Yay için Çekiş Uzunluğu Nasıl Ölçülür

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çekiş uzunluğu, özellikle bileşik yayların ortaya çıkmasıyla önem kazanan bir kavramdır. Geleneksel yayların aksine, bileşik yaylar yalnızca belirli bir mesafeyi geri çekecek şekilde ayarlanır. Bununla birlikte, çekiş uzunluğu aynı zamanda ok uzunluğunu ve daha genel olarak yay boyutunu da belirleyecektir. En verimli ve hassas atış için, atıcıyı ve yayı eşleşecek şekilde ölçmeniz gerekir.

Adımlar

Çiziminize Göre Doğru Ölçüm

  1. adım 1 doğru formu öğrenin...1Öğren uygun form yay çekmek için. Doğru bir çekiş ölçümü elde etmek için en önemli faktör, pratikte atış yapmak için yayı nasıl çekeceğinizi bilmektir. Kötü bir formunuz, duruşunuz veya talimatınız varsa, çekiş uzunluğunuz olması gereken yerden birkaç santim uzakta çıkabilir.
    • Formla ilgili yaygın bir sorun aşırı germektir. Kollarınızı ve omuzlarınızı olabildiğince geriye uzatmak, bunun daha fazla güce dönüşeceğini düşünmek biraz sezgiseldir. Ancak, belirli bir noktanın ötesinde, ok yönünde esnemezsiniz. Bu, atışınız için hiçbir şey yapmayan ekstra gevşek uzunluk yaratır.
    • Genel olarak, ön kolunuzun uzanmış ve kilitlenmiş olmasını istersiniz. Arka kolunuz işaret parmağı ve başparmak arasındaki kavisi kulağın altındaki çene kemiğinize doğru çekmelidir. Bu sabitleme noktası tutarlı bir atış ve nişan almak için doğru yerleştirme sağlayacaktır.
  2. adım 2 çekişi ölçmek için kesilmemiş bir ok kullanın.2Çekiş boyunu ölçmek için kesilmemiş bir ok kullanın. Bu, Okçuluk Ticaret Birliği'nin çekiş uzunluğu hesaplamasını kullandığı için genellikle yeni başlayanlar için bir profesyonelin tercih ettiği yöntemdir. Kesilmemiş ok ile normal bir yay kullanacaksınız ve profesyonel, çekiş uzunluğunuzu bir cetvelde olduğu gibi işaretleyebilecektir.
  3. 3. adım yayı çekin ve nock noktasından pivot noktasına kadar artı 1 ¾ inç ölçün.3. Yayı çizin ve nock noktasından pivot noktasına kadar artı 1 ¾ inç ölçün. Takma noktası, okun telin üzerine oturduğu yerdir; okun ucu değildir. Pivot noktası, yayın işaret parmağınız ve başparmağınız arasındaki kıvrıma yerleştiği yerdir. Eklenen 1 ¾ inç, pivot noktasından yayın kabzasının önüne kadar olan ölçüdür. Bu, 'gerçek çekiş uzunluğu' olarak kabul edilir.
  4. adım 4 yeni başlayan biri olarak yerel okçuluk kulübünüze veya satış mağazanıza danışın.4Yeni başlayan biri olarak yerel okçuluk kulübünüze veya satış mağazanıza danışın. Tipik olarak bu, uygun çekiş uzunluğunuzu belirlemede bir profesyonelden yardım almak için en iyi seçeneğiniz olacaktır. Metodoloji profesyonelden profesyonele değişse de, deneyimlerinde işe yarayan bir yöntemleri olacaktır.
    • Bu aynı zamanda size daha fazla soru sorma ve ölçümün biraz yanlış çıktığını düşünüyorsanız ne yapmanız gerektiğini öğrenme şansı verecektir.

