride durmanız olabilir.
    • Gözleriniz topun ötesindeyse ve topu görmek için neredeyse biraz geriye bakmanız gerekiyorsa, çok yakın duruyorsunuz veya golf sopanız çok kısa olduğu için çok fazla eğiliyorsunuz demektir.
  6. adım 6 belinizi rahatsız eden bir golf sopası kullanmaktan kaçının.
    Belinizi rahatsız eden bir golf sopası kullanmaktan kaçının. Belinizdeki herhangi bir kramp veya baskı, sizin için çok kısa bir golf sopası kullandığınızın göstergesidir. Bunun nedeni, golf sopanızla topa ulaşmak için kalçalarınızdan olması gerekenden daha fazla eğilmenizdir.
    • Yanlış takılmış bir golf sopasından kaynaklanan sırt gerginliğini fark etmek biraz zaman alabilir, ancak golf sırasında veya sonrasında belinizde herhangi bir rahatsızlık hissetmeye başlarsanız, golf sopası uzunluğunuzu kontrol etmek ilk adımınız olmalıdır.
  7. adım 7 doğru uzunlukta golf sopası bulmakta zorlanıyorsanız özel bir sopa taktırmayı deneyin.
    Doğru uzunluktaki golf sopasını bulmakta zorlanıyorsanız özel bir sopa takmayı deneyin. Doğru uzunlukta golf sopası kullandığınızdan emin değilseniz, çünkü vuruş yapmakta zorlanıyor veya rahatsızlık hissediyorsanız, özel bir fitting çok yardımcı olabilir.
    • Özel bir golf sopası takıcısı, sizin için en iyi golf sopasını belirlemeye yardımcı olmak için vuruş stilinizi bile inceleyebilir. Bu hizmetler pahalı olabilir, ancak birçok golfçü oyununuzu daha iyi hale getirmek için bu maliyete değeceğini düşünür.

Diğer Özelliklerin Seçilmesi

  1. adım 1 sopa başı ağırlığını sopanızla eşleştirin's length.
    Sopa kafası ağırlığını sopanızın uzunluğuyla eşleştirin. Sopanızın uzunluğunu değiştirir ancak sopa kafasının ağırlığını değiştirmezseniz, vuruşunuzu bozabilir. Çoğu standart 35 inç (89 cm) golf sopasının sopa ağırlığı yaklaşık .73 pound (330 g) civarındadır. Sadece ayarlanabilir kafa ağırlığına sahip bir golf sopası kullanıyorsanız ağırlık sorunuyla karşılaşırsınız.
    • Daha kısa bir 32-33 inç (81-84 cm) golf sopası için daha ağır bir .82-.84 lb (370-380 g) kafa ağırlığına ihtiyacınız olacaktır. Daha uzun golf sopaları .73 lb'den (330 g) daha hafif kafa ağırlığına ihtiyaç duyacaktır.
    • Eğer golf sopanızı tamamen değiştirirseniz, kafanın ağırlığı golf sopasının uzunluğuna göre ayarlanmış olarak gelmelidir.
  2. 2. adım kafanın doğru olduğundan emin olun's lie-angle matches its length.
    Başlığın yatış açısının uzunluğuyla eşleştiğinden emin olun. Sopanın yatış açısı, sopanın parmak ucunun veya ucunun baktığı yöndür. İdeal olarak, doğru duruşunuzdayken yere yaklaşık paralel olmalıdır. Eğer yukarı doğru bakıyorsa, sopayla vuruş yaparken topunuz sola doğru çekilebilir; eğer parmak aşağı doğru bakıyorsa ve sopanın topuğu yukarıdaysa, topunuzu sağa doğru itebilir.
    • Eğer golf sopanızın yatış açısı topun üzerinde iyi bir duruş ve göz pozisyonu sağlamıyorsa ya da toplar siz golf sopası kullanırken düz gitmek yerine yana doğru kayma eğilimi gösteriyorsa, yatış açınızı bir golf sopası terbiyecisine ayarlatın ya da yeni bir golf sopası bulmaya çalışın.
  3. adım 3 düz bir vuruş için yüzü dengeli bir golf sopası seçin.
    Düz bir vuruş için yüzü dengeli bir golf sopası seçin. 2 ana tip golf sopası kafası vardır: yüz-dengeli ve parmak-dengeli. Yüzü dengeli bir golf sopasında, siz sopanızı iki elinizle yere paralel tutarken kafanın yüzü veya topa vuran tarafı gökyüzüne doğru yükselir. Bu tür golf sopası kafaları, düz ve kare vuruşa sahip kişiler için en iyisidir.
    • Düz olup olmadığını belirlemek için bir golfçü arkadaşınızın doğal vuruşunuza bakmasını sağlayın. Eğer golf sopanız her zaman hedefe dönükse ve vuruşunuz düz bir çizgide gidip geliyorsa, düz bir vuruşunuz var demektir.
  4. adım 4 kavisli bir vuruş için ayak parmağınızla dengelenmiş bir golf sopası seçin.
    Kavisli bir vuruş için ayakla dengelenmiş bir golf sopası seçin. Sopanızı iki elinizle yere paralel tutun. Eğer sopanın parmak ucu ya da en ucu yere doğru sarkıyorsa, bu sopanın parmak ucu dengeli bir sopa olduğu anlamına gelir. Bu sopalar, vuruşlarında kavis olan kişiler için en iyi sonucu verir.
    • Birinin vuruşunuzu izlemesini sağlayın. Eğer vuruşunuz hafif bir kavis çiziyorsa, kavisli bir vuruşunuz var demektir ve ayak-dengeli bir golf sopası kullanmanızda fayda vardır.
  5. adım 5 düz bir vuruş için tokmak kafa tasarımını tercih edin.
    Düz bir vuruş için tokmak kafa tasarımını tercih edin. Golf sopalarındaki kafa tasarımları farklı şekil ve boyutlarda olabilir, ancak ana tasarımlar ya tokmak kafa ya da bıçak kafadır. Düz bir vuruşunuz varsa, görüş çizgisi olan bir tokmak kafayı sevebilirsiniz.
    • Kişisel tercihinizi belirlemek için bir golf sopası mağazasında veya atış poligonunda farklı kafa tasarımlarını deneyin.
  6. adım 6 eğer kavisli bir vuruşunuz varsa bir bıçak kafa tasarımı seçin.
    Kavisli bir vuruşunuz varsa bir bıçak başlığı tasarımı seçin. Eğer kavisli bir vuruşunuz varsa veya vuruşunuz baştan sona bir kavis üzerinde ilerliyorsa, görüş hattı olmayan bir bıçak kafayı tercih edebilirsiniz. Bu tip bir golf sopası, vuruşunuzu kavisli bir şekilde tamamlamanız için size daha fazla alan sağlar.
  7. adım 7 aşağıdakiler için göbekli bir golf sopası veya uzun bir golf sopası düşünün
    'Yips' veya istemsiz hareketler için bir göbekli golf sopası veya uzun golf sopası düşünün. Göbekli sopalar ve uzun sopalar, sopayı karnınıza veya göğsünüze doğru sabitleyerek ve sopayı daha dengeli hale getirerek vuruşunuz sırasında istemsiz titremeleri kontrol etmeye yardımcı olur. Göbekli golf sopası veya uzun golf sopası için doğru uzunluğu bulma adımları normal golf sopası için olanlarla aynıdır.
    • Eğer kavisli bir vuruşunuz varsa önce göbekli bir golf sopası deneyin. Bu size sopanın vücudunuzda dolaşması için daha fazla alan sağlayacaktır.
    • Eğer düz ya da kare bir vuruşunuz varsa, uzun bir golf sopasının dik şaftı muhtemelen sizin için daha iyi olacaktır.
    • Sopa provası sırasında göbekli sopaları ve uzun sopaları kullanmayı deneyin veya yerel atış poligonunuzda mevcut olup olmadığını sorun.

