Gilotin Boğma Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kendini savunma, jujitsu ve karma dövüş sanatlarında önemli bir hareket, kolların rakibin boynunu çevreleyerek onu zapt etmek için kullanıldığı giyotin boğmadır. İster yeni başlayan ister ileri düzey bir dövüş sanatçısı olun, bu basit hareketi rakibinize karşı ayakta veya yerden güvenli ve etkili bir şekilde nasıl mükemmelleştireceğinizi öğrenