Trambolin Yayları Nasıl Ölçülür?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Trambolininizdeki yayları değiştirmeniz gerekiyorsa veya daha iyi bir modele yükseltmek istiyorsanız ölçmeniz gerekebilir. Yeni yaylar trambolininizin zıplamasını artırabilir ve iyi durumda kalmasını sağlayabilir. Trambolin yaylarını ölçmek için, onları güvenli bir şekilde çıkararak başlayın. Ardından, yayların kancadan kancaya uzunluğunu ve çapını belirlemek için bir cetvel veya ölçüm bandı kullanın. Yeni yaylar sipariş ediyorsanız, bunları güvenilir bir perakendeciden alın ve trambolininizin güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için doğru şekilde takın.

Adımlar

Trambolinden Yayların Çıkarılması

  1. adım 1 kendinizi korumak için eldiven ve koruyucu gözlük takın.1Kendinizi korumak için eldiven ve koruyucu gözlük takın. Trambolindeki yaylar, özellikle yayların kanca uçlarında koruyucu kaplamalar yoksa, çıplak elleriniz için sert olabilir. Ellerinizi korumak için bahçe eldivenleri veya kalın iş eldivenleri giyin. Yayın yüzünüze gelmesi durumunda gözlerinizi korumak için koruyucu gözlük alın.
  2. adım 2 i̇lk yayı düz başlı pense ile trambolinden ayırın.2İlk yayı düz başlı pense ile trambolinden ayırın. Pense ile trambolin matı üzerindeki halkaya tutturulan yay üzerindeki kancayı kavrayın. Ardından, kancayı dikkatlice ilmekten çekerek yayı mattan ayırın. Çıkması gerekir.
    • Yayı çıkarırken trambolinde kimsenin bulunmasına izin vermeyin, çünkü trambolinin gergin değil gevşek kalmasını istersiniz.
  3. adım 3 çerçeve üzerindeki ikinci kancayı çıkarın.3Çerçeve üzerindeki ikinci kancayı çıkarın. İkinci kancayı yukarı kaldırmak için pense kullanın ve trambolinin çerçevesine bağlı olduğu halkadan çıkarın. Biraz kuvvetle yerinden çıkması gerekir.
  4. adım 4 yayın gerilmediğini veya bükülmediğini kontrol edin.4Yayın gerilmediğini veya eğrilmediğini kontrol edin. Birbirlerine yakın ve kompakt olduklarından emin olmak için yay üzerindeki tel halkaları inceleyin. Tel halkaların arasından bir parça kağıt geçirebiliyorsanız yay çok gerilmiş demektir ve ölçüm için kullanışlı olmayacaktır. Ölçmek için kompakt, gerilmemiş veya bükülmemiş başka bir yay alın.
    • Tüm yaylarınız gerilmiş veya eğrilmişse, yayların doğru boyutunu belirlemek için birkaç tanesini ölçmeniz ve en düşük ölçümü almanız gerekecektir.

Uzunluk ve Çapın Belirlenmesi

  1. adım 1 yayı yere veya bir masanın üzerine yerleştirin.1Yayı yere veya bir masanın üzerine yerleştirin. Doğru şekilde ölçebilmek için yayı düz bir yüzeye yerleştirin. Yayı yere koyduğunuzda yayların gerilmediğinden veya çekilmediğinden emin olun, çünkü bu ölçümlerinizi çarpıtabilir.
  2. adım 2 bir cetvel veya mezura ile kancadan kancaya ölçün.2Cetvel veya mezura ile kancadan kancaya ölçün. Bir cetvel veya ölçüm bandı alın ve yay üzerindeki kancalardan birinin dış kenarına yerleştirin. Yay üzerindeki diğer kancanın dış kenarına kadar uzatın. Bu, doğru bir ölçüm almanızı sağlayacaktır.
    • Doğru bir ölçüm elde etmek için kancanın dış kenarının cetvele veya ölçüm bandına çarptığı yeri not edin.
  3. adım 3 yayın dış çapını ölçün.3Yayın dış çapını ölçün. Cetveli veya ölçüm bandını yay üzerindeki açıklığa, kancalardan birinin yanına yerleştirin. Yaya dikey olarak yaslanmalıdır. Ölçüm bandını açıklığın diğer ucuna kadar uzatın. Yayın çapını veya açıklığın ne kadar geniş olduğunu not edin.
  4. adım 4 ölçümleri doğrulamak için 2-3 yayı ölçün.4Ölçümleri doğrulamak için 2-3 yayı ölçün. Trambolindeki diğer birkaç yayı kontrol ederek ölçümünüzün doğru olduğunu onaylayın. Ölçtüğünüzde yayların bükülmediğinden veya gerilmediğinden emin olun.
    • Trambolin üzerindeki yayların hepsi aynı boyutta olmalıdır. Çoğu trambolin yayının boyutu, trambolinin boyutuna ve şekline bağlı olarak 3,5 ila 8,5 inç (8,9 ila 21,6 cm) arasında değişir.

