Ördek Tuzakları Nasıl Boyanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ördek avına çıkıyorsanız, kuşları bölgenize çekmeye yardımcı olması için muhtemelen ördek tuzakları kullanıyorsunuzdur. İstediğiniz tür için ördek tuzakları satın alabilir ya da sprey boya ve/veya akrilik boya ile kendi ördek tuzaklarınızı kolayca boyayabilirsiniz. Ördek tuzağınızı nasıl boyayacağınızdan emin değilseniz, popüler bir seçenek olarak erkek Yeşilbaş tarzını tercih edin. Bunu yepyeni ördek yemleri için yapabileceğiniz gibi, eski bir ördek yemini rötuşlayarak yeniden yeni görünmesini sağlamak için de yapabilirsiniz. Ne tür bir boya kullanacağınız, yeminizi nasıl hazırlayacağınız ve mükemmel bir sonuç elde etmek için boyayı nasıl uygulayacağınız konusunda size yol gösterecek bir ördek yem boyama eğitimi hazırladık.

Adımlar

Dekoyun Temizlenmesi ve Astarlanması

  1. adım 1 ördek tuzağınızı ıslak bir kağıt havlu ile silin.
    Ördek tuzağınızı ıslak bir kağıt havluyla silin. Kapsamlı bir temizlik için baş, boyun, sırt ve kuyruğu sildiğinizden emin olun. Bu yüzeysel toz, kir veya kalıntıları temizler.
    • Ördek yeminizi önce temizlemeden boyarsanız, boya eşit olmayan bir şekilde uygulanabilir.
  2. adım 2 ördeğinizin tamamına eşit bir beyaz astar tabakası uygulayın.
    Ördeğinizin tamamına eşit bir beyaz astar katmanı uygulayın. Boyanızın ördeğinizin üzerinde mümkün olduğunca uzun süre kalmasını sağlamak için beyaz, çok amaçlı bir sprey boya astarı kullanın. Ördek temizlendikten sonra astarı uygulayın ve yüzeyi kaplamak için hafif, eşit katmanlar püskürtün. Bunu yaparken kutuyu yaklaşık 3-5 inç (7,6-12,7 cm) uzakta tutabilirsiniz.
    • Astar kullanmazsanız, boya zamanla yavaş yavaş kaybolabilir.
  3. adım 3 astarın yaklaşık 20 dakika kurumasını bekleyin.
    Astarın yaklaşık 20 dakika kurumasını bekleyin. Zamanı takip etmenize yardımcı olmasını istiyorsanız 20 dakika için bir zamanlayıcı ayarlayın. Bir kat astarın kuruması çok uzun sürmez, ancak yeminizdeki boya işini korurken büyük bir fark yaratır. Yem tamamen kuruyana kadar boya eklemekten veya maskeleme bandı kullanmaktan kaçının.

