Dişlik Nasıl Şekillendirilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster spor yapıyor ister gece dişlerinizi gıcırdatıyor olun, ağız koruyucuları dişlerinizi korumaya yardımcı olabilir. Ancak, ağız koruyucunuz dişlerinize göre kalıplanmamışsa, ağzınızda rahat olmayabilir, sizi tam olarak koruyamayabilir ve hatta önemli bir anda düşebilir. Ağız koruyucunuzu doğru boyutta keserek ve dişlerinizin şekline göre kalıplayarak, sadece birkaç dakika içinde ağız koruyucunuzu daha etkili ve keyifli hale getirebilirsiniz.

Adımlar

Ağızlığın Düzeltilmesi

  1. adım 1 uyumu test etmek için ağızlığı ağzınıza yerleştirin.
    Uyumu test etmek için ağızlığı ağzınıza yerleştirin. Ağız koruyucuyu ambalajından çıkarın ve ağzınıza yerleştirin. Dişlerinizin üzerine oturmasına izin verin ve dişlerinizle, dilinizle veya parmaklarınızı yanaklarınız boyunca bastırarak ağzınızın arkasına doğru hissedin. Rahatça oturmuyorsa veya ağzınızın arkasına hiç baskı yapmıyorsa, kırpmanız gerekecektir.
    • Ağız koruyucu yeterince yumuşaksa, dişlerinizin ağız koruyucunun neresine oturduğu konusunda size bir rehberlik etmesi için koruyucuyu ısırabilirsiniz. Bunu ağızlığı düzeltmeye yardımcı olması için kullanabilirsiniz.
    • Ağız koruyucu dişlerinizin üzerine tam olarak oturmazsa endişelenmeyin. Bu noktada sadece ağzınıza rahatça oturması gerekir.
  2. Etrafını düzeltin 1⁄2 ağızlığın uçlarından santimetre (0,20 inç) uzaklaştırın. Ağızlığı ağzınızdan çıkarın. Eğer çok büyükse veya rahatsızlık veriyorsa, keskin bir makas kullanarak 1⁄2 santimetre (0,20 inç) kesilmelidir. Ağızlığın ucundaki sivriliği yansıtmak için bir açıyla kesmeye çalışın. Aynı uzunlukta olana kadar her iki taraf için de tekrarlayın.
    • Eğer ağızlığı ısırdıysanız ve içinde dişlerinizin izini görebiliyorsanız, ağızlığı sadece dişlerinizi kaplayacak şekilde kesin. Ağızlığın arkaya yakın olan ve üzerinde ısırma izi bulunmayan kısımları genellikle çıkarılabilir.
  3. Ağızlığı tekrar test edin. Ağızlığı ağzınıza geri koyun ve rahatça oturana kadar hareket ettirin. Eğer ağızlık hala ağzınızın arkasına baskı yapıyorsa, başka bir ağızlığı çıkarmak için aynı işlemi tekrarlayın. 1⁄2 uyana kadar her seferinde bir santimetre (0,20 inç).
    • Kesim biraz pürüzlü ise veya bu noktada ağzınızın arkasına garip geliyorsa endişelenmeyin. Ağızlığı kalıplamak için suda kaynatmak da pürüzlü kenarları yumuşatmaya yardımcı olacaktır.
    • Ağız koruyucu, mükemmel uzunlukta olduğunda ikinci azı dişlerinizi sadece örtmelidir.