Yayların Değiştirilmesi

  1. adım 1 kaç adet yedek yaya ihtiyacınız olduğunu belirleyin.1Kaç adet yedek yaya ihtiyacınız olduğunu belirleyin. Doğru miktarda sipariş verebilmek için trambolinde kaç adet yayın değiştirilmesi gerektiğini sayın. Trambolinin durumu, şekli ve boyutu da kaç adet yayı değiştirmeniz gerektiğini belirleyecektir.
    • Çoğu trambolin üreticisi yedek yayları 5-15'lik setler halinde satar. Sadece 1 yedek yaya ihtiyacınız varsa, elinizde fazladan olması için 5'li bir set sipariş edin.
  2. adım 2 i̇nternetten veya mağazalardan doğru boyutta yedek yaylar alın.2Doğru boyuttaki yedek yayları internetten veya mağazalardan temin edin. Trambolininize uyması için doğru boyutta sipariş verdiğinizden emin olun. Kaliteli trambolin yayları, su ve nemden korunmaları için tamamen galvanizli olacaktır. Bazı yaylar, hava koşullarına ve yağmura dayanabilmelerini sağlamak için ekstra bir kaplamaya sahip olacaktır.
    • Yayların aynı model olmasını sağlayacağından, değiştirmeler için halihazırda trambolininizde bulunan yay türünün aynısını aldığınızdan emin olun.
  3. adım 3 yayları her seferinde 1 tane değiştirin.3Yayları teker teker değiştirin. Tüm yayları bir kerede çıkarıp değiştirmeyin, çünkü trambolin minderi uğraşmak için çok gevşek ve hantal olacaktır. Bunun yerine, trambolinin gergin kalması için yayları birer birer değiştirin.
    • Ayrıca arkadaşlarınızdan veya aile üyelerinizden trambolinin üzerine oturmalarını ve trambolini gergin tutmak için ağırlıklarını eşit olarak dağıtmalarını isteyebilirsiniz.
  4. adım 4 yay üzerindeki ilk kancayı çerçeveye yerleştirin.4Yay üzerindeki ilk kancayı çerçeveye yerleştirin. Trambolin çerçevesi, yaydaki kancalardan biri için deliklere veya halkalara sahip olmalıdır. Yerinde kalması için kancalardan birini deliğe veya halkaya yerleştirin.
  5. adım 5 i̇kinci kancayı takmak için bir tornavida veya t kanca kullanın.5İkinci kancayı takmak için bir tornavida veya T kanca kullanın. Tornavidanın veya T kancanın uzun ucunu yayın üzerindeki diğer kancaya kaydırın. Ardından, hafifçe çekin ve tornavida veya T kancanın ucunu trambolin matı üzerindeki halkaya kaydırın. Yay üzerindeki kanca da ilmeğin içine doğru kaymalı ve yerine oturmalıdır.
    • Kancayı ilmeğin içine kaydırmak için iki elinizi tornavida veya T kancanın sapında kullanmanız gerekebilir.
    • Trambolin yaylarını değiştirmek için üretilmiş bir T-kancayı trambolin perakendecileri aracılığıyla çevrimiçi olarak veya yerel hırdavat mağazanızdan sipariş edebilirsiniz.
  6. adım 6 trambolini kullanmadan önce yayların doğru takıldığını kontrol edin.6 Trambolini kullanmadan önce yayların doğru takılıp takılmadığını kontrol edin. Tüm yayları değiştirdikten sonra, yerine kilitlendiklerini doğrulamak için elinizi yaylara yaklaştırarak trambolin matına hafifçe bastırın. Tüm yaylardaki kancalar çerçeveye ve mindere takılı olmalıdır.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Güvenlik gözlükleri ve eldivenleri
  • Düz başlı pense
  • Bir cetvel veya ölçüm bandı
  • Yedek yaylar
  • Bir tornavida
  • Bir T-Kanca