Maraton Nasıl Düzenlenir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Başarılı bir şekilde planlanmış ve uygulanmış bir maraton, değerli bir amaç için kamuoyunda farkındalık ve para yaratabilir. Bir maraton planlamanın özel lojistiği, etkinliğin türüne bağlı olarak değişir. Ancak, daha az popüler olan maraton türlerinin planlanması ve düzenlenmesiyle ilgili ayrıntıların çoğu, bir koşu veya yürüyüşün planlanmasıyla ilgili olanlara benzerdir. Bu makale bir maratonun nasıl organize edileceğini açıklamaktadır.

Adımlar

Maratondan Önce

  1. adım 1 maratonun ana amacına ve hedefine karar verin.
    Maratonun ana amacına ve hedefine karar verin.
    • Desteklenecek bir hayır kurumu, kuruluş veya amaç belirledikten sonra, etkinlik için açıklayıcı ve hatırlanması kolay bir isim seçin. Etkinliği düzenleyeceğiniz kuruluşla irtibata geçerek uymanız gereken özel kurallar olup olmadığını öğrenin.
  2. adım 2 etkinliğiniz için bir tarih ve yer seçin.
    Etkinliğiniz için bir tarih ve yer seçin. Konum popüler bir konumsa, aklınızda birkaç yedek tarih veya yedek konum olması gerekebilir.
    • Koşu veya yürüyüş için bir parkur seçin ve mesafeleri dikkatlice ölçün. Farklı kondisyon derecelerine sahip katılımcıları karşılamak için hem kısa hem de uzun bir versiyona sahip olun. Parkur boyunca var olabilecek engellere, zorluklara veya güvenlik tehlikelerine karşı dikkatli olun ve buna göre plan yapın.
  3. adım 3 etkinliğiniz için bir bütçe oluşturun.
    Etkinliğiniz için bir bütçe oluşturun. Etkinliğinize dahil edilebilecek çeşitli faaliyetlerin tahmini maliyetlerini belirlemek için benzer etkinlikleri araştırın.
    • Etkinliğinizin nasıl finanse edileceğini ve ne kadara mal olacağını belirleyin. Reklam, başlangıç ve bitiş çizgileri için afişler, katılımcılar için numaralar, ikramlar, çöp kutuları, portatif banyo tesisleri ve ödüller gibi idari maliyetleri dahil ettiğinizden emin olun.
    • Ne kadar para toplamanız gerektiğini hesaplayın ve her bir finansman kaynağından ne kadar toplamayı beklediğinize dair tahminler de dahil olmak üzere potansiyel bağış toplama seçeneklerini belirleyin. Kurumsal sponsorluk şeklinde büyük katkılar talep etmeyi planlıyorsanız, bu müzakereler genellikle zaman aldığından, uygun kurumsal temsilcilerle görüşmelere mümkün olduğunca erken başlayın.
      adım 3 etkinliğiniz için bir bütçe geliştirin.
  4. adım 4 hangi lisanslara veya diğer izinlere ihtiyacınız olacağını belirleyin.
    Hangi lisanslara veya diğer izinlere ihtiyacınız olacağını belirleyin. Ne tür bir sağlık ve/veya sorumluluk sigortasına ihtiyacınız olacağını öğrenin ve etkinlik öncesinde yeterli sigorta kapsamına sahip olduğunuzdan emin olun.
    • Yerel polis ve itfaiye, kamu işleri, parklar ve rekreasyon departmanı ve özel mülk sahipleriyle iletişime geçmeniz gerekebilir.
      adım 4 hangi lisanslara veya diğer izinlere ihtiyacınız olacağını belirleyin.
  5. adım 5 etkinliğinizi tanıtın ve pazarlayın.
    Etkinliğinizi tanıtın ve pazarlayın.
    • Haberi yaymak için el ilanları, posterler, tabelalar, broşürler, kulaktan kulağa iletişim ve basın bültenleri kullanın. Maraton ağı web siteleriniz için vızıltı yaratarak sosyal ağlardan yararlanın. Etkinliğinizi duyurmak ve destekçilerle güncel bilgileri paylaşmak için bir blog veya web sitesi bile kurmak isteyebilirsiniz.
  6. adım 6 i̇htiyacınız olan ürünleri satın alın'll need for your event.
    Etkinliğiniz için ihtiyaç duyacağınız malzemeleri satın alın.
    • Bunlar arasında içecekler (özellikle koşu veya yürüyüş için şişelenmiş su), bardaklar, katılımcılarınız için numaralar, çöp kutuları/çantaları ve tişörtler yer alır. Kazananlar için ödülleri unutmayın ve gönüllülerinize teşekkür etmek için küçük bir hediye de vermek isteyebilirsiniz.

