Badminton Turnuvası Nasıl Düzenlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir badminton turnuvası, oyuncuların diğer kulüplerden, bölgelerden ve hatta ülkelerden gelen takımlara karşı oynama şansı bulduğu bir etkinliktir. Kendi turnuvanızı düzenlemek iyi planlama becerileri ve bütçe gerektirecektir.

Adımlar

  1. adım 1 i̇lgiyi kontrol etmek için önce kendi ekiplerinizle konuşun.
    İlgiyi kontrol etmek için önce kendi ekiplerinizle konuşun. İnsanların uygun olabileceği bir zaman seçmeniz ve kimlerin oynamanın yanı sıra yardım etmeye de istekli olduğunu bulmaya çalışmanız gerekecek. Turnuvayı düzenlemenize ne kadar çok kişi yardımcı olursa o kadar iyi olur.
    • Çiftler mi yoksa tekler mi istiyorsunuz? Bunu ilk kez yaparken çiftli yapmak daha kolaydır. Oyunları karıştırmaya başladığınız anda lojistik daha zor hale gelir.
  2. adım 2 turnuvanın nerede yapılacağına karar verin.
    Turnuvanın nerede yapılacağına karar verin. Şu anda oynadığınız badminton salonunu mu kullanacaksınız yoksa daha büyük veya daha merkezi bir mekana mı ihtiyacınız var? Herhangi bir mekanı kiralamakla ilgili maliyetleri göz önünde bulundurun ve her zamanki mekanınızdan farklı bir mekan kullanacaksanız, gerekli üst baş alanına sahip olmak da dahil olmak üzere badmintonu barındırabileceğinden emin olun.
  3. adım 3 oyuncuları turnuvaya davet etmek için gerekli malzemeleri hazırlayın.
    Oyuncuları turnuvaya davet etmek için gerekli materyalleri hazırlayın. Sayıları erkenden bilmeniz gerekecek, bu nedenle oyunculardan ve takımlardan ne kadar erken rezervasyon alabilirseniz, organizasyon lojistiğiniz için o kadar iyi olur. Turnuvaya katılacaklardan gerekli tüm ayrıntıları alan kayıt formları oluşturun. Gerekli tüm düzenlemeleri zamanında yapabilmeniz için ilginin geri dönüşü veya rezervasyon için son tarihi birkaç hafta veya ay öncesinden belirleyin.
    • Bilinmeyen katılımcıları da turnuvaya katılmaya teşvik etmek için tanıtım posterleri bastırmak isteyebilirsiniz. İyi poster becerilerine sahip birinin turnuva tarihleri, saatleri, yeri ve yarışmalarla ilgili ayrıntılarla birlikte harika bir grafik hazırlamasını sağlayın. Herhangi bir yaş sınırlaması varsa, bunları ekleyin ve iletişim bilgilerini verin.
    • Eğer bir giriş ücreti talep ediyorsanız, bunun açık olduğundan emin olun. Giriş ücretleri, mekanın kiralanması, ekipman sağlanması ve diğer tüm masrafları karşılamalıdır. Kâr amacı güden bir kuruluş değilseniz, giriş ücretini kâr amacıyla belirlemeyin.
    • Turnuvayı tanıtmak için bir Facebook sayfası ve Twitter hesabı açın. Bu hesaplardaki sorulara yanıt vermek ve ilerleme bilgilerini güncellemek için düzenli olarak birisinin hazır bulunduğundan emin olun.
  4. adım 4 gerekli ekipmanı satın alın veya bulun.
    Gerekli ekipmanı satın alın veya bulun. Turnuva için uygun olacaklarını düşünmeden önce kendi ağlarınızın, raketlerinizin ve raketlerin durumunu kontrol edin. Muhtemelen turnuva için yeterli sayıda yeni raket olduğundan emin olmak için en azından yarışma standardında daha fazla raket satın almanız gerekecektir. Tüm ağların iyi durumda olduğundan emin olun ve gerekirse yenilerini alın. Oyuncuların raketlerinin kırılması ve yedek raket kullanmaları gerekmesi ihtimaline karşı yedek raket bulundurun.
  5. adım 5 takımları kurun.
    Takımları kurun. İnsanlar mevcut takımlara göre mi oynayacak yoksa turnuvaya özel takımlar mı oluşturacaksınız? Eğer kazananlar başka bir yerde özel müsabakalar oynayacaklarsa, bu tür galibiyetler için gereken resmi gereklilikleri karşılama kurallarını okuduğunuzdan emin olun.
    • Eğer takımları katılımcılardan kendiniz oluşturacaksanız bir sıralama komitesi oluşturun. Oyuncuları, bilinmeyen miktarlara kadar tohumlarına göre dağıtın (rastgele yerleştirin).
    • Takımlar, maçlar ve gerekli diğer daha karmaşık düzenlemelerde size yardımcı olması için bir bilgisayar programı (badminton turnuva yazılımı) kullanın.
    • Üniforma kullanmanız gerekiyorsa, bunları önceden ayarladığınızdan emin olun.
  6. adım 6 saha süresi konusunda çok katı olun.
    Saha süresi konusunda çok katı olun. Önceden, oyun süresine göre saha süresinin tahsis edildiğinden ve daha fazla olmadığından emin olun. Her takımın kendisine tahsis edilen saha süresine uymasını sağlamak için o gün birine görev verilmesi gerekecektir. İyi bir kural, 21 sayılık bir oyun için 20 dakika ve 15 sayılık bir oyun için 15 dakika ayırmaktır; turnuvanın başında takımlara o gün için bu sınırları bildirdiğinizden emin olun.
    • Turnuva günü, akışı devam ettirmek, takımları zamanında kortlara sokmak ve çıkarmak, aniden boşalan kortları kullanmak vb. dahil olmak üzere tüm lojistik işlerle ilgilenmek için koşturmaya istekli süper formda organizatörleriniz olduğundan emin olun. Takımların bir kararda işbirliği yapamadığı nadir durumlarda tarafsız çizgi hakemleri olarak hareket etmeleri de gerekebilir.
  7. adım 7 i̇kram ve soyunma olanaklarını göz önünde bulundurun.
    İkram ve soyunma tesislerini göz önünde bulundurun. Yiyecek ve içecek sağlayacak mısınız yoksa mekanın zaten sağladıklarına mı güveneceksiniz? Ve tüm oyuncular için soyunma tesislerinin mevcut olduğundan emin olun.
  8. adım 8 kupa, kurdele veya ödül plaketlerini/kartlarını turnuva için zamanında hazırlatın.
    Kupa, kurdele veya ödül plaketlerini/kartlarını turnuva için zamanında hazırlatın. Süslü bir şeye paranız yetmiyorsa, rozet iliştirilmiş basit karton sertifikalar mükemmel ve uygun fiyatlı bir ödül olur.
  9. adım 9 turnuva günü her şeyin hazır ve yerinde olduğunu iki kez kontrol edin.
    Gün geldiğinde, her şeyin hazır ve yerinde olduğunu iki kez kontrol edin. Tüm fileler, shuttlecocks, raketler ve takım listeleri yanınızda mı? Her şey mükemmel durumda mı? Mekanın anahtarları sizde mi? Oyuncular erken gelmeye başladığında hazır bulunmak üzere erken gelen biri var mı? Soyunma tesisleri kullanıma hazır mı? Yiyecek ve içecek servisi yapılacaksa, yiyecek ve içecek alanı uygun şekilde ayarlandı mı?

