Sörf Tahtaları Nasıl Boyanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sörf tahtanızı boyamak, plajda veya suda kendinizi gerçekten öne çıkarmanın harika bir yoludur. Boyalı bir tahta aynı zamanda plaj temalı oda dekoruna da harika bir katkı sağlar. İster boyalı sörf tahtanızın üzerinde dalgalara binmeyi ister onu duvara asmayı planlayın, renklerin gerçekten öne çıkmasını ve tasarımın yontulmamasını veya dökülmemesini sağlamak için doğru şekilde yapmak isteyeceksiniz.

Adımlar

Sörf Tahtanızın Temizliği

  1. adım 1 tahtanın yüzeyindeki sörf cilasını kazıyın.
    Tahtanın yüzeyindeki sörf cilasını kazıyın. Şunları yaptığınızdan emin olmak isteyeceksiniz tüm balmumunu çıkarın Boyanacak temiz ve pürüzsüz bir yüzey elde etmek için boyama alanından balmumunu temizleyin. Balmumunu tamamen çıkarmazsanız, boyanız tahtaya tutarlı bir şekilde yapışamayacaktır.
    • Tahtayı yaklaşık 10 dakika güneşe koyun. Sıcak güneş ışığı balmumu kalıntılarını eritecek ve kazımayı kolaylaştıracaktır.
    • Alternatif olarak, eğer hava güneşli değilse, balmumunu ısıtmak ve erimesini sağlamak için bir saç kurutma makinesi kullanabilirsiniz.
    • Erimiş balmumunu kazımak için bir balmumu tarağı veya bir kredi kartının kenarını kullanın.
  2. adım 2 balmumu kalıntılarını tamamen temizlemek için önce mineral terebentin, ardından aseton kullanın.
    Balmumu kalıntılarını tamamen temizlemek için önce mineral terebentin, ardından aseton kullanın. Kazımak balmumunun büyük kısmını çıkarabilir, ancak yine de geride boyanın tahtaya yapışmasını engelleyebilecek ince, mumsu bir kalıntı bırakır.
    • Temiz bir bezi mineral terebentin ile ıslatın ve son balmumu parçalarını çıkarmak için yüzeyi silin.
    • Terebentin kalıntılarını silmek için asetonla nemlendirilmiş temiz bir bez kullanın. Terebentin bir boya inceltici görevi görür, bu nedenle boyamadan önce tahtanızın yüzeyindeki her türlü izi temizlediğinizden emin olmak isteyeceksiniz.
    • Terebentin için kullandığınız bezin aynısını aseton için kullanmadığınızdan emin olun.
  3. adım 3 240 kum zımpara kağıdı kullanarak boyadığınız alanları hafifçe zımparalayın.'ll be painting.
    Boyayacağınız alanları hafifçe zımparalamak için 240 kum zımpara kağıdı kullanın. Boya, fiberglas bir sörf tahtasının pürüzsüz, parlak yüzeyine çok iyi yapışmaz. Tahtanızın yüzeyini zımparalamak size boyayı çok daha kolay kabul edecek biraz daha dokulu bir yüzey verecektir. Endişelenmeyin, işlemin sonunda o parlak üst kaplamayı geri kazanacaksınız!
    • Burada elle zımparalayabilir ya da varsa elektrikli zımpara makinesi kullanabilirsiniz. Her iki seçenek de işe yarayacaktır, ancak elektrikli zımpara makinesini kullanmak muhtemelen biraz daha kolay ve hızlı olacaktır.
    • Zımparalamayı bitirdiğinizde, alan biraz mat görünmelidir. Parlak üst katmanı tamamen çıkarmak için iki veya üç kez üzerinden geçmeniz gerekebilir.

