Nasıl Ollie Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Her kaykaycı size ollie'nin en temel kaykay numarası olduğunu söyleyecektir. Aslında, muhtemelen kaykayınızda öğreneceğiniz ilk numaradır. Engelleri aşmak, kaykayınızın üzerinde hareket etmek veya sadece havalı görünmek için harikadır. Ayaklarınızı tahta üzerinde doğru şekilde hareket ettirmeyi bilin ve biraz pratik yaparak mükemmel ollie yapmayı öğrenebilirsiniz!

Bilmeniz Gerekenler

  • Öğrenme sürecini biraz daha kolaylaştırmak için çim veya halı üzerinde pratik yapın.
  • Ön ayağınızı kaykayınızın ortasına ve arka ayağınızı kuyruğuna koyarak uygun pozisyonda durun.
  • Dizlerinizi bükerek, havada zıplayarak ve tahtanızın arka kuyruğuna basarak tahtanızı havaya kaldırın.
  • Zıpladıktan hemen sonra ön ayağınızı tahtanın üst ucuna kaydırın.

Adımlar

Doğru Hareketlerin Uygulanması

  1. adım 1 çim gibi yumuşak bir yüzeyde başlayın.
    Çim gibi yumuşak bir yüzeyde başlayın. Ollie yapmanın en önemli iki parçası, hareketleri doğru yapmak ve yapabileceğinize dair güven duymaktır. Çim veya halı gibi yumuşak bir yüzeyde pratik yapmaya başlayın. Bu, siz pratik yaparken tahtanızı sabit tutacak ve düşerseniz beton kadar canınızı yakmayacaktır.
    • Etrafınızda çim yoksa veya içeride pratik yapamıyorsanız, kaldırımda arka tekerleklerinizi dayayabileceğiniz bir çatlak bulun. Bu, siz pratik yaparken tahtanızın hareket etmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 ön ayağınızı tahtanın ortasına yakın bir yere koyun.
    Ön ayağınızı tahtanın ortasına yakın bir yere koyun. Sürüş sırasında ön ayağınız denge merkeziniz olmalıdır, bu nedenle kaykayınızın da merkezinde olmalıdır. Ön ayağınızı ön kamyonların arkasına ve tahtanın ortasına yakın bir yere yerleştirin ve uca paralel tutun.
    • Ön ayağınızın konumu ollie'nizin yüksekliğini değiştirecektir. Daha geride olursa daha yükseğe zıplarsınız, ancak bunu iyi bir şekilde yapmak daha zor olacaktır. Daha öne koyarsanız, küçük bir sıçramayı oldukça kolay bir şekilde yapabilmeniz gerekir. Ön ayağınız ortaya yakın olacak şekilde başlayın ve kendinize güveniniz arttıkça ayağınızı hareket ettirin.
    • Hangisinin daha doğal hissettirdiğini görmek için kaykayınızın üzerinde farklı ayaklarla durmayı deneyin. Doğru bir yol yoktur, bu yüzden sizin için en iyi olanı görün.
  3. adım 3 arka ayağınızı kaykayınızın tam arkasına/kuyruğuna yerleştirin.
    Arka ayağınızı kaykayınızın tam arkasına/kuyruğuna yerleştirin. Arka ayağınızın yan tarafını kaykayınızın arka ucuyla hizalayın, böylece mümkün olduğunca geride olsun. Bu ayak kaykayın arkasını aşağı doğru iterek önünü yukarı kaldıracaktır. Arka ayağınız kaykay üzerinde ne kadar geride olursa, o kadar fazla kaldıraç gücü elde edersiniz ve ollie yapmak o kadar kolay olur. Birçok kaykaycı patladığında arka ayağının sadece yarısı tahtanın kuyruğundadır.
    • Ağırlığınızın çoğunun ayak tabanınızdan ziyade ayak topunuzda olduğundan emin olun. Bu, tahtayı aşağı doğru tekmelemeyi çok daha kolay hale getirecektir.
  4. adım 4 tahtanızın önünü yukarı kaldırma alıştırması yapmak için arka ayağınızla aşağı doğru itin.
    Kaykayınızın önünü yukarı kaldırma alıştırması yapmak için arka ayağınızla aşağı doğru itin. Kaykayınızı yerinde tutun ve kaykayın arkasını aşağı itmek için arka ayağınızın topunu kullanın. Bunu yaparken, tahtanın arkası yere değene kadar ön ayağınızın tahtayla birlikte yukarı kalkmasına izin verin.
    • Bu, ollie yapmakla ilgili ana hareketlerden biridir, bu nedenle bunu kolayca ve güvenle yapabilene kadar pratik yapmalısınız.
  5. adım 5 ön ayağınızı tahtanın uzunluğu boyunca kaydırmaya alışın.
    Ön ayağınızı tahtanın uzunluğu boyunca kaydırmaya alışın. Tahtanın ön tarafını yukarı kaldırmayı mükemmelleştirdikten sonra, tahtayı bu pozisyonda tutmak için arka ayağınızı kullanın. Ön ayağınızı tahtada öne doğru kaydırın ve bunu yaparken döndürün. Ayağınızın ayak parmaklarının hemen altındaki tarafı, en üste ulaşana kadar tahtanızın güvertesi boyunca sıyrılmalıdır.
    • Ayağınızı yukarı doğru kaydırırken ayakkabınızın tabanı tahtaya temas etmemelidir. Temasın tamamı tahtanın tabanı ile ayakkabınızın yan tarafı arasında olmalıdır.
    • Bu hareketi çok fazla düşünmenize gerek kalmadan mükemmel bir şekilde yapana kadar pratik yapın. Bu, bir ollie yapmanın diğer önemli kısmıdır, bu yüzden bunu iyi yapabilmeniz gerekir.

