Futbol Turnuvası Nasıl Düzenlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir futbol turnuvasına ev sahipliği yapmak, kuruluşunuz için harika bir bağış toplama veya tanıtım etkinliği olabileceği gibi yerel futbol takımları için de eğlenceli bir fırsat olabilir. Turnuvanızın başarılı olmasını istiyorsanız, iyi planlanmış ve profesyonel olması gerekir. Kendi turnuvanızı düzenlemek bir ton iş olsa da, aynı zamanda ödüllendiricidir. Futbol turnuvanızı organize etmek için etkinliğinize bütçe ayırmanız, iyi bir yer bulmanız, turnuvanızı kurmanız, takımları çekmeniz ve turnuvanıza ev sahipliği yapmanız gerekir.

Adımlar

Etkinliğiniz İçin Bütçe Oluşturma

  1. adım 1 bir gider planı hazırlayın.
    Bir gider planı hazırlayın. Bir elektronik tablo kullanabilir veya turnuva masraflarınızı takip etmenize yardımcı olacak bir liste yapabilirsiniz. Mali durumunuzu düzenli tutabilmeniz ve finansman kaynaklarınıza maliyetleri kolayca açıklayabilmeniz için turnuva maliyetleriniz için yazılı belgelere sahip olmanız gerekir. Beklenmedik durum fonu da dahil olmak üzere tüm rakamlarınızı bir elektronik tabloya ekleyin. Turnuva için toplam maliyeti hesaplayın, böylece nasıl finanse edeceğinizi planlayabilirsiniz.
    • Kolay hesaplamalar için bir Excel tablosu deneyin.
    • Herhangi bir cihazdan erişebileceğiniz Google sayfalarını deneyin, böylece telefonunuzdan masrafları girmeyi kolaylaştırır.
  2. adım 2 kiralık tesislerin piyasa fiyatlarını öğrenin.
    Kiralık tesislerin piyasa fiyatlarını öğrenin. Turnuvanız için saha kiralamanın ne kadara mal olacağı konusunda genel bir fikre sahip olmanız gerekir. Yerel yönetim, okullar ve atletizm kulüpleriyle iletişime geçerek mevcut sahalar ve kiralama maliyetleri hakkında bilgi alın. Sayı aralığını elektronik tablonuza ekleyin.
    • Maliyetleri sorarken, kurallar ve politikalar hakkında bilgi almayı da düşünün.
  3. adım 3 kupa maliyetleri için bir tahmin alın.
    Kupa maliyetleri için bir tahmin alın. Turnuvanızın kupalara ihtiyacı olacaktır, bu nedenle bunları satan yerel mağazalarla iletişime geçin veya çevrimiçi olun. Katılım kupası mı yoksa sadece rütbe kupası mı vermek istediğinize karar vermeniz gerekecektir. Öngörülen takım sayısını ortalama takım üyesi sayısı ile çarparak kupa sayısını tahmin edin.
    • Bütçe amaçları için öngördüğünüz takım sayısı, karşılayabileceğiniz en fazla takım sayısı veya yerel tutuyorsanız bölgenizdeki takım sayısı olmalıdır.
  4. adım 4 personel işe alma maliyetini hesaplayın.
    Personel işe alma maliyetini hesaplayın. Hakemlere, imtiyaz standı operatörlerine, güvenliğe, temizlik ekibine ve oyun geçişleri sırasında yardımcı olacak kişilere ihtiyacınız olacaktır. Diğer yerel organizatörlere ödedikleri ücretleri sorun veya bir ücret aralığı için internete girin.
    • Hakemlik, temizlik veya imtiyaz standında çalışmak için gönüllüler istemeyi düşünün. Festivale katılabilmek için takımların maç yapmadıkları zamanlarda belirli sayıda ebeveyn gönüllüsü sağlamalarını şart koşabilirsiniz.
  5. adım 5 i̇mtiyaz maliyetlerini belirleyin.
    İmtiyaz maliyetlerini belirleyin. Bir imtiyaz standı kuruluşunuza çok para kazandırabilir, ancak atıştırmalık ve içecek tedarik etmeniz gerekir. Bu maliyetleri ve stant veya masa kiralama gibi ilgili maliyetleri hesaplayın.
    • İmtiyaz standında yemek pişirmeyi planlıyorsanız izinler ve kurallar hakkında bilgi almayı unutmayın.
    • Pizza gibi önceden hazırlanmış yiyecekler sipariş etmeyi düşünün ve bu masrafı bütçenize dahil edin.
  6. adım 6 sponsor arayın.
    Sponsorlar arayın. Sponsorlar, diğer organizasyonları veya etkinlikleri tanıtmaya istekliyseniz maliyetlerinizin çoğunu karşılayabilir. Hatta masrafları ve gelirleri paylaşmak için başka bir kuruluşla ortaklık bile yapabilirsiniz. Sponsorluk anlaşmalarını yazılı olarak aldığınızdan ve pazarlığın size düşen kısmını yerine getirdiğinizden emin olun.
    • Bir ortaklık biçimi olarak reklam satmanız mümkün olabilir. Bu reklamlar tişörtlere, tabelalara veya turnuvanın reklamını yapmak için kullandığınız promosyon malzemelerine yerleştirilebilir. Sahanın kenarlarına tabelalar yerleştirmeyi düşünün.

İyi Bir Yer Bulmak

  1. adım 1 bir tarih seçin.
    Bir tarih seçin. Yerinizi ayırtmadan önce, turnuvaya ev sahipliği yapmayı planladığınız gün veya hafta sonunda istediğiniz yerin müsait olduğundan emin olabilmeniz için bir tarih seçmeniz gerekecektir. Turnuvanız diğer turnuvalarla çakışmamalıdır ve bölgenizdeki normal futbol sezonu içinde bir tarih seçerseniz muhtemelen daha köklü takımları çekecektir.
    • Kaç sahanız olduğuna ve kaç takım ağırlamayı planladığınıza bağlı olarak turnuvanızı bir hafta sonu düzenlemeniz gerekebilir. Oyunlar için yeterli zaman ayırdığınızdan emin olun.
  2. adım 2 uygun bir saha bulun.
    Uygun bir saha bulun. Turnuvanızın en az bir oyun sahasına izin vermesi gerekecektir, ancak daha fazla saha daha fazla takımın katılmasına izin verecektir. En iyisini seçmek için bütçeleme sırasında aradığınız sahaların listesine bakın.
    • Yerel tesisleri, özellikle de halihazırda futbol maçlarına ev sahipliği yapanları arayın.
    • Saha ihtiyaçlarınızı bulmanıza yardımcı olması için turnuvanızda kaç takımın oynayacağını göz önünde bulundurun.
    • Bir sponsorluk fırsatı olarak sahayı ücretsiz alabilirsiniz. Örneğin, yerel bir okul, onları sponsor olarak tanıtmanız halinde sahalarını kullanmanıza izin verebilir.
  3. adım 3 sahanızda oturma yeri olduğundan emin olun.
    Sahanızda oturma yeri olduğundan emin olun. Turnuvanız, takımların maçlarını rahat bir şekilde izlemek isteyecek seyircileri çekecektir. Seyircilerinizin kendi oturma yerlerini getireceklerine güvenmeyin. Tribün gibi oturma yerleri olan bir saha seçmeniz gerekir.
  4. adım 4 yeterli tuvalet olup olmadığını kontrol edin.
    Yeterli tuvalet olup olmadığını kontrol edin. Seçtiğiniz sahanın yakınında tuvalet bulunmalıdır. Etkinliğiniz için yeterli sayıda tuvalete sahip olamayacağınızı düşünüyorsanız, portatif tuvalet kiralamayı düşünebilirsiniz.
    • Ayrıca soyunma olanakları da sağlamak isteyebilirsiniz.
  5. adım 5 sahayı kullanmak için gerekenleri sorun.
    Sahayı kullanmak için gerekenleri sorun. Turnuvanızın sahayı kullanımı için muhtemelen sigorta satın almanız gerekecektir, bu nedenle saha sahibine ne kadar sigorta satın almanız gerektiğini sorun. Ayrıca sahayı hazırlamak ve turnuvadan sonra temizlemek için ne yapmanız gerektiğini de öğrenmeniz gerekir.

Turnuvanızın Kurulması

  1. adım 1 turnuvanıza isim verin.
    Turnuvanıza isim verin. Dikkat çekecek ve insanlara bunun ne tür bir turnuva olduğunu anlatacak bir isim seçin. Bölgenizin büyüklüğüne veya kuruluşunuzun türüne bağlı olarak, bölgenin veya kuruluşun adını turnuvaya dahil etmek isteyebilirsiniz. Takımların kulağa elit gelen veya iyi bir amaç için düzenlenen bir turnuvaya katılmak istemesi daha olasıdır, bu nedenle bunu aklınızda bulundurun.
    • Örneğin, bir hayır kurumu veya okul oyun alanı gibi bir şey için para topluyorsanız, turnuvanıza 'St. Marks Oyun Alanı Yararına Futbol Turnuvası' adını verebilirsiniz.
    • Alternatif olarak, geniş bir alanda düzenlenen bir turnuvanın adı 'Houston'ı Birleştiren Futbol Turnuvası' olabilir.
    • Eğlenceli bir şey denemek istiyorsanız, 'Just for Kicks Futbol Turnuvası' adını verebilirsiniz.
    • Elit bir turnuva adı 'Bay City Cup Futbol Turnuvası' olabilir.
  2. adım 2 gönüllüleri işe alın.
    Gönüllüleri işe alın. Gönüllüleri kullanmak, çok fazla personel çalıştırmak zorunda kalmayacağınız için daha fazla gelir toplamanızı sağlayacaktır. Yerel üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla irtibata geçerek maçlarda hakemlik yapacak, ikramlarda bulunacak, çöpleri toplayacak, konuklara yol tarif edecek, alanı izleyecek, insanlara kuralları hatırlatacak ve diğer temel görevlerde yardımcı olacak gönüllüler arayın.
    • Takımlardan gönüllü tedarik etmelerini talep etmeyi planlıyorsanız, işe alım yaparken bunu göz önünde bulundurun.
    • Çok fazla gönüllüye sahip olmak, çok az gönüllüye sahip olmaktan daha iyidir.
    • Kolluk kuvvetleri veya güvenlik alanında çalışmadıkları sürece güvenlik için gönüllüleri kullanmayın. Bunun yerine, saat başına birkaç güvenlik görevlisi kiralayın.
  3. adım 3 turnuva kurallarını belirleyin.
    Turnuva kurallarını belirleyin. Kurallar belirleyerek, sahayı kiralarken kabul ettiğiniz temiz tutma ve çimi tahrip etmeme gibi yükümlülükleri yerine getirdiğinizden emin olabilirsiniz. Ayrıca iyi sportmenlik için standartlar belirleyebilir ve bir olay durumunda kendinizi koruyabilirsiniz. Örneğin, belirlenmiş kurallara sahip olmak, uygunsuz davranan birini uzaklaştırmanıza olanak sağlayabilir.
    • Örnek kurallar şunlardır: Çöp atmak yok, vurmak yok, küfür yok, tesis mülkünü değiştirmek yok ve sahada yiyecek yok.
  4. adım 4 yerel polis ve itfaiye birimleriyle irtibata geçin.
    Yerel polis ve itfaiye birimleriyle iletişime geçin. Acil bir durum olması ihtimaline karşı yetkililerin turnuvanızdan haberdar olduğundan emin olun. Ayrıca onlara turnuvanızı güvende tutmak için herhangi bir önerileri olup olmadığını veya sizinki gibi turnuvalarla ilgili bilmediğiniz herhangi bir yasa olup olmadığını sorabilirsiniz.
    • Güvenlik personeliniz olarak görev yapacak polis memurlarını işe almak isteyebilirsiniz.

Turnuvanızda Oynayacak Takımlar Bulmak

  1. adım 1 turnuvanızın reklamını yapın.
    Turnuvanızın reklamını yapın. Turnuvanızla ilgili tabelalar veya ilanlar asarak halka turnuvanızdan bahsedin. Yerel kulüplere ve okullara turnuvanızı bültenlerine ekleyip ekleyemeyeceğinizi veya bilgileri futbolcuların veya antrenörlerin görebileceği bir yere asıp asamayacağınızı sorun. E-posta iletişiminiz ve telefon numaranız gibi takımların nasıl kaydedileceğine ilişkin ayrıntıları sağladığınızdan emin olun.
    • Yerel spor mağazalarına veya spor kulüplerinin yakınlarına el ilanları asın.
    • Gazetede ve yerel internet sitelerinde ilanlar yayınlayın.
  2. adım 2 yerel futbol organizasyonlarını arayın.
    Yerel futbol organizasyonlarını arayın. Takımların bulunduğu yerlere giderek onlara turnuvanızdan bahsedin. Bölgenizde yerel bir futbol organizasyonu yoksa, hedef yaş grubunuza bağlı olarak yerel spor kulüplerini veya küçük lig organizasyonlarını arayın.
  3. adım 3 kendi takımlarınızı organize edin.
    Kendi takımlarınızı organize edin. Bölgenizde kurulu takımlar yoksa, topluluğu sadece turnuvanız için kendi takımlarını oluşturmaya teşvik ederseniz yine de bir turnuva düzenleyebilirsiniz. Bu özellikle yetişkinler için işe yarayabilir çünkü birçok yetişkin gençken spor yapmaktan hoşlanıyordu ancak artık yetişkin olarak organize takımlarda oynayamıyorlar. Takımlar işyerleri, kiliseler ve sosyal gruplar etrafında oluşturulabilir.
  4. adım 4 takımları kaydedin.
    Takımları kaydedin. Her takımın, takım adı, bir takım irtibat kişisi ve oyuncu listesi dahil olmak üzere kayıt ayrıntılarını vermesini sağlayın. Turnuvanız tişört siparişi veriyorsa, turnuva sırasında tişörtlerin dağıtımını kolaylaştırmak için kayıt sırasında oyuncuların bedenlerini göndermelerini sağlamak iyi bir fikirdir. Takımları e-posta yoluyla veya kayıtlar konusunda uzmanlaşmış bir web sitesi aracılığıyla kaydedebilirsiniz.
    • Takımlardan kayıt sırasında giriş ücretinin tamamını veya bir kısmını ödemelerini isteyin, böylece takımlar geri adım atmaz.
    • Kaç tane kupa sipariş edeceğinizi bilmek için bir takım listesi alın.
    • Tişört bedenlerini öğrenin, böylece her takım için bir paket oluşturabilir ve tişörtleri check-in sırasında dağıtmayı kolaylaştırabilirsiniz.

Futbol Turnuvanıza Ev Sahipliği Yapmak

  1. adım 1 bir program oluşturun.
    Bir program oluşturun. Kayıtlar yapıldıktan sonra, her takımın uygun şekilde oynamasına izin veren bir program ve turnuva grubu oluşturun. Her oyun için yeterli zamanınız olduğundan ve maçlar arasında temizlik yapmak için zamanınız olduğundan emin olun. Programı son haline getirdiğinizde, her takımın turnuva günü veya hafta sonu programa erişebilmesi için kopyalarını çıkarın.
  2. adım 2 malzeme satın alın.
    Malzeme satın alın. Kaç takımın katılacağı hakkında bir fikriniz olana kadar malzeme satın almak için bekleyin. Malzemeler arasında kupalar, yiyecek ikramları, tabelalar, check-in malzemeleri ve varsa tişörtler yer alacaktır. Yiyecekleri önceden sipariş etmeniz gerekebilir, bu nedenle turnuva gününde hazır olmak için ne yapmanız gerektiğini öğrenmek için tedarikçinizle iletişime geçin.
  3. adım 3 sahayı önceden hazırlayın.
    Sahayı önceden hazırlayın. Profesyonel olmak için, turnuvanız katılımcılar gelmeye başlamadan önce hazır olmalıdır. Tesisin iyi göründüğünden emin olmak için bir gün önce sahaya çıkın ve ardından check-in masasını ve imtiyaz standlarını kurmak için sabah erkenden sahaya gidin.
    • Gönüllülerinize tam olarak ne zaman gelmeleri gerektiğini söyleyin ki turnuvanın başlangıcında geleceklerini sanmasınlar. Aksi takdirde, tek başınıza kurulum yapmak zorunda kalabilirsiniz.
  4. adım 4 tüm gönüllülere belirli bir görev verin.
    Tüm gönüllülere belirli bir görev verin. Gönüllülerinizin işlerinin ne olduğunu ve bunu nasıl düzgün bir şekilde yapacaklarını bilmeleri gerekir. Bazıları çift görev yapabilse de, gönüllülerinizden her işi yapmalarını beklemeyin. Onlara görevde olmaları gereken zamanları ve nerede çalışmaları gerektiğini belirleyin.
    • Örneğin, bir gönüllünün görevi öğleden sonra 1'den öğleden sonra 3'e kadar imtiyaz standında veya sabah 8'den sabah 10'a kadar girişin yakınında yol tarifi yapmak olabilir.
  5. adım 5 ekipleri belirlenen bir yerde kontrol edin.
    Takımları belirlenen bir yerde kontrol edin. Bir takım temsilcisinin sizinle veya turnuva personelinizle birlikte gelip check-in yapması beklenmelidir. Giriş yerini merkezi bir yere koyun, örneğin sahaya açılan kapıların yakınına veya çoğu insanın park yerinden sahaya girdiği yere. Her takım temsilcisine turnuva kurallarının bir kopyasını, oyun programını ve bir harita verin.
    • Check-in alanını daha dikkat çekici hale getirmek için bir masa veya stant kullanmayı deneyin.
    • Turnuvanızda tişörtler varsa, check-in sırasında tişörtleri dağıtabilirsiniz. Tişörtleri takım adına göre paketleyin ve ardından her bir paketi takımın temsilcisine verebilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Nasıl sponsorluk isteyebilirim?
    Yerel bölgenizdeki ilgilenebilecek işletmelerle konuşun ve onlara desteklerinin neden önemli olduğunu ve bunu sunmaktan nasıl fayda sağlayacaklarını anlatın.
  • Soru
    Turnuva için nasıl adil takımlar oluşturabilirim?
    Önemli oyuncuları belirleyin ve bunları farklı takımlar arasında dağıtın. Ardından takım başına sabit bir miktar belirleyerek teklif verme sürecine devam edin.
  • Soru
    Uluslararası bir futbol turnuvası için ev sahibinin sorumlulukları nelerdir?
    Ev sahibi tüm turnuvayı koordine edecektir.

İpuçları