Kavgada Nasıl Yaralanmazsınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster birisi sebepsiz yere sizinle kavga etmeye başlasın, ister siz bir antrenman seansı için ringe çıkmaya hazırlanın, yaralanma riskini nasıl en aza indireceğinizi bilmek önemlidir. Bu genellikle başınızı korumak, nakavt olma riskini en aza indirmek ve rakibinizin yumruklarından kaçmak için vücudunuzu hareket ettirmekle olur. Unutmayın, sokak kavgasının havalı ya da eğlenceli bir tarafı yoktur. Kendinizi hızla tırmanan bir durumun içinde bulursanız, sağlığınızı ve güvenliğinizi riske atmaktansa oradan ayrılmak veya kaçmak her zaman daha iyidir.

Adımlar

Başınızı Korumak

  1. adım 1 başınıza yönelik darbeleri engellemek için yumruklarınızı önünüze doğru kaldırın.
    Başınıza yönelik darbeleri engellemek için yumruklarınızı önünüze doğru kaldırın. Yumruklarınızı sıkın ve ön kollarınız saldırgana dönük olacak şekilde ellerinizi önünüze doğru kaldırın. Size yumruk salladıklarında, yumruklarının başınıza gelmesini önlemek için kollarınızı kullanın. Kollarınız dayak yiyebilir ama başınız daha önemlidir. Dövüş boyunca başınızın üst ve yan kısımlarını korumak için kollarınızı gerektiği gibi değiştirin.
    UZMAN İPUCU

    Dany Zelig

    Öz Savunma Eğitmeni
    Dany Zelig, merkezi San Francisco, Kaliforniya'da bulunan Tactica ve Tactica Krav Maga Enstitüsü'nün Kurucusu ve Sahibidir. Imi Lichtenfeld'in 2. nesil İsrailli Krav Maga eğitmenidir ve doğrudan Imi'nin en kıdemli öğrencisi ve Rütbe Komitesi Başkanı tarafından sertifikalandırılmıştır. Askeri Krav Maga Eğitmenliği sertifikasını 1987 yılında İsrail'deki Wingate Enstitüsü'nden almıştır.
    Dany Zelig Öz Savunma Eğitmeni

    Başarılı olacağınızın hiçbir garantisi yoktur. Dövüşte gösteriş yoktur ve ne sizin ne de rakibiniz için hiçbir garanti yoktur. Bundan kaçınmaya veya mümkün olan en kısa sürede bitirmeye çalışmalısınız. Yaralanma ihtimaliniz çok yüksektir.

  2. adım 2 çenenize vurulmasını zorlaştırmak için çenenizi göğsünüze yaslayın.
    Çenenize vurulmasını zorlaştırmak için çenenizi göğsünüze yaslayın. Çenenizi göğsünüze yaslamak için başınızı 2-4 inç (5,1-10,2 cm) aşağı eğin. Çeneniz ve çeneniz özellikle hassastır ve başınızı yukarıda tutarsanız nakavt olma riskiniz vardır. Başınızı biraz aşağı eğmek çenenizin ve çenenizin vurulmasını çok daha zor hale getirir.
  3. adım 3 vurulduğunuzda nakavt olmayı önlemek için çenenizi sıkın ve dişlerinizi sıkın.
    Vurulmanız halinde KO'yu önlemek için çenenizi sıkın ve dişlerinizi sıkın. Çenenizi sıkmak için ağzınızı kapatın ve şakaklarınızın altındaki kasları esnetin. Nefes almanız gerekiyorsa, burnunuzdan nefes alın ve aktif olarak vurulmadığınız zamanlarda ağzınızdan nefes verin. Eğer darbe alırsanız, çenenizi kapalı tutmanız yaralanma olasılığınızı büyük ölçüde azaltacaktır.
    • Rakibiniz çenenize veya çenenize bir darbe indirirse ve siz çenenizi sıkıca kapatmazsanız nakavt olma veya yaralanma ihtimaliniz yüksektir. Çenenizi sıkmak onu güçlendirir ve sabit tutar.
    • Boks veya dövüş sporları yapıyorsanız, ağız koruyucunuzu ısırmak çenenizi sıkılı tutmanın harika bir yoludur. Ayrıca, darbe aldığınızda ağız koruyucunun dışarı fırlamasını da önler.

