Tekvando Ön Tekmesi Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Taekwondo'da birçok tekme türü olsa da, ön tekme eğitiminiz sırasında öğreneceğiniz ilk tekmedir. Korece Ap Chagi olarak adlandırılan bu tekme, ileride öğreneceğiniz daha zor tekmeler için temel oluşturacaktır.

Adımlar

Dövüş Duruşunuzu Almak

  1. adım 1 bir ayağınız öne bakacak şekilde ayakta durun.1Bir ayağınız öne bakacak şekilde durun. Taekwondo'da tekmeler, bir ayağın diğerinin önüne yerleştirileceği standart L duruşundan fırlatılır. Vücudunuzun sol veya sağ tarafının baskın olmasına bağlı olarak hangi ayağın önde olacağı size bağlıdır.
    • Arka ayağınız tekme atan ayağınız olacaktır, çünkü o dışarı çıkacak ve vuruşu gerçekleştirecektir. Ön bacağınız ise destek bacağınızdır, çünkü tekme atan bacağınızı yerden kaldırıp tekme atarken vücudunuzun tüm ağırlığını o taşıyacaktır.
    • Eğer sağ elinizi tercih ediyorsanız, sağ bacağınız büyük olasılıkla baskın bacağınız olacaktır. Arka bacağınız ya da tekme bacağınız olmasını isteyeceksiniz. Sol elinizi tercih ediyorsanız, sol bacağınızı arka bacağınız veya destek bacağınız yapın.
    • Ön ve arka bacağınız yaklaşık bir buçuk omuz genişliğinde açık olmalıdır. Bu ölçüye ulaşmak için ayaklarınız doğrudan omuzlarınızın altında olacak şekilde duruşunuzu alın, ardından destek bacağınızı bir adım öne ve tekme bacağınızı bir adım arkaya hareket ettirin.
  2. adım 2 arka ayağınızı hizalayın.2Arka ayağınızı hizalayın. 'L Duruşu' adı, bu duruşta ayaklarınızla yapacağınız L şeklinden gelir. Ön ayağınız öne bakmalı, arka ayağınız ve bacağınız 90 derece dışa dönük olmalı ve ön ayağınızın yaklaşık bir adım gerisine yerleştirilmelidir. Öne bakan destek ayağınız hedefinize doğru bakmalı ve vuruşunuzu doğru yöne yönlendirmeye hazırlanmalıdır.
  3. adım 3 gövdenizi ve başınızı konumlandırın.3Gövdenizi ve başınızı konumlandırın. Ayaklarınız uygun L duruşundayken, vücudunuz öne doğru bakmayacaktır: arka ayağınızın işaret ettiği yönde hafifçe dışa doğru bakacaktır. Ancak ileriye bakmak isteyeceksiniz, bu nedenle başınızı rakibinize veya hedefinize doğru çevirin ve onun yönüne odaklanın.
    • Gövdenizi dışa doğru çevirin. Tekme atan ayağınız vücudunuzdan yaklaşık 90 derece uzağa dönük olduğundan ve destek ayağınız öne baktığından, bu vücudunuzun hedefinize doğru yaklaşık 45 derece çapraz bakmasına neden olacaktır. Gövdenizi arka ayağınıza doğru döndürerek daha da küçük bir profil tutmaya çalışın. Rakibiniz vücudunuzu ne kadar az görebilirse, o kadar az vurabilir.
    • Başınızı öne doğru çevirin. Gövdeniz 45 derecelik bir açıyla döndürülmüş olsa da, yine de görebilmeniz gerekir! Başınızı öne doğru çevirin ve gözünüzü hedefinize sabitleyin. Bu, vuruşunuzu yönlendirmenize yardımcı olacaktır.
  4. adım 4 kollarınızı konumlandırın.4Kollarınızı konumlandırın. Çoğu Taekwondo hazır duruşunda, kollarınızın blok pozisyonunda önünüzde olmasını istersiniz. Yumruk atmayacak olsanız bile, ellerinizi yumruk şeklinde birbirine bakacak şekilde göğsünüzün yaklaşık bir ayak önünde, dirsekleriniz 90 derecelik açılarla bükülü olarak tutun. Kollarınız tekme atarken dengenizi sağlamanıza yardımcı olacaktır.
  5. adım 5 ağırlığınızı değiştirin.5Ağırlığınızı değiştirin. Ağırlığınızın yaklaşık yüzde 75'inin ön ayağınızın üzerinde olduğundan emin olun. Bu, tekme atarken önemli olacaktır: Arka ayağınızdan mümkün olduğunca fazla ağırlık almak istersiniz, böylece onu hızlı bir şekilde yukarı doğru çekebilirsiniz.

