Basketbol Pası Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Basketbol bir takım oyunudur ve genellikle sayı atan kişi ön plana çıksa da, ona yardım eden kişi de bir o kadar önemlidir. Aslında, basketbol tarihindeki en iyi oyunculardan bazıları, NBA kariyeri boyunca 10.141 asist yapan Magic Johnson gibi etkili bir şekilde pas verebilen kişilerdi. Top sürme ve şut atma gibi pas atma da basketbolun temel bir parçasıdır ve daha iyi olmak için bu konuda ustalaşmanız gerekir. Bilmeniz gereken en yaygın paslar göğüs pasları ve baş üstü paslardır, ancak öğrenebileceğiniz daha gelişmiş paslar da vardır.

Adımlar

Göğüs Paslaşması Yapmak

  1. adım 1 parmak uçlarınız çenenize doğru bakacak şekilde topu her iki taraftan kavrayın.1Parmak uçlarınız çenenize doğru bakacak şekilde topu her iki taraftan kavrayın. Başparmaklarınız topun arkasında olacak ve parmaklarınız birbirinden ayrılacak şekilde parmaklarınızı topun her iki yanına koyun. Dirsekleriniz önünüzde ve yere doğru dönük olmalıdır. Kalçalarınızı kare olacak ve dizleriniz hafifçe bükülecek şekilde ayarlayın.
    • Pivot yapmak, topu doğrudan önünüzde olmayan kişilere pas vermenizi sağlayacaktır.
    • Topu nasıl tutacağınız konusunda pratik yaptığınızdan emin olun, ancak bir oyunda topu uzun süre önünüzde tutmayın çünkü kolayca çalınabilir.
  2. adım 2 topu göğsünüze doğru getirin.2Topu göğsünüze doğru getirin. Dirseklerinizi bükün ve vücudunuza yakın durduklarından emin olun. Top göğsünüze yakın veya değiyor olmalıdır. Topu aynı şekilde tuttuğunuzdan emin olun. Açık bir takım arkadaşı bulun ve vücudunuzun üst kısmını ona dönük olacak şekilde konumlandırın.
    • Topu göğsünüze doğru getirirken top üzerinde tam kontrole sahip olmalısınız ve top savunmacılara karşı güvende olmalıdır.
    • İyi bir tutuşa sahip değilseniz, ellerinizi basketbol topunun her iki tarafında daha uzak tutmayı deneyin.
  3. adım 3 baskın ayağınızla bir adım atın ve topu atın.3 Baskın ayağınızla bir adım atın ve topu atın. Kollarınızı tamamen uzatarak takım arkadaşınızı takip edin. Topu atarken bileklerinizi döndürdüğünüzden emin olun, böylece başparmaklarınız topa rotasyon katacak şekilde aşağı bakar. Topu atarken mümkün olduğunca az kavis elde etmeye çalışın. Pas ne kadar direkt olursa, savunma oyuncusunun araya girme olasılığı o kadar az olacaktır.
    • Pası takım arkadaşınızın kafasına veya ayağına değil, göğsüne doğru atmalısınız.
    • Pası doğru ve güçlü bir şekilde atmaya çalışın.
  4. adım 4 sıçrayarak pas atmak için topu havaya atmak yerine sektirin.4Sıçrayarak pas vermek için topu havaya atmak yerine sektirin. Tamamen farklı bir pas gibi görünse de, sektirme pası, topu takım arkadaşınıza ulaşmadan önce bir kez yerde sektirmeniz dışında, göğüs pası ile tamamen aynı şekilde gerçekleştirilir. Birini gerçekleştirmek için, topu takım arkadaşınızdan ½ ila ¾ oranında sektirin ve rakibinizi yanıltmanın harika bir yoludur. Top sekmeli ve ardından takım arkadaşınızın göğsünün etrafında bir yere gelmelidir.
    • Takım arkadaşınızla aranızda bir savunma oyuncusu varsa sektirme pası kullanın.
    • Bu pas çoğu pasa göre daha yavaştır, bu nedenle bu pası kullanırken takım arkadaşınızdan çok uzakta olmadığınızdan emin olun, aksi takdirde pasınız kesilebilir.

Baş Üstü Pas Atma

  1. adım 1 parmaklarınızı birbirinden ayırarak bir elinizi topun her iki tarafına koyun.1Parmaklarınızı birbirinden ayırarak bir elinizi topun her iki tarafına koyun. Bazı insanlar tek elle baş üstü pas atmayı tercih etse de, iki elinizi de kullanmak top üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlayacaktır. Başparmağınızın topun arkasında olduğundan ve parmaklarınızın yanları sıkıca kavradığından emin olun.
    • Takım arkadaşınızla aranızda büyük bir mesafe varsa, sahada bir kırılma olasılığı varsa veya topu savunmacıların başlarının üzerinden geçirmeniz gerekiyorsa baş üstü pas kullanın.
    • Baş üstü pas için kullandığınız tutuş şekli, göğüs veya sektirme pas için kullandığınızla aynıdır.
  2. adım 2 topu başınızın üzerine getirin.2Topu başınızın üzerine kaldırın. Parmaklarınız tavanı gösterecek şekilde topu başınızın üzerine kaldırın. Dirsekleriniz öne, önünüze bakmalı, bacaklarınız hafifçe bükülmeli ve kalçalarınız kare şeklinde olmalıdır. Baskın ayağınızın diğer ayağınızın biraz arkasında olduğundan emin olun.
    • Topu başınızın arkasına koymayın. Bu, rakip takımın topu arkanızdan çalması için mükemmel bir fırsattır.
    • Topu başınızın üzerine getirmeden önce hedefinizi belirlediğinizden emin olun.
  3. adım 3 baskın ayağınızla öne doğru adım atın ve topu atın.3 Baskın ayağınızla öne doğru adım atın ve topu atın. Kollarınızı aşağı indirerek ve bileklerinizi öne doğru kırarak topu bırakın. Dirseklerinizi içeride tutun ve hedefinizin göğsüne nişan alın. Topu sahanın çok uzağına atmanız gerekiyorsa, özellikle topu savunmacıların kafalarının üzerinde tutmak istediğiniz için topa geniş bir kavis vermek iyi olacaktır. Takım arkadaşınıza daha yakınsanız, savunma oyuncusu tarafından kolayca çalınabileceği için yayı sınırlandırmalısınız.
    • Adımınız ne kadar büyük olursa, pasınıza o kadar fazla güç katarsınız.
    • Daha fazla isabet için kollarınız yerine bileklerinizi kullanın.

İleri Seviye Paslar Atmak

  1. adım 1 beyzbol pası için tek elle baş üstü pas atın.1Beyzbol pası için tek elle baş üstü pas atın. Beyzbol pası, basketbol topunu sahanın aşağısındaki açık bir takım arkadaşınıza atmak istediğinizde kullanılır. Basketbol topunu bir elinize alın ve başınızın biraz arkasına, omzunuzun üzerine getirin. Baskın olmayan ayağınızla adım atın ve baskın elinizle tıpkı bir beyzbol topuyla yaptığınız gibi atın.
    • Beyzbol pasları top üzerinde tam kontrolünüz olmadığı için kolayca elinizden düşebilir.
    • Beyzbol pasını sadece basketbol topunuzun ekstra mesafeye gitmesine gerçekten ihtiyacınız varsa kullanın.
  2. adım 2 dripling pası için top driplingden gelirken bir pas atın.2Top dripling pası için top driplingden gelirken bir pas atın. Geleneksel baş üstü veya göğüs paslarının dezavantajlarından biri, savunma oyuncusuna ne yaptığınız hakkında ipucu veren paslar için hazırlanmanız gerektiğidir. Dripling pasları, göğüs veya baş üstü pası için hazırlanmadan driplingden doğrudan pasa geçerek yapılan paslardır. Top sürerken top ayağınıza geldiğinde, topu tutmak ve ayarlamak yerine, topu yerden yükselirken takım arkadaşınıza doğru itin.
    • Bu pasla çok fazla kontrol sahibi olamazsınız, bu nedenle bir oyunda denemeden önce pratik yaptığınızdan emin olun.
    • Öne doğru adım atın ve diğer paslarda yaptığınız gibi devam edin. Öne doğru adım attığınız ayağınız, pası attığınız elinizle vücudunuzun aynı tarafında olmalıdır.
  3. adım 3 arkadan pas için topu arkanızdan atın.3Arka pas için topu sırtınızın arkasından atın. Arkadan pas, topu bir elinizle kavrayıp kolunuzu sırtınızın etrafına sararak atılır. Bu, atılması en zor paslardan biridir ve yalnızca yeterince pratik yaparsanız kullanılmalıdır. Kalçanızı normalde yaptığınız gibi bir bacağınız önde olacak şekilde kare haline getirin. Aynı taraftaki kolunuzu kullanarak topu sırtınızın arkasına getirin ve bileğinizi şıklatarak pasın mesafe almasını sağlayın.
    • Pas atmayı planladığınız takım arkadaşınıza bakmayın, aksi takdirde kendinizi ele verirsiniz ve savunma oyuncusu arkadan pas atmaya çalıştığınızı anlayabilir.
    • Bu, tam karşınızda bir savunma oyuncusu varsa kullanılan bir pastır.
    • Bu pas arkadan atıldığı için isabet oranını kontrol etmek daha zordur, bu nedenle topu kaptırabilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruBasketbol topuna pas vermenin farklı yolları nelerdir? Pas vermenin birçok farklı yolu vardır, ancak başlıcaları sıçrayarak paslar, göğüs pasları, baş üstü paslar ve çıkış paslarıdır.
  • SoruArka pas nasıl atılır? Hafif bir çömelme hareketi yapın ve ardından topu arkanıza doğru savurun veya fiske vurun.

İpuçları

  • Ne kadar çok alıştırma yaparsanız, pas atma konusunda o kadar iyi olursunuz.
  • Pas atarken hız ve isabet iki önemli unsurdur.
  • Eğer takım arkadaşınız yoksa bir duvara karşı alıştırma yapın.

Uyarılar

  • Pas verdiğiniz kişinin ona pas verdiğinizi bildiğinden emin olun! Sadece gözlerinin topta olduğunu ve ellerinin yakalamaya hazır olduğunu gördüğünüzde pas verin.