Kaya Tırmanışı Spor Salonunda Dyno Nasıl Yapılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kaya tırmanışı camiasında halk dilinde 'dyno' olarak bilinen dinamik hareket, tırmanıcının bir kayadan diğerine sıçramasını sağlayan dramatik ama etkileyici bir harekettir. Bu, tutunmak için ciğer atmak veya gerinmekle karıştırılmamalıdır; dyno ya hep ya hiç olayıdır. Çok fazla teknik uygulama gerektirir ve tereddüt gerektirmez. Bir dyno'nun nasıl yapılacağına dair doğru adımları bilmemek yaralanma veya ölümle sonuçlanabilir, bu nedenle bu hareketi bir spor salonunda veya açık havada yapmadan önce saatlerce pratik yaparak doğru adımları bilmek çok gereklidir.

Adımlar

  1. adım 1 doğru ayakkabıları seçin.
    Doğru ayakkabıları seçin. Tırmanış Ayakkabıları sporda inanılmaz derecede önemlidir. Doğru türde ayakkabı giymeyi ihmal etmek tırmanma performansınızı bozacaktır. Normal spor ayakkabılar, tırmanıcıya çekiş gücü kazanabilen ve küçük kayalara ve duvarlara neredeyse 'yapışabilen' yapışkan tabanlar sağlamaz. Normal ayakkabılar giyerseniz, duvardan hemen kayacağınızı görebilirsiniz, oysa doğru tırmanma ayakkabılarını giyerseniz, ayaklarınız hiçbir yere kaymayacaktır.
  2. adım 2 her iki elinize de biraz tebeşir uygulayın.
    Her iki elinize de biraz tebeşir uygulayın. Ayakkabılarda olduğu gibi, eller de yağ bezleriniz tarafından üretilen ter ve yağlardan dolayı doğal olarak kaygandır. Bu sorunla mücadele etmek ve kayma riskini azaltmak için her iki elinize de bol miktarda tebeşir uygulayın. Eğer kendinizi çok istekli hissediyorsanız, tuttuğunuz taşa da biraz ekleyin. Sağlam bir tutuş, bu manevradaki verimliliğinizi artıracaktır.
  3. adım 3 rotayı gözden geçirin.
    Rotanın kapsamını belirleyin. Tüm dağcıların alışkanlık haline getirmesi gereken iyi bir genel beceri, rotalarını incelemektir. Yerde birkaç saniye veya dakika geçirin ve tırmanmayı planladığınız rotaya bakın. Hangi tutamakları kullanacağınıza, hangilerinden kaçınacağınıza, vücudunuzu nasıl manevra yapacağınıza dair zihinsel notlar alın. Bunu, nihai makalenizi yazmadan önce kaba bir taslak olarak düşünün. Sadece rota boyunca size yardımcı olmaya hizmet eder.
  4. Bir gözcünüz olsun. İster ilk kez kaya tırmanışı yapıyor olun, ister on yıldır bu sporun içinde olun, her zaman ihtiyatlı davranmak akıllıca olacaktır. Hatalar herkesin başına gelir - bu bizi insan yapar. Atlayışınızı kaçırma veya kayma ve düşme ihtimaline karşı, bir gözcü inişinizi güvenli bir şekilde yönlendirmenize yardımcı olabilir. Bu, yaralanma riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
  5. Bir çarpışma yastığını sabitleyin. Çoğu tırmanma spor salonu, kaya tırmanışı alanlarının altında kauçuk malç veya köpük pedlerle donatılmıştır. Değilse veya dışarıda tırmanıyorsanız, bir çarpışma pedi şiddetle tavsiye edilir. Bu portatif pedler, tırmanıcıya düşmenin kinetik enerjisini emecek ve yaralanma riskini en aza indirecek yumuşak yastıklı bir zemin sağlar. Bir düşünün: köpük bir yastığın üzerine düşmek, pürüzlü kayaların ve toprağın üzerine düşmekten çok daha rahattır.
  6. adım 6 ellerinizi tutunacak yere yerleştirin.
    Ellerinizi ambarın üzerine koyun. Dyno yapmak istediğiniz kayaya yaklaşın. Kaya tırmanışında yeniyseniz, sürahilerden veya kulplardan dyno yapmayı hedefleyin. Sporda daha bilgili ve deneyimli hale geldikçe, daha sert ve daha az affedici tutuşlar kullanabileceksiniz. Amaç, derin bir cebi ve çok fazla yüzey alanı olan bir kaya seçmektir. Elleriniz ne kadar fazla yüzey alanı kaplarsa, kendinizi kayadan itmek için o kadar büyük bir güç kullanabilirsiniz.
  7. adım 7 ayaklarınızı uygun kayaların üzerine yerleştirin.
