Kaykayınızı Nasıl Boyarsınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Özel boyalı bir kaykay sipariş etmediğiniz sürece, kaykay parkındaki birinin sizinle aynı tasarıma sahip olma ihtimali her zaman vardır. Sizin kadar benzersiz bir kaykay istiyorsanız, kaykayınızın üzerinde sizi temsil eden bir grafiğe ihtiyacınız olacaktır. Ancak özel tasarımlar çok pahalıya mal olabilir. Biraz çaba, sabır ve planlama ile tamamen kendinize ait kötü bir tasarım yaratabilirsiniz.

Adımlar

Kaykayınızı Boyamaya Hazırlama

  1. adım 1 çalışma alanınızı ayarlayın ve uygun şekilde giyinin.
    Çalışma alanınızı ayarlayın ve uygun şekilde giyinin. Bu işlem büyük miktarda talaş oluşturabilir ve sprey boya kolayca etrafa veya giysilerinize sıçrayabilir. Mahvetmekten çekinmeyeceğiniz kıyafetler giydiğinizden emin olun ve korumak istediğiniz yüzeylerin üzerine bir muşamba veya örtü serin.
    • Çalıştığınız alanın iyi havalandırıldığından emin olun. Kapalı bir alanda, sprey boyadan çıkan dumanlar birikebilir ve zehirli hale gelebilir.
  2. Kamyon tertibatını güverteden çıkarın. Kamyon ve ilgili parçaları, panonuzun tekerleklerini güverteye bağlar. Her iki kamyondaki dört kamyon cıvatasını gevşetmeniz ve çıkarmanız gerekecektir. Somunları saat yönünün tersine çevirerek bu cıvataların üzerindeki somunları gevşetmek ve çıkarmak için bir anahtar kullanın. Ardından, cıvataları çekin ve sörf tahtanızın iki kamyonunu güvenli bir yere yerleştirin.
    • Eski panolarda sökülmesi zor cıvata somunları olabilir. Kamyon cıvatalarınızdaki somunlar sökme girişimlerinize direniyorsa, WD-40 veya Diyet Kola gibi uygun bir anti-oksitleyici madde püskürtün.
  3. Orijinal tasarımı zımparalayın. Kamyonsuz tahtanızı çalışma yüzeyinize yerleştirin ve güvertenin üst kısmı aşağı bakacak şekilde çevirin. Tahtanızın altındaki mevcut tasarım şimdi yukarı bakıyor olmalıdır. Elektrikli zımpara makinenizi 40 kum zımpara kağıdı ile kullanın ve orijinal tasarımı panonuzdan tamamen çıkarmak için sabit, sıkı bir basınç kullanın. Ardından, panonuzun yüzeyine daha da pürüzsüz bir görünüm kazandırmak için 150 kum zımpara kağıdı kullanın. Pürüzsüzleştirme işlemi sadece 5 dakika sürmelidir.
    • Zımparalarken daima koruyucu giysiler giyin. Havaya savrulan talaş gözlerinizi, boğazınızı ve ciğerlerinizi tahriş edebilir veya zarar verebilir. Koruyucu gözlük ve toz maskesi taktığınızdan emin olun.
    • Bu ilk zımparalama işleminde sabırlı olun. Bazı durumlarda, tasarımın çıkarılması 20 dakika kadar sürebilir.
    • Zımpara makinenizle eşit olmayan basınç uygulamaktan kaçının. Bu, tahtayı çizmenize veya düzensiz bir zımparalamaya neden olabilir, her ikisi de boya işinizin homojenliği üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olacaktır.
  4. Kalan talaşları temizleyin. Tahtanızda kalan talaşı temizlemek için sert kıllı bir fırça veya tüy bırakmayan bir bez kullanın. Bu adım sırasında titiz olun. Talaşı gözden kaçırırsanız, boya işinizde topaklanmaya veya başka düzensizliklere neden olabilir.
    • Tel kıllı fırçalar veya tahtanızın pürüzsüz yüzeyine zarar verebileceğini düşündüğünüz herhangi bir fırça kullanmaktan kaçının.
  5. Gerekirse tahtanızdaki görünür hasarları onarın. Bu, çoğu hırdavatçıda bulabileceğiniz marangoz sınıfı ahşap dolgu macunu ile yapılabilir. Macunu karıştırın ve macunun talimatlarına göre tahtanızdaki basınç çatlaklarına ve yongalara uygulayın. Çoğu durumda, tahtadaki her bir kusura bol miktarda macun uygulamalısınız.
    • Macundaki düzensizlikler daha sonra zımparalanacaktır, bu nedenle dolgu macununuz topaklanırsa endişelenmeyin. Macunun talimatlarda belirtildiği kadar kurumasını bekleyin; çoğu durumda bu yaklaşık 24 saat sürecektir.
  6. Varsa, onarılan alanları zımparalayarak düzeltin. Yine 150 kumlu zımpara kağıdı kullanarak zımpara makinenizle panonuzun onarılan alanlarını düzleştirin. Zımparalarken sıkı ve düzenli bir basınç uygulayın. Ahşap dolgunun zımparalanmış tahtanızın geri kalanıyla aynı hale gelmesi sadece beş dakikanızı alacaktır.
  7. Güvertenizin yanlarını ve üst tarafındaki vida deliklerini bantlayın. Tahtanızın yanlarını ve üstünü bantlamamak, tahtanızın yanları ve tutma yeri boyunca damlamalara veya çizgilere neden olabilir. Bandın tahtadan kolayca ayrılmasını sağlamak için ressam bandı kullanın.