Temel Rengin Boyanması

  1. adım 1 oluşturmak istediğiniz görünümü belirlemek için bir ördek resmine bakın.
    Oluşturmak istediğiniz görünümü belirlemek için bir ördek resmine bakın. Yeminizin genel görünümü, taklit etmek istediğiniz ördek türüne bağlı olacaktır. Ördek tuzağı tasarımları için çevrimiçi arama yapabilir veya referans olarak bir kitaptaki veya internetteki bir resme bakabilirsiniz. Ördek yeminizin tam olarak gerçeğine benzemesi gerekmese de, aynı tüy rengini kullanmak ve küçük ayrıntılar eklemek yeminizin gerçekçi görünmesine yardımcı olabilir.
    • Örneğin, yeminizi bir erkek yeşilbaş ördeğe benzetmek istiyorsanız, başını yeşile, göğsünü kahverengiye, gövdesini griye ve kuyruğunu beyaza boyayın. Gerçekçi bir görünüm yaratmak için vücuduna siyah ve gri gölgeler ekleyebilirsiniz. Bu en yaygın ördek tuzağı tasarımıdır.
    • Eğer yeminizin dişi bir Yeşilbaş gibi görünmesini istiyorsanız, başını ve gövdesini kahverengiye boyayın ve kuyruğunu siyah boya ile kaplayın.
  2. adım 2 baş ve kuyruk tüyü bölgesini maskeleme bandı ile kaplayın.
    Baş ve kuyruk tüyü bölgesini maskeleme bandı ile kaplayın. Yaklaşık 2-4 inç (5,1-10,2 cm) uzunluğunda bant parçaları koparın ve bunları boynun etrafına sarın. Daha sonra, otantik bir görünüm için kafayı farklı bir renge boyayacaksınız. Ayrıca 2-4 inç (5,1-10,2 cm) uzunluğunda bant parçalarıyla kuyruk tüyleri boyunca küçük, üçgen bir nokta işaretleyebilirsiniz.
    • İsterseniz, ördeğin gövdesindeki küçük ayrıntıları kapatmak için maskeleme bandı kullanabilirsiniz.
    • Tasarımınızın ana hatlarını çizmek için bir keçeli kalem de kullanabilirsiniz.
  3. adım 3 ana tüy rengini gövde boyunca hafif aralıklarla uygulayın.
    Ana tüy rengini gövde boyunca hafif aralıklarla uygulayın. Boya kutusunu ördek yeminden yaklaşık 3-5 inç (7,6-12,7 cm) uzakta tutun ve boyayı uygulamak için püskürtücüye bastırın. Ördeğinizin başı gövdesiyle aynı renkteyse, başını da boyayabilirsiniz.
    • Eğer bir erkek yeşilbaş ördek boyuyorsanız, bunu yapmak için gri sprey boya kullanın.
  4. adım 4 daha fazla boya uygulamadan önce boyanın 10-20 dakika kurumasını bekleyin.
    Daha fazlasını uygulamadan önce boyanın 10-20 dakika kurumasını bekleyin. Sprey boyanızın kuruması yaklaşık 10 dakika sürer ve isterseniz süreyi takip etmek için bir zamanlayıcı ayarlayabilirsiniz.
    • İlk katman hala ıslakken daha fazla boya uygularsanız, boya düzensiz kuruyabilir.
  5. adım 5 ördeğinize bağlı olarak bir kat daha boya veya daha küçük detaylar ekleyin.
    Ördeğinize bağlı olarak bir kat daha boya veya daha küçük detaylar ekleyin. Şimdi biraz yaratıcılığınızı kullanmanız ve referans fotoğrafınıza bakmanız gerekecek. Ördek yeminize mümkün olduğunca gerçekçi görünmesi için ayrıntı eklemek istiyorsunuz. Göğüs tüyleri gövdeden farklı renkteyse, bu sırada göğsün üzerine başka bir renk boya püskürtün.
    • Eğer bir erkek Yeşilbaş boyuyorsanız, göğsü kaplamak için kahverengi sprey boya kullanın. Ardından, ana gövde boyunca her iki kanadın arasına siyah bir şerit püskürtün ve kanatların alt kenarının altına başka bir şerit püskürtün.
  6. adım 6 gerçekçi, tüylü bir görünüm için boyayı küçük bir boya fırçasıyla yayın.
    Gerçekçi, tüylü bir görünüm için boyayı küçük bir fırça ile yayın. Ördeğinize daha fazla ayrıntı eklemek istiyorsanız, küçük bir fırça kullanarak boyayı diğer renklerle karıştırın. Kolayca yaymak için bunu boya hala ıslakken yapın. Renkler gradyan efekti oluşturana kadar fırçanızı boya üzerinde hafifçe ileri geri hareket ettirin. Ördeğin sırtındaki renkleri karıştırıyorsanız, tüylü bir görünüm elde etmek için tırtıklı çizgiler kullanın.
    • Bu, ördeğinizin daha da gerçekçi görünmesini sağlamak için harika bir yoldur.
    • Genel bir rötuş boya işi istiyorsanız, ekstra ayrıntılar eklemek konusunda endişelenmeyin.