Yumruklardan Kaçmak

  1. adım 1 dengenizi korumak için dizlerinizi bükün ve ayaklarınızı bir omuz genişliğinde açın.
    Dengenizi korumak için dizlerinizi bükün ve ayaklarınızı bir omuz genişliğinde açık tutun. Dövüş boyunca ayaklarınızı kademeli ve kabaca omuz genişliğinde açık tutun. Dövüşürken dizlerinizi biraz bükün ve hiçbir koşulda kilitlemekten kaçının. Dizlerinizi kilitlerseniz, ayaklarınızı açarsanız veya ayaklarınızı birbirine çok yaklaştırırsanız, yere serilmeniz veya dengenizin bozulması çok daha kolay olacaktır.
    • Duruşunuzu biraz şaşırtmak için baskın ayağınızı önünüze yerleştirin. Bu, saldırganınızdan gelen yumrukları absorbe etmek için size daha dengeli bir taban sağlayacaktır.
    • Uzun bir tabure ile kısa bir sandalyeyi devirmek arasındaki farkı düşünün. Kendinizi ne kadar uzun yaparsanız, yere düşürmeniz o kadar kolay olur.
  2. adım 2 başınıza vurmayı zorlaştırmak için vücudunuzun üst kısmını hareket ettirin.
    Başınıza vurulmasını zorlaştırmak için vücudunuzun üst kısmını hareket ettirin. Dik ve hareketsiz durursanız, size saldıran kişinin yumruklarını indirmesi çok daha kolay olur. Saldırganın isabetli vuruşlar yapmasını engellemek için çok hafif bir hareket olsa bile vücudunuzun üst kısmını hareket ettirin. Belinizi bükün ve gövdenizi öne, arkaya veya yanlara doğru döndürerek başınıza vurulmasını son derece zorlaştırın.
    • Profesyonel boksörleri izlerseniz, göğüslerini takip edin. Aslında başlarıyla birlikte tek bir vücut parçasıymış gibi hareket eder. Kafalarını çok fazla hareket ettirmezler. Bu, başınız her yere eğilmediği için gözlerinizi odaklamak için daha kolay bir zaman geçirmenizi sağlar.
  3. adım 3 rakibinizin büyük kroşelerinden kaçınmak için eğilin ve omzunuzu döndürün.
    Rakibinizin büyük kroşelerinden kaçınmak için eğilin ve omzunuzu döndürün. Rakibiniz büyük bir yumruk atmak için geriye doğru eğilirse, omzunuzu ters yöne doğru eğin. Ardından, öne doğru savrulduklarında, alçakta kalın ve geri çıkmadan önce omzunuzu size doğru savrulan kola doğru kaydırın. Bu, omuzu döndürmek olarak bilinir ve bir mil öteden telgrafla gelen büyük yumruklardan kaçınmanın harika bir yoludur.
    • Profesyonel dövüşçüler 'bob ve weave' terimini kullandıklarında bundan bahsederler. Bob eğilme hareketidir, weave ise yana doğru yapılan harekettir.

    İpucu: Çoğu acemi dövüşçü kafanıza sert yumruklar atarak filmleri taklit etmeye çalışır. Omuz yuvarlama hareketi başınızı aşağı indirerek yumruk atmalarını zorlaştırır. Ardından, gövdenizin hızlı yatay hareketi rakibinizin anında ayarlama yapmasını son derece zorlaştırır.

  4. adım 4 yapabiliyorsanız düz yumruklardan uzak durun't duck in time.
    Zamanında eğilemezseniz düz yumruklardan uzaklaşın. Saldırganınız hızlı, düz bir yumruk atarsa ve içgüdüsel olarak onu yuvarlayamayacağınızı biliyorsanız, ondan uzağa eğilin ve ellerinizi yukarıda tutun. Eğer hızla geriye doğru eğilebilirseniz, rakibiniz mesafenin değişmesiyle savrulacak ve ya aşırı uzanıp dengesini kaybedecek ya da yumruğunu tamamen ıskalayacaktır.
    • Eğer boks ya da antrenman yapıyorsanız, bu karşı yumruk için harika bir fırsattır!
  5. adım 5 saldırganınızdan daire çizerek uzaklaşın's dominant hand.
    Saldırganın baskın elinden uzakta daire çizin. Hareket edecek yer varsa, rakibinizden uzaklaşmak için ayaklarınızı çaprazlamadan karıştırın. Saldırganınızın güçlü elinden uzakta bir daire çizin. Bu, onları gövdelerini aşırı uzatmaya zorladığınız için size vurmalarını zorlaştıracaktır.
    • Saldırganın hangi elinin baskın olduğunu, attığı ilk yumruğa dikkat ederek belirleyebilirsiniz. Bu, vakaların büyük çoğunluğunda saldırganın baskın elidir.
    • Hangi elin baskın olduğunu ayaklarına bakarak da anlayabilirsiniz. Hangi ayaklarını arkalarına doğru uzatıyorlarsa baskın tarafları odur.

Saldırganı Durdurmak

  1. adım 1 açık bir çıkış yolu arayın ve eğer're being attacked.
    Açık bir çıkış yolu arayın ve saldırıya uğruyorsanız kaçmaya çalışın. Siz dışarıdayken veya yerel barınızda içkinizi yudumlarken biri sizinle dövüşmeye çalışırsa, hemen oradan ayrılın. Peşinizden gelirlerse, kaçın. Bir çıkış yolunuz olduğu ve kapana kısılmadığınız sürece, rastgele bir yabancı veya suçluyla dövüşmeye çalışmaktansa kaçmak her zaman daha iyidir.

    İpucu: Dövüşmeye zorlanırsanız veya köşeye sıkışırsanız, dövüşmeye başlamadan önce durumu yatıştırmayı deneyin. Kavga etmek istemediğinizi açıklayın ve kişiyi kışkırtmayın. Sağlığınızı ve güvenliğinizi riske atmaya değmez.

  2. adım 2 rakibinizi sersemletmek için hassas bir bölgesine vurun're jumping you.
    Üzerinize atlayan rakibinizi sersemletmek için hassas bir bölgesine vurun. Organize bir dövüşte değilseniz ve sadece bir yabancı tarafından üzerinize atlanıyorsa, adil dövüşmeyi unutun. Önceliğiniz saldırganı durdurmak ve kendinizi güvende tutmaktır. Cinsel organlarını tekmeleyin, ısırın, gözlerini tırmalayın ve size daha fazla saldırmasını engellemek için elinizden gelen her şeyi yapın.
    • Ayrıca boğazlarına yumruk atabilir, diz kapaklarına tekme atabilir veya gerekirse saçlarını çekebilirsiniz.
    • Son derece yaklaşırlarsa veya sizi yakalarlarsa, burnunuza hızlı bir kafa atmak kendinizi kurtarmanın harika bir yoludur.
  3. adım 3 kollarını üzerinizden çekin ve arkanızı dönün're grappled from behind.
    Arkadan kelepçelendiyseniz kollarını üzerinizden çekin ve arkanızı dönün. Arkadan yumruk yerseniz arkanızı dönün ve saldırganla yüzleşin. Yine de sizi yakalarlarsa, sizi tutmak için kullandıkları kolu sıkıca tutun. Kaldıraç kazanmak için başınızı geriye doğru itin ve arkanızı dönmek için kolunu sizden uzaklaştırın. Ayrıca eğilebilir ve tutuştan kurtulmak için yeterince alçalabilirsiniz.
    • Sizi arkadan yakaladıklarında başlarının nerede olduğunu hissedebiliyorsanız, burnuna vurmak ve sersemletmek için başınızı geriye atın.
  4. adım 4 saldırganınızı sıkıştırın's arms at they're sides to keep them down if you're bigger.
    Eğer sizden büyükse, saldırganın kollarını aşağıya doğru bastırın. Eğer saldırgandan daha büyükseniz ya da ondan daha güçlü olduğunuzu hissediyorsanız, kollarınızı açarak saldırganın üzerine atılın. Kollarınızı saldırganın etrafına sarın ve kollarını içeri çekin. Onları kucaklıyormuş gibi tutun, böylece pazılarınız dirseklerinin etrafına sarılır. Bu, saldırganınızın size yumruk atmasını engelleyecek ve onu kolayca etkisiz hale getirebileceksiniz.
  5. adım 5 saldırgan kazanırsa bağırın veya yardım çağırın't let up.
    Saldırgan vazgeçmiyorsa bağırın veya yardım çağırın. Kendinizi savunmak için mücadele ediyorsanız ve saldırganı durduramıyorsanız, yardım çağırın. Yakınınızdaki herhangi birinden saldırganı durdurmanıza yardım etmesini isteyin. İnsanlar sadece bir sokak kavgasını izlemek için izliyor olabilirler, ancak yardım çağırırsanız muhtemelen bunun sıradan bir kavga değil ciddi bir saldırı olduğunu anlayacaklardır. Ya yardım etmek için müdahale edecekler ya da en azından polisi arayacaklardır.
    • Yakındaki insanların dikkatini çekmek için 'Lütfen yardım edin, saldırıya uğradım' veya 'Biri polisi arasın' gibi bir şey bağırın.
    • Eğer polisi aramazlarsa, kavga bittikten sonra kendiniz polisi arayın. Bir rapor hazırlayın ve yetkililere ne olduğunu bildirin, böylece saldırganı yakalamak için çalışmaya başlayabilirler.

