Uzun Atlama Nasıl Ölçülür

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Uzun atlama, bir sporcunun yatay atlayış mesafesini ölçen bir atletizm yarışmasıdır. Standart bir düzenekte bir pist, pistin sonuna yakın bir kalkış tahtası ve kum dolu bir çukur bulunur. Atlayıcıların skorları metre cinsinden ölçülür ve bu bilgiyi not etmek son derece kolaydır!

Adımlar

Kalkış Panosuna Kadar Olan Çalışmanın İncelenmesi

  1. adım 1 kalkış tahtası ile aynı hizada durun veya oturun.
    Doğrudan kalkış tahtasının hizasında durun veya oturun. Uzun atlama, ölçüm yapan kişilerin dikkatli olmasını gerektiren hızlı hareket eden bir etkinliktir. İşleri olabildiğince kolaylaştırmak için kendinizi tahtaya olabildiğince yakın tutun. Ancak çok yaklaşmayın, çünkü bu sporcunun odaklanmasını etkileyebilir.
    • Genellikle aynı anda yarışan çok sayıda sporcu olduğundan, en iyisi bir sandalye alıp kalkış çizgisinden birkaç metre uzağa kurmaktır. Bu, atlayıcılara odaklanmanıza yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 sporcuyu izleyin's foot placement.
    Sporcunun ayak yerleşimini izleyin. Ayağının herhangi bir kısmını tahtanın kenarının ötesine yerleştiren bir yarışmacının puanı diskalifiye edilir.
    • Bir yarışmacı kalkış çizgisinin ötesinde herhangi bir vücut parçasıyla yere temas ederse, bu bir deneme olarak sayılır.
    • Bir sporcunun atlayış denemesi bir dakikadan fazla sürerse veya atlayıştan sonra kum havuzundan geri yürürse, bu bir faul olarak kabul edilir ve deneme sayılmaz.
  3. adım 3 ölçüme kalkış tahtasının kenarından başlayın.
    Ölçüme kalkış tahtasının kenarından başlayın. Yarışmacının amacı, ayağın herhangi bir kısmı tahtayı geçmeden kalkışa tahtanın ön tarafına mümkün olduğunca yakın bir yerden başlamaktır. Tüm atlayışlar kalkış tahtasının ön kenarından başlayarak ölçülür.
    • Atlayıcının ayakkabısının en ufak bir parçasının çizgiyi geçmesi bile ihlal olarak sayılır, bu nedenle gözlerinizi kalkış tahtasının kenarıyla mümkün olduğunca aynı hizada tutun.

Atlayıcının İnişini Takip Etmek

  1. adım 1 ölçmeyi kolaylaştırmak için kum havuzunun etrafına işaretleyiciler yerleştirin.
    Ölçümü kolaylaştırmak için kum havuzunun etrafına işaretleyiciler yerleştirin. İniş alanının yanında birden fazla hakemin sıralanmasına ek olarak, daha verimli bir ölçüm sistemi için çukurun yanına mesafe işaretleri koyun. Bu işaretleri iniş alanının sonuna ulaşana kadar her bir metrede bir yerleştirin.
    • Sporcuya zarar verebileceğinden, bu işaretlerin kum havuzunun içine yerleştirilmesine asla izin verilmez.
  2. adım 2 kuma ilk olarak hangi vücut parçasının çarptığını kontrol edin.
    Kuma ilk önce hangi vücut parçasının çarptığını kontrol edin. Sporcular ayakları bir arada ve vücutlarının geri kalanının önünde olacak şekilde yere inmeye çalışırlar. Normalde kuma ilk önce ayaklar çarpar ve ayakların çarptığı yer atlayışın işaretlendiği yerdir. Ancak, el veya dirsek gibi farklı bir vücut parçası ayaklardan önce kuma çarparsa, ölçüm bu vücut parçasının çarptığı yerden hesaplanmalıdır.
    • Bazen sporcuların alt kısımları ayaklarından hemen önce kuma çarpar. Böyle bir durumda iniş noktasını ayakların vurduğu yerde değil burada işaretleyin.
  3. adım 3 i̇niş noktasını bir çivi ile işaretleyin.
    İniş noktasını bir çivi ile işaretleyin. Bir mezura alın ve sıfır ucunu doğrudan çivinin üzerine yerleştirin. Ardından kalkış tahtasına doğru düz bir çizgide yürüyün ve mezuranın diğer ucunu tam tahtanın kenarına yerleştirin. Mezurada gösterilen sayı sporcunun puanıdır.
    • Skorlar metre cinsinden ölçüldüğünden, üzerinde bu birim bulunan bir mezura bulundurmanız gerekir.
  4. adım 4 bir sonraki atlayıcı için kum dolu iniş alanını sıfırlayın.
    Bir sonraki atlayıcı için kum dolu iniş alanını sıfırlayın. Kum çukurunu düzleştirmek ve bir sonraki yarışmacıya önceki atlayıcılarla aynı yüzeyi vermek için tırmıkladığınızdan emin olun. Bunu yapmak aynı zamanda hakemlerin bir sonraki sporcunun nereye indiğini görmesini kolaylaştırır.
    • Bu işlem her bireysel atlayıştan sonra zorunludur.

Topluluk Soru-Cevapları

  • Soru
    Uzun atlama metre cinsinden mi yoksa fit cinsinden mi ölçülür?
    Bölgenizde geleneksel olarak hangi birimler kullanılıyorsa o birimlerle ölçülür.

İpuçları