Boynuzlar Nasıl Monte Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Avcılar genellikle avı hatırlamak ve o hayvanın ruhuna saygı göstermek için öldürdükleri bir hayvanın boynuzlarını sergilemekten hoşlanırlar. Monte edilmiş boynuzlar, hayvanın büyüklüğünü ve dolayısıyla avcının becerisini sergileyen bir gurur kaynağıdır. Monte edilmiş boynuzlar genellikle bir şöminenin üzerinde veya evin başka bir yerinde dekorasyon olarak kullanılır. Profesyonel bir tahnitçiye ödeme yapmak veya kullanıma hazır bir montaj kiti satın almak istemiyorsanız, montajı kendiniz yapmanın yolları vardır.

Adımlar

Boynuzların Hazırlanması

  1. adım 1 boynuzları kafatasından kesin.1Boynuzları kafatasından kesin. Boynuzların dibinden kafatasını kesin, etrafından dolaşırken kafatası plakasının bir kısmını tuttuğunuzdan emin olun. Sadece boynuzları almamalısınız. Tabanın etrafındaki küçük bir oval, her şeyin bir arada durmasına yardımcı olacaktır. Kemiği kesmek için bir el testeresi ya da demir testeresi yeterli olacaktır.
    • Alternatif olarak tüm kafatasını temizleyin ve Avrupa montajı olarak adlandırılan şekilde monte edin. Kemiği temizleme adımlarının çoğu aynı kalsa da, kafatasının tamamını hesaba katmak için montaj ve dekorasyon biraz farklı olacaktır.
  2. adım 2 kafatasındaki eti temizleyin.2Kafatasındaki eti temizleyin. Çürüyeceği, kokacağı ve böcekleri çekeceği için kafatasına et yapışmasını istemezsiniz. Bununla ilgilenmenin birkaç farklı yolu vardır:
    • Böcekleri kullanarak. Kafatasının derisini yüzün ve mümkün olduğunca çok eti çıkarın. Eti yemeleri için kafatasını dermestid böcekleriyle birlikte bir teraryuma yerleştirin. Teraryum kemiği ve boynuzları tutacak kadar büyük olmalı ve üstü kapalı olmalıdır. Bir tahnitçilik tedarikçisinden bir koloni kiti edinebilir ya da bir tahnitçinin kolonisinden ödünç alabilirsiniz. Böcekler kafatasını temiz bir şekilde yedikten sonra, durulayın ve son parçaları çıkarmak için yumuşak bir tel fırça ile fırçalayın. Kafatasını ara sıra buğulayarak ıslak tutun ve teraryumu karanlık bir yerde tutun.
    • Kaynar su kullanın. Büyük bir tencereye ve propan ısıtıcıya ihtiyacınız olacak. Kesinlikle kokacağı için bunu açık havada ya da garajınızda yapın. Suyu kaynama derecesine kadar ısıtın ve kemiği tencerenin içine daldırın. Boynuzların suya girmediğinden emin olun ya da girerse, ıslanmasını önlemek için folyoya sarın. İşlem birkaç saat veya tüm gün sürebilir.
    • Maserasyon kullanarak. İlk olarak, kafatası plakasını mümkün olduğunca fazla et çıkarmak için kendiniz temizleyin. Bir kova suya koyun ve bakteri üremesi için bir haftadan birkaç aya kadar açık havada bekletin. Sıcaklığın donma noktasının altına düşmesini beklemediğiniz sürece suyu ısıtmanız gerekmez. Bazı insanlar bakteri gelişimini hızlandırmak için kabartma tozu gibi şeyler eklemeyi sever, ancak bu gerekli değildir. Suya dikkat edin ve et dokusuyla çok bulanıklaşırsa çoğunu değiştirin.
    • Açık havada bırakmak. Bakteri ve böceklerin üremesi için kafatasını birkaç hafta güneşte bekletin. Bunu yaparsanız, kemiği plastik bir torba veya tavuk teliyle korumanız ve diğer canlıların kemiği koparmasını veya alıp kaçmasını önlemek için bir yere sıkıca tutturmanız gerekecektir. Etin ne zaman döküldüğünü görmek için birkaç günde bir kontrol ettiğinizden emin olun.
  3. adım 3 kafatası plakasında kalan eti temizleyin.3Kafatası plakasında kalan eti temizleyin. Doğanın veya suyun ağır işi yapmasına izin verdikten sonra, son et parçalarını da çıkarmak isteyeceksiniz. Kemiği biraz Boraks ve tel fırça ile ovmak, eğer bir şey kaldıysa en zor kısımları alacaktır.
  4. adım 4 kemiği ağartarak temizliği tamamlayın.4Kemiği ağartarak temizliği tamamlayın. Kafatasını ya da kafatası plakasını hidrojen peroksit içeren metal olmayan bir kaba yerleştirin. Güzellik mağazalarında bulunan %40'lık hacim, bakkal veya eczanelerden alacağınız %3'lük hacimden daha iyi bir seçenektir. Yine, boynuzları suya batırmaktan kaçının veya doğal renklerini korumak için folyoya sarın. Kabın üzerini kapatın ve 12 saat (%40 peroksit ile) veya birkaç gün (%3 peroksit) bekletin.
    • Bu, kemiğe temiz ve beyaz bir görünüm verecektir. Kemiği açık bir şekilde sergilemiyorsanız ya da daha doğal bir renk tercih ediyorsanız bu adımı atlayabilirsiniz.

Ahşabın Hazırlanması

  1. adım 1 montaj ağacınızı seçin.1Montaj ağacınızı seçin. Boynuzları başka malzemeler kullanarak da monte edebilirsiniz, ancak doğal ve zarif görünümü nedeniyle genellikle ahşap kullanılır. Çam, meşe, ceviz ve kiraz, montaj ahşapları için iyi örneklerdir. Çekici damarlara sahip ahşap seçin.
    • Kalınlığı 1 inç x 6 inç (2,54 cm x 15,24 cm) ile 1 inç x 20 inç (2,54 cm x 50,8 cm) arasında olan bir tahta satın alın. Boynuzların 1 inç x 6 inçten daha ince ahşap plakalara monte edilmesi tavsiye edilmez. Kafatası plakasının boyutunu iki katına çıkararak satın alacağınız kalasın uzunluğunu ve genişliğini belirleyin.
  2. adım 2 montajınızı tasarlayın.2Plağınızı tasarlayın. Plaketinizin şeklini bir kağıt parçasına çizin. Montaj plakanızın stili ve yapısı tamamen size bağlıdır. Sadece bitmiş boyutun kafatasını monte etmek için yeterince büyük olduğundan emin olun. İyi bir tasarıma sahip olduğunuzda, bunu ahşabınızın üzerine çizin.
    • İyi ve simetrik bir desen elde etmenin iyi bir yolu, katlanmış kenarı merkez olarak kullanarak tasarımınızın yarısını kapalı bir manila klasörünün yan tarafına çizmektir. İzi kesin ve klasörü açtığınızda, ahşabınızın üzerinde izleyebileceğiniz mükemmel simetrik bir desene sahip olacaksınız.
  3. adım 3 ahşabı kesin.3Ahşabı kesin. Bir kaydırma testeresi veya jig testeresi kullanarak plaketinizin şeklini kesin. Kesmeyi bitirdikten sonra, daha pürüzsüz bir yüzey için kenarları zımparalayın.
  4. adım 4 boyayın...4 Ahşabı boyayın. Sertliğine göre ahşap seçiminize uygun bir boya bulun. Kir veya yağı temizleyin ve pürüzsüz olması için zımparalayın. Ahşap boyasını, ürün tarafından verilen talimatları izleyerek ahşabın tüm yüzeyine cömertçe uygulayın. Ahşabın boyayı emmesini bekleyin, ardından 6 ila 8 saat kuruması için bir yere koyun. Plakete ekstra parlaklık kazandırmak için bir poliüretan cila da uygulayabilirsiniz.
    • Kullandığınız ahşaba ve monte ettiğiniz boynuzlara bağlı olarak doğru rengi seçmek isteyeceksiniz. Boyanın boynuzları vurgulamaya yardımcı olmasını istersiniz, bu nedenle koyu renkli boynuzlar için açık ila orta boy bir leke ve açık renkli boynuzlar için daha koyu bir leke kullanın.
    • Damarları görünür kılmak için ahşap boyasını uygularken damarların yönünü takip edin.

