Hokeyde Pas Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hokey bir takım oyunudur ve her topa sahip olduğunuzda pakı tek başınıza fileye götüremezsiniz! Bu da paslaşmayı oyununuzun kesinlikle vazgeçilmez bir unsuru haline getirir. Eğer hokeyde yeniyseniz ya da her pasın neden tribünlere gittiğini anlamaya çalışıyorsanız, endişelenmeyin. Pas atmanın mekaniği, bir kez öğrendiğinizde oldukça basittir. Mekaniği anladıktan sonra pası yakalamak da oldukça kolaydır. Şu anda zor görünebilir, ancak birkaç basit ipucunu birleştirmek oyununuzu önemli ölçüde geliştirecektir.

Adımlar

Standart Forehand Pas

  1. adım 1 çubuğu baskın olmayan elinizle sapın üstünde tutun.
    Bastonu baskın olmayan elinizle sapın üstünde tutun. Bastonunuzun en üst kısmını baskın olmayan elinizle kavrayın, böylece serçe parmağınız sapın üstünde asılı kalır. Baskın elinizi sopanın altına sarın, böylece elleriniz omuz hizasından biraz daha uzakta olur.
    • Standart önden pas, buz üzerinde kullanabileceğiniz bir seçenektir.
    • Bu rahat olmalı ve dizlerinizi bükebilmeli ve sopayı buza karşı rahat bir açıyla tutabilmelisiniz.
    • Her tür pas için sopayı bu şekilde tutmalısınız.
  2. adım 2 bıçağı biraz aşağı eğin ve hedefinize doğru bir açıyla dönün.
    Bıçağı biraz aşağı eğin ve hedefinize doğru bir açıyla dönün. Pakı baskın tarafınıza doğru hareket ettirin, böylece hokey sopasının alt kısmı olan bıçak sizden uzağa bakacaktır. Bacaklarınızı hedefinize yaklaşık 45 derecelik bir açıyla bakacak şekilde çevirin. Pakı buza sabitlemek için bıçağınızın üst kısmını biraz öne doğru eğin.
    • Eğer bıçak yere dik veya geriye doğru eğikse, pak siz pas verdiğinizde havaya doğru uçacaktır.
    • Eğer hokeyde yeniyseniz, hareket halindeyken pakı geçirmeyin. Önce durun ve sabit bir pozisyona geçin. Paten kayarken pas vermek benzersiz bir beceridir, bu nedenle önce hareketsiz dururken mekaniklerde ustalaşın.
  3. adım 3 hedefinize bakın ve sopayı önünüzde tutun.
    Hedefinize bakın ve sopayı önünüzde tutun. Paka bakıyorsanız isabetli bir pas veremezsiniz. Pas atmak için pozisyon aldığınızda, gözlerinizi hedefe kilitleyin. Eğer bir oyuncuya hareket halindeyken pas veriyorsanız, hedefinizi yönlendirin ki pak onun kaydığı yerde buluşsun. Sopayı biraz önünüzde tutun, böylece sap ile göğsünüz arasında boşluk kalır.
    • İlk kez pas atma alıştırması yapıyorsanız ve bıçağı doğru hareket ettirdiğinizden emin olmak istiyorsanız sopanıza bakmanızda bir sakınca yoktur, ancak oyunda pas atmaya hazır olduğunuzda gözlerinizi hedefe kilitleyin.
    • Bir oyunda, pakı gerçekten almaya hazır olan birine pas verdiğinizden emin olun. Çoğu oyuncu sopasını buza vuracak, önünde sabit tutacak veya açık olduğunu belirtmek için seslenecektir.
  4. adım 4 üstteki elinizi geri çekin ve pakı ileri doğru sürükleyin.
    Üstteki elinizi geri çekin ve pakı ileri doğru sürükleyin. Pası başlatmak için üst elinizi biraz geriye doğru çekmeye başlayın. Aynı zamanda baskın elinizi öne doğru sallayın. Bıçağı öne doğru eğik tutun ve bir süpürgeyi süpürür gibi buz boyunca sürükleyin. Bıçağı buzdan kaldırmayın yoksa disk havaya uçar!
    • Bıçağı sürükleme hızınız pasınızın hızını belirler. Eğer çok yavaşsa, durdurulacaktır. Eğer çok sert olursa, isabetsiz olabilir. Burada keskin ama yumuşak, kontrollü bir pas hedefliyorsunuz.
    • Şut çekerken veya pas verirken aslında işin çoğunu baskın olmayan eliniz yapar. Baskın elinizin ana görevi sopayı dengelemek ve yönlendirmektir.
  5. adım 5 diski kanat boyunca yuvarlayın ve ileri doğru fiske vurun.
    Diski bıçak boyunca yuvarlayın ve ileri doğru hareket ettirin. Kanadı önünüze doğru uzatırken, sopayı elinizde döndürmek için baskın olmayan elinizi biraz kendinize doğru çevirin. Bıçağı hedefinize doğru uzatmaya devam edin ve pakın bıçağınızın ortasından ucuna doğru yuvarlanmasına izin verin. Bu diskin dönmesine neden olacaktır. Bu sadece diskin buza yapışmasına yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda pası biraz daha hızlı atmanızı sağlayacaktır.
    • Bu 'bileği döndürmek' olarak bilinir ve bu yüzden birçok profesyonel hokey oyuncusu sopalarının hafif bir hareketiyle diski sihirli bir şekilde her yere fırlatıyormuş gibi görünürler.
    • Bu ilk başta biraz garip gelebilir, ancak pratik yaptıkça daha iyi olacaksınız.
  6. adım 6 pası doğru tutmak için sopanızla takip edin.
    Pası isabetli tutmak için sopanızla takip edin. Pak bıçaktan ayrılmadan önce sopayı yavaşlatırsanız, pasınızın yörüngesini bozacaktır. Bıçağı pas boyunca sürüklemeye devam edin ve pak hareket ettiğinde doğal olarak durmasına izin verin.
    • Bu bir beyzbol oyunu değil; tüm vücut ağırlığınızı pasın devamına vermenize ya da buna benzer bir şey yapmanıza gerek yok. Sadece pak kontrolünüzden çıkmadan önce bırakmadığınızdan emin olun.
    • Pak sizin kontrolünüzden çıktıktan sonra takip hareketi sırasında sopayı buzun üzerinden kaldırmanızda bir sakınca yoktur.

