MMA ve UFC Aynı Şey mi? Hayır ve İşte Nedeni

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Dövüş sporları dünyasında MMA ve UFC neredeyse eşanlamlıdır. Ama aralarındaki fark nedir? Eğer emin değilseniz, yalnız değilsiniz. Milyonlarca insan her ikisinin de hayranı ve dünyanın dört bir yanından binlerce yetenekli dövüşçü MMA ve UFC şampiyonu olmak için mücadele etti. MMA ve UFC arasındaki farkları ve örtüşmeleri açıklamak için basit bir rehber hazırladık. Okumaya devam edin ve bir daha asla karıştırmayacağınıza söz veriyoruz.

Bilmeniz Gerekenler

  • Karma Dövüş Sanatları (MMA) tam temaslı bir dövüş sporudur. Ultimate Fighting Championship (UFC), MMA maçlarını teşvik eden bir spor şirketidir.
  • MMA, boks, karate, muay thai, tekvando, judo, brezilya jiu-jitsu ve güreş dahil olmak üzere dövüş sporları ve dövüş sanatlarının bir karışımını içerir.
  • MMA dövüşçüleri boksörler gibi maçlarda yarışırlar. Kazanmak için bir dövüşçünün rakibini yumruklaması, tekmelemesi ve güreşerek teslim alması ya da bayıltması gerekir.
  • UFC, MMA'in 'büyük ligleri' olarak kabul edilir. Dünyanın dört bir yanından gelen dövüşçüler UFC'de dövüşme şansı için antrenman yapar ve rekabet eder.

Adımlar

MMA ve UFC arasındaki fark nedir?

  1. mma bir tür dövüş sporudur, ufc ise bir spor şirketidir.
    MMA bir tür dövüş sporu, UFC ise bir spor şirketidir. 'Karma Dövüş Sanatları 'nın kısaltması olan MMA, boks, judo, jiu-jitsu, güreş ve diğer tam temaslı dövüş sporlarını bir araya getirir. Daha çok UFC olarak bilinen United Fighting Championship, MMA'yı teşvik eden bir şirkettir. UFC, tıpkı boksörlerin ve güreşçilerin kendi sporları için yaptıkları gibi, profesyonel MMA dövüşçülerinin birbirleriyle yarıştığı maçlara ev sahipliği yapmaktadır.
    • Başka bir deyişle, NBA için basketbol neyse UFC için de MMA odur. Birincisi bir spor, ikincisi ise bu sporu teşvik eden bir organizasyondur.
    • Dünyada birçok MMA şirketi vardır, ancak UFC en büyüğü ve en ünlüsüdür.

Karma Dövüş Sanatları (MMA) nedir?