Boynuzların Montajı

  1. adım 1 ahşap plakete delikler açın.1Ahşap plakaya delikler açın. Bu, kafatası plakanızın boyutuna bağlı olarak iki ya da üç delik olacaktır. Delikleri kafatası plakasının plakete oturmasını istediğiniz yere yerleştirin. Plaketin üst kısmına yakın veya ortası en iyi yerlerdir.
  2. adım 2 kafatası plakasına delikler açın.2Kafatası plakasına delikler açın. Kafatası plakasının en kalın kısmını kullanın, çünkü montajı yerinde tutmak için en sağlam kısım bu olacaktır. Bunların plaket üzerindeki deliklerin boyut ve konumlarıyla eşleşmesi gerekecektir.
  3. adım 3 boynuzları plakete sabitleyin.3Boynuzları plakete sabitleyin. Alçıpan vidalarını yeni açtığınız deliklere ve plakette açtığınız deliklere yerleştirin. Bunlar boynuzları yerinde tutacak kadar güçlü olmalıdır.
  4. adım 4 kemiği örtün.4Kemiği kaplayın. Kafatası plakasını kaplamak için deri, keçe, kadife, ipek veya kauçuk kullanabilirsiniz. Plakayı kaplamak için malzemeyi kestiğinizde, kafatasının kenarlarını sarmak için fazladan yarım inç eklediğinizden emin olun. Boynuzlar için de delikler açtığınızdan emin olun. Dışarı bakacak kısmı örtmek için plakanın etrafını gerin ve raptiye veya zımba ile arkadan sabitleyin.
    • Bu ve bir önceki adım arasında sırayı değiştirebilirsiniz. Boynuzları önce plakete sabitlerseniz ve arkaya saramazsanız, kaplamayı yerinde tutmak için dekoratif pirinç raptiyeler ve çiviler kullanın.
  5. adım 5 bitmiş montaj parçanızı asın.5Bitmiş montaj parçanızı asın. Çalışmanızı, size iyi bir avı hatırlatacak veya misafirlerinizi etkileyecek bir yerde gururla sergileyin. Plaketi duvarınızda yerinde tutmak için sağlam bir asma tırnağı veya gömme tutma braketi kullandığınızdan emin olun.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • SoruBir montaj plakasını nereden bulabilirim? Bazı açık hava/taksidermi mağazaları bunları satın almaya hazır bulundurmaktadır. Bazılarını bulmak için 'yakınımdaki tahnitçilik mağazaları' veya 'yakınımdaki açık hava mağazaları' na bakabilirsiniz.
  • SoruGörünümlerini korumak için monte edilen boynuzların işlenmesi gerekir mi? Dışarıdaysa, muhtemelen ağaracakları için evet. İçeride ise muhtemelen gerekmez.

İpuçları

  • Daha az köşeli bir görünüm vermek için üzerine bir malzeme yerleştirmeden önce kafatası plakasının üzerine dolgu yerleştirebilirsiniz.
  • Montaj için kendi plakanızı yapmanıza kesinlikle gerek yoktur. Birçok açık hava ve tahnitçilik dükkanında hazır olarak satılmaktadır.

Uyarılar

  • Testereler ve diğer elektrikli aletlerle çalışırken her zaman uygun koruyucu ekipman kullanın.
  • Poliüretan ahşap boyasını her zaman iyi havalandırılan bir odada uygulayın.