Kanat Açıklığı Yöntemini Kullanma

  1. adım 1 kollarınızı açarak bir duvarın karşısında durun.1Kollarınızı açarak bir duvara karşı durun. Ölçümü değiştirmemek için duvarın arkanızda çıplak olduğundan emin olun. Kollarınız yere paralel olmalı, ancak yana doğru aşırı uzanmamalıdır. Vücudunuz bir 'T' şekli oluşturmalıdır.
  2. adım 2 duvarı orta parmaklarınızın uzandığı yere kadar işaretleyin.2Duvarı orta parmaklarınızın uzandığı yere kadar işaretleyin. Bir arkadaşınızdan orta parmaklarınızın her birinin ucuna küçük bir parça ressam bandı (duvara zarar vermemek için) yerleştirmesini isteyin.
  3. adım 3 kanat açıklığınızı uçtan uca inç cinsinden ölçün.3 Kanat açıklığınızı uçtan uca inç cinsinden ölçün. Bir mezura ile her bir bant parçası arasındaki mesafeyi hesaplayın. Bu sizin kanat açıklığınızdır. Şimdi bandı duvardan kaldırabilirsiniz.
  4. adım 4 kanat açıklığı ölçümünü 2,5'e bölün.4Kanat açıklığı ölçümünü 2,5'e bölün. Bu, her yerde okçular tarafından kullanılan bir başka denenmiş ve doğru yöntemdir. Boy ile kanat açıklığı arasında bir korelasyon olduğu için bazı yerler bunun yerine boyunuzu kullanacaktır, ancak işi kollarınız yaptığı için bunu kanat açıklığına göre yapmak en iyisidir.
  5. adım 5 yayınızı satın almak veya ayarlamak için bu ölçümü kullanın's draw length.5Yayınızın çekiş uzunluğunu satın almak veya ayarlamak için bu ölçümü kullanın. Atış yaptığınız yayın türüne bağlı olarak, recurve yayınızın boyutunu çekiş uzunluğuna göre seçecek veya bileşik yayın ayarlarını çekişinize uyacak şekilde ayarlayacaksınız.
    • Mağazaya gitmeden önce ihtiyacınız olan boyut hakkında bir fikriniz olsun. Bu, satış görevlisiyle uğraşırken size zaman ve çaba kazandıracaktır.
    • Ayrıca yaşınız, bedeniniz ve fiziksel beceriniz için uygun olan çekme ağırlığını da araştırmanız gerekir. Emin değilseniz karar vermenize yardımcı olması için bir profesyonele danışın.

Ok Kullanımı

  1. adım 1 kolunuzdan daha uzun bir ok alın.1Kolunuzdan daha uzun bir ok alın. Kesilmemiş bir ok veya yan tarafında cetvel işaretleri olan özel bir ölçüm oku kullanın. Yerel okçuluk malzemeleri mağazanıza bakın ya da kendiniz yapın. Bu, uzun vadede mesafeleri hesaplamayı biraz daha kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.
  2. adım 2 okun çentiğini göğsünüze yerleştirin.2Okun çentiğini göğsünüze yerleştirin. Köprücük kemiğinin hemen altında olmalıdır. Bu, oku omuz yuvalarınızla sola ve sağa hizalar.
  3. 3. adım avuç içlerinizi ok ellerinizin arasında olacak şekilde birleştirin.3Avuç içlerinizi ok ellerinizin arasında olacak şekilde birleştirin. Ok sizden uzağı göstermeli, kollarınıza paralel olmalıdır. Ekstra mesafe almak için sırtınızı eğmeyin!
  4. adım 4 orta parmak uçlarınızın ok üzerinde nereye ulaştığını işaretleyin ve 2 inç (5,1 cm) ekleyin.4Ok üzerinde orta parmak uçlarınızın ulaştığı yeri işaretleyin ve 2 inç (5,1 cm) ekleyin. Okçuluk Ticaret Birliği'nin hesaplamasına benzer şekilde, oktan aldığınız ölçümün üzerine 2 inç (5,1 cm) ekleyeceksiniz. Bu yöntem profesyoneller için genellikle doğru olmasa da, yeni başlayanlar veya tek başına çalışan okçular için iyi bir başlangıç noktasıdır.

Uzman Soru-Cevapları

İpuçları

  • Ölçümlerinizin ne kadar yakın olduğunu görmek için farklı yöntemlerle oynayın. Atış yaptığınız yere bağlı olarak, biraz daha kısa veya daha uzun bir çekme uzunluğu isteyebilirsiniz.
  • Çekiş ağırlığınızın ne olduğunu da aklınızda bulundurun. Çekiş ağırlığı ne kadar ağır ve çekiş uzunluğu ne kadar uzun olursa, her ok atışınızda o kadar fazla iş yaparsınız.

Uyarılar

  • Çekiş uzunluğunuzu ölçerken uygun forma sahip olmamak, yanlış yay veya ayar kullanmanın ilk ve en kolay yoludur. Şüpheye düştüğünüzde bir profesyonele danışın.