  1. adım 1 karma dövüş sanatları (mma) popüler bir tam temaslı dövüş sporudur.
    Karma Dövüş Sanatları (MMA) popüler bir tam temaslı dövüş sporudur. Adından da anlaşılacağı gibi, bu spor çeşitli dövüş sanatları disiplinlerinin bir 'karışımını' içerir. Dövüşçüler ağırlık sınıfına göre sıralanır ve boks ringine benzer bir alan olan sekizgende yarışırlar. rakiplerini yumruklar, tekmeler ve güreşirler boyun eğdirmek veya bilinçsiz hale getirmek.
    • 'Karma Dövüş Sanatları' terimi, Ultimate Fighting Championship (UFC) tarafından düzenlenen ilk resmi MMA etkinliği olan UFC 1 hakkında yazılan 1993 tarihli bir makaleden kaynaklanmıştır.
    • 'MMA' terimi yeni ortaya çıkmış olsa da sporun geçmişi, sporcuların çeşitli göğüs göğüse dövüş teknikleri kullanarak maçlar yaptığı Antik Yunan'a kadar uzanıyor. O zamanlar tek 'yasadışı' hareketler ısırma ve göz oymaydı. Başka her şeye izin veriliyordu.
    • Bugün, MMA dövüşçülerinin ringde neler yapıp yapamayacaklarını düzenleyen düzinelerce kural var. Örneğin, omurgaya, boğaza ve başın arkasına vurmak yasaktır. Bu kurallar ciddi yaralanmaları ya da daha kötüsünü önlemek için konulmuştur.
  2. adım 2 mma dövüşçüleri birden fazla dövüş disiplininde eğitim alır.
    MMA dövüşçüleri birden fazla dövüş disiplininde antrenman yapar. Vuruşlarını ve tekmelerini mükemmelleştirmek için, MMA dövüşçüleri antrenman yapıyor Diğer stillerin yanı sıra boks, karate, muay thai ve tekvandoda. Boğuşma ve yer dövüşü için judo, brezilya jiu-jitsu ve çeşitli güreş türlerini öğrenirler. Ayrıca güç ve kardiyovasküler antrenmanlar da yapıyorlar. genel zindeliklerini en üst düzeye çıkarmak.
    • Dövüş stillerinin bu kombinasyonu MMA'yı heyecan verici ve öngörülemez bir spor haline getirir. Her bir dövüşçü ringe benzersiz beceriler ve uzmanlıklar getirir.
  3. 3. adım bir mma maçı tuş, nakavt veya kararla kazanılır.
    Bir MMA maçı, tuş, nakavt veya karar ile kazanılır. Nakavtlar, bir dövüşçü rakibini bayıltır (ya da ona yakın). Tap-out'lar, bir dövüşçünün rakibini bir baş kilidine veya chokehold'a koyması durumunda gerçekleşir. Ve son olarak, bir dövüş birden fazla raunttan sonra bitmediğinde bir karar kullanılır, bu nedenle bir jüri heyeti, hangi dövüşçünün daha fazla tekme ve yumruk attığına veya hangisinin rakibini 'domine etmek' için en fazla zaman harcadığına dayanarak kazanana karar verir.
    • 'Teknik nakavtlar' da gerçekleşebilir, bir dövüşçü hala ayaktaysa ancak yaralanmalar nedeniyle kendini savunamıyorsa hakem maçı bitirir. Teknik nakavt yine de bir galibiyet olarak sayılır.
    • Maçlar, tıbbi sorunlar veya kritik sakatlıklar nedeniyle 'durdurmalar' da dahil olmak üzere başka şekillerde de sona erebilir. Ancak bu sonlar her zaman bir kazananla sonuçlanmaz.

Ultimate Fighting Championship (UFC) nedir?

  1. adım 1 ultimate fighting championship büyük bir mma markasıdır.
    Ultimate Fighting Championship büyük bir MMA markasıdır. UFC, her yıl dünyanın dört bir yanındaki mekanlarda yüzlerce MMA maçına ev sahipliği yapar. Birden fazla maç 'UFC Etkinlikleri' olarak gruplandırılır ve bunlar daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde Pay Per View'da ve çok sayıda uluslararası televizyon ağında canlı olarak yayınlanır.
    • UFC Etkinlikleri dünya çapında milyonlarca kişi tarafından izlenmektedir.
  2. adım 2 en iyi mma dövüşçüleri genellikle ufc'de yarışır.
    En iyi MMA dövüşçüleri genellikle UFC'de yarışır. UFC, MMA'in 'büyük ligleri' olarak kabul edilir. Dünyanın dört bir yanından dövüşçüler UFC'de dövüşme fırsatı için antrenman yapar ve rekabet eder. Dövüşçülerin çoğu çok para kazanmaz, ancak en başarılı olanlara tek bir maç için milyonlar ödenir.
    • Şu anda UFC'nin kadrosunda 2.777 dövüşçü var: 257 kadın, 2.520 erkek. Erkek ve kadın dövüşçüler cinsiyetlerine ve ağırlık sınıflarına göre UFC şampiyonluk unvanları için yarışıyor.
    • UFC spora hakim olsa da, dünya çapında birçok küçük MMA organizasyonu vardır. Diğer şirketler arasında Invicta (ABD'den), Pancrase (Japonya'dan) ve Caged Steel (İngiltere merkezli) bulunmaktadır.
    • Conor McGregor, UFC ile anlaşmadan önce kariyerine İrlandalı MMA şirketi Cage Warriors ile başladı.
  3. 3. adım ufc gelişen bir sektördür.
    UFC gelişen bir sektör. UFC Başkanı Dana White'a göre şirket 2018 yılında 7 milyar dolar değerindeydi. Ayrıca şirketin ESPN ile 1,5 milyar dolarlık bir TV anlaşması imzaladığını iddia etti. Bu iddialar doğrulanamasa da, eğer doğruysa, UFC Superbowl'un 10 katından fazla bir değere sahip demektir.
    • Şirketin 2016 yılında 4 milyar dolara satıldığı biliniyor. En azından, bu hala şaşırtıcı bir rakam.

Uzman Soru-Cevapları

İpuçları