Basketbol Topu Nasıl Avuçlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Basketbol topunu avuçlamak güçlü parmaklar ve çok fazla kavrama gücü gerektirir. Basketbol topunu avuçlamak için çeşitli esneme hareketleri yaparak parmaklarınızı çalıştırın. Barfiks ve parmak ucu şınavı gibi egzersizlerle tutuşunuzu güçlendirin. Elinize bir top aldığınızda, onu sıkma alıştırması yapın. Günlük pratik yapmak işin anahtarıdır!

Adımlar

Ellerinizi Esnetmek

  1. adım 1 parmak esnetme alıştırmaları yapın.
    Parmak esnetme alıştırması yapın. Bir masa veya başka bir düz yüzey bulun ve elinizi avuç içi aşağı bakacak şekilde üzerine koyun. Parmaklarınızı masanın üzerinde olabildiğince düz bir şekilde uzatın ve bırakmadan önce 30 saniye ile bir dakika arasında tutun.
    • Eklemlerinizi zorlamayın. Elinizi tamamen düzleştiremiyorsanız, bunu yapmaya çalışın.
    • Bu egzersizi her elinizle birkaç kez deneyin.
    • Düz bir yüzey bulun ve elinizi avuç içi aşağı bakacak şekilde üzerine yerleştirin. Diğer elinizi alın ve parmaklarınızın altına kaydırın. Parmaklarınızı dikkatlice yukarı ve bileğinize doğru itin. 20 saniye tutun ve bırakın. Bu egzersizi 3 veya 4 kez tekrarlayın. Bu esneme hareketini yaparken bileğinizi veya avucunuzu kaldırmamaya dikkat edin.
  2. adım 2 pençe esnemelerini deneyin.
    Pençe esnemelerini deneyin. Elinizi önünüzde tutarak parmak uçlarınız parmak ekleminizin tabanına değene kadar parmaklarınızı bükün. Eliniz bir pençeye benzemelidir.
    • Elinizi bu şekilde en az 30 saniye, en fazla bir dakika tutun. Bırakın ve diğer elinizle tekrarlayın.
  3. adım 3 avuç içlerinizi gerin.
    Avuç içlerinizi gerin. Elinizi düz bir yüzeye avuç içi aşağı bakacak şekilde koyun ve parmaklarınızı açın. Serçe parmağınızı olabildiğince uzatmaya çalışın.
    • Başparmağınızı diğer elinizin avuç içine yaslayın. Parmaklarınızı düz yüzeye bastırarak elinizi masadan kaldırın. Avucunuzu uzatırken parmaklarınızı masaya bastırın.
    • 20 saniye tutun, bırakın ve diğer elinizle germeyi deneyin.
  4. adım 4 başparmaklarınızı esnetin.
    Başparmaklarınızı gerin. Elinizi avuç içi yukarı bakacak şekilde önünüzde tutun ve başparmağınızı elinizden uzağa doğru uzatın. Başparmağınızı elinizden olabildiğince uzağa uzatmaya çalışın.
    • Başparmağınızı diğer yöne doğru uzatın ve serçe parmağınızın tabanına değdirmeye çalışın. Bu esneme hareketini 30 saniye, en fazla bir dakika boyunca tutun. Diğer elinizle tekrarlayın.

Tutuşunuzu Güçlendirin

  1. adım 1 plakayı sıkıştırma alıştırması yapın.
    Plaka sıkıştırma alıştırması yapın. İki adet 5 lb'lik plaka ağırlığı bulun ve bunları yan yana yerleştirin. Başparmağınız bir plakada ve parmaklarınız diğer plakada olacak şekilde plakaları kavrayın. Plakaları 20 saniye boyunca bir arada tutun.
    • Plakaları bir arada tutmak kolaylaştıkça, güç kazanmaya devam etmek için ağırlığı artırın. İki adet 5 lb ağırlıktan iki adet 10 lb ağırlığa geçin.
    • Daha fazla zorluk için, plakaları sadece başparmağınızı ve serçe parmağınızı kullanarak kavramayı deneyin.
    • Bu egzersiz, çimdik kavrama gücünüze odaklanmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
  2. adım 2 ters bukleler uygulayın.
    Ters bukleler uygulayın. Bukleler bisepsleri çalıştırır, ancak kavrama gücünü de artırabilir. El üstü bir tutuş kullanarak barı tutun. Ellerinizi omuz genişliğinde açık tutun.
    • Sırtınızı düz ve dirseklerinizi içeride tutun. Omuzlarınızı geriye doğru itin ve dirseğinizi bükerek barı göğsünüze doğru kaldırın.
    • Kaldırırken geriye yaslanmayın ve dirseklerinizi dışarı itmeyin. Barı kaldırmak için herhangi bir momentum kullanmaktan kaçının. Yavaşça kaldırmaya çalışın ve kullandığınız kaslara odaklanın.
  3. adım 3 parmak ucu şınavını deneyin.
    Parmak ucu şınavını deneyin. Ellerinizi omuz genişliğinde açarak yere koyun, sanki normal bir şınav çekecekmişsiniz gibi Şınav. Parmaklarınızı açın ve parmak uçlarınızı yere koyun.
    • Parmak uçlarınızı kullanarak vücudunuzu yerden itin.
    • Vücudunuzu yukarı kaldırırken sırtınızı düz tutun. Aşağı inerken göğsünüzü yerden yüksekte tutun.
    • Bu egzersizi yaparken parmaklarınızı zorlamayın. Yavaş başlayın ve birden fazla şınav çekmeye kadar ilerleyin.
  4. adım 4 barfiks çekmeye çalışın....
    Pratik yapın barfiks. Bir barfiks çubuğu bulun ve ellerinizi omuz genişliğinde açarak üstten tutuşla tutun. Sırt kaslarınızla yukarı çekerek gövdenizi bara doğru kaldırın.
    • Kavrama gücünüzü daha da artırmak için iki havlu kullanarak barfiks çekmeyi deneyin. İki havlu bulun ve bunları barfiks barının üzerine serin. Havluları kavrayın ve normal bir barfiks çekin.

