Uyku Tulumu Nasıl Paketlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yanlış paketleme, rahat uyku tulumunuzu ıslak, ağır bir yumruya dönüştürebilir. Onu nasıl koruyacağınızı ve sırt çantanıza nasıl rahatça sığdıracağınızı öğrenin. Maceranızdan döndüğünüzde, bir sonraki seyahatiniz için rahat kalması için çantanıza biraz özen göstermeyi unutmayın.

Adımlar

Sırt Çantasıyla Seyahat İçin Uyku Tulumu Paketleme

  1. adım 1 uyku tulumunu daha küçük bir hacimde paketleyebilmek için bir malzeme çuvalı almayı düşünün.
    Uyku tulumunu daha küçük bir hacimde paketleyebilmek için bir torba almayı düşünün. Bir seçenek, paketlemeden sonra torbayı daha da sıkıştırmak için sıkıştırma kayışları olan bir 'sıkıştırma çuvalı' dır.
    • Çuvalın getirdiği az miktarda ekstra ağırlık, hacimdeki azalma ve yırtılmalara karşı koruma için buna değebilir. Bununla birlikte, uzun mesafe yürüyüşçülerinin birçoğu eşya çuvalı kullanmaz - çantayı sadece çantalarına doldurur ve boş alanları kaplamasına izin verirler. Çantayı bir çuvala doldurmanın tek nedeni, kolaylık sağlamak için onu içeride tutmaktır. Sıkıştırma torbaları yerden tasarruf etmenin iyi bir yoludur ancak normal bir malzeme torbasından biraz daha ağırdır.
  2. adım 2 çantayı malzeme çuvalına doldurun.
    Torbayı malzeme torbasına doldurun. Katlamak yok, yuvarlamak yok, sadece bir ucunu alın ve tamamı içine girene kadar torbaya doldurmaya başlayın. Ayak ucundan başlayın, böylece tüm havayı çıkarmak daha kolay olur. Bu şekilde 'doldurduğunuzda' yalıtım daha eşit dağılacaktır çünkü asla aynı şekilde katlanmayacaktır. Bu bir sıkıştırma torbasıysa, torbayı daha da sıkmak için kayışları sıkıştırın. Doldurma torbasının ipini mümkün olduğunca sıkı çekin. Amaç, mümkünse dörtte birinden daha büyük olmayan bir açıklık olmasıdır.
    • Katlama ve yuvarlama aynı parçalar üzerinde tekrarlanan strese neden olma eğilimindedir ve dolguda topaklanmalara veya kumaşta yırtılmalara neden olabilir. Katlamak da daha uzun sürer ve sıkıştırmayı zorlaştırır.
  3. adım 3 çantanızı sudan koruyun.
    Çantanızı sudan koruyun. Uyku tulumunuzu kuru tutmak, özellikle de kuş tüyü tulumlar için önemli bir önceliktir. Soğuk bir gecede ıslak bir çantada uyumak kadar rahatsız edici bir şey yoktur. Su geçirmez malzeme torbaları ve sırt çantaları bir seçenektir, ancak bunlar pahalı olabilir ve her zaman güvenilir olmayabilir. Ekstra koruma için kaliteli bir çanta kılıfı kullanın ve çantanızın içini çöp poşetiyle kaplayın.
    • Torbalar sadece yağmurdan değil, sırt çantanızı ıslak zemine koyarken (genellikle çantanızın altına bağladığınız için) veya derelerden geçerken de ıslanabilir.
    • Çöp sıkıştırıcı poşetiniz yoksa, çantayı doldurmadan önce torbanın içini normal bir çöp torbasıyla kaplayın.
    • Çöp veya çöp sıkıştırma torbasının üst kısmını katlayın, böylece ağzı kapanır ve içine su girmez. Çuvalın içinde bir çöp torbası kullanıyorsanız, çöp torbasının fazla uçlarını bükün ve bükümü büzme ipinin kenarının altına yapıştırın, böylece hiçbir şey dışarı çıkmaz. Bükümlü bağ kullanmaya gerek yok. Yolda kaybetmek ve yoldaki çöplere eklemek çok kolaydır.
  4. adım 4 çantayı çantanızın en altına yerleştirin.
    Çantayı çantanızın en altına yerleştirin. Gün içinde uyku tulumuna ihtiyacınız olmayacağından, onu diğer her şeyin altına koyun. Bu aynı zamanda sırtınızdaki ve dizlerinizdeki gerginliği de azaltacaktır, çünkü çanta diğer malzemelerin çoğundan daha hafiftir (hacim olarak).
    • Çantanızda iki bölme varsa, uyku tulumunu üst bölmenin alt kısmında saklayın.
    • Tüm malzemelerinizi çantanın içine sığdırmanız mümkün değilse ve çadır ve/veya uyku tulumu gibi daha büyük eşyaların dışarıya bağlanması gerekiyorsa, uyku tulumunu çantanın üst kısmına, çadırı ise alt kısmına bağlayın. Mola yerlerinde çantayı çıkarıp yere koyduğunuzda, özellikle nemli veya çamurluysa, uyku tulumu yerine çadırın yerle temas halinde olması tercih edilir.
    • Çantayı sırt çantanıza bağlarsanız, çantayı mümkün olduğunca iyi ortaladığınızdan ve olabildiğince sıkı bağladığınızdan emin olun. Aksi takdirde pek çok kişi çantaları düştüğü için durup yeniden sabitlemek zorunda kalır.

Bir Çantayı Yuvarlayarak Paketleme

  1. adım 1 torbayı ikiye katlayın.
    Torbayı ikiye katlayın. Enine katlayın, böylece rulo haline getirildiğinde yarısı kadar geniş ve iki katı kadar kalın olur. Çantanızın ve malzeme torbanızın boyutuna bağlı olarak ikinci kez katlamanız gerekebilir.
  2. adım 2 uyku tulumunu sarın.
    Uyku tulumunu sarın. Kayışların takılı olmadığı uçtan sarmaya başlayın. Torbayı olabildiğince sıkı sarın, ardından bir arada tutmak için kayışları demetin üzerinden çekin.
    • Mümkün olduğunca sıkı sarmak için dizlerinizi torbanın ucuna koyarak diz çökün ve üst bacağınıza doğru sarın.
  3. adım 3 çantayı çuvalın içine yerleştirin.
    Çantayı çuvalın içine yerleştirin. Bu genellikle bir malzeme çuvalı değil, uyku tulumunun sarıldığında içine sığabileceği bir çuvaldır.
    • Malzeme çuvalınız yoksa, son çare olarak sarılmış çantayı bir kemerle veya bir ip ya da iple sıkıca bağlayın. Siz bağlarken bir arkadaşınızın çantayı tutması gerekebilir.

Uyku Tulumunu Evde Saklama

  1. adım 1 gerekirse torbayı yıkayın.
    Gerekirse çantayı yıkayın. Uyku tulumu kirlenirse, önden yüklemeli bir çamaşır makinesinde yıkayın. Tamamen kuruyana kadar kurutucudan geçirin. Sentetik bir uyku tulumunuz varsa, bunu yapmadan önce özel talimatlar için etiketini kontrol edin.
    • Kuş tüyü uyku tulumları yıkamada topaklanır. Tekrar düzgün ve kabarık hale getirmek için, döngünün sonuna yakın kurutucuya bir tenis topu ekleyin.
    • Bir uyku tulumunu asla üstten yüklemeli bir makinede yıkamayın. Karıştırıcı kumaşı yırtabilir.
  2. adım 2 her yolculuktan sonra uyku tulumunu havalandırın.
    Her yolculuktan sonra uyku tulumunu havalandırın. Uyku tulumunu asla ıslakken ya da biraz nemliyken saklamayın. Uyku tulumunun çamaşırhaneye gitmesi gerekmiyorsa, bunun yerine kuruması için serin.
    • Bazı insanlar tulumu ters çevirip asarak içinin havalanmasını sağlar (zamanla kokan genellikle budur).
  3. adım 3 saklama sırasında sıkıştırmadan bırakın.
    Saklama sırasında sıkıştırmadan bırakın. Bir uyku tulumunu malzeme çuvalında saklamak malzemeyi kalıcı olarak sıkıştırabilir (içindeki malzeme katlandığı yerden ayrılabilir ve bu da onu daha soğuk ve içinde uyumak için daha az sıcak hale getirir). Aşağıdaki saklama yöntemlerinden biriyle seyahatler arasında genişlemesine izin verin:
    • Pamuk veya naylondan yapılmış büyük boy, nefes alabilen bir saklama torbasına yerleştirin.
    • Yatağın altına serin.
    • Sentetik (ama kuş tüyü olmayan) uyku tulumlarını büyük bir elbise askısına asın.
  4. adım 4 böceklerden ve sudan koruyun.
    Böceklerden ve sudan koruyun. Uyku tulumunuzu nemli bir odada saklıyorsanız, onu kupkuru, hava geçirmez bir küvete koyun. Böcek sorunu olduğu bilinen alanlardan uzak tutun.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Nasıl rulo yapmalıyım?
    Battaniye gibi katlayın, ancak dikdörtgen şeklinde olduğundan ve başka bir çantaya sığabileceğinden emin olun.
  • Soru
    Eğer yuvarlıyorsam bunu nasıl yapacağım?
    Açık olan kısımla başlayın ve aşağı doğru yuvarlarken tüm havayı ve tüyleri almak için bastırın.

Video

İpuçları

  • Kuş tüyü uyku tulumları sentetik uyku tulumlarına göre daha fazla sıkıştırılabilir. Onları daha küçük bir malzeme torbasına sığdırabilirsiniz ve sıkıştırma torbaları daha etkilidir.
  • Uyku tulumunuzun kapüşonu yoksa, yatarken kapüşonlu bir kapüşon veya mont giyin. Bu sizi daha sıcak tutacak ve yüzünüzü böceklerden koruyacaktır.
  • Paradan tasarruf etmeniz gerekiyorsa, uyku tulumunu ikinci el bir mağazadan satın alın ve yırtıkları dikerek kapatın.

Uyarılar

  • Bu talimatların tam olarak uygulanamayabileceği birçok uyku tulumu türü ve modeli vardır. En yakın örnek, genellikle ihtiyaç fazlası mağazalarında bulunan eski askeri ihtiyaç fazlası 'mumya' tulumları olabilir. Bunlar genellikle modern muadillerine göre daha sert olduklarından sıkıştırılmaları oldukça zordur (bir malzeme çuvalını ideal olmaktan çıkarır) ve çoğunun iç etiketinde özellikle 'Yıkamayın' yazar.
  • Uyku tulumunuzun fermuarının yanında bir delik varsa, hemen onarın. Bütün uyku tulumu parçalanabilir.