Ön Bacağınızı Kaldırma

  1. adım 1 arka dizinizi kaldırın.1Arka dizinizi kaldırın. Arka ayağınızın iç kısmı ön dizinizle aynı hizada olacak şekilde yeterince yükseğe kaldırın. Bu duruşu koruyun ve dengeniz konusunda rahat olun. Düşmek istemezsiniz!
  2. adım 2 dizinizi hedefinize doğru yönlendirin.2 Dizinizi hedefinize doğru yönlendirin. Diziniz tam olarak hedeflediğiniz noktanın biraz üzerinde olmalı ve tekme atan ayağınız yere paralel olacak şekilde gerilmelidir. Dengenizi korumak için daha yükseğe kaldırırken kollarınızı vücudunuza yaklaştırmanız gerekebilir.
  3. adım 3 tekme atan ayağınıza dikkat edin.3Tekmeleme ayağınıza dikkat edin. Arka ayağınız hedefe vurmak için kullanacağınız ayaktır, bu nedenle doğru pozisyonda olduğundan emin olmak isteyeceksiniz. Dizinizi hedefe doğru yöneltirken, ayak parmaklarınızı yukarı doğru çekin, böylece ayağınız yere paralel olacak ve darbeyi indirmeye hazır hale gelecektir.

Ön Tekmenin Uygulanması

  1. adım 1 bacağınızı yukarı kaldırın.1Bacağınızı yukarı kaldırın. Ayak parmaklarınız yukarı bakacak şekilde bacağınızı dizinizden kırın. Burada çok fazla momentum elde etmek istiyorsunuz: Çıtlatmaya ne kadar çok güç ve hız katarsanız, hedefinize o kadar çok güçle vurursunuz.
  2. adım 2 hedefe vurun!2Hedefe vurun! Hedefe ya ayağınızın topuyla ya da ayak tarağınızla vurmak istersiniz. Her ikisi de kabul edilebilir ve sizin veya eğitmeninizin tercihine bağlıdır. Vuruşun amacı, olabildiğince büyük bir etki yaratmak için mümkün olduğunca fazla alanı kaplamaktır. Sadece ayak parmaklarınızla vurmadığınızdan emin olun! Onları kırabilir veya burkabilirsiniz.
  3. adım 3 ayağınızı geri çekin.3Ayağınızı geri çekin. Tekme atan ayağınız ve destek ayağınız 'L Duruşunda' olacak şekilde ayağınızı başlangıç pozisyonuna geri getirin. Dengenizi yeniden sağlayın ve kollarınızın da orijinal pozisyonlarına geri döndüğünden emin olun.
  4. adım 4 pratik yapın!4Pratik yapın! Tek başınıza antrenman yaparken ve resmi müsabakalarda adımları tekrarladığınızdan emin olun. Dengeniz, formunuz ve tekme atma hızınız üzerinde çalışın.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruTaekwondo için ayak hareketlerimi nasıl geliştirebilirim? Ayak hareketlerinizi geliştirmeye çalışıyorsanız koşmak her zaman bir numaralı önceliğiniz olacaktır. Düzenli olarak 5 milden fazla koşmak, rauntlar arasında toparlanmanıza yardımcı olacaktır. Her hafta birkaç gün yokuş yukarı koşmak da harikadır, çünkü bu bir tür dövüş kaosunu simüle edebilir.
  • SoruTaekwondoda başlangıç kemerinin rengi nedir? Tekvandoya başladığınızda beyaz bir kuşak alırsınız ve oradan yukarı doğru ilerlersiniz. Daha sonra sarı kemer, turuncu kemer ve ardından yeşil kemer alırsınız. Daha yüksek rütbeli kemer renkleri, hangi tekvando grubunda olduğunuza bağlı olarak değişir.
  • Soru Biraz şişman olsam bile tekvando öğrenebilir miyim? Arkadaşım bana yapamayacağımı söyledi. Hayır, şişman olmak önemli değil. Taekwondo daha fit olmanıza yardımcı olacaktır. Arkadaşınızın size söylediklerine inanmayın, eğer tekvandoyu denemek istiyorsanız, yapmalısınız.

İpuçları

  • Daha yükseğe vurmak için sık sık pratik yapın ve sık sık esneyin. Esnekliğiniz üzerinde ne kadar çok çalışırsanız, o kadar yükseğe tekme atabilirsiniz.
  • Basit ön tekmeyi öğrendikten sonra, ön itme tekmesini öğrenmeye geçebilirsiniz. Bu varyasyonda aynı temel teknik kullanılır, ancak dizden çıtlatma yerine kalçadan daha fazla ileri hareket yapılır.
  • Bu tekme için hedefler şunlardır: bacağınızı rahatça ne kadar yükseğe kaldırabileceğinize bağlı olarak diz, kasık, solar pleksus, çene ve yüz bölgesi.

Uyarılar

  • Tekme atmadan önce daima ısının ve gerinin. Uygun şekilde ısınmadığınız zaman tekme atarak kaslarınızı zorlayabilir veya yırtabilirsiniz.
  • Topuğunuzla vururken dikkatli olun! Topuğunuzla vurduğunuzda oluşan şok kaval kemiğinizin geri kalanına yayılabilir ve çok sert vurursanız stres kırığı oluşturabilir.
  • Bu veya diğer tekmeleri uygularken kendinizi yaralarsanız, derhal bir doktora görünün.
  • Düzgün bir eğitim almadığınız sürece bu hareketi kendinizi savunmak için kullanmayın! Taekwondo sınıfları ve müsabakalar bu hareketleri uygulamak için güvenli yerlerdir, ancak bu tekmeyi sokak dövüşleri veya sıradan kendini savunma için kullanarak kendinizi kolayca yaralayabilirsiniz.
  • Herhangi bir yeni egzersiz rejimine başlamadan önce Doktorunuza danışın.