Atıcınızın Uzunluğunu Ölçme

  1. adım 1 sağlam bir 48 inç (120 cm) alüminyum cetvel edinin.
    Sağlam bir 48 inç (120 cm) alüminyum cetvel edinin. Bir golf sopasını ölçerken, bir metre çubuğu çok kısa ve ölçüm bandı çok esnek olacaktır. Golf sopanızın en doğru ölçümünü almak için en az 48 inç (120 cm) uzunluğunda alüminyum veya başka bir metal cetvel kullanın.
    • Uzun metal cetveller ev geliştirme mağazalarında veya inşaat malzemelerinin satıldığı internet sitelerinde bulunabilir.
  2. adım 2 golf sopasını ortası yere değecek şekilde yerleştirin.
    Golf sopasını ortası yere değecek şekilde konumlandırın. En doğru sonuçları elde etmek için ölçüm sırasında golf sopanızın merkezi yere temas etmelidir. Ölçüm için sopanın ucunu ya da topuğunu yere koymayın.
  3. adım 3 cetvelin kenarını golf sopasının topuğunun arkasına yerleştirin.
    Cetvelin kenarını golf sopasının topuğunun arkasına yerleştirin. Cetvelinizin başlangıç kenarı golf sopanızın topuğunun arkasında olmalıdır. Cetvelinizi golf sopanızın arkası boyunca sıkıca tutun. Cetvelin golf sopasıyla eşit olduğundan ve ona yakın kaldığından emin olun.
  4. adım 4 golf sopanızın kenarındaki sayıyı kontrol edin's grip-cap.
    Golf sopanızın kavrama kapağının kenarındaki numarayı kontrol edin. Golf sopanızın kabza kapağının kenarına veya kabzanın durduğu yere bakın. Bu noktadaki sayı golf sopanızın uzunluğudur.
    • Normal golf sopalarının çoğu 32-36 inç (81-91 cm) arasında değişen uzunluklarda gelir. Göbekli golf sopalarının ve uzun golf sopalarının daha uzun olmasını bekleyebilirsiniz.

Uzman Soru-Cevapları

İpuçları

  • Bir golf sopasını ölçerken en önemli faktör sopanın görünüşü, üreticisi, fiyatı veya onu kullanan diğer golfçüler değildir. Kendinize şu soruyu sormalısınız: Size daha fazla vuruş kazandırıyor mu? Eğer bu soruya evet cevabını verebiliyorsanız, iyi bir golf sopası buldunuz demektir.