Ağız Koruyucunuzun Takılması

  1. Bir tencere suyu kaynatın. Bir tencere ya da kabı yaklaşık 10 santimetre (3,9 inç) su ile doldurun ve orta-yüksek ateşin üzerine yerleştirin. Çok kuvvetli kaynamasını önlemek için ocağı kapatmadan önce suyun kaynama noktasına gelmesini bekleyin.
    • Tencerede ağızlığınızı tamamen içine daldırmaya yetecek kadar su olduğundan emin olun.
    • Set üstü ocak veya benzeri bir şeye erişiminiz yoksa, suyu kaynatmak için mikrodalga fırını kullanabilirsiniz. Suyu mikrodalgada güvenli bir kapta 4 ila 5 dakika veya su kaynamaya başlayana kadar mikrodalgada ısıtın.
  2. Ağızlığı yaklaşık 30 saniye boyunca suya daldırın. Ağızlığı kaynayan suyun içine indirmek için oluklu bir kaşık veya benzeri bir şey kullanın. Zamanlayıcıyı 30 saniyeye ayarlayın ve ağızlığı suyun içinde bekletin, mümkün olduğunca kenarlara temas etmesini engelleyin.
    • Amerikan Futbolu veya benzeri bir oyun için tasarlanmış bir ağızlık kullanıyorsanız, ağızlığı suda tutmak için koruyucunun önündeki kayışı kullanabilirsiniz.
    • Ağızlığınızı kaynatırken her zaman üreticinin talimatlarına uyun. Çoğu, yaklaşık 30 saniye kaynatılmasını gerektirecektir, ancak bazıları daha fazla veya daha az zaman alabilir.
  3. adım 3 ağızlığı sudan çıkarın ve 20 saniye soğumaya bırakın.
    Ağızlığı sudan çıkarın ve 20 saniye soğumaya bırakın. Ağızlığı dikkatlice sudan çıkarın ve temiz, kuru bir havlunun üzerine yerleştirin. Havlunun kenarlarını kullanarak ağızlığı hafifçe kurulayın, kaynayan suyu alın ve soğumaya bırakın. Ağız koruyucu dokunulduğunda ılık olmalı, ancak sıcak olmamalıdır.
    • Hala sıcakken çok fazla şekillendirebileceğiniz için ağızlığı çok fazla hareket ettirmekten kaçının.
    • Ağızlığı soğutmak ve kaynar suyu temizlemek için 1 saniyeliğine soğuk suya da daldırabilirsiniz.
  4. Ağızlığı dişlerinize doğru bastırın. Ağızlığı tekrar ağzınıza yerleştirin ve dişlerinizin etrafındaki yerine bastırmaya başlayın. Parmaklarınızı ve dilinizi kullanarak ağız koruyucunun kenarını üst dişlerinize göre şekillendirin ve hafifçe ısırarak alt dişlerinizin şekline göre de şekillendirin.
    • Ağızlığı ağzınıza yerleştirdiğinizde, kolayca kalıplanamayacak kadar soğumadan önce sadece 30 saniyeniz olacaktır. Her bir dişinize göre şekillendirmek için hızlıca çalışın.
  5. Sıkılaştırmak için ağızlığın fazla suyunu eminiz. Ağızlığı dişlerinizin etrafındaki yerine bastırırken, dişleriniz ve ağızlık arasındaki suyu çekmek için emme veya yutma hareketi kullanın. Bu, ağız koruyucuyu dişlerinize doğru sıkılaştıracak ve ağzınızın şekline mükemmel bir şekilde uyum sağlamasına yardımcı olacaktır.
  6. Ağız koruyucuyu tamamen oturması için soğuk suya yerleştirin. Ağızlığı ağzınızdan çıkarın ve soğuk su dolu bir kabın içine yerleştirin. Tamamen oturduğundan emin olmak için soğuk suda yaklaşık 30 saniye bekletin.
    • Eğer ağızlık tam olarak oturmadıysa, ağızlığınızı yeniden şekillendirmek için kaynatma ve kalıplama işlemini tekrarlayabilirsiniz.
  7. Ağızlığı iyi havalandırılan bir yerde saklayın. Temiz ve kuru bir yerde saklamadan önce ağızlığın tamamen kuruduğundan emin olun. Ağızlığın kullanımlar arasında kuru kalmasını sağlamak ve küf veya bakteri oluşumunu önlemek için havalandırma delikleri olan plastik bir kutu kullanın.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Tam oturmazsa ağızlığımı yeniden şekillendirebilir miyim?
    Tekrar kaynar suya daldırarak işlemi tekrarlayabilirsiniz. Zamanlama ve ayrıntılar ürüne bağlı olarak değişebileceğinden, her zaman ağızlık üreticisi tarafından sağlanan özel talimatları izleyin. Doğru şekilde takılmış bir ağızlık rahatlık ve koruma sağlayabilirken, özel olarak üretilmiş ağızlıkların (diş hekiminiz tarafından yapılan) daha da yüksek düzeyde kişiselleştirme ve etkinlik sunduğunu belirtmek gerekir.

İpuçları

  • Diş telleriniz varsa, diş tellerinize yapışmasını önlemek için ağızlığı çok yakından kalıplamaktan kaçınmalısınız. Dişlerinizi alüminyum folyo ile kaplayın veya ağız koruyucunuzun düzgün şekillendirilmesi için ortodontistinizle konuşun.
  • Isırmak için kaynatılan ağız koruyucularından daha rahat ve daha uzun ömürlü olabilen özel takılan ağız koruyucuları da mevcuttur. Ancak bunlar da daha pahalı olacaktır. Kişiye özel ağız koruyucularını araştırmak için internete bakın veya diş hekiminizle konuşun.
  • Özellikle süt dişlerinizi kaybediyor ve yenilerini çıkarıyorsanız, zaman içinde ağız koruyucunuzu yeniden şekillendirmeniz gerekebilir.

Uyarılar

  • Bakteri oluşumunu önlemek için ağızlığınızı sık sık sterilize edin ve temizleyin.
  • Ağız koruyucuları çok önemli bir güvenlik ekipmanıdır, bu nedenle sizinkinin doğru şekilde kalıplanması ve takılması çok önemlidir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Mouthguard
  • Tencere veya mikrodalgaya uygun kase
  • Su
  • Oluklu kaşık
  • Havlu
  • Soğuk su