Basketbol Topunu Avuçlamak

  1. adım 1 parmaklarınızı topun olukları ile hizalayın.
    Parmaklarınızı topun olukları ile hizalayın. Başparmağınızı topun ortasından geçen düz oluğun üzerine yerleştirin. Diğer dört parmağınızı ortadaki oluğun hemen üzerindeki oluğa yerleştirin.
    • Topu herhangi bir yerden avuçlayabilirsiniz, ancak başlangıç aşamasında parmaklarınızı oluklarla aynı hizaya getirmek yardımcı olabilir.
    • Serçe parmağınızı oluğa kadar uzatamıyorsanız endişelenmeyin, sadece mümkün olduğunca yaklaştırın.
  2. adım 2 topu baş, işaret, orta ve yüzük parmaklarınızı kullanarak kavrayın.
    Topu baş, işaret, orta ve yüzük parmaklarınızı kullanarak kavrayın. Bir topu avuçlarken, parmak uçlarınız avucunuzdan daha fazla iş yapar. Parmak uçlarınızı topun içine bastırarak topu kavrayın.
    • Bir basketbol topunu düzgün bir şekilde avuçlayabildiğinizde avuç içiniz topa değmeyebilir bile. Tüm işi parmak uçlarınız yapıyor olmalıdır.
  3. adım 3 topu sıkma alıştırması yapın.
    Topu sıkma alıştırması yapın. Parmak gücünüzü geliştirmenize yardımcı olması için parmak uçlarınızı topun içine doğru sıkarak zaman geçirin.
    • Her iki elinizle de sıkma alıştırması yapmayı unutmayın.
  4. adım 4 sahte pas alıştırması yapın.
    Sahte pas alıştırması yapın. Bir basketbol topunu avuçlayabildiğinizde, yeni becerinizi kullanmaya çalışın. Topu sanki pas verecekmişsiniz gibi dışarı doğru itin, ancak topu elinizde tutmak için parmak uçlarınızı kullanın.
    • Topu avuçlarken hareket ettirmeye alışın. Bu, genel top kontrolünüze yardımcı olacak ve kavrama gücünüzü geliştirmeye devam etmenizi sağlayacaktır.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Bir basketbol topunu avuçlamak zor mu?
    Kesinlikle! Bir basketbol topunu avuçlamak için gerçekten çok güçlü olmalısınız ve büyük elleriniz olmalı.
  • Soru
    Basketbol topunu avuçlamamı nasıl geliştirebilirim?
    Basketbol topunun havasını biraz indirmeyi deneyin ve bunun avuçlamayı kolaylaştırıp kolaylaştırmadığını görün.
  • Soru
    Arkadan ileri basketbol hareketlerini nasıl yapabilirim?
    Yüzünüzü duvara döndüğünüz, top sol elinizdeyken ve sağ eliniz duvara değerken başladığınız iyi bir alıştırma var. Daha sonra hızlı bir şekilde topu değiştirip arkadan sağ elinize doğru sürün ve ardından sol elinizi duvara dokunacak şekilde hareket ettirin. Bunu yapabildiğiniz kadar uzun süre boyunca yapabildiğiniz kadar hızlı yapın.

İpuçları

  • El büyüklüğü basketbol topunu avuçlama becerinizde rol oynayacaktır. Küçük elleriniz varsa zor olabilir, ancak pratik yapmaya devam edin. Basketbol topunu avuçlamak her şeyden çok kavrama gücüyle ilgilidir.
  • Tam boy bir basketbol topunu avuçlayamıyorsanız, daha küçük boyutlu bir topla (çocuk topu gibi) başlayın ve yukarı doğru ilerleyin. Topu tutabildiğiniz kadar uzun tutmaya çalışın.
  • Parmaklarınızı güçlü tutmak için ellerinizi bir stres topuyla çalıştırın.

Uyarılar

  • Ellerinizi zorlamayın. Ellerinizi iyi durumda tutmak için her gün esnemeyi unutmayın.