Detay Ekleme

  1. adım 1 gövdeyi bitirdikten sonra kafayı boyayın.
    Gövdeyi bitirdikten sonra kafayı boyayın. Ördek yeminizin kafası gövdeden farklı bir renkteyse, üzerine başka bir renk bulaşmasını önlemek için kafayı en son boyayın. Boyayı hafif, eşit katmanlar halinde uygularken sprey boya kutusunu gövdeden uzağa doğru eğin.
    • Örneğin, gerçekçi bir görünüm için erkek bir Yeşilbaş'ın kafasını yeşile boyayabilirsiniz.
    • Bazı ördeklerin kafaları siyah ya da koyu kahverengidir.
  2. adım 2 kuyruğu sprey boya ile kaplayın's a different color than the body.
    Kuyruk gövdeden farklı bir renkteyse sprey boya ile kaplayın. Bazı ördeklerin kuyrukları zıt renklere sahiptir. Örneğin, bir erkek Yeşilbaş boyuyorsanız, gerçekçi bir görünüm için kuyruğu siyah sprey boya ile boyayın. Ekstra belirginlik için siyahı daha önce oluşturduğunuz siyah çizgilerle karıştırabilirsiniz. Bunu yaparken, kutunun üzerindeki püskürtücüyü ördeğin gövdesinden uzağa doğrultun.
    • Örneğin, Kanada kazlarının kuyrukları siyahtır ve altlarında beyaz tüyler bulunur.
  3. adım 3 gagayı kolayca renklendirmek için akrilik boya kullanın.
    Gagayı kolayca renklendirmek için akrilik boya kullanın. Çoğu ördeğin ya sarı ya da siyah bir gagası vardır ve bu küçük detayı akrilik boya ve küçük bir el işi boya fırçası kullanarak boyamak en kolay yoldur. Bir paletin üzerine çeyrek boy boya sıkın ve boyanızı fırçaya batırın. Boyayı dikkatlice ördek yeminin sadece gagasına uygulayın.
    • Boyayı 10 dakika kurumaya bırakın ve pürüzsüz, eşit bir renk elde edene kadar ilave katmanlar uygulayın.
    • Alternatif olarak, gagayı kaplamak için akrilik boya yerine sprey boya kullanın. Her iki boya türü de işe yarar, ancak boyayı bu küçük noktaya bir fırça ile uygulamayı daha kolay bulabilirsiniz.
  4. adım 4 yeminize rötuş yapın ve akrilik boya ile küçük detaylar ekleyin.
    Yeminize rötuş yapın ve akrilik boya ile küçük detaylar ekleyin. Ördeğinizin gagasını boyadıktan sonra, gövdenin etrafında dolaşabilir ve çeşitli renklerde akrilik boya kullanarak düz olmayan kısımlara rötuş yapabilirsiniz. Her renk arasında fırçayı tatlı suyla yıkayın. Ördek yeminizin mümkün olduğunca gerçek görünmesini sağlamak için boyun çevresine beyaz bir bant ve kanadın altına beyaz tüyler gibi küçük ayrıntıları da boyayabilirsiniz.
    • Ördeğinizin gövdesi benekli renkteyse veya ilave renkli vurgular eklemek istiyorsanız bu iyi bir fikirdir.
    • Eğer yeminize genel bir renk katıyorsanız, ekstra detaylar eklemekle uğraşmanıza gerek yoktur.
    • Bunu göz rengi, gaganın ucu ve kuyruğun altı gibi detaylar için yapın.
  5. adım 5 boya işinizi korumak istiyorsanız şeffaf dolgu macunu püskürtün.
    Boya işinizi korumak istiyorsanız şeffaf dolgu macunu püskürtün. Boyanın daha uzun süre dayanmasını sağlamak için şeffaf dolgu macunu sprey boya kullanabilirsiniz. Ördeği başından kuyruğuna kadar sağlam ve eşit bir tabaka halinde kaplayın. Bunu yaparken kutuyu yaklaşık 3-5 inç (7,6-12,7 cm) uzakta tutabilirsiniz.
    • En iyi sonuç için, dolgu macununu uygulamadan önce rötuş boyasının tamamen kurumasını bekleyin.
  6. adım 6 ördek dekoyunuzu kullanmadan önce 1-3 saat kurumasını bekleyin.
    Ördek tuzağınızı kullanmadan önce 1-3 saat kurumasını bekleyin. Dekoyunuzu düz bir yüzeye oturtun, böylece sürekli olarak kuruyabilir. Birkaç saat sonra sprey boya ve/veya akrilik boya tamamen kurumuş olmalıdır. Ardından, avlanırken kullanmak üzere yeminizi ormana bırakabilirsiniz.
    • Yeminizi boya kurumadan kullanırsanız, boya çıkabilir ve bir karmaşaya neden olabilir.

Uzman Soru-Cevap

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Islak kağıt havlu veya bez
  • Astar
  • Çok amaçlı sprey boya(lar)
  • Akrilik boya
  • Küçük boya fırçası
  • Maskeleme bandı

İpuçları

  • Başlamadan önce çalışma yüzeyinize boya bulaşmaması için gazete kağıdı veya bir örtü serin.
  • Eğer ördek yeminizi bozarsanız, sorun değil! Hatanın üzerini boyayın ve boya kuruduktan sonra baştan başlayın.