Tahtanızı Astarlama

  1. Astarınızı güverteye uygulayın. Bir aerosol astarın düzensiz uygulama riski daha az olacaktır. Çok fazla astarla doldurulmuş boya fırçaları bazı bölgelerde çok ince, bazı bölgelerde ise yeterince kalın olmayabilir. Her iki durumda da astarınızın talimatlarına uyduğunuzdan emin olun. Fırça/silindir astarlar muhtemelen karıştırma gerektirecektir ve aerosol astarların çalkalanması ve uygulama sırasında tahtadan belirli bir mesafede tutulması gerekecektir.
    • Astarınız kuruyana kadar beklemek ve ardından tahtanıza ikinci bir kat astar uygulamak isteyebilirsiniz. İkinci kat astar, uygulayacağınız boya için daha da iyi bir yüzey sağlayabilir.
    • Aerosol astarlar için, talimatlarında belirtilen süre boyunca çalkaladığınızdan emin olun. Çoğu durumda, sprey kutusunu yaklaşık 2 dakika çalkalamanız gerekecektir. Bunu yapmamak yetersiz bir astar katına neden olabilir.
    • Aerosol astarlarla ilgili yaygın sorunlar arasında astar katında damlama ve kabarcıklar yer alır. Astarınızı zımparalamadan önce daima tamamen kurumasını bekleyin.
    • Her bir astar katını uyguladıktan sonra tamamen kurumasını bekleyin. Kullandığınız astara bağlı olarak süre değişecektir, ancak çoğu durumda 30 dakika yeterli olacaktır.
    • Zehirli spreyi yanlışlıkla solumaktan veya gözünüze kaçmasından kaçınmak için sprey boya yaparken daima toz maskesi/respiratör ve koruyucu gözlük takın.
  2. Astar katını düzeltmek için güverteyi yeniden zımparalayın. Yine 150 kumlu zımpara kağıdınızı kullanarak astarlanmış tahtanızı hafifçe zımparalayın. Herhangi bir topak, kabarcık, kabarcık veya diğer düzensizliklerin giderildiğinden emin olmak için nazik ileri geri hareketler kullanın.
    • Ahşabın damarlarını görene kadar astarı zımparalamayın. Zımparaladıktan sonra, astarın içinden ahşabın soluk izlerini görebilirsiniz; bu normaldir.
    • Yumuşak kıllı bir fırça veya tüy bırakmayan bir bez/tişört kullanarak tahtanızdaki tüm talaşları silin. Bunu yaparken dikkatli olun; kalan talaşlar boya işinizde düzensizliklere neden olabilir.
    • Tahtanızdaki inatçı astar talaşı parçacıklarını temizlediğinizden emin olmak için, nemli bir bez/tişörtle tahtanızın üzerinden son bir kez geçmek isteyebilirsiniz. Bu silmeden sonra tahtanın tamamen kurumasını bekleyin.
  3. Boyanızdaki kusurları önlemek için astarınızın üzerine bir tack coat silin. Tack coat, tahtanızın yeni astarlanmış ahşabını temizleyen ve sprey boyaya hazırlayan inceltici bir maddenin nazikçe uygulanmasıdır. Tahtanız için seçtiğiniz akrilik sprey boya türüne uygun bir inceltici kullanmak isteyeceksiniz. Çoğu durumda, bu bir boya tineri değil, bir cila tineri olacaktır.
    • Bir kağıt havluyu ya da bez parçasını az miktarda inceltici madde ile ıslatın ve tahtanızın kuru, astarlanmış alt kısmı boyunca gezdirin. Kağıt havlunuzun veya bezinizin kirlendiğini fark ederseniz, kağıt havlunuzun veya bezinizin temiz bir kısmını inceltici madde ile ıslatın ve tahtanın geri kalanını silmeye devam edin.
    • Tahtanızın yüzeyinde tüy bırakabilecek tüylü bir bez veya kağıt havlu kullanmaktan kaçının. Tahtanızın temizlenmiş kısmına ellerinizle dokunmamaya çalışmalısınız, çünkü bu yağ veya toz bulaştırabilir ve boya uygulamanızı etkileyebilir.
    • Eski bir pamuklu tişört yapıştırma için iyi bir seçenektir.

