Mae Geri (Shotokan Karate) Nasıl Yapılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İngilizce'de 'Ön Tekme' olarak bilinen Mae Geri, Shotokan karatedeki birçok tekmenin en temelidir. Çok sık kullanıldığından, bu tekniği uygulamak ve gerçekten geliştirmek önemlidir. Doğru makaleye geldiniz - bu Mae Geri tekniğinde kısa sürede ustalaşabilmeniz için tam olarak bilmeniz gerekenleri özetledik.

Bu talimatlar, temel gedan barai'nin basit, alçak bir duruştan nasıl yapılacağına ilişkindir. Diğer daha gelişmiş duruşlar burada ele alınmamıştır.

Adımlar

Kendinizi çift 'gedan burai' (ön duruş) pozisyonuna getirin.

  1. bu normal bir gedan barai gibidir.
    Bu normal bir gedan barai gibidir. Her iki kolunuz da vücudunuzun yanlarına doğru aşağı doğru eğilir, neredeyse bir uçak gibi davranıyormuşsunuz gibi. Bu, dengeyi kaybedip düşmeden tekmeyi atabilmeniz için yapılır.
    • Duruşunuzun alçak olduğundan emin olun.

Arka dizinizi yukarı ve öne doğru getirin.

  1. topuğunuzu ve ayak parmaklarınızı aynı anda yukarı kaldırmaya çalışın.
    Topuk ve ayak parmaklarınızı aynı anda yukarı kaldırmaya çalışın. Bacağınızı bükülü ve ayak parmaklarınızı öne dönük tutun. Ayak parmaklarınızın yere doğru bakmasına izin vermeyin.
    • Ayak parmaklarınızın birlikte olduğundan emin olun. Ayak parmağınızın kırılmasını önlemek için bir parmağın diğerlerinden ayrılmamasına dikkat edin.
    • Bu hareket, yani bacağın kaldırılması, tekmeyi güçlü kılmak için en önemli harekettir. Hızlı olduğundan emin olmak için pratik yapın.
    • Bacak hareketini geliştirmek için dizinizle birine vuracağınızı hayal edebilirsiniz. Bacağın kalkışı o kadar güçlü ve hızlı olmalıdır.

Tekme için hazırlanın.

  1. ayağınızın topunu nişan almak istediğiniz noktaya doğrultun.
    Ayağınızın topunu nişan almak istediğiniz noktaya doğrultun. Bu 'Vuruş yüzeyi 'dir ve isabet ederse çok fazla hasar verecektir.

Bacağınızı hedefinize doğru öne doğru itin.

  1. bunu yaparken kalçanızı öne doğru yuvarlayın.
    Bunu yaparken kalçanızı öne doğru yuvarlayın. Bu size ekstra tekme gücü ve hız kazandırır. Ayrıca, çarpmadan önce ayak parmaklarınızın geri çekildiğinden emin olun. Ayak parmaklarınızla değil, ayak topunuzla vurmak istersiniz.
    • Maksimum güç için darbe anında nefes verin ve/veya kiai yapın.
    • Birçok insan bu tür bir vuruşla kasıklarını hedefler.

Bacağınızı ve kalçanızı 2. adımdaki pozisyona geri çekin.

  1. bir çırpma hareketi hissetmelisiniz.
    Bir çıtlama hareketi hissetmelisiniz. Tekme sağlam bir temas sağlar ve ardından geri çekilir.
    • Geri çekilmenin 2. Adımdaki pozisyona kadar olması gerekir. Ayağınızı düz bir şekilde aşağı indirmeyin. Bacağınızı sonuna kadar kontrol edin.
    • Havaya tekme atıyorsanız çarpma/geri sıçramayı sağlamak biraz zor olabilir. Çalışmalarınızın bir kısmı bir makiwara veya başka bir hedefe tekme atmayı içermelidir, böylece çarpma/geri tepme hissini elde edebilirsiniz.
    • Geri tepme birkaç nedenden dolayı önemlidir. Tekmeyi daha etkili hale getirir, sizi bir sonraki tekniğe hazırlar ve rakibinizin bacağınızı tutmamasını sağlar.

Bacağınızı orijinal gedan barai pozisyonunuza geri indirin.

  1. don't wobble and keep your
    Yalpalamayın ve 'Zanshin 'inizi koruyun. Bu, gözünüzü (gerçek veya hayali) rakibinizden ayırmamak ve bir sonraki tekniğe hazır olmak anlamına gelir.

10 kez tekrarlayın ve ardından bacak değiştirin.

  1. her iki bacakla da mae geri yapabilme becerisine sahip olmak önemlidir.
    Her iki bacakla da Mae Geri yapabilme becerisine sahip olmak önemlidir.

Video

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bu tekmeyi engellemenin farklı yollarını sıralayabilir misiniz?
    Bloklar, tekmenin vücudun tam olarak hangi kısmına vurulduğuna bağlıdır. Zodaan seviyesindeki bir tekme (yüz seviyesi) üst blok veya dış blokla engellenebilir. Kudaan seviyesindeki bir tekme (göğüs seviyesi) üst, dış veya iç blok tarafından engellenebilir. Gedaan seviyesindeki bir tekme (kemer seviyesi) bir dunner bloğu tarafından etkili bir şekilde engellenebilir.

İpuçları

  • Hız ve güç karatede tehlikeli bir kombinasyondur (rakibiniz için, sizin için değil)!
  • Kalçadan itin. Bu size maksimum hız ve etki sağlar.

Uyarılar

  • Kendinizi zorlamayın! Sonunda kaslarınız çekilebilir, uzuvlarınız kırılabilir ya da sadece yorgun bir zihne sahip olabilirsiniz. Her şeyi kendi hızınızda yapın.
  • Tüm egzersizler sizin için iyidir, ancak bir yeriniz ağrıyorsa durun. Kendinize ciddi zarar veriyor olabilirsiniz.