Taşınırken Nasıl Ollie Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ollie en temel ve temel hava kaykay numarasıdır, ancak bu kolay olduğu anlamına gelmez. Kaykay numaraları becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız, ollie kesinlikle gereklidir. İster sabit ollie'de iyi prova yapmış olun ve bunu hareket halinde yapmayı öğrenmek isteyin, ister sıfırdan başlıyor olun, ilgili temel süreci ve bunu başarmak için ihtiyaç duyacağınız becerileri nasıl geliştireceğinizi öğrenebilirsiniz.

Adımlar

Ollie'ye Kadar Çalışmak

  1. 1Ayak yerleşiminiz üzerinde çalışın. Düzgün bir şekilde sürdüğünüzde, ön ayağınız ön kamyon vidalarının hemen arkasında ve arka ayağınız arka kuyrukta olmalıdır. Bu ayak pozisyonu en fazla denge ve güvenliği sağlar.
    • Tahtayı havaya kaldırmak aslında ollie'nin en kolay kısmıdır. Hareket halindeyken ollie yapmaya çalışmadan önce, doğru şekilde sürdüğünüzden ve kayarken her zaman düzgün, eşit ayak yerleşimi kullandığınızdan emin olun.
  2. 2Pürüzsüz sürüş pratiği yapın. Sabit bir ollie yapmak, bazen kaykayı çok fazla bir şey yapmadan rahatça sürmeyi öğrenmekten çok daha kolaydır. Kullandığınız kaykaya ve denge duygunuza bağlı olarak, kaykay üzerinde rahat olmaya, kaymaya, dönmeye ve düşmeden durmaya önemli miktarda zaman ayırmanız önemlidir.
  3. 3Düzgün bir şekilde düşmeyi öğrenin. Düştüğünüzde, kendinizi desteklemek için bilek pedlerinizi kullanmanız, başınızı mümkün olduğunca korumak için kendinizi ellerinizle ve kollarınızla korumanız önemlidir. Kaykay tahtasının kaydığını hissederseniz, bırakın ve başınız pahasına poponuza veya ellerinize bir darbe alın.
    • Güvende olmak için yalnızca güvenli ve paten kaymak için belirlenmiş alanlarda paten kayın ve paten kayarken sizi rahatsız edecek çakıl taşları ve çatlaklara karşı gözcülük yapmaya çalışın.
    • Kaykay yaparken ve özellikle de hareket halindeyken ollie yapmaya çalışırken her zaman uygun güvenlik ekipmanlarını kullanın. Kask takmadan asla kaykay yapmayın.
    • En iyi patenciler bile düzenli olarak düşeceklerdir. Hiç utanmayın. Düzgün bir şekilde düşmeyi ve kendinizi toparlamayı öğrenin.