Tasarımınızın Tabanını Boyama

  1. adım 1 i̇stemediğiniz alanları işaretleyin't want to paint using painter's tape.
    Boyamak istemediğiniz alanları boyacı bandı kullanarak işaretleyin. Tasarımın kenarlarını ve boyamak istemediğiniz diğer alanları, dökülmeyi önlemek ve temiz, düzgün sınır çizgileri sağlamak için bantla hizalayın. Birkaç kısa şerit yerine uzun bant şeritleri kullanmak daha düzgün çizgiler oluşturmanızı sağlayacaktır.
    • Boyamak istemediğiniz daha büyük bölümleri kapatmak için gazete veya karton da bantlayabilirsiniz.
  2. adım 2 arka plan için tahtanın üzerine eşit bir renk katmanı püskürtün.
    Arka plan için tahtanın üzerine eşit bir renk katmanı püskürtün. Akrilik sprey boyayı kullanarak istediğiniz alanı seçtiğiniz arka plan rengiyle kaplayın. Düzgün, eşit bir arka plan rengi elde etmek için birden fazla kat kullanmanız gerekebilir.
    • Püskürtme sırasında kutuyu tahtadan yaklaşık 8 inç uzakta tutun.
    • Ön planı boyamaya geçmeden önce arka plan katının kuruması için yeterli zaman olduğundan emin olun.
  3. adım 3 tasarımınızı bir kalem, tebeşir, bant veya şablonlar kullanarak pano üzerinde işaretleyin.
    Kalem, tebeşir, bant veya şablonlar kullanarak tasarımınızı tahta üzerinde işaretleyin. Boyamaya başlamadan önce, tasarımınızı tahtaya çizmek ve ardından boya ile doldurmak yararlıdır. Bu şekilde hata yapma olasılığınız, boyayı doğrudan serbest elle uygulamaktan daha az olacaktır.
    • Serbest çizim yapmayı tercih ediyorsanız, tasarımınızı tahtaya hafifçe çizmek için bir kurşun kalem veya beyaz tebeşir kullanın. Kurşun kalem veya tebeşir kullanmak, tasarımınızı boyamaya başlamadan önce son dakika hatalarını düzeltmenizi sağlayacaktır. Ayrıca renkleri panonun tam olarak doğru alanlarına uygulamanızı kolaylaştıracaktır. Kurşun kalem veya tebeşir çizgileri bitmiş ürün üzerinde görünmeyecektir.
    • Geometrik desenleri tercih ediyorsanız, istediğiniz şekilleri, çizgileri veya tasarımları oluşturmak için maskeleme bandı kullanın. Düzgün olmayan bant uçlarını düzeltmek için bir cetvel ve jilet kullanabilirsiniz. Bantlı alanların altından boya sızmaması için bandınızı sıkıca bastırdığınızdan emin olun. Tasarımınızı işaretlemenin yanı sıra, boyamak istemediğiniz arka plan alanlarını da kapatın.
    • Tasarımınızı oluşturmak için mağazadan satın aldığınız veya ev yapımı şablonlar da kullanabilirsiniz. Şablonlarınızı istediğiniz alanlara uygulayın ve tahtaya sabitlemek için maskeleme bandı kullanın. Boyanın sızmasını önlemek için şablonun etrafını tamamen bantladığınızdan emin olun. Boya sıçramasını önlemek için şablonun etrafını fazladan 4 inç (10 cm) kadar bantlayın.

Tasarımınızı Boyama

  1. adım 1 boya kalemleri, kalıcı keçeli kalemler veya sprey boya kullanarak tasarımınızı doldurun.
    Boya kalemleri, kalıcı keçeli kalemler veya sprey boya kullanarak tasarımınızı doldurun. Tasarımınız nihayet burada hayat buluyor! Tasarımınızı işaretlemek için hangi yöntemi kullandığınıza bağlı olarak, tasarımınızı ya elle çizecek ya da sprey boyayla boyayacaksınız.
    • Kurşun kalem veya tebeşirle serbest elle bir tasarım çizdiyseniz, boya kalemleri ve kalıcı keçeli kalemlerle resminizin ana renklerini doldurmaya başlayın. Temiz ve düzgün bir sonuç elde etmek için mümkün olduğunca çizdiğiniz çizgiler içinde renklendirmeye çalışın.
    • Bir tasarım oluşturmak için bant veya şablon kullandıysanız, bantlanmış veya şablonlanmış alanı istediğiniz renklerle sprey boyayla boyayın. Eşit bir dolgu elde etmek için birden fazla kat gerekebilir. Boya tamamen kuruyana kadar bandı veya şablonları çıkarmadığınızdan emin olun.
  2. adım 2 gölgeler ve vurgular eklemek için boya kalemleri kullanın.
    Gölgeler ve vurgular eklemek için boya kalemleri kullanın. Koyu gölgeler eklemek resminizde derinlik yanılsaması yaratarak çok daha ilgi çekici bir görüntü oluşturacaktır. Açık renkleri vurgu olarak kullanmak, gözü resminizin odak noktasına çekmeye yardımcı olabilir. Bu iki tekniği birlikte kullanmak, gerçekten göze çarpan bir görüntü oluşturabilir!
    • Açık renkler gözün resminizin odak noktasına çekilmesine yardımcı olurken, koyu renkler
  3. adım 3 elle çizilmiş görüntülere dış hatlar eklemek için siyah keçeli kalem veya boya kalemi kullanın.
    Elle çizilmiş resimlere dış hatlar eklemek için siyah keçeli kalem veya boya kalemi kullanın. Resminize siyah dış hatlar eklemek, her bir rengin daha parlak ve daha belirgin görünmesini sağlayacaktır. Resim boyunca aynı genişlikte dış çizgiler kullandığınızdan emin olun. Orta veya kalın uçlu bir keçeli kalem kullanmak çizgi genişliğinizde tutarlılığı korumanızı kolaylaştıracaktır.
    • Bant veya şablon kullandıysanız, kenarlarınız siyah çizgileri doldurmanıza gerek kalmayacak kadar keskin olabilir.

Boyalı Sörf Tahtanızı Kurutma ve Mühürleme

  1. adım 1 kuruması için panonuzu dışarıda güneşe koyun.
    Kuruması için panonuzu dışarıda güneşe koyun. Eğer dışarısı güneşli değilse, boyanın kuruması muhtemelen daha fazla zaman alacaktır. Bu adımı aceleye getirmeyin! Devam etmeden önce boyanın tamamen kuruduğundan emin olmak isteyeceksiniz. Gerekirse, tamamen kuruması için panoyu bir gece bekletin.
  2. adım 2 bantı ve şablonları dikkatlice çıkarın.
    Bandı ve şablonları dikkatlice çıkarın. Boyanın kuruduğunu teyit ettikten sonra, maskeleme bandını ve şablonları çıkarmaya başlayın. Bandı yavaşça ve yumuşak bir şekilde çekin. Çok hızlı çekmek bandın yırtılmasına neden olabilir, bu da bandın boyalı tahtadan tamamen çıkarılmasını zorlaştırır.
  3. adım 3 bitmiş resminizi şeffaf, parlak bir akrilik dolgu macunu ile kaplayın.
    Bitmiş resminizi şeffaf, parlak bir akrilik dolgu macunu ile kaplayın. Parlak bir şeffaf kat püskürtmek hem boyanızın aşınmasını önleyecek hem de boyadığınız alana hoş bir parlaklık ve pürüzsüzlük kazandıracaktır. Boyanızın üzerine 4 kat kadar dolgu macunu püskürtmeyi planlayın.
    • İlk kat dolgu macununu püskürttükten sonra tamamen kurumasını beklediğinizden emin olun.
  4. adım 4 yüzeyi düzeltmek için 1200 kum zımpara kağıdı kullanın ve ardından silerek temizleyin.
    Yüzeyi düzeltmek için 1200 kum zımpara kağıdı kullanın ve ardından silerek temizleyin. Hafif bir zımpara kağıdı kullanmak, altındaki boyayı bozmadan şeffaf kaplamalı yüzeyi pürüzsüzleştirecektir. Hafifçe zımparaladıktan sonra alanı temiz, ıslak bir bezle silin ve ardından tahtayı kurumaya bırakın.
  5. adım 5 her kat arasında zımparalayarak ve silerek şeffaf kaplamayı 3 kez daha uygulayın.
    Her kat arasında zımparalayarak ve silerek şeffaf katı 3 kez daha uygulayın. Her bir kat daha uyguladığınızda, resminizi çizilmeye veya dökülmeye karşı daha iyi korumuş olursunuz. Ve her seferinde zımparalayarak, boyalı alanın tahtanızın geri kalanı kadar pürüzsüz hissetmesini sağlarsınız.
    • Çok fazla şeffaf kat uygulamak, panonuzun doğal parlaklığının geri kalanıyla karışmasını önleyecektir.

Uzman Soru&Cevap

İpuçları

  • Mümkünse tüm boyama malzemelerinizi aynı markadan alın. Birden fazla boya veya mürekkep türünü üst üste kullanacağınız için, birbirleriyle kötü reaksiyona girmeyecek ürünler seçmeniz çok önemlidir. Tüm malzemelerinizi aynı markadan satın almak, bunun gerçekleşme olasılığını azaltmaya yardımcı olacaktır.
  • Boya kalemleri, özel projenize uyacak şekilde çeşitli uç boyutlarında satın alınabilir. İnce uçlar hassas detay çalışmaları için iyiyken, daha kalın uçlar daha geniş alanları doldurmak için harikadır.

Uyarılar

  • Zımparalama sırasında daima yüz maskesi ve göz koruması kullanın.
  • Terebentin, aseton ve sprey boyayı sadece iyi havalandırılan bir alanda veya dışarıda kullanın.
  • Terebentin ve asetondan kaynaklanan cilt tahrişini önlemek için eldiven giyin.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • 3 temiz bez
  • Balmumu tarağı, kredi kartı veya benzer şekilli başka bir nesne
  • Hem 240 kum hem de 1200 kum zımpara kağıdı
  • Elektrikli zımpara (isteğe bağlı)
  • Mineral terebentin
  • Aseton
  • Su
  • Seçtiğiniz renklerde akrilik sprey boya
  • Şeffaf, parlak akrilik mastik sprey boya
  • Boya kalemleri ve/veya kalıcı keçeli kalemler
  • Maskeleme veya ressam bandı
  • Şablonlar (isteğe bağlı)
  • Gazete (isteğe bağlı)
  • Eldivenler
  • Yüz maskesi
  • Göz koruması