Fiberglas Kano Nasıl Boyanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yıllarca kullanım ve depolamadan sonra fiberglas kanoların boyası kireçli ve soluk görünmeye başlar. Neyse ki, fiberglas kanonuzu yeni bir boya işi ile nispeten kolay bir şekilde hayata döndürebilirsiniz! İlk olarak, kanoyu boyamaya hazırlamak için temizleyin ve zımparalayın. Büyük çatlakları veya oyukları jelkot onarım kiti ile onardığınızdan emin olun. Ardından, bir boya fırçası ve küçük bir boya rulosu kullanarak 2 kat yeni deniz boyası uygulayın. Kanonuz sadece birkaç gün içinde yeni gibi görünecek ve tekrar suya inmeye hazır olacak!

Adımlar

Kanonun Temizlenmesi

  1. adım 1 hava durumunu kontrol edin ve kanonuzu boyamak için 3 gün açık ve kuru hava seçin.
    Hava durumunu kontrol edin ve kanonuzu boyamak için 3 gün açık ve kuru hava seçin. Bu iş için açık havada çalışacaksınız ve kanoyu birkaç kez gece boyunca kurumaya bırakmanız gerekecek. Önünüzde en az 2 yağmursuz gün daha varken açık ve kuru bir günde çalışmaya başladığınızdan emin olun.
    • İsterseniz kanoyu gece boyunca bir garaja veya başka bir kapalı depolama alanına taşıyabilirsiniz, ancak yine de kanoyu taşımak için kaldırmadan önce her boya katından sonra birkaç saat kurumasını beklemeniz gerekecektir.
  2. adım 2 kanoyu dışarıdaki bir çift testerenin üzerine baş aşağı koyun.
    Kanoyu dışarıdaki bir çift testerenin üzerine baş aşağı koyun. Temiz bir avlu veya araba yolu gibi çalışmak için bolca alana sahip bir dış alan seçin. 2 testere sehpası kurun ve kanoyu baş aşağı çevirerek boyamak için tüm gövdeyi ortaya çıkarın.
    • Kanoyu temizlemek için su kullanacağınız ve zımparalarken ortalığı kirleteceğiniz için dışarıda bir yerde çalışmanız gerekir. Havalandırma için de dışarıda çalışmak en iyisidir çünkü kimyasallarla da çalışacaksınız.

    İpucu: Testereleri kanonun en geniş kısmının içine yerleştirin. Bu, mümkün olduğunca sabit olmasını sağlayacak, böylece elektrikli yıkama, zımparalama veya boyama sırasında devrilmeyecektir.

  3. 3. adım kanonun tamamına sprey sıkın...
    Elektrikli yıkayıcı kullanarak kanonun tamamına püskürtün. Elektrikli yıkayıcınızı kanonun yakınına kurun ve bir hortuma bağlayın. Açın ve her türlü kiri ve pisliği temizlemek için kanonun tamamına sade su püskürtün.
    • Elektrikli yıkayıcınız yoksa, birçok ev geliştirme merkezinde veya hırdavatçıda bir tane kiralayabilirsiniz.
    • Elektrikli yıkayıcıyı kullanırken koruyucu gözlük ve burnu kapalı ayakkabı giydiğinizden emin olun. Gazla çalışan bir basınçlı yıkama makinesi kullanıyorsanız, elektrikli yıkama makinelerinden daha gürültülü oldukları için kulak tıkacı da takın.
  4. adım 4 devam etmeden önce kanonun tamamen kurumasını bekleyin.
    Devam etmeden önce kanonun tamamen kurumasını bekleyin. Elektrikli yıkamadan gelen tüm suyun buharlaşmasını bekleyin. Kuru göründüğünden emin olmak için ellerinizi kanonun gövdesi üzerinde gezdirin.
    • Süreci hızlandırmak istiyorsanız gövdeyi bir havluyla silebilir ve ardından daha kısa bir süre kurumaya bırakabilirsiniz.

Kanonun Onarılması ve Zımparalanması

  1. adım 1 derin hasarları onarın...
    Derin oyukları jelkot onarım kiti ile onarın. Teknede derin çatlaklar veya oyuklar olup olmadığını inceleyin. Üreticinin talimatlarına göre 2 parçalı jelkot onarım kitini karıştırın ve karıştırma çubuğunu kullanarak jelkotu çatlaklara bastırın. Zımparalama işlemine geçmeden önce jelkotun 8 saat boyunca kürlenmesini bekleyin.
    • Eğer küçük çizikler varsa, bunları onarma konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Siz kanoyu zımparalayıp boyadıkça bunlar kaybolacaktır.

    İpucu: Fiberglas onarım kiti veya epoksi onarım kiti de kullanabilirsiniz. Bu tür onarım kitlerinin hepsi aynı sonucu verir.

  2. adım 2 çıkartmaları kazıyın...
    Bir maket bıçağı kullanarak tüm çıkartmaları kazıyın. Bir maket bıçağının kenarını kullanarak çıkartma veya etiketlerin kenarlarını kaldırıp gevşetin. Tamamen çıkarana kadar bunları bölümler halinde soyun.
    • Çıkartmaları çıkardıktan sonra herhangi bir çıkartma kalıntısı kalırsa, asetonla ovalayarak temizleyebilirsiniz.
  3. adım 3 koruyucu gözlük ve toz maskesi takın.
    Koruyucu gözlük ve toz maskesi takın. Fiberglas zımparalarken daima toz maskesi ve koruyucu gözlük takın. Partiküller ciğerleriniz veya gözleriniz için çok zararlı olabilir.
    • Ellerinizi herhangi bir kaymaya karşı korumak istiyorsanız iş eldivenleri isteğe bağlıdır.
  4. adım 4 eski boyayı pürüzlendirmek için yörüngeli bir elektrikli zımpara makinesi ve 120 kum zımpara kağıdı kullanın.
    Eski boyayı pürüzlendirmek için bir orbital elektrikli zımpara makinesi ve 120 kumlu zımpara kağıdı kullanın. Bir orbital zımpara makinesine 120 kum zımpara diski takın. Zımpara makinesini çalıştırın ve eski boya katının tamamını pürüzlendirene kadar uzunlamasına çalışarak kanonun tüm gövdesi boyunca geçirin.
    • Tüm eski boyayı çıkarma konusunda endişelenmenize gerek yok. Amaç sadece gövdeye yeni boyanın yapışacağı düzgün ve pürüzlü bir kat sağlamaktır.
  5. adım 5 tüm tozu temizlemek için kanoyu bir bezle silin.
    Tüm tozu temizlemek için kanoyu raptiye beziyle silin. Kanonun gövdesindeki zımparalama işleminden kaynaklanan tüm tozu temiz bir bezle silin. Boyamaya başlamadan önce tamamen temiz olduğundan emin olun.
    • Yapıştırma bezi, boyamadan önce yüzeylerdeki tozu silmek için kullanılan özel bir bez türüdür. Yapışkan veya yapışkan yüzey, gevşek toz parçacıklarını diğer bez türlerinden çok daha iyi toplar.

Kanoya Boya Uygulanması

  1. adım 1 kano üzerindeki fiberglas olmayan tüm parçaları maskeleme bandı ile bantlayın.
    Kano üzerindeki fiberglas olmayan tüm parçaları maskeleme bandıyla bantlayın. Gövde boyunca uzanan palangalar ve uç kapakları gibi metal veya ahşap parçaları maskeleme bandıyla kapatın. Bu, siz boya yaparken onları koruyacaktır, böylece kazara üzerlerine boya bulaşması konusunda endişelenmenize gerek kalmayacaktır.
    • Palangalar gövdenin üst tarafı boyunca uzanan jantlardır ve uç kapaklar kanonun ön veya arka tarafında palangaların birleştiği yerdeki kaplamalardır.
  2. adım 2 1 ölçek tiner ile 9 ölçek deniz boyasını karıştırın.
    1 ölçek tiner ile 9 ölçek deniz boyasını karıştırın. Bu, fiberglasın daha iyi kaplanmasına yardımcı olmak için boyayı inceltecektir. Tiner ve deniz boyasını bir teneke kutu veya boya tepsisinde iyice karıştırmak için bir boya karıştırma çubuğu kullanın, böylece karışım en fazla %10 tiner ve en az %90 boya olur.
    • Daha az tiner kullanmakta sakınca yoktur, ancak %10'dan fazlası boyayı çok sıvı hale getirecektir.
    • Deniz boyası, özellikle tekneler için üretilen yağ bazlı bir boya türüdür. Su ile uzun süreli temasa dayanıklı ve temizlenmesi kolay bir yüzey oluşturur. Bir deniz malzemeleri dükkanından, boya mağazasından, ev geliştirme merkezinden veya internetten satın alabilirsiniz.
  3. adım 3 fırça ve rulo kombinasyonu kullanarak ilk kat deniz boyasını uygulayın.
    Fırça ve rulo kombinasyonunu kullanarak ilk kat deniz boyasını uygulayın. 2 ft (0,61 m) çapındaki alanlarda çalışarak teknenin geniş alanlarına deniz boyası sürmek için bir boya rulosu kullanın. Boyayı rüzgarlıkların, uç kapakların ve boya fırçası kullanarak üzerine boya sürmenin zor olduğu diğer alanların yakınına uygulayın.
    • Rulo ile uyguladığınız boyada kabarcıklar varsa, bunları boya fırçanızla düzeltebilirsiniz.
    • En kolayı 4 inç (10 cm) rulo gibi küçük bir boya rulosu kullanmaktır. Yuvarlanması zor noktalar için aynı boyutta veya biraz daha küçük bir boya fırçası kullanabilirsiniz.
    • Boyayı uygulamak için alternatif bir yöntem olarak bir püskürtücü de kullanabilirsiniz. Bu yöntemin çok daha dağınık olabileceğini unutmayın.
  4. adım 4 i̇lk kat boyanın 24 saat kurumasını bekleyin.
    İlk kat boyanın 24 saat kurumasını bekleyin. Tekrar boyayabilmeniz için boyanın tam 24 saat kuruması gerekir. Dokunulduğunda 1-2 saat içinde kuruyacak ve 4-6 saat içinde elle tutulabilecek kadar kuruyacaktır.
    • Kanoyu bir garaja ya da başka bir depolama alanına taşıyıp bir gece bekletmeyi planlıyorsanız, kaldırıp taşımadan önce 4-6 saat bekleyin.
  5. adım 5 kanoyu 120 kumlu zımpara kağıdı kullanarak hafifçe zımparalayın.
    Kanoyu 120 kum zımpara kağıdı kullanarak hafifçe zımparalayın. Orbital zımpara makinenizi ve 120 kumlu zımpara diskini kullanarak ilk kat boyanın tamamını 1 kez zımparalayın. Bu, ikinci kat boyanın iyice yapışması için tekrar pürüzlendirecektir.
    • Kanoyu zımparaladığınız her zaman toz maskesi takmayı unutmayın, böylece boya veya fiberglas parçacıklarını solumazsınız.
  6. adım 6 zımparalama işleminin tozunu yapışkan bir bez kullanarak silin.
    Zımparadan kaynaklanan tozu yapışkan bir bez kullanarak silin. İkinci bir kat uygulamadan önce tüm kanoyu tekrar silmek için temiz bir yapışkan bez kullanın. Herhangi bir toz parçacığı boyanın gövdeye yapışmasını engelleyecektir.
    • Raptiye beziniz yoksa, tozu temizlemek için asetonla nemlendirilmiş temiz bir bez kullanarak kanoyu silebilirsiniz.
  7. adım 7 i̇lkiyle aynı yöntemi kullanarak ikinci kat boyayı uygulayın.
    İlkiyle aynı yöntemi kullanarak ikinci kat boyayı uygulayın. Yaklaşık 2 ft (0,61 m) çapındaki alanlarda çalışın ve boya rulonuzu kullanarak boyayı uygulayın. Palangaların, uç kapakların ve diğer yuvarlanması zor alanların etrafını boyamak için boya fırçanızı kullanın.
    • Henüz görünümünden memnun değilseniz işlemi üçüncü bir kat için tekrarlayabilirsiniz, ancak genellikle 2 kat yeterlidir.

    İpucu: Kanoya basit bir kamuflaj deseni vermek istiyorsanız, bir süngeri farklı renkte bir deniz boyasına batırabilir ve istediğiniz gibi katı katın üzerine süngerle sürebilirsiniz. Daha karmaşık bir kamuflaj tasarımı yapmak için birden fazla renk bile kullanabilirsiniz.

  8. adım 8 kanonuzu suya koymadan önce en az 48 saat bekleyin.
    Kanonuzu suya indirmeden önce en az 48 saat bekleyin. Boya 24 saat sonra kuruyacaktır, ancak boyanın tamamen kürlendiğinden emin olmak için kanoyu kullanmadan önce 48 saat bekleyin. Boya elle tutulabilecek kadar kuruduktan 4-6 saat sonra tekneyi saklama ve kurutma için içeri taşımakta bir sakınca yoktur.
    • Kuruma süresiyle ilgili özel bilgiler için kullandığınız deniz boyasının üretici talimatlarını iki kez kontrol edin.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Neden sprey boyayla boyayamıyorum?
    Çünkü sprey boya suda kullanılmak üzere tasarlanmamıştır, bu nedenle renk tutmayacaktır.
  • Soru
    Son boya işinden sonra jelkot veya epoksiye ihtiyacım var mı?
    Hayır. Jelkota ihtiyacınız varsa, boyamadan önce uygulayın (ve önce kanoyu hazırladığınızdan emin olun).
  • Soru
    Fiberglas bir kanoyu boyamak için ne tür bir boya önerirsiniz?
    Rustoleom sprey boya harika çalışıyor ve çizilmelere karşı güçlü, ayrıca harika renk seçenekleri var.

Video

İpuçları

  • Kuruduktan sonra katı katın üstünde kolay bir kamuflaj deseni oluşturmak için bir sünger ve farklı renklerde deniz boyası kullanın.

Uyarılar

  • Elektrikli yıkayıcı kullandığınız her zaman koruyucu gözlük ve burnu kapalı ayakkabı giyin. Gazla çalışan bir modelse, kulak tıkacı da takın.
  • Fiberglas zımparalarken, fiberglas parçacıklarını solumanızı önlemek için her zaman toz maskesi takın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Basınçlı yıkama
  • Jelkot onarım kiti
  • Maket bıçağı
  • Aseton
  • Orbital elektrikli zımpara makinesi
  • 120 kum zımpara diski
  • Maskeleme bandı
  • Tack bezi
  • Güvenlik gözlükleri
  • Kulak tıkaçları (isteğe bağlı)
  • Toz maskesi
  • Boya rulosu
  • Boya tepsisi
  • Boya Fırçası
  • Deniz boyası
  • Boya inceltici
  • Boya karıştırma çubuğu
  • Sünger (isteğe bağlı)
  • Temiz bez (isteğe bağlı)