Tasarımınızı Düşünmek

  1. adım 1 süreci anlayın.
    Süreci anlayın. Panonuza boya katmanları uygulamak için bir dizi şablon kullanacaksınız. Şablonlarınızın geride bıraktığı boyanmamış alanlar panonuzun tasarımını oluşturacak. Aynı etkiyi elde etmenin basit, şablonsuz bir yolu da panonuzun alanlarını yaratıcı desenlerde bantla kaplamaktır.
  2. Boya işiniz için bir plan çizin. Tasarımı önceden çizerek, boyayı uygularken hata yapma olasılığınız azalır. Bir parça kağıt alın ve tahtanızın güvertesinin kaba şeklini çizin. Ardından, güvertenin içine tasarımınızı çizin.
    • Yeni başlayanlar kare, dikdörtgen, üçgen ve çizgiler kullanarak geometrik tasarımlara bağlı kalmak isteyebilir. Bunların düz çizgileri için şablon oluşturmak daha kolay olacaktır veya çoğu durumda bantla oluşturulabilir.
  3. Tasarımınız için renkleri planınızda etiketleyin. Panonuzun üç renge sahip olmasını istiyorsanız, üç kat boya uygulamanız gerekecek, dört renk için dört katman gerekecek ve bu böyle devam edecek. Oluşturduğunuz tasarımların içinde, her bir tasarımı katmana göre numaralandırın. Örneğin, tasarımınızdaki karelerin kırmızı olmasını istiyorsanız ve ilk katmanda kırmızı uygulamayı planlıyorsanız, tasarımınızın her karesinin içine bir '1' çizin.
  4. adım 4 şablonlarınızı oluşturun...
    Varsa şablonlarınızı oluşturun. Panonuzda tasarımlar oluşturmak için sadece bant kullanıyorsanız bunu yapmanıza gerek kalmayacaktır. Daha karmaşık tasarımlar ve daireler gibi yaylı şekiller muhtemelen bir şablona ihtiyaç duyacaktır.
    • Şablonlarınızı birçok farklı malzemeden yapabilirsiniz. Bazı yaygın seçenekler arasında karton, mylar veya sert kart stoğu bulunur.

