Tüfek için Çekiş Uzunluğunuzu Nasıl Ölçersiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çekme uzunluğu (LOP), tetiğin merkezi ile dipçik plakasının veya geri tepme yastığının arka merkezi arasındaki mesafedir. Uygun bir LOP, atıcının silahı rahatça omuzlayabilmesini sağlamak için gereklidir ve ayrıca nişangahları veya dürbünü kullanmak için başı ve gözü doğru konuma getirir. Bulunduğunuz bölgede ateşli silah sahibi olma ve kullanma ile ilgili tüm kural ve düzenlemelere uymanız gerektiğini unutmayın.

Adımlar

Ölçme

  1. adım 1 boş bir ateşli silahla başlayın.
    Boş bir ateşli silahla başlayın. Tetiğe dokunacaksınız, bu nedenle bu testler için tüfeğinizin boş olması zorunludur. Başlamadan önce tüm mühimmatı çıkarın ve fişek yatağını temizleyin.
  2. adım 2 tetik ile dipçik plakası veya geri tepme yastığı arasındaki mesafeyi ölçün.
    Tetik ile dipçik plakası veya geri tepme yastığı arasındaki mesafeyi ölçün. Tetiğin merkezi ile dipçik plakasının veya geri tepme yastığının arkasının merkezi arasındaki mesafeyi bulmak için bir mezura kullanın. Bu, tüfeğin LOP mesafesidir.
  3. adım 3 ölçümü not edin.
    Ölçümü not edin. LOP'un çok uzun veya kısa çıkması durumunda, dipçiğinizin kesilmesi veya değiştirilmesi gerekip gerekmediğini belirlemek için ölçümü bilmeniz gerekir.
    • Çoğu fabrika tüfeği 13,00 ila 13,75 inç (33,0 ila 34,9 cm) arasında bir LOP'ye sahiptir.

Uyumu Test Etme

  1. adım 1 i̇şaret parmağınızı tetik yüzüne yerleştirin ve kolunuzu 90 derece bükün.
    İşaret parmağınızı tetik yüzüne yerleştirin ve kolunuzu 90 derece bükün. Başlamadan önce silahın hala boş olduğundan emin olun. Silahı genellikle ateş ettiğiniz elinizle tutun. Önce kolunuzu uzatın, ardından işaret parmağınız tetik yüzünde dururken dirseğinizi 90 derece bükün.
  2. adım 2 dipçik plakasının dirseğinize oturduğundan emin olun.
    Dipçik plakasının dirseğinize oturduğundan emin olun. Dirseğinizi bükemiyorsanız LOP çok uzundur. Dipçik plakası ile dirseğinizin kıvrımı arasında 1 inçten (2,5 cm) fazla boşluk varsa, LOP çok kısadır.
  3. adım 3 ateşli silahı ateş edecekmişsiniz gibi omuzlayın.
    Ateşli silahı sanki ateş edecekmişsiniz gibi omuzlayın. Birçok farklı açıdan veya pozisyondan atış yapabilecek olsanız da, en sık kullandığınızı seçin. Silah hala boşken, atış yapmak için normalde yaptığınız gibi ayarlayın.
  4. adım 4 ateş eden elinizin başparmağı ile burnunuz arasındaki mesafeyi kontrol edin.
    Ateş eden elinizin başparmağı ile burnunuz arasındaki mesafeyi kontrol edin. Ateş eden el kundağın bileğini tutuyor olmalıdır. Genel olarak, ateş eden elin başparmağı burnunuzdan 1,5 inç (3,8 cm) uzakta olmalıdır. Mesafe daha büyükse LOP çok uzun, mesafe 1,5 inçten (3,8 cm) azsa çok kısadır.

Dipçik Uzunluğunun Ayarlanması

  1. adım 1 geri tepme yastığını çıkararak lop'yi kısaltın.
    Geri tepme yastığını çıkararak LOP'yi kısaltın. LOP sizin için çok uzunsa, hızlı bir düzeltme için geri tepme pedini çıkarabilirsiniz. Ancak bu, silahı ateşlediğinizde omzunuzun darbenin daha fazlasını emeceği anlamına gelir.
  2. adım 2 ara parçalar veya daha kalın bir geri tepme pedi ekleyerek lop'yi uzatın.
    Ara parçalar veya daha kalın bir geri tepme pedi ekleyerek LOP'yi uzatın. LOP sizin için çok kısaysa, geri tepme pedini daha kalın bir pedle kolayca değiştirebilirsiniz. Ya da dipçik ile dipçik plakası veya geri tepme pedi arasına ara parçalar ekleyebilirsiniz.
  3. adım 3 dipçiğin bir silah ustası tarafından kesilmesini veya değiştirilmesini sağlayın.
    Dipçiğin bir silah ustası tarafından kesilmesini veya değiştirilmesini sağlayın. En iyi sonuç için, tüfeği yerel bir silah ustasına götürün ve amaçlanan LOP'a bağlı olarak kundağı doğru boyutta kesmesini veya daha uzun bir kundakla değiştirmesini isteyin. Yeni bir dipçik plakası veya geri tepme yastığı eklemek için gereken alanı da hesaba katacaklardır.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları