Golf Arabası Nasıl Boyanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Düz beyaz golf arabanız zevkinize göre biraz sıkıcı görünüyorsa, bir boya işi ile onu renklendirin. Daha önce hiç boya yapmamış olsanız bile, amatörden uzman bir dekoratöre kadar herkes golf arabasını şık ve pürüzsüz bir görünüme kavuşturabilir. Akrilik sprey boyanız ve zamanınız olduğu sürece arabanızı istediğiniz renge boyayabilirsiniz. Sadece arabanızı kullanmayı planladığınız tarihten en az iki gün önce boyadığınızdan emin olun, böylece boyanın kuruması için zamanınız olur.

Adımlar

Arabayı Hazırlama

  1. adım 1 sepetinizi temizleyin.
    Arabanızı temizleyin. Kir kalıntıları boya katlarınızın dökülmesine veya soyulmasına neden olabilir. Yağ bazlı bir bulaşık sabunu ile arabanızdaki tüm kiri ve pisliği temizleyin. Sabunu soğuk suyla hortumla yıkayın ve arabanızı bir havluyla kurulayın. Arabanız tamamen kuruyana kadar boya uygulamaktan kaçının.
    • Bulaşık sabununu bir kovada suyla karıştırın ve bir bez veya sünger kullanarak arabanıza uygulayın.
    • İşiniz bittiğinde arabanızın yeni gibi görünmesi için arabanızın içini de temizleyin, eşyaları veya çöpleri çıkarın.
  2. adım 2 golf arabasının süslerini soyun.
    Golf arabasını süslemelerinden sıyırın. Golf arabasının boyanmasını istemediğiniz çıkarılabilir parçalarını çıkarın. Bu, siz çalışırken onların yolunuza çıkmasını önleyecektir. Döşemeye ek olarak, tamponları, tavanı ve çerçevenin boyamak istemediğiniz diğer kısımlarını da çıkarın.
    • Her bir çıkarılabilir parçanın nereye gittiğini not edin veya fotoğrafını çekin, böylece daha sonra nereye yeniden takacağınızı bilirsiniz.
  3. adım 3 boyamak istemediğiniz alanlara maskeleme bandı uygulayın.'t want painted.
    Boyanmasını istemediğiniz alanlara maskeleme bandı uygulayın. Golf arabasının boyadan korumak istediğiniz çıkarılamayan kısımları için maskeleme bandı kullanın. Görünür kalmasını istediğiniz plakalara, logolara veya diğer çıkartmalara dikkat edin. Pencerelerin dış kenarlarını sprey boyadan korumak için hizalayın.
    • Arabanıza zarar vermemek için yumuşak kenarlı köpük bant kullanın.
  4. adım 4 arabanın gövdesini ince zımpara kağıdıyla zımparalayın.
    Arabanın gövdesini ince zımpara kağıdı ile zımparalayın. Sıkı bir basınçla dairesel hareketlerle alanı ovalayın. Bu, boyanın golf arabasının gözeneksiz yüzeyine yapışmasına yardımcı olacaktır. Yeni kat boyanızın renklenmesini önlemek için eski boyayı zımparaladığınızdan emin olun.
    • İnce zımpara kağıdı bulmak için bir zımpara kağıdı boyut tablosuna bakın. 120 ila 400 grit arası idealdir.
    • Zımparalama işlemini bitirdikten sonra, zımpara tozunu fırçalamak için mikrofiber bir bez kullanın.
  5. adım 5 daha sonra soyulmayı önlemek için ince bir kat boya astarı uygulayın.
    Daha sonra soyulmayı önlemek için ince bir kat boya astarı uygulayın. Astar, sprey boyanın arabaya düzgün ve eşit bir şekilde yapışmasına yardımcı olur. Astarı golf arabasının gövdesine eşit miktarda püskürtün ve boya eklemeden önce yaklaşık yirmi dakika bekleyin. Özellikle ne kadar süre kurumaya bırakılacağını öğrenmek için astarın ambalaj talimatlarını kontrol edin.
    • Özellikle plastik yüzeyler için üretilmiş bir boya astarı kullanın.
    • Golf arabanız daha koyu bir renkteyse, iki kat astar uygulayın. İkinci katı uygulamadan önce yirmi ila otuz dakika bekleyin.

Boyanın Uygulanması

  1. adım 1 akrilik sprey boya kullanın.
    Akrilik sprey boya kullanın. Akrilik boyalar plastiklere çoğu türden daha iyi yapışır, bu nedenle vinil, lake, emaye veya kara tahta sprey boyalarından kaçının. Varsa, plastik füzyon sprey boya da pürüzsüz yüzeylere yapışmak için idealdir.
    • Standart bir kutu sprey boya ile başlayın ve gerektiğinde ilave kutular satın alın. Doğru rengi nerede bulacağınızı bilmek için ilk kutunuzu nereden aldığınızı not edin.
  2. adım 2 bir taban kat boya ekleyin.
    Bir taban kat boya ekleyin. Temel katınız hafifçe sürülmelidir, böylece astara iyi yapışır. Boya kutunuzu püskürtme yapacağınız alana dik olarak yüzeyden yaklaşık 10-12 inç (25-30 cm) uzağa doğrultun. Boyayı yatay olarak püskürtün ve diğer tarafa ulaştığınızda ucu bırakın. Hafif üst üste binme sorun değildir, ancak her seferinde yalnızca bir kat uygulamaya çalışın.
    • Daha odaklanmış bir kat için sabit bir akış yerine kısa aralıklarla püskürtün.
    • Çoğu durumda, en az iki ila üç kat uygulamanız gerekecektir.
  3. adım 3 i̇lk kat boyanın kurumasını bekleyin.
    İlk kat boyanın kurumasını bekleyin. Her kat farklı olmalı ve ayrı ayrı uygulanmalıdır. Kuruma süreleri için sprey kutunuzun talimatlarına bakın ve ikinci kata başlamak için o kadar zaman geçmesini bekleyin. Genellikle yirmi ila otuz dakika arası yeterlidir.
  4. adım 4 daha derin bir renk elde etmek için daha fazla kat boya uygulayın.
    Daha derin bir renk elde etmek için daha fazla kat boya uygulayın. Her kat, arabanızın renginin daha zengin ve daha opak görünmesini sağlayacaktır. İstediğiniz renge ulaşana kadar katları uygulamaya devam edin. En az üç kat boya uygulamak için yeterli zamanı planlayın, ancak istediğiniz rengi elde etmek için daha fazlasına ihtiyacınız olabilir.

Boya İşinizi Bitirme

  1. adım 1 püskürtmeden on dakika sonra maskeleme bandını çıkarın.
    Püskürtmeden on dakika sonra maskeleme bandını çıkarın. Bantın kürlenmeden önce çıkarılması boya çizgilerine hoş ve net bir görünüm verecektir. Lekelenmeyi önlemek için eldivenlerinizle veya başka bir şekilde boyaya dokunmamaya çalışın.
  2. adım 2 bir kat şeffaf akrilik dolgu macunu ekleyin.
    Bir kat şeffaf akrilik dolgu macunu ekleyin. İstediğiniz renge ulaştıktan sonra, akrilik dolgu macunu katları sabitleyebilir ve arabanıza parlak bir görünüm kazandırabilir. Dolgu macunu sprey boya gibi uygulanabilir, bu nedenle daha önce hiç boya dolgu macunu kullanmadıysanız bir sprey kutusu seçin. Katı uyguladıktan sonra, arabayı bitirmeye devam etmeden önce otuz dakika bekleyin.
    • Bir kat gereklidir, ancak iki kat isteğe bağlı bir koruyucu tabaka oluşturabilir. Katlar arasında otuz dakika bekleyin.
  3. adım 3 alanı temizleyin.
    Alanı temizleyin. Dolgu macununuz kuruduktan sonra veya kururken, damla bezlerini yerden kaldırın ve istediğiniz gibi saklayın. Kalan sprey kutularını ileride kullanmak üzere oda sıcaklığında bir çekmeceye yerleştirin. Gazeteleri, lastik eldivenleri veya zımpara kağıdı karelerini atın veya geri dönüştürün.
  4. adım 4 arabanızı en az yirmi dört saat kurumaya bırakın.
    Arabanızı en az yirmi dört saat kurumaya bırakın. Dolgu macunu iki saat sonra kuru gibi görünse de, arabanın boyandıktan sonra tamamen sertleşmesi için zamana ihtiyacı olacaktır. Arabanızı pencereleri ve kapıları açık bir şekilde dışarıda veya garajınızda bırakın ve tam bir gün boyunca yalnız bırakın. Parmak izi lekelerini önlemek için bu süre boyunca arabanıza dokunmayın.
    • Boyamadan önce çıkardığınız parçaları araba kuruduktan sonra tekrar takın.
    • Arabanızın rüzgar veya yağmura maruz kalmayacağından emin olmak için ertesi günün hava raporunu kontrol edin. Hava fırtınalı görünüyorsa, arabanızı garajda kapıları açık şekilde boyayın.

Güvende Kalmak

  1. adım 1 rüzgarsız, iyi havalandırılmış bir yer seçin.
    Rüzgarsız, iyi havalandırılmış bir yer seçin. Boya dumanı iç mekanda kullanıldığında solunum sorunlarına yol açabilir. Mümkünse golf arabanızı dışarıda boyayın. Rüzgarlı veya fırtınalı günlerde garajda boyayın. Rüzgar doğrudan arabaya nişan almanızı engelleyebilir ve yeni katınıza kir bulaştırabilir.
    • Solunum güçlüğü çekmeye başlarsanız veya mide bulantısı yaşarsanız, kendinizi bölgeden uzaklaştırarak iyi havalandırılan bir yere götürün. Daha fazla talimat için Zehir Kontrol'ü arayın.
    • Garajınızda boyama yapıyorsanız, duman solumaktan kaçınmak için kapıyı açtığınızdan emin olun.
  2. adım 2 golf arabasının etrafını bezlerle sarın.
    Golf arabasını bezlerle çevreleyin. Sprey boya, bazı boyama yöntemlerine göre daha az odaklanmış bir menzile sahiptir ve kazayla zemini boyamaktan kaçınmak isteyeceksiniz. Elinizde bir bez yoksa, arabanızın gövdesinin hemen altındaki alanı eski gazetelerle kaplayın.
    • Bez daha az kaygan olduğundan ve zeminde daha sağlam durduğundan, plastik damla bezleri yerine kanvası tercih edin.
  3. adım 3 bir çift tek kullanımlık eldiven satın alın.
    Bir çift tek kullanımlık eldiven satın alın. Eldivenler, araba üzerinde çalışırken ellerinizi boya veya astar lekelerinden korur. Arabalarınızın kir veya yağ ile lekelenmesini önlemek için çalışırken bahçe veya tamirci eldivenleri kullanmamaya çalışın. Tek kullanımlık lastik eldivenler çalışma alanınızı temiz tutmak için idealdir.
    • Ellerinize boya bulaşırsa hemen sabun ve ılık suyla boyayı fırçalayın.
  4. adım 4 giymediğiniz bir çift iş kıyafeti giyin't mind staining.
    Lekelenmesine aldırmayacağınız bir çift iş kıyafeti giyin. Sprey boyayı kıyafetlerden çıkarmak zor olabilir. Herhangi bir aksilik durumunda önemsediğiniz herhangi bir şeyi giymekten kaçının. Eski bir tişört ve eşofman altı golf arabası boyamak için mükemmel kıyafetlerdir.
  5. adım 5 gözlük ve toz maskesi takın.
    Gözlük ve toz maskesi takın. Sprey boya zehirli dumanlar yayabilir ve bazı insanlar diğerlerine göre solunum sorunlarına karşı daha savunmasız olabilir. Özellikle garajınızda boya yapıyorsanız, nefesinizi korumak için bir toz maskesi takın. Gözlerinizi korumak için de bir çift gözlük takın.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Fiberglas golf arabasında ne tür boya ve astar kullanmalıyım?
    Fiberglas yüzeyler plastik gibi gözeneksizdir ve akrilik sprey boyaya en iyi tepkiyi verir. Boyamadan önce en az iki kat akrilik boya astarı uyguladığınızdan emin olun.
  • Soru
    Arabamın üzerine kelimeleri nasıl boyayabilirim?
    Profesyonel bir görünüm için vinil harf kesme makinesi kullanmanızı öneririm. Harfleri boyadan sonra ancak soyulmaya veya çizilmeye karşı koruma sağlayacak dolgu macunu kullanmadan önce yerleştirirdim.
  • Soru
    Bir golf arabasını boyamadan önce zımparalarken hangi kumu kullanmalıyım?
    1000 kum ince bir yüzey için daha iyidir ve fiberglas gövdeye çok derin zımparalama riskini azaltır.

İpuçları

  • El sanatları mağazalarında genellikle nalburlardan daha fazla sprey boya renk seçeneği bulunur ancak daha pahalıya mal olabilir.
  • Kullanmadan önce boya kutunuzu iyice çalkalayın.
  • Alanınızı ve golf arabanızı hazırlamak önemlidir. Zımparalama veya arabayı temizleme gibi hazırlık adımlarını atlamayın. Boya katları iyi sonuç vermeyecektir.

Uyarılar

  • Golf arabanızı boyarken küçük çocukları ve evcil hayvanları uzak tutun.
  • Boya işinde acele etmeyin. Acele etmez ve katlar arasında beklerseniz golf arabanız en iyi şekilde görünecektir.
  • Sprey boya yanıcıdır. Boya kutularınızı ısı kaynaklarından (su ısıtıcıları gibi) uzak tutun ve asla doğrudan güneş ışığı altında bırakmayın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bulaşık sabunu
  • Su
  • Havlu
  • Gazeteler veya damla bezleri
  • Gözlükler
  • Toz maskesi
  • Tek kullanımlık eldivenler
  • Mastik
  • İnce taneli zımpara kağıdı
  • Mikrofiber bez
  • Boya astarı
  • Akrilik sprey boya
  • Maskeleme bandı ve/veya plastik torbalar