Panonuzu Boyama

  1. Temel renginizi püskürtün. Bu renk, üzerine şablonlu tasarımlarınızı yerleştireceğiniz arka planı oluşturacaktır. Siyah veya beyaz gibi yüksek kontrastlı bir renk, tasarımınızı oluşturan diğer renklerin daha iyi öne çıkmasını sağlayacaktır. Panonuza temel renginizi püskürtün, böylece panonuzun düzgün zımparalanmış tabanı eşit bir boya tabakasıyla tamamen kaplanır.
    • Kullanmadan önce aerosol boyanızın üzerindeki talimatları takip ettiğinizden emin olun. Çoğu, kutuyu belirli bir süre çalkalamanızı ve boyadığınız yüzeyden belirli bir mesafede tutmanızı gerektirecektir.
    • Bir sonraki boya katına geçmeden önce boyanızın tamamen kurumasını bekleyin. Bazı durumlarda bu süre 24 saate kadar uzayabilir. Bir sonraki boya katmanını çok erken uygulamak, ilk katmanınızın bir sonrakiyle karışmasına ve renklerin birbirine karışmasına neden olabilir.
  2. Şablonunuzu veya bant tasarımınızı takın ve ikinci katınızı püskürtün. Şablon/bant ile kapladığınız yerler temel katmanınızın renginde kalacaktır. Şablonunuzdaki/bantınızdaki boşluklar bir sonraki katmanınızın rengine boyanacaktır. Eşit bir uygulama elde ettiğinizden emin olmak için ikinci katmanınızı panonuzun alt kısmının tamamına püskürtün.
    • Panonuzun kenarından biraz daha fazla bant bırakmak isteyebilirsiniz veya panonuzun ortasındaki şablonlar/bant tasarımları için, bandınızın uçlarını üst üste bindirmek ve bir ucunu panodan yukarı doğru bükmek isteyebilirsiniz. Bu, işiniz bittiğinde şablonların/bantın çıkarılmasını kolaylaştıracaktır.
    • İkinci katmanınız tamamen kuruyana kadar başka bir katman uygulamayın. Kuruduktan sonra, tasarımınızı tamamlamak için bu şekilde şablon/bant ve yeni boya katmanları eklemeye devam edin.
  3. Şablonlarınızı/bantlarınızı dikkatlice çıkarın. Boya tamamen kuruduktan sonra, nazik ve sabit bir basınçla bandınızı panodan çekin. Bandı kolayca çıkarmak için panonuzun kenarından sarkan veya yukarı doğru çıkan etiketleri kullanın.
  4. adım 4 bitmiş tasarımı düzeltin.
    Bitmiş tasarımı pürüzsüz hale getirin. Ancak önce boyanın kuruması ve sertleşmesi için en az 24 saat bekleyin. Ardından, bitmiş boya işinizi hafifçe zımparalamak için 220 kumlu zımpara kağıdı kullanmalısınız. Bu, tahtaya düzgün bir yüzey kazandıracak ve herhangi bir düzensizliği ortadan kaldıracaktır. Zımparalama işlemini bitirdikten sonra, talaşları nemli, tüy bırakmayan bir bez/tişörtle silin. 15 dakika bekleyin ve ardından tahtanızın yanlarındaki/üstündeki bandı çıkarın. Kamyonlarınızı yeniden takın ve tasarımınız tamam!

Video

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Kaykayımı sprey boya yerine elle nasıl boyayabilirim?
    Hava koşullarına dayanıklı boya kullanın ve işiniz bittiğinde vernikle kapatın! Yine de ray kullanıyorsanız sonsuza kadar dayanmasını beklemeyin.
  • Soru
    Kaykayımın üstünü boyayabilir miyim?
    Yapabilirsiniz, ancak bu tavsiye edilmez. Eğer güvertenin normal aşındırıcı yüzeyini koruyacaksanız, o zaman boyamak için özellikle uygun olmayacaktır, ancak onu çıkaracak olursanız, o zaman kaykayı sürmek için yeterli tutuşa sahip olmazsınız.
  • Soru
    Tahtayı astarlamak şart mı ve normal boya kullanabilir miyiz?
    Astarlamak şart değildir ancak boyanın daha uzun süre kalmasına yardımcı olur. Normal boya derken akrilik boyayı kastediyorsanız, evet kullanabilirsiniz. Ben de öyle yaptım, tuval boyar gibi boyadım ve güzel oldu, sadece üzerine şeffaf bir son kat boya sürdüğünüzden emin olun çünkü ufalanmaya daha yatkın.

İpuçları

  • Kenarları pürüzlü ve sert kullanılmış bir tahta görünümünden hoşlanıyorsanız, boyanın daha çabuk aşınması için yalnızca bir ila iki kat uygulayın.

Uyarılar

  • Zımparalama ve sprey boyama yaparken her zaman koruyucu gözlük ve toz maskesi taktığınızdan emin olun. Her ikisinden kaynaklanan partiküller gözlerinizi, boğazınızı ve ciğerlerinizi tahriş edebilir ve potansiyel olarak zarar verebilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • 150 gr zımpara kağıdı
  • 220 gr zımpara kağıdı
  • 40 kumlu zımpara kağıdı
  • Akrilik aerosol boya
  • Akrilik aerosol astar
  • Elektrikli zımpara makinesi
  • Toz maskesi
  • Cila inceltici (yapıştırmak için)
  • Tüy bırakmayan bez
  • Boyacı bandı
  • Kağıt (isteğe bağlı; şablonlar için)
  • Koruyucu gözlükler
  • Ahşap dolgu
  • İngiliz anahtarı (kamyon cıvata somunları için)