Ollie'nizi Mükemmelleştirmek

  1. Tahtanın üzerinde durun ve dizlerinizi bükün. Ön ayağınız ortada ve arka ayağınız arka kenara yakın olacak şekilde kendinizi tahtanın üzerinde konumlandırın. Atlamaya hazırlanmak için dizlerinizi hafifçe bükün ve bunu yaparken omuzlarınızı ayaklarınızla yaklaşık aynı seviyede tutun. Bunu yaparken dengenizi koruyabildiğinizden emin olun, aksi takdirde tüm numara için kapalı olacaktır.
    • Çömelirken ayaklarınızın üzerinde durmaya çalışın. Ayak parmak uçlarınızı çok fazla yukarı iterseniz, zıplarken tahtanız sizden uzağa doğru dönmeye başlayacaktır.
  2. Önce ön ayağınızla havaya zıplayın. Çömeldikten sonra, ağırlığınızı tahtadan almak ve yerden kalkmasını sağlamak için tekrar yukarı sıçramanız gerekir. Önce ön ayağınıza sonra arka ayağınıza ağırlık vermeye çalışarak zıplayın.
    • Bunu arka ayağınızdan zıplamak olarak düşünmek daha kolay olabilir. Önce ön ayağınızı kaldırın ve ardından arka ayağınızla zıplayın.
  3. Zıplarken tahtanızın arkasına tekme atın. Arka ayağınızla kaykayın arkasını itmek için uyguladığınız tekniğin aynısını kullanın. Bunu tam ağırlığınızın tahtadan kalktığını hissettiğiniz anda yapmaya çalışın, böylece sadece tahtayı kaldırmanız gerekir, kendinizi değil!
    • Bir ollie yaparken aşağı doğru tekmenin zamanlamasını doğru yapmak çok önemlidir. İlk seferde başaramazsanız endişelenmeyin, sadece pratik yapmaya devam edin.
    • Tahta, siz 'fırlayıp' havaya kalkmadan önce yere neredeyse hiç değmemelidir. Tahtayı yerde çok fazla sürüklerseniz yavaşlar ve numara için ivme kaybedersiniz.
  4. Zıplamaya başlar başlamaz ön ayağınızı kaydırın. Ayağınızı tahtanın üst ucuna doğru kaydırmak için uyguladığınız hareketin aynısını kullanın, tam zıplayıp arkaya tekme atarken. Ayağınızı kaydırırken tahtanızın ön kısmı yukarı kalkmalı ve ayağınız zıplamanızın en yüksek noktasında tahtanın tepesine çarpmalıdır.
    • Bu adımın zıplama ile aynı anda gerçekleştirilmesi gerektiğini unutmayın. Çok erken kaymak, yüksekliği az olan bir ollie ile sonuçlanacaktır; çok geç kaymak ise en yüksek noktasında düzleşmeyen bir ollie ile sonuçlanacaktır.
  5. Dizlerinizi göğsünüze doğru çekin. Kaykayınız yalnızca ayaklarınız kadar yükseğe kalkabilir, bu nedenle zıplarken dizlerinizi yukarı doğru bükmeniz gerekir. Ayaklarınızı kaldırmanız gereken tam mesafe, ollie'nizin ne kadar yüksek olduğuna bağlı olacaktır, ancak biraz pratik yaparak ayaklarınızı ne kadar yükseğe kaldırmanız gerektiğini kolayca anlayabilirsiniz.
  6. Düzleştirmek için tahtanın üst kısmına tekme atın. Tahtanın ön kısmı en yüksek noktasına ulaştığında ve ayağınız tepeye yaklaştığında, ayağınızı tahtanın içine doğru itin. Bu, tahtanın ön tarafını alçalmaya ve arka tarafını yukarı kaldırmaya zorlayacak, tüm tahtayı havaya kaldıracak ve düzeltecektir.
    • Bunu yaparken ayağınızı hafifçe döndürün, böylece tahta yere çarptığında ayaklarınızın üzerine düz bir şekilde inebilirsiniz.
    • Ayağınızı tam olarak ne kadar ileri itmeniz gerektiğine alışmanız biraz zaman alabilir. Çok uzağa tekme atarsanız, numarayı yapamayabilirsiniz. Yeterince uzağa itmezseniz, tahtanız düzleşmez ve inişiniz biraz sarsıntılı olabilir. Bunu hissedene kadar pratik yapmaya devam edin.
  7. İnişten hemen önce bacaklarınızı düzleştirin. Tahta düzleştiğinde ve yere doğru düşmeye başladığınızı hissettiğinizde, bacaklarınızı düzleştirmeye ve tahtanızın tekerlekleri üzerinde hareket ettirmeye başlayın. Bu size daha iyi bir denge sağlayacak ve inerken şokun bir kısmını emmek için dizlerinizi hafifçe bükmenize izin verecektir.
    • Ön ayağınızla tahtanın ortasına inerseniz, tahtayı ikiye ayırma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Benzer şekilde, her iki uca da çok fazla ağırlık vererek inerseniz, burun veya kuyruğu koparabilirsiniz. En iyi iniş için ayaklarınızı tekerleklerin veya kamyonların üzerinde tutun.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Kaykay üzerinde Ollie nasıl yapılır?
    Arka ayağınızın bileğiyle aşağı doğru fiske vurun, daha sonra kaldırın. Bu, kuyruğunuzu sadece yerden fırlatılmak üzere yere gönderecektir, çünkü ağırlığınız tarafından aşağıda tutulmayacaktır. Ardından, havaya kalkmaya hazır olduğunda, ön ayağınızı yukarı kaydırabilirsiniz, böylece tahtanız yukarı çıkabilir.
  • Soru
    Ollie'yi adım adım nasıl yaparım?
    Bir Ollie çalışmadan önce, numarayı yapan birinin ağır çekim videolarını da izlemelisiniz, böylece numaranın nasıl yapıldığının ayrıntılarını inceleyebilir ve zamanlamanın ne olacağını anlayabilirsiniz.
  • Soru
    Ollie neden bu kadar zor?
    Yaygın bir hata, kuyruğunuzu çok sert bir şekilde aşağı itmektir, bu da tahtanızın havada yükselmesini engeller. Bunun yerine, tahtanızı yere çarpmak yerine yere göndermek için ayak bileğinizle hafifçe aşağı doğru bir hareket yapın.