Yerde Ollie Pratiği Yapmak

  1. 1Pratik yapmak için düz bir zemin bulun. Çim üzerinde denemek daha güvenli görünse de, çim üzerinde ollie yapmak oldukça zordur, bu nedenle pürüzsüz, düz, eşit bir beton levha arayın. Bu, diğer yüzeylere göre çok daha güvenli olacak ve daha iyi sonuçlar verecektir.
    • Her şeyin eşit olduğundan ve güvenli bir şekilde ollie yapmak için yeterli açık alanınız olduğundan emin olun.
    • Hareket halinde denemeden önce her zaman önce yerde ollie alıştırması yapın. Sabitken art arda on ollie yapabildiğinizde, hareket halinde bir ollie'ye geçme zamanı gelmiş demektir.
  2. 2Tahtayı geriye atma alıştırması yapın. Sabit dururken, ağırlık merkezinizi alçaltmak için dizlerinizi hafifçe bükün ve düz durun. Ardından kuyruğu geriye atarken tahtanın üzerinde kalmaya çalışın. Bunu eşit ve düz durarak birkaç kez yapın.
    • Tahtanın yanında durun ve ollie yaparken yaptığınız gibi kuyruğu aşağı indirmek için arka ayağınızı kullanın. Bunu yapmak için ne kadar baskı gerektiğini hissedin. Bunlardan 10-15 tanesini ya da düşünmeden yapmanızı sağlayacak kadarını yapmayı deneyin.
    • Yaygın bir acemi hatası, kuyruğa çok sert bastırmaktır, bu da tahtanızın havada yükselmesini engeller. Tahtayı yerden sektirmek için ayak bileğinizle hafifçe aşağı doğru bir hareket yapmalısınız.
  3. 3Patlatırken hafifçe zıplamayı deneyin. Patlatma konusunda rahat olduğunuzda, kuyruğu aşağı indirin ve hafifçe zıplayın. Bunu tarif etmek biraz zor, çünkü hepsini tek bir yumuşak hareketle yapıyor olmalısınız, arka ayağınızla patlatırken tahtayı kontrol etmek için ön ayağınızı öne doğru hareket ettirmelisiniz. Biraz pratikle temel bir ollie yapabilmeniz gerekir.
    • Kuyruğunuz yerden kesildiğinde, tahtanızın geri kalanının da yukarı çıkabilmesi için ön ayağınızı yukarı kaydırmalısınız.
    • Eğer kurtulmanız gerekirse, kurtulun. Sadece pratik yapıyorsunuz. Yapabiliyorsanız inmeye çalışın, ancak önce tahtanın açılmasını sağlamaya çalışın.
  4. 4Tam bir ollie deneyin. Kuyruğu geriye doğru çekin ve zıplayın, tahtayı tekrar aynı seviyeye itin ve üzerine inin. Tahtanın dengesini ve kontrolünü korurken, durduğunuz yerde ollie hareketinizi olabildiğince yükseğe çıkarmaya çalışarak bu temel hareket üzerinde pratik yapmaya devam edin. Bunları tutarlı bir şekilde yapana ve güvenli bir şekilde inene kadar hareket halinde yapmaya çalışmayın.
    • Ayaklarınız tahtadaki kamyon cıvatalarıyla eşit olacak şekilde inmeye çalışın ve tahtayı ayaklarınızla yere doğru geri itin.
  5. 5Ollie'nizi daha yükseğe çıkarma pratiği yapın. Ollie yapmadan önce dizlerinizi esnetin, eğer dengeli bir şekilde yapabiliyorsanız çömelin. Ağırlık merkezinizi alçaltın ve biraz daha yükseklik elde etmek istiyorsanız ollie yaparken ön ayağınızı hafifçe geriye doğru hareket ettirmeyi deneyin. Yerdeyken tahtayı ne kadar rahat yukarı kaldırır ve kontrol altında tutarsanız, hareket ederken tahtayı o kadar fazla kontrol edebilirsiniz.
    • Tahtayı açtıktan sonra bacaklarınızı da tahtayla birlikte yukarı kaldırmayı deneyin. Daha fazla yükseklik elde etmek için tahtayı yukarı kaldırın. Sonunda engellerin üzerinden ollie yapmayı umuyorsanız, bu geliştirmeniz gereken önemli bir beceri olacaktır.