Organize Bir Kavgada Karşılık Vermek

  1. adım 1 dönüş yumrukları atın...
    Geri dönüş yumrukları atın Eğer boks ya da antrenman yapıyorsanız. Organize bir dövüşteyseniz, rakibinizi durdurmanın en iyi yollarından biri yumrukla karşılık vermektir! Kendi vuruşlarınızı yapmak için savunma ve hücum kombinasyonunu kullanın. Rakibinize ne kadar çok vuruş yapabilirseniz, yumrukları o kadar zayıflayacaktır.
    • Rakibiniz inmeyen bir yumruk attığında kendi açıklarınızı arayın. Yorulduklarında, ellerini indirdiklerinde veya dik durduklarında vurmaya çalışın.
  2. adım 2 rakibinizi şaşırtmak için yumruk, kroşe ve aparkatların bir kombinasyonunu kullanın.
    Rakibinizi şaşırtmak için yumruk, kroşe ve aparkatların bir kombinasyonunu kullanın. Baskın elinizle düz yumruklar atmaya devam ederseniz, rakibiniz sizi savuşturmak için kolay bir zaman geçirecektir. Rakibinizi diken üstünde tutmak için farklı yumrukların bir kombinasyonunu kullanın ve bunları farklı şekillerde bir araya getirin. Vücut vuruşları ve kafaya yönelik yumruklar arasında geçiş yapın.
    • Jab, baskın olmayan elinizle yumuşak, düz bir yumruk anlamına gelir. Düz yumruk, baskın elinizle düz bir yumruk için kullanılan genel bir terimdir.
    • Kanca, her iki elinizle rakibinizin şakağına veya yan tarafına vurmak için tasarlanmış yuvarlak bir vuruştur.
    • Aparkat, rakibinizin çenesine veya karnına vurmak için göğsünüzün altından attığınız bir yumruktur.
  3. adım 3 blok yaptığınızda veya rakibiniz ıskaladığında karşı yumruk fırsatları arayın.
    Siz blok yaptığınızda ya da rakibiniz ıskaladığında karşı yumruk fırsatları arayın. Rakibiniz bir yumrukta ıskalarsa veya kolayca bloke ettiğiniz bir vuruşa tüm ağırlığını verirse, bu boşluğu geri saldırmak için kullanın. Karşı yumruk atmak size sadece birkaç serbest vuruş kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda rakibinizin yumruklara aşırı yüklenmesini ve sizi kombolarla bunaltmasını da engeller.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Özellikle kickboks veya MMA yapmıyorsanız, rakibinizin size tekme atmaya çalışması son derece düşük bir ihtimaldir. Eğitim almadığınız sürece tekme atma zahmetine girmeyin. Dövüşmek için etkili bir yol değildir.

Uyarılar

  • Birinin kavga arıyormuş gibi göründüğü yüksek riskli durumlardan kaçının. Barda takılan ve insanları rahatsız ve taciz eden sarhoş bir sert adam varsa, muhtemelen geceyi sonlandırmanın veya başka bir bara gitmenin zamanı gelmiştir.
  • Bir saldırganı veya rakibinizi yere düşürürseniz, ona vurmaya devam etmeyin. Kafaları yere çok sert çarparsa, onlara ciddi şekilde zarar verebilirsiniz.
  • Sokak kavgasının havalı bir tarafı yoktur. Birine vurmak ya da daha kötüsü kendinize vurulmak ciddi şekilde tehlikelidir.