Maraton Günü

  1. adım 1 mümkün olduğunca erken gelmeyi planlayın ve parkurda deneme sürüşü yapın.
    Mümkün olduğunca erken gelmeyi planlayın ve parkurda deneme sürüşü yapın. Beklenmedik değişiklikler, güvenlik tehlikeleri, engeller veya yarışı olumsuz etkileyebilecek başka herhangi bir şey olmadığından emin olun.
  2. adım 2 o gün halledilmesi gereken tüm öğeleri içeren bir etkinlik günü kontrol listesi hazırlayın.
    O gün halledilmesi gereken tüm maddelerin yer aldığı bir etkinlik günü kontrol listesi hazırlayın. Her bir madde için gönüllüler atayın ve her birinin etkinlik sırasında nelerden sorumlu olacaklarını bildiklerinden emin olun.
  3. adım 3 son dakika ayrıntılarını polisle veya etkinlik alanında bulunmayı planlayan diğer yetkililerle görüşün.
    Sahada bulunmayı planlayan polis veya diğer yetkililerle son dakika detaylarını görüşün.
  4. adım 4 dağıtılacak tüm materyalleri organize edin ve etkinlik başlamadan önce katılımcılara verilmek üzere hazır bulundurun.
    Dağıtılacak tüm materyalleri organize edin ve etkinlik başlamadan önce katılımcılara verilmek üzere hazır bulundurun.

Maratondan Sonra

  1. adım 1 siteyi temizleyin.
    Sahayı temizleyin. Mümkün olduğunca bulduğunuz duruma yakın bir şekilde bıraktığınızdan emin olun.
  2. adım 2 sponsorlara ve gönüllülere teşekkür notları gönderin.
    Sponsorlara ve gönüllülere teşekkür notları gönderin. Katılımcılara, sponsorlara ve gönüllülere kamuoyu önünde teşekkür etmek için aynı sosyal ağ mecralarını ve yerel bir basın bülteni ya da haber makalesi kullanın.
  3. adım 3 tüm kaynaklardan toplanan toplam fon miktarını hesaplayın (masraflar hariç) ve fonları organizasyona gönderin.
    Tüm kaynaklardan toplanan toplam fon miktarını hesaplayın (masraflar hariç) ve fonları kuruluşa gönderin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Kayıt bilgilerini nasıl hazırlayabilirim?
    Kayıt yaptıran kişilerin bir listesini yapın ve bilgilerini isimlerine göre listeleyin, ardından bu bilgileri jüri üyelerine verin. Eğer geç kayıt yaptırıyorlarsa, onlara kayıt için bir form verin.
  • Soru
    Eğer çocuksam bunu yapmanın daha kolay bir yolu var mı?
    Düzenlemenize yardımcı olması için bir yetişkin bulmaya çalışın. Bir maratonu organize etmek, muhtemelen kendi başınıza yapamayacağınız karmaşık bir iştir.
  • Soru
    Seyircileri maratona katılmaları için nasıl motive edebilirim?
    Eğlenceli hale getirmeyi deneyin. Karanlıkta parlayan bir gece koşusu, renkli koşu veya herkes için eğlenceli olan bir baloncuk koşusu, insanların arkadaşlarını ve ailelerini davet etmelerini sağlayacaktır.

İpuçları