    Ayaklarınızı uygun kayaların üzerine yerleştirin. Ayaklarınız aşağıya ve tutunduğunuz yerden uzağa yerleştirilmelidir. Neredeyse saldırmaya hazır bir kurbağa gibi görünmelisiniz. Bu hareketin amacı vücudunuzu bir yay gibi sarmaktır; yay ne kadar sıkı olursa o kadar uzağa atlarsınız.
  8. adım 8 hedefinize doğru bakın.
    Hedefinize doğru bakın. Çoğu dağcının sahip olduğu büyük bir korku olan düşme korkusu, kendi bedenlerine güvenmemelerinden kaynaklanır. Hedefinize doğru bakarak ve atlamayı ve ona tutunmayı hayal ederek, uzantılarınızla güven inşa ediyorsunuz. Bu ne kadar çok yapılırsa, tereddüt nedeniyle kazara düşme ve ıskalama olasılığı o kadar azalır.
  9. adım 9 i̇vme kazanın.
    İvme kazanın. Ana kayayı gerçekten bırakmadan, vücudunuzu tutunmak istediğiniz kayaya doğru ileri doğru hamle yapın, ardından orijinal 'oturma' pozisyonunuza geri dönün. Ne elleriniz ne de ayaklarınız üzerinde bulundukları kayalardan kalkmamalıdır. Bu hareketin amacı momentum yaratmaktır. Son hedefinize doğru atlayışınızı hızlandıracak kinetik enerji yaratıyorsunuz.
  10. adım 10 aşağı doğru hareket edin.
    Aşağı doğru hareket edin. Hazır olduğunuzda, son 'hamlenizde' oturduğunuz pozisyona geri dönün, ancak daha da büyük bir 'düşüş' yapmanıza izin verin. Bu hareketi tarif etmenin en iyi yolu, bir lastik bandı bırakmadan önce çekebildiğiniz kadar geriye çekmektir. Bu daha fazla kinetik enerji ve kayanın yüzünü itip çekerken daha büyük bir momentum yaratır.
  11. adım 11 tutunduğunuz kayayı sertçe aşağı çekin ve ayak tutamaklarınızı olabildiğince sert itin.
    Tutunduğunuz kayayı sertçe aşağı çekin ve ayak tutamaklarınızı olabildiğince sert itin. Bu bir 'itme/çekme' hareketi kombinasyonudur, sanki hem ellerinizi hem de ayaklarınızı kendi kayalarından atlamak için kullanıyormuşsunuz gibi. Ne kadar büyük bir kuvvet uygularsanız, o kadar uzağa zıplayacaksınız.
  12. adım 12 bırakın.
    Bırakın. Son hareketin tepesine geldiğinizde her şeyi bırakın. Hedef kayayı tutmak için kollarınızı uzatın. Tamamen havada olduğunuz bir an olacak ama panik yapmayın. Hedefinize odaklanın ve atlayışta boğulmayın. Vücudunuza ne yaptığını bilecek kadar güvenin.
  13. adım 13 hedef tutuşunuzu yakalayın.
    Hedef tutuşunuzu kavrayın. Bir veya iki elinizle hedef tutamağa tutunun. Bazı tırmanıcılar tek elle tutmayı daha kolay bulurken, diğerleri iki eli tercih eder. Yalnızca bir elinizi kullanıyorsanız, diğer elinizi ve ayaklarınızı vücudunuzu dengelemek için kullanın çünkü hala yayın momentumu ve enerjisinden sallanıyor olacaksınız. Sallanmamak için vücudunuzu sabit tutun.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Tırmanış ayakkabılarınıza tebeşir sürmeyin. Bu aslında sert kauçuk tabanlarının yapışkanlığını ve çekişini ortadan kaldırır ve kazara kayma riskini artıracaktır.
  • Ellere uygulanması daha kolay olduğu için tebeşir blokları veya çorap tebeşirleri yerine toz tebeşir önerilir. Bouldering sırasında tebeşir çantası tavsiye edilmez çünkü hafif olmasına rağmen tırmanıcıya ağırlık katar ve bu ağırlık sonuçta performansınızı engeller.
  • Ellerinizi tebeşirle kaplamayın. Cömert bir miktar uygulayın, ancak avuç içlerinizin pembesinin hala görünmesine yetecek kadar. Çok fazla tebeşir, ellerinizin ve tebeşirin doğal yapışmasını engelleyecek ve kayadan kayacaksınız.

Uyarılar

  • Kaya tırmanışı doğası gereği tehlikeli bir spordur. Yaralanma ve ölüm riski her zaman mevcuttur. Bu hareket spora yeni başlayanlar için değildir. Yanlış uygulama yaralanma veya ölümle sonuçlanabilir. Acemiyseniz, talimatlar güvenli bir ortamda (tercihen kapalı bir tırmanma salonu) bir çarpma pedi ve bir gözcü ile uygulanmalıdır. Pratik yapıyorsanız, yüksekliğin 10 'yi geçmemesi şiddetle tavsiye edilir; yere ne kadar yakın olursanız, yaralanma şansı o kadar az olur.