Hareket Ederken Ollie Yapmak

  1. 1Yavaş ila orta hızda başlayın. Kendinizi rahat hissettiğinizde, nispeten yavaş bir hızda başlayın, ancak geri döndüğünüzde dengenizi koruyabilmeniz için yeterince hızlı olun. Kendi hızınızda pratik yapın ve ilk başta bırakmaktan korkmayın.
    • Eğer biraz daha hızlı gidiyorsanız iniş yapmak genellikle biraz daha kolaydır. Çok yavaş hareket ediyorsanız, tahta altınızdan kayma eğilimindedir, ancak ilerliyorsanız, sadece onunla birlikte gidersiniz.
  2. 2Ayaklarınızı uygun pozisyona getirin. Hareket ettiğinizde ve patlatmaya hazır olduğunuzda, ayaklarınızın düzgün ve rahat bir şekilde dengelendiğinden emin olun, ön ayağınız kamyon vidalarının hemen arkasında ve tahtanın ortasında, arka ayağınız kuyruğun üzerinde ve patlatmaya hazır.
    • Ağırlık merkezinizi biraz alçaltmak iyidir, ancak çok havalı görünse de zıplamak için gerçekten alçalmanıza gerek yoktur. Ağırlık merkezinizi ve sörf tahtasının kontrolünü koruyarak dizlerinizi hafifçe bükmeniz sörf tahtasını yukarı kaldırmanıza yardımcı olur.
  3. 3Kuyruğu geriye doğru itin. Bunu parçalara ayırmak zordur, çünkü gerçekten tek bir yumuşak harekettir. Bunu, arka ayağınızla kuyruğu yere doğru iterken aynı anda vücudunuzla yukarı ve öne doğru zıplayarak tahtanın sizinle birlikte havaya kalkması olarak düşünün.
    • Bazı insanlar zıplama zamanlaması için kaldırımdaki bir çatlak gibi bir şeyi göz kılavuzu olarak kullanmayı yararlı bulur, ancak bu gerekli değildir.
  4. 4Tahtayı ön ayağınızla kontrol edin. Arka ayak tahtaya vurmak için, ön ayak ise onu kontrol etmek için kullanılır. Ön ayağınızın yan tarafını tahtanın burnuna doğru sürükleyin, bu tahtayı kontrol edecek ve daha fazla hava almanızı sağlayacaktır.
    • Tahtanın kepçe burnu, tahtayı yakalamak ve sizden uzaklaşmasını önlemek için mükemmel olabilir. Yakalamak için ayağınızı oldukça ileri hareket ettirmekten korkmayın.
  5. 5Arka ayağınızı kaldırın. Ayağınızı burna kadar sürükledikten sonra, arka ayağınızı kaldırmaya başlayın, bu da tahtayı sizinle birlikte havaya kaldırmalıdır. Arka ayağınızı kaldırdığınızda, tahta düzleşmeye başlamalıdır.
  6. 6Bacaklarınızı düzleştirin, ancak bükülü tutun. Bir ollie hareketini tamamlarken yere inerken kendinize denge ve stabilite sağlamak için dizlerinizin her zaman bükülü olması gerekir. Aynı zamanda, tahta sizden uzaklaşmadan önce her iki ayağınızla aynı anda yavaşça yere geri itmek istersiniz.
    • Tekerlekleriniz yere temas eder etmez, darbeyi absorbe etmek için dizlerinizin bükülü olduğundan emin olun.
  7. 7Tahtanın cıvatalarına inin. İnmek için en istikrarlı yer, tahtanın ön ve arka kamyon cıvatalarıdır ve her iki ayak da mümkün olduğunca aynı zamana yakın iner. Düzgün bir şekilde yuvarlanmaya devam etmelisiniz.
    • Tahtayı aşağı indirirken hem dengenizi kontrol etmek hem de düşmeye başlarsanız kendinizi yakalamak ve korumak için kollarınızı dışarı çıkarın.
  8. 8Sebat etmeye devam edin. Çok fazla patenci ilk öğleden sonra bir numara yapamayıp hayal kırıklığına uğradıktan sonra pes eder. Hareket halinde ollie yapmayı öğrenmenin tek yolu pratik yapmaktır. İlk başta yapamazsanız, kaykayın en az ollie yapmak kadar önemli bir parçası olan temel paten ve board kontrolünüz üzerinde çalışmaya devam edin. Acele etmeyin. Çalışmaya devam edin.
    • Sonunda küçük sopalar ve hatta bir kaldırım gibi nesnelerin üzerinde Ollie yapmaya kadar ilerleyebilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruOllie yaparken neden dönmeye devam ediyorum? Her eylemin bir tepkisi vardır, bu da vücudunuzun bir kısmının da dönüyor olması gerektiği anlamına gelir. Kuyruğu her açtığınızda omuzlarınız bilinçaltında dönüyor olabilir ya da ayağınız hafifçe öne veya arkaya doğru hareket ediyor olabilir.
  • SoruMerhaba, bunu altı aydır deniyorum ve hala başaramadım... Bunu yaptığımda dönüyor gibiyim... Bunu nasıl durdurabilirim? Hareketi yaparken kendinizi videoya çekin (bir tripodla ya da bir arkadaşınızdan yardım alarak), böylece numarayı yaparken kendinizi ağır çekimde izleyebilirsiniz. Ardından, ayağınızın veya omuzlarınızın dönüp dönmediğini inceleyebilir ve kendinizi buna göre düzeltebilirsiniz.

İpuçları

  • İleri atladığınızdan emin olun yoksa tahtanızı kaybedersiniz.
  • Yeni başlayan biriyseniz, ilk başta yavaşça yapın, daha iyi hale geldikçe hızınızı artırın.
  • Önce bir tebeşir çizgisinin üzerinden Ollie yapmaya çalışın, ardından daha yüksek engellere geçin.

Uyarılar

  • Çakıl taşlarıyla dolu yerlerden kaçınmaya çalışın. Bir çakıl taşının üzerinden yuvarlanırsanız tekerlekleriniz sıkışabilir ve tahtanızdan fırlayabilirsiniz. (Otoparklar veya yeni asfaltlanmış caddeler tavsiye edilir)
  • Sınırlarınızı bilin, ilk denemenizde tepelerden aşağı Ollie yapmaya çalışmayın.
  • Çok hızlı hareket eder ve düşerseniz, ayak bileğinizi veya aynı derecede önemli başka bir şeyi kırabilirsiniz.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Kaykay
  • Paten ayakkabıları
  • Dizlikler (gerekli)
  • Dirsek pedleri (isteğe bağlı)
  • Bilek korumaları (gerekli)
  • Bir kask (gerekli)