Video

İpuçları

  • Tahta ile birlikte hareket etmelisiniz! Sizin yardımınız olmadan öylece havaya zıplamasını beklemeyin.
  • Başlangıçta tahtayı ne kadar sert iterseniz, tahtanız o kadar çok zıplayacaktır. Arka ayağınız kenarda ne kadar çok olursa, tahtanızı yerden kaldırmak o kadar kolay olacaktır.
  • Bazen sadece zıpladığınızı ve kaykayın da size eşlik ettiğini düşünmek daha kolaydır. Bu, engellerin üzerinden ollie yapmayı kolaylaştırır, çünkü sadece üzerinden atlamaya veya üzerine atlamaya odaklanırsınız.

Uyarılar

  • Çömelme sırasında kendinizi düzgün bir şekilde dengelediğinizden emin olun; aksi takdirde, tahta kontrolünüzden çıkacak ve ollie'nizi bozacaktır.
  • Konfor alanınızın dışında bir şey yapmaya çalışmayın. Kaykaya ilk başladığınızda kick-flip yapmaya veya yarım borulara çıkmaya çalışmayın.
  • Kaykay yaparken her zaman uygun güvenlik ekipmanlarını kullanın. Kask, dizlikler, bileklikler ve dirseklikler, bir numarayı batırdığınızda sizi güvende tutmaya yardımcı olacaktır.