İtmeli Pas

  1. adım 1 ön ayak parmağınızı hedefinize doğru yöneltin.
    Ön ayak parmağınızı hedefinize doğru tutun. Omzunuz hedefinize dönük olarak itme pası yapabilirsiniz, ancak bu basit pası göğsünüz hedefe dönük olarak da gerçekleştirebilirsiniz. Her iki durumda da, forehand itme pası için baskın ayak parmağınızı veya backhand itme pası için baskın olmayan ayak parmağınızı hedefe doğru yönlendirin.
    • Bu tarz bir pas, standart bir ön pasa göre çok daha hızlıdır, ancak pak üzerinde neredeyse o kadar güç elde edemezsiniz. İtmeli pas, hareket halindeyken hızlı paslar vermek için veya pasınızda biraz daha fazla isabet istiyorsanız harikadır.
  2. adım 2 pakı kavrayıp tutmak için bıçağınızı biraz aşağı eğin.
    Pakı tutmak için bıçağınızı biraz aşağı eğin ve tutun. Forehand pasında olduğu gibi, bıçağınız düz veya yukarı eğikse pak buzun dışına doğru uçacaktır. Diski buzun üzerinde sabitlemek ve kontrolü sağlamak için bıçağı biraz öne doğru eğin.
  3. adım 3 bıçağı ileri doğru kaydırın ve pakı hedefinize doğru itin.
    Bıçağı ileri doğru kaydırın ve pakı hedefinize doğru itin. Pakı hedefinize doğru düz bir çizgide sürüklemek için kollarınızı kullanın. Bıçağınızı hafifçe aşağı eğik tutarken bıçağı ileri doğru itin. Pakı bırakırken, takip etmek için pakı hedefinize doğru itmeye devam edin.
    • Standart forehand pasın aksine, kaldıraç kazanmak ve hızı artırmak için pakı hiç geriye kaydırmazsınız. Ayrıca pakı bıçağınızın ucundan yuvarlamazsınız.
    • İtme pas sırasında vücudunuzun alt kısmı pek bir şey yapmaz. Bu sadece ileriye doğru hızlı bir sürükleme hareketidir.

