Gözlük Takmadan Su Altında Gözlerinizi Nasıl Açarsınız ve Acıtmazsınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Suyun altında yüzerken oluşan göz ağrısından tamamen kurtulmanız mümkün olmasa da, sudan çıktıktan sonra bu ağrıyı azaltmak için kullanabileceğiniz birçok püf noktası vardır. Gözlerinizi bir havuzda veya okyanusta açtıysanız muhtemelen aşina olduğunuz kızarıklık ve batma hissi, sudaki kimyasallar ve diğer şeyler nedeniyle olur. Doğru önleyici tedbirleri alarak ve sonrasında gözlerinizi tedavi ederek, gözlerinizi su altında açmanın neden olduğu ağrıyı önemli ölçüde azaltabilir ve belki de hiç kızarmalarını ve şişmelerini önleyebilirsiniz!

Adımlar

Sualtında Göz Ağrısını Azaltma

  1. adım 1 klorlu sudan kaçının.
    Klorlu sudan kaçının. Nerede yüzeceğinizi her zaman seçemeyebilirsiniz, ancak hangi tür suların en çok göz ağrısına neden olduğunu bilmek faydalı olacaktır. Örneğin, klorlu su (genellikle havuzlarda, jakuzilerde ve benzerlerinde bulacağınız gibi) gözlerinize girdiğinde normal sudan daha fazla acı verme eğilimindedir. Suyla taşınan mikropları öldürmek için harika olsa da, havuza girdikten sonra yaşayabileceğiniz kızarıklık ve batma ciddi şekilde can sıkıcı olabilir.
    • Klor, gözün doğal gözyaşı zarını bozduğu için daha fazla acı verir. Bazı durumlarda klor korneayı da kurutarak kısa bir süre için bulanık ve bozuk görmeye yol açabilir.
  2. adım 2 tuzlu sudan kaçının.
    Tuzlu sudan kaçının. Yüzerken göz tahrişinin bir diğer yaygın kaynağı da tuzlu sudur. Tuz doğal olarak gözlerdeki nemi çekerek gözleri kurutur ve batma hissine neden olur. Buna ek olarak, tuzlu suda yüzmenizin muhtemel olduğu yerlerde (plajlar gibi) suda biyolojik madde, silt ve kirlilik gibi ek kirleticiler olabilir.
    • Gözler doğal olarak tuzlu bir sıvıyla kaplıdır (kendi gözyaşlarınızın tadına baktıysanız muhtemelen bunun farkındasınızdır). Bununla birlikte, okyanusun ortalama tuz içeriği genellikle yaklaşık üç ila dört kat daha tuzludur ve bu da gözlerinizi susuz bırakan dengesizliğe yol açar.
  3. adım 3 yüzmeden önce kontakt lensleri çıkarın.
    Yüzmeden önce kontakt lenslerinizi çıkarın. Çoğu optometrist (göz doktoru) lensleriniz takılıyken yüzmemenizi tavsiye eder. Hangi tür kontakt lens kullandığınıza bağlı olarak, su kontakt lensin deforme olmasına ve göze baskı yaparak ağrıya neden olabilir. Lensler ayrıca sudaki bakteri ve mikroorganizmaları göze hapsedebilir ve bu da (nadir durumlarda) ciddi görme sorunlarına neden olan enfeksiyonlara yol açabilir.
    • Su altında lens takmanız gerekiyorsa, tek kullanımlık tek kullanımlık lensler kullanın ve yüzdükten sonra atın. Bu şekilde onları dikkatlice dezenfekte etmenize gerek kalmaz.
  4. adım 4 elinizin altında rahatlatıcı bir tuzlu su solüsyonu bulundurun.
    Elinizin altında yatıştırıcı bir tuzlu su solüsyonu bulundurun. Tuzlu su solüsyonları, gözlerinizin doğal tuz seviyelerine uyacak şekilde özel olarak formüle edilmiş bir tuz ve su karışımı içerir. Gözlüksüz yüzdükten sonra birkaç damla uygulamak, gözlerinizdeki kirleri temizlemek, batmayı yatıştırmak ve enfeksiyon riskini azaltmak için harika bir yoldur. Genellikle eczanelerde ve marketlerde oldukça ucuza salin solüsyonu şişeleri bulabilirsiniz.
    • Sıkıştığınızda, gözlerinize bir şişeden veya musluktan aldığınız gibi soğuk, temiz tatlı su da sıçratabilirsiniz.
  5. adım 5 gözlerinizi tamamen açmak yerine kısarak bakın.
    Gözlerinizi tamamen açmak yerine gözlerinizi kısın. Gözlerinizi suya ne kadar az maruz bırakırsanız, onları o kadar az tahriş edersiniz. Gözlerinizi sonuna kadar açmak çok acı vericiyse, sadece gözlerinizi kısarak su altında biraz görüş elde edebilirsiniz. Çok fazla göremeyeceksiniz, ancak yine de muhtemelen belirsiz şekilleri ve ana hatları seçebileceksiniz, ki bu hiç yoktan iyidir.

Sualtı Görüşünüzü Geliştirmek

  1. adım 1 gözleriniz kapalı olarak suya girin.
    Suya gözleriniz kapalı olarak girin. Her zor beceri gibi, su altında gözlerinizi acı çekmeden açmayı öğrenmenin en iyi yolu pratik yapmaktır. Tercih ettiğiniz su kütlesine atlayarak başlayın. Yukarıda belirtildiği gibi, temiz tatlı su en iyisidir - klor ve tuzlu su daha fazla acı verir. Suya girerken gözlerinize su sıçramasını önlemek için gözlerinizi kapalı tutun.
    • Eğer lens takıyorsanız, suya girmeden önce lenslerinizi çıkarmayı unutmayın.
  2. adım 2 i̇lk önce gözlerinizi kısmayı deneyin.
    İlk önce gözlerinizi kısmayı deneyin. Suyun altına girdiğinizde gözlerinizi hafifçe açın. Çevrenizin belli belirsiz hatlarını görene kadar göz kapaklarınızı biraz aralayın. Bunu bir ya da iki saniye sürdürün. Eğer çok rahatsız edici değilse, bir sonraki adıma geçin.
    • Gözlerinizi kısmak çok acı veriyorsa, gözlerinizi tahriş eden bir suda yüzüyor olabilirsiniz (ya da doğal olarak hassas gözlere sahip olabilirsiniz). Bu bölümün sonundaki 'kontrollü ortam' adımını deneyin.
  3. adım 3 gözlerinizi yavaşça daha geniş açın.
    Gözlerinizi yavaşça daha geniş açın. Şimdi, göz kapaklarınızı yavaş yavaş doğal 'açık' konumuna getirin. Kendinize bunu yaptırmak zor olabilir - genellikle 'yanlış' hissettirir, susuz bir hap yutmak veya yükseklik korkunuz varsa yüksek bir çıkıntıya bakmak gibi. Gerginseniz, kaygınızı yönetilebilir tutmak için ekstra yavaş gidin.
    • Bazı insanlar yukarı doğru baktıklarında su altında gözlerini açmayı daha kolay bulurlar. Size en uygun pozisyonu bulmak için gözlerinizi farklı yönlere çevirerek denemeler yapın.
  4. adım 4 gözleriniz batmaya başlar başlamaz kapatın.
    Gözleriniz batmaya başlar başlamaz kapatın. Gözlerinizi suyun dışında açık tuttuysanız (örneğin bir bakma yarışması için), muhtemelen havadan başka onları tahriş eden bir şey olmasa bile bir süre sonra batmaya başladıklarını biliyorsunuzdur. Suyun altındayken gözleriniz çok daha çabuk batmaya başlar ve batmanın geçmesi için gözlerinizi normalden daha uzun süre kapalı tutmanız gerekir. Acının ilk sancılarını hissettiğiniz anda gözlerinizi kapatın ve bir iki saniye kapalı tutun. Göz kapaklarınız gözlerinizi koruyucu bir gözyaşı tabakasıyla yeniden kaplayarak acıyı azaltacaktır.
    • Sızlama geçtiğinde, gözlerinizi yavaş yavaş tekrar açın. Acıyı kontrol altında tutmak için su altında yüzerken bu yöntemi tekrarlayın.
  5. adım 5 eğer're having trouble, test your skills in a controlled environment.
    Eğer sorun yaşıyorsanız, becerilerinizi kontrollü bir ortamda test edin. Herkesin gözleri farklıdır. Bazı insanlar su altında gözlerini açmayı kolay bulurken, diğerleri zorlanabilir. Gözlerinizi açamıyorsanız, daha rahat olana kadar bu nazik alıştırma yöntemini deneyin:
    • Bir kaseyi veya lavaboyu musluktan temiz, berrak, ılık (sıcak değil) suyla doldurun.
    • Gözleriniz kapalı olarak yüzünüzü suyun içine indirin. Kendinizi iyi hissetmelisiniz. Çok sıcak veya soğuksa sıcaklığı ayarlayın.
    • Yüzünüz suyun içindeyken gözlerinizi önce kısarak sonra tamamen açarak yavaş yavaş açın. Gözleriniz yanmaya başlar başlamaz tekrar kapatın.
    • Becerilerinizi havuzda, plajda vb. test etmeden önce gözlerinizi güvenle açabilene kadar birkaç kez tekrarlayın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Klorlu suda açtığımda gözlerim biraz acır mı?
    Benim için ilk başta biraz bulanık oluyor ve su altında sadece kısa süreler için açabiliyorum ama bunu yapabilen arkadaşlarım var! Eğer pratik yaparsanız gözleriniz alışacaktır.
  • Soru
    Yüzerken burnumu tutmazsam boğulmaktan çok korkuyorum ama sürekli tutarak aptal gibi görünmek de istemiyorum. Bunu nasıl iyileştirebilirim?
    Yüzmek için burun klipsleri alabilirsiniz, böylece su burnunuzdan yukarı çıkmaz. Bu burnunuzu tutmak gibidir, sadece daha normal görünür.
  • Soru
    Ne kadar süre pratik yapmam gerekiyor?
    İhtiyacınız olduğu sürece pratik yapın. Bir kez rahat ettiğinizde, bunu her zaman yapabilmelisiniz. Elbette, yeteneğinizi korumak için düzenli olarak yapmanız gerekir.

Video

İpuçları

  • Klor ve/veya tuzlu suya tekrar tekrar maruz kalmanın uzun vadede göz hasarına yol açıp açmayacağı tartışma konusudur. Genel olarak göz tahrişinin, görmeyi geçici olarak etkileyebilen sörfçü gözü gibi küçük rahatsızlıklara yol açabileceği bilinmektedir.
  • Suyun altında gözlerinizi açma konusunda gerginseniz, beşten geriye doğru saymayın ya da buna benzer bir şey yapmayın. Bu genellikle son saniyede geri çekilme olasılığınızı artıracaktır. Bunun yerine, sadece suyun altına girin, kendinize 'Bunu yapacağım' deyin ve sonra yapın!
  • Gözlerinizi kapatın ve kendinizi rahat hissettiğinizde biraz daha açın ve gözleriniz suyun altında tamamen açılana kadar bunu yapmaya devam edin.