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Turnuva için kaç servis aracı satın almalıyım?
    Her şey sayıya bağlı. Güvenli olması için, takımlar için 1:1,5 servis aracı oranına sahip olun. Bütçe kısıtlıysa, 1:1 de makul bir orandır.
  • Soru
    Kayıtlı bir takım için kaç oyuncuya ihtiyaç vardır?
    Tekler için sadece bir. Çiftler için iki. Karışık çiftler için bir erkek ve bir kadın.
  • Soru
    Kaç tüp tüy satın almalıyım?
    60 - 70, kaç takımın geleceğine ve toplamda kaç üyenin olduğuna bağlıdır.

İpuçları

  • Kayıt formunda, turnuva organizatörünün kararının son söz olduğunu açıkça belirtin. Bu, işlerin kendi istedikleri gibi yürütülmesini tercih eden otoriter veya otoriter oyuncuların icabına bakacaktır. Kendi turnuvalarını kendi istedikleri gibi yönetebilirler, sadece sizinkini değil!
  • Amatör bir turnuva için, takımların sorumlu bir şekilde kendilerini çağırmaları en iyisidir. Farklı kortlarda dolaşmaktan mutlu olan bir çizgi hakeminiz olmadığı sürece fazladan insan bulmak zor olabilir.
  • Sadece kazananları ve ikincileri ödüllendirerek maliyetleri düşük tutun.

Uyarılar

  • Oyunculara en başından itibaren seyircilerin hakem olmadığını ve seyircilerden gelen çağrıların dikkate alınmaması gerektiğini söyleyin.
  • Eğer bir oyuncuysanız, hem oynayıp hem de ana organizatör olmaktan kaçının. İkisini aynı gün yapamazsınız.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Mekan
  • Yalnızca sizin etkinliğiniz için rezerve edilen mahkemeler
  • Üniformalar (isteğe bağlı)
  • Raketler (yedek olanlar)
  • Mekikler (lotlar)
  • Ağlar (en iyi durumda)
  • Su
  • Yiyecek (isteğe bağlı)
  • Kayıt formları ve posterler (bilgisayar tasarım programı ve yazıcı)
  • Turnuva yazılımı