Diğer Yaygın Paslar

  1. adım 1 aşağıdaki durumlarda backhand pas atmaya çalışın're facing your nondominant direction.
    Baskın olmayan yönünüze bakıyorsanız backhand pası tercih edin. Sağ elinizi kullanıyorsanız ve yüzünüz sola dönükse (veya tam tersi), pakı sopanızın topuğuna yakın bir yere yerleştirin. Pakı buzda bir hilal çizer gibi hedefinize doğru süpürün. Pakın bıçağınızın önünden yuvarlanmasına izin verin ve backhand pasınızı vermek için hedefe doğru dönün.
    • Hokeyde yeniyseniz bu gerçekten garip olacaktır, ancak buna devam edin. Bu bir nevi sol elinizle basket atmaya benzer; pratik yaptıkça kolaylaşır.
    • Backhand pas attığınızda pakı o kadar iyi kavrayamayacaksınız. Yine de, bir savunmacının bir rotayı engellediği ve bu paslardan birini yapmak zorunda kaldığınız zamanlar olabilir, bu yüzden beceri setinizde olması harika bir araçtır.
  2. adım 2 bir rakibi veya engeli aşmak için takla (daire) pası atın.
    Bir rakibi ya da engeli aşmak için takla (daire) pası atın. Birisi görüş alanınıza kayarak girerse veya rastgele bir sopa buzun üzerine düşerse, pakı havaya doğru çevirmeniz gerekebilir. Bunu yapmak için pakı iki küçük değişiklikle normalde yaptığınız şekilde geçireceksiniz. Bıçağı öne doğru eğmek yerine, bıçağınızın üst kısmı hafifçe arkanızı gösterecek şekilde geriye doğru eğin. Sopayı ileri doğru süpürürken pakı havaya kaldırmak için bıçağı buzdan kaldırın.
    • Takla pas ve daire pas aynı şeydir.
    • Çoğu durumda, pakın buzdan 8-10 inçten (20-25 cm) daha fazla fırlamasını istemezsiniz. İsterseniz pas verirken bıçağı daha yüksek bir açıyla kaldırarak daha yükseğe çıkarabilirsiniz.
  3. adım 3 diski arkanızdaki bir oyuncuya atmak için alçak pas kullanın.
    Diski arkanızdaki bir oyuncuya atmak için alçak pas kullanın. Pakı tutuyorsanız, savunmacılar üzerinizdeyse, ancak arkanızdan yaklaşan bir takım arkadaşınız varsa, pakı ona vermek için bırakma pasını kullanın. Bunu yapmak için pakı bıçağınızın arka tarafına doğru hareket ettirin. Ardından pakı yavaşça arkanıza doğru kaydırın ki takım arkadaşınız kontrolü ele alabilsin.
    • Bu, rakibin savunma bölgesindeyken hareket halindeyken yapmak için harika bir pastır çünkü diski arkanızdan geçirmek kalecinin onu takip etmesini zorlaştıracaktır.
  4. 4. adım kare yaparak ve bir fiske pas atarak rakiplerinizi kandırın.
    Rakiplerinize yaklaşıp falsolu pas atarak onları kandırın. Genellikle bacaklarınızı yatırır ve ayak parmaklarınızı pas vermek istediğiniz yöne doğru çevirirsiniz. Rakibinizle doğrudan karşı karşıyaysanız ve onu parmak uçlarında tutmak istiyorsanız, patenleriniz doğrudan rakibinize bakacak şekilde kare şeklinde durun. Ardından, pakı sağınıza veya solunuza geçirmek için hızlı bir fiske hareketi kullanın. Kare yaparak ve pakı hızlıca savurarak, rakibiniz nereye pas verdiğinizi anlamakta zorlanacaktır.
    • Bu muhtemelen pas atmak için çevresel görüşünüze güvenmek isteyeceğiniz tek zamandır. Hedefinize doğrudan bakarsanız, pas vereceğiniz yönü telgrafla bildirmiş olursunuz.

Pas Alma

  1. adım 1 çubuğunuzu dışarı doğru tutun veya're ready for a pass.
    Çubuğunuzu dışarıda tutun veya pas için hazır olduğunuzu işaret edin. Açık olduğunuzu belli etmezseniz kimse sizinle paslaşmaz! Ya sopanızı buza birkaç kez vurun ya da sopanızın ucunu önünüzde tutarken topa sahip olan oyuncuyla göz teması kurun.
    • Ayrıca pakı istediğinizi bildirmek için 'pak' veya 'açık' diye bağırabilirsiniz.
    • Pasları forehand veya backhand tarafınızdan alabilirsiniz. Eğer seçme şansınız varsa, forehand tarafınızla pas almak daha doğal gelecektir.
  2. adım 2 bıçağı buza sabitleyin ve paka doğru çevirin.
    Bıçağı buza doğru bastırın ve paka doğru çevirin. Sopanızın bıçağını buza doğru bastırın. Pakı bıçağınız yukarıdayken yakalarsanız, kontrolü sağlamakta çok zorlanacaksınız. Bıçağı, pakı elinde tutan oyuncuya dik duracak şekilde yönlendirin. Pak buzun üzerine çıktıktan sonra sopada ne kadar az değişiklik yapmanız gerekirse, yakalamanız o kadar kolay olacaktır.
    • Bir pası bıçağın her iki tarafıyla da yakalayabilirsiniz. Mümkün olduğunda, kavisli taraf pakın üzerine bakacak şekilde yakalayın. Bu tarafla kontrolü sağlamak biraz daha kolaydır.
  3. adım 3 sekmeleri önlemek için hokey sopanızın bıçağını öne doğru eğin.
    Sekmeleri önlemek için hokey sopanızın bıçağını öne doğru eğin. Disk size doğru yöneldiğinde, sopanızın bıçağını eğmek için üstteki elinizi diske doğru biraz hareket ettirin. Bıçağı öne doğru eğmek pak için daha dar bir açı oluşturacak ve pakın sopanızdan rastgele bir yöne sekme olasılığını en aza indirecektir. Pak size doğru gelirken gözlerinizle takip edin.
    • Pakı yakalamak için ona doğru kaymanız gerekiyorsa sorun değil, ancak mümkünse sopanızı her yere hareket ettirmekten kaçının. Sopanızla ne kadar az ayarlama yapmanız gerekirse, pası yakalamanız ve hemen tutmaya geçmeniz o kadar kolay olacaktır.
  4. adım 4 yakalarken bıçağınızı geri çekerek pakı yastıklayın.
    Pakı yakalarken bıçağınızı geriye çekerek pakı yastıklayın. Pak sopanızın bıçağıyla birleştiğinde, yavaş yavaş yavaşlatmak için pakı yavaşça geri yönlendirin. Diski sadece birkaç santim geriye yönlendirseniz bile, kontrol etmek çok daha kolay olacaktır. Pak bir kez buza ve sopanıza sabitlendiğinde, topa sahipsiniz demektir!
    • Eğer yardımcı olacaksa, bunu birinin size fırlattığı bir yumurtayı yakalıyormuşsunuz gibi düşünün.
    • Eğer pak sopanızdan sekerse ve doğal olarak birkaç adım atarak pakı tekrar kontrol altına alabiliyorsanız, bunu yapın. Başka birinden önce alamazsanız, unutun ve hangi takımın topu ele geçirdiğine bağlı olarak hücuma veya savunmaya geri dönün.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Pakı geçirirken bir filmdeymişsiniz gibi pakı tokatlamaktan veya sallamaktan kaçının. Sadece her yere uçuşmasına neden olursunuz.