Parkour Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Parkur, insan bedenini tırmanma, zıplama ve takla atma yoluyla bir yerden bir yere sıçrama ve hareket etme konusunda eğitmek için kullanılan doğal bir yöntemdir. Bu 'yer değiştirme sanatı', uygulanması için ne özel yapılara ne de aksesuarlara ihtiyaç duyar: Vücut tek araçtır. Azim, cesaret ve disiplin gerektirir, ancak sonu ödüllendiricidir.

Adımlar

Malzemelerinizi Toplama

  1. adım 1 i̇yi bir çift ayakkabıya yatırım yapın.
    İyi bir çift ayakkabıya yatırım yapın. İyi bir kavrama ve şok emilimi (ön ayak emilimi de!) olan bir çift istiyorsunuz - paten, futbol veya futbol ayakkabısı değil. Giyeceğiniz ayakkabıların esnek ve hafif olması gerekir; bu korumadan ziyade ayağınızla birlikte yüzeye uyum sağlamakla ilgilidir. Ayrıca, birçok üst düzey traceur (parkur pratiği yapanlar) tarafından kemerin ortasında sert plastik olmayan bir ayakkabıya sahip olmanız önerilir, çünkü bu, raylar gibi şeyler üzerinde denge kurma yeteneğinizin önemli ölçüde azalmasına ve yaralanma olasılığının artmasına neden olacaktır.
    • Çoğu koşu ayakkabısında görülen küçük lastik çıkıntılar antrenman sırasında kolaylıkla yırtılacağından, iyi düz tabanlı ve mümkün olduğunca az lastik parçası olan bir ayakkabı tercih edilir. İdeal olarak ayakkabınızın tabanında bir ila iki parça sağlam kauçuk bulunmalıdır, bu şekilde kolayca yırtılmaz ve ayakkabınızdan daha fazla faydalanırsınız.
    • Kedinizin sıçramalarını yastıklamak için iyi ayak tamponları isteyebilirsiniz. Ve elbette, ayakkabı ne olursa olsun, iyi oturmuyorsa işe yaramayacaktır. Ayakkabılar tam oturmalıdır, aksi takdirde inişlerde yaralanma riskinizi artırırsınız.
    • Marka isimleriyle ilgilenmeyin. Olması gerektiği kadar pratik yapıyorsanız, o enayileri birkaç ay içinde eskiteceksiniz. Ayrıca, dışarıda antrenman yapacağınız için kirleneceklerdir. Ayaklarınızın görünümü için para harcamayın.
  2. adım 2 rahat kıyafetler alın.
    Rahat kıyafetler alın. Hızlı hareket edebildiğiniz ve kıyafetleriniz kısıtlayıcı olmadığı sürece, gitmeye hazırsınız. Sadece üzerinizde kaldıklarından ve hareket ederken kendinizi onlarla uğraşırken bulmayacağınızdan emin olun.
    • Tırmanış pantolonları, özgürce hareket etmenize izin verdikleri, dayanıklı oldukları, iyi oturdukları ve yolunuza çıkmadıkları için. Gramicci, Prana streç Zion pantolon (iyi), North Face ve Arborwear tavsiye edilir. Dickies de dayanıklıdır ve serbest hareket alanı sunar. Kot pantolonlar çok sert oldukları ve yeterince hareket özgürlüğü sağlamadıkları için tavsiye edilmez. Yine, en sevdiğiniz eşofmanınız varsa (yukarıda kalan!), onu tercih edin.
    • Gömleklerin süslü bir şey olması gerekmez, ancak ter tutmayan bir türünün olması iyidir. REI ve koşu ayakkabısı mağazalarında bunlardan var. İlk öğrenirken sıyrıkları önlemek için uzun kollu giymeyi düşünün.
      • Serin kalmanız gerekir, bu yüzden muhtemelen pamuklu giymek isteyeceksiniz.
  3. adım 3 yeni başlayan biri olarak eldiven giymeyi düşünün.
    Yeni başlayan biri olarak eldiven giymeyi düşünün. Eldivenler bir zorunluluk değildir ve birçok ileri düzey uygulayıcı, bir yüzeyin nasıl hissettirdiğini daha iyi hissedebilmek için eldivenleri atlar. Bununla birlikte, ilk başladığınızda eldiven giymek, birkaç hafta boyunca devam etmenizi engelleyecek bazı ciddi sıyrık ve kesiklerden kaçınmak için iyi bir yol olabilir.
    • Yeni başlayan biri olarak eldiven taksanız bile, sonunda onları bırakmaya karar verebilirsiniz. Sonraki ilk birkaç hafta eve buz torbası arayışıyla gelebilirsiniz. Ancak çok geçmeden elleriniz onları zorladığınız işe alışacaktır.
  4. 4. adım bir arkadaş bulun.
    Bir arkadaş bulun. Arkadaşınız sadece motive olmanıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda aklınıza bile gelmeyen şeyleri size gösterecek ve sizi öğrenmeye zorlayacaktır.
    • Başka bir seçenek de bir Parkour koçu. Bir süredir oyunun içinde olan biri, öğrenme eğrinizi kısaltmak için paha biçilmez bir kaynak olacaktır - ve incinmenizi önlemeye yardımcı olacaktır. Sosyal ağınız binlerce izcinin enerjisiyle dolup taşmıyorsa, biraz araştırma yapmaya başlayın; dünya çapında her zaman yeni üyeler arayan Parkour grupları vardır.
  5. adım 5 antrenman yapmak için birkaç yer bulun.
    Antrenman yapmak için birkaç yer bulun. Beton ormanında labirente benzeyen ama Çin Seddi'nden daha az zorluk (ve tehlike) arz eden bir alan bulun. Bir tane bulduktan sonra, bir tane daha bulun. Zihninizi ve becerilerinizi taze tutmak için çeşitli engellere ihtiyacınız olacak.
    • Ancak kapalı otoparktan kapalı otoparka koşturmadan önce bir parkta ustalaşmayı deneyin. Çim lekelerinin bakımı kırık kalça kemiğinden çok daha kolaydır.
    • Özel mülklerden uzak durun. Polis size bakıp, 'Ne güzel, dostum!' demeyecektir. Sıçrayışlarını nasıl böyle yapabiliyorsun? Baldır kaslarındaki belirginliğe bir bakabilir miyim?' Bela sizi bulursa, kibar olun ve neşeli yolunuza devam edin. Yaptığınız şeyin amacını çok az kişi anlayacaktır ve bu sorun değildir.
  • Serin kalmanız gerekiyor, bu yüzden muhtemelen pamuk giymek isteyeceksiniz.

Hareketleri Öğrenmek

  1. Yavaş başlayın. Yapabileceğinizi düşündüğünüz bir engelle uğraşmayın, aksi takdirde kendinizi yaralayabilirsiniz. Sinirleriniz sizden daha iyi olabilir ve inişinizi daha iyi hale getirebilir. Yaralanmadığınızı düşünseniz bile, yaptığınız şeylerin vücudunuza uzun vadeli etkilerinden bazılarını düşünmeniz gerekebilir. Vücudunuzu aşırı germeden veya zedelemeden belirli şeyleri yapmaya alıştırmanız ve şartlandırmanız gerekir.
    • Vücudunuzun nelerde rahat olduğunu keşfetmeye başlayın. Ne kadar yükseğe ve uzağa zıplayabilirsiniz? Ne kadar hızlı yuvarlanabilirsiniz? Hangi tekniklerle başlayacağınızı ve hangi teknikler üzerinde daha fazla çalışmanız gerektiğini bulacaksınız. Bu aynı zamanda vücudunuz ve vücut kontrolünüz hakkında farkındalık kazanmanıza da yardımcı olacaktır.
  2. İnişte ustalaşın. Tüm temel düşüşlere dahil edeceğiniz temel bir iniş vardır. Bu temel inişin ilkeleri gelişmiş iniş (Parkour yuvarlanması) için de kullanılacaktır. Bu nedenle, önce bu tekniği öğrenmeniz ve ustalaşmanız önemlidir. Her zaman hatırlamak isteyeceğiniz dört ana kilit nokta vardır:
    • 1) Yere indiğinizde bacaklarınız omuz genişliğinde açık olacaktır.
    • 2) Ayaklarınızın topları üzerine inmelisiniz. Bu şekilde vücudunuz bir yay gibi hareket edecek ve inişi dağıtacaktır. Topuklarınızın üzerine inerseniz, vücudunuz sert bir tahta gibi hareket edecek ve eklemlerinizin ve vücudunuzun geri kalanını yaralayacaktır.
    • 3) Bacaklarınızın 90 derecenin altında bükülmesine izin vermeyeceksiniz. 90 derecenin altına eğilirseniz diz eklemlerinize çok fazla yük bindirir ve kendinizi yavaşlatırsınız.
    • 4) İleri doğru ivme kazandığınızda veya daha yüksek bir düşüş yaptığınızda, hafifçe öne doğru eğilin ve ellerinizin kuvvetin bir kısmını emmesine izin verin. Bu, bacaklarınızın düşüş sırasında 90°'nin altında bükülmesini önleyecek ve koşunuza devam etmenizi sağlayacaktır. Bu temel inişi yalnızca küçük düşüşler için kullanın.
  3. Omuz taklasını öğrenin. Bu hareket Parkour alet kutunuzdaki en temel ama en kullanışlı araçlardan biridir. Omuz yuvarlanması, omzunuzun üzerinden sırtınız boyunca çapraz bir şekilde öne doğru yuvarlanmaktır. Omuz yuvarlanması önemlidir çünkü düşüşün aşağı doğru hareketini kolayca tekrar koşmaya başlayabileceğiniz ileri doğru harekete dönüştürerek inişin etkisini azaltır.
    • Eğer sağ tarafta yapıyorsanız, sağ kolunuzu vücudunuza yaklaştırın ve başınızı ve boynunuzu göğsünüze yaklaştırın. Ardından, sağ omzunuzun üzerinden yuvarlanın ve sonunda ayaklarınızın üzerine çıkın. Çapraz olarak yuvarlanmanızın nedeni sırtınıza ve omurganıza gelecek zararı azaltmaktır.
  4. Tonozlar üzerinde pratik yapın. Bunlar engelleri kolayca ve hızla aşmanıza yardımcı olur. Bir tonoz, siz bir engeli aşarken ileri hareketinizin devam etmesini sağlamalıdır.
    • Bir ray bulun. Ona doğru koşarken iki elinizi de üzerine koyun ve bacaklarınızı sağa doğru itin. Dizleriniz rayın üzerine geldiğinde, sağ kolunuzu yoldan çekin ve bacaklarınızı sallayın. Daha sonra kolaylıkla ve dengeli bir şekilde inebilmelisiniz. Denge sorunu varsa, farklı yükseklikte bir ray bulmak yardımcı olabilir.
      • Bu konuda ustalaştıktan sonra, sola doğru yapma alıştırması yapın.
  5. Yaklaşık 3 fitten (0,9 m) atlayış antrenmanlarına başlayın. Asla kendinizin atlayabileceğinden daha yüksek bir yerden atlamamalısınız. Bunun nedeni, çok yükseklerden tekrar tekrar bacaklarınızın üzerine inerseniz dizlerinize zarar vermenizdir. Her zaman tedbirli olun.
    • Bir basamak bulun. Alçaktan başlayın ve yukarı doğru çıkın. Bir basamağı 10 kez yaptıktan, rahatladıktan ve her zaman ayak parmaklarınızın üzerine indikten sonra yukarı çıkın. Bu adımı 10 kez, rahat bir şekilde ve her zaman ayak parmaklarınızın üzerine inerek yapana kadar tekrarlayın. Eğer dengenizde bir sorun varsa, sorun kalmayana kadar devam etmeyin.
  6. Kas kaldırma alıştırması yap. Duvarların üzerinden başka nasıl tırmanabilirsiniz ki? Barfiks çekerken kullandığınız kaslar, duvardan sarkarken ve duvarı aşarken kullanacağınız kaslarla aynıdır. Tavanın hala biraz uzakta olduğu bir bar bulun ve pratik yapmaya başlayın.
    • Normal barfiks çekerken biraz daha yukarı çekmeye başlayın. Dirseklerinizin bar ile aynı hizada olduğu noktaya gelin. Ardından, göğsünüzü barın üzerine getirerek daha fazla yukarı çekin. Yukarı çekebileceğiniz ve kollarınızı düz bir şekilde çubuğun üzerine getirebileceğiniz noktaya gelin, çubuk leğen kemiğinizin yanında dursun. Asılı pozisyondan yukarı doğru itmek için bacaklarınızı kullanın.
    • Aralıklarınızı bölünmüş saniyelere indirin. Temelleri öğrendikten sonra, aynı parkurlarda kendinizi zamanlamaya başlayın. Ne kadar zaman kazanabilirsiniz?
    • İşte bu noktada bir arkadaş işe yarayacaktır. Bir alan seçin ve A ve B noktalarını bulun. Ardından, birbirinizi ayrı ayrı ya da ikiniz de parkurda ilerlerken zamanlayın. Hızlı olan yavaş olanın kaçırdığı neyi yapıyor? Burada bir saniye ve orada bir saniye toplanabilir ve teknikte son değişiklikleri yapabilir.
  • Bu konuda ustalaştıktan sonra sola dönerek pratik yapın.

Şekle Girmek

  1. Aerobik olarak forma girin. İnekler eve gelene kadar koşacak, zıplayacak ve yuvarlanacaksınız - bu yüzden ciğerlerinizi forma sokmak bir numaralı önceliktir. Koşu bandına, eliptik bisiklete binin, yüzmeye ve boks yapmaya başlayın. Böylece engelli parkura çıktığınızda her şeyin üstüne bir de nefes nefese kalmaktan endişe etmeyeceksiniz.
    • Yoga ve lakros (ve diğer takım sporları) gibi aktivitelerin bile Parkur eğitiminde yeri vardır. Eğer sizi uzun süre ayakta tutacaksa, yapın. Her seferinde bir saat boyunca aktif kalmak çocuk oyuncağı olana kadar devam edin.
  2. Vücudunuzu forma sokun. Ciğerlerinizi eşit seviyeye getirdikten sonra, kaslarınıza odaklanmanın zamanı geldi. Ciddi bir ağırlık kaldırmaya ihtiyacınız olmayacak çünkü kabul edelim ki bir arabayı yoldan çekmek, üzerinden atlamaktan çok daha yavaştır. Bununla birlikte, kendi vücut ağırlığınızla çalışırsınız ve bunu sürekli olarak kaldırır ve itersiniz. Yapmaya başlayın şınav, pull up, squat, ve bacak kaldırma Sanki ikinci işinizmiş gibi.
    • Mümkün olduğunca çok antrenman yapmak ideal gibi görünebilir, ancak vücudunuzun iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır. Kaslarınıza kendilerini iyileştirmeleri için zaman tanımak amacıyla kas geliştirici egzersizleri gün aşırı (çok sıkı çalışmıyorsanız günde iki kez de olabilir) yapın. Uzun vadede bunun için daha iyi olacaklardır.
  3. Güçlendirin. Eğer 5k egzersizinizi yaptıysanız ve bu dört egzersizi her gün günde iki kez 15 tekrardan üç set yapıyorsanız, iyi. Şimdi daha fazlasını yapın. Vücudunuzun plato yapmasına izin vermeyin. Gelecek hafta bu hafta yaptığınızdan %10 daha fazlasını hedefleyin. Bu, ruhunuza ve motivasyonunuza iyi gelecektir.
    • Ekstra egzersizler ekleyin veya aktivite rutininizi değiştirin. Vücudunuzun tahmin yürütmesini sağlamak, tüm farklı kas gruplarınızı geliştirmenin anahtarıdır. Normalde yüzüyorsanız, gidin rugby oynayın. Squat ve bacak kaldırma hareketleri yaptığınız bir günü plank ve mekikle değiştirin. Odaklanma yeteneğiniz de artabilir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Ne kadar yüksek bir yüzeyden atlamak güvenlidir?
    Yuvarlanma olmadan 2 metreden (6,6 fit) atlamak güvenlidir. Uzmanlar rulo ile 8 metreden (26 fit) güvenle atlayabilir. Toprak (veya çim) üzerinde atlarken daha yükseğe atlayabilirsiniz Amatörseniz, yuvarlanarak bile olsa 3,5 metreden (11,4 fit) daha yüksekten atlamayın.
  • Soru
    Kısa boylu insanlar bunu yapabilir mi?
    Tabii ki yapabilir! Kısa boylu insanlar da uzun boylu insanlar kadar iyi yapabilirler.
  • Soru
    Ergenlik öncesi çocuklar bunu yapabilir mi?
    Parkuru herkes yapabilir. Temel bilgilerle başlayın ve daha ileri hareketlere doğru ilerleyin.

Video

İpuçları

  • Çim gibi daha dostane bir arazide başlayın. Beton affedici değildir.
  • Sadece yapmaya çalıştığınız parkur hareketinde tamamen ustalaştığınızda daha zor parkurları denemeye çalışın.
  • Boş zamanınız olduğunda bazı egzersizler yapın.

Uyarılar

  • Muhtemelen bir noktada incineceksiniz. Bu, hareket seçimlerinizde kendinize güvenmek için kabul etmeniz gereken bir gerçektir.
  • Atlama sırasında giysilerinizin çitlere takılmadığından emin olun.
  • Dikkatli olun. Boynunuzun veya başınızın üzerine düşerseniz kendinizi yaralayabilirsiniz.
  • Emeklemeden yürüyemezsiniz, bu yüzden kolay başlayın. Parkur yapmak havalı görünmekle ilgili değildir. Bu konuda bir sanatçı olmaya çalışmadan önce küçük şeylerde ustalaşın.
  • Bir numara yapıp yapmayacağınıza karar verin. Eğer kendinize güvenmiyorsanız, yapmayın.
  • Parkurda bir sallanma seansından sonra ellerinize her zaman zımpara kağıdı kullanın, bunu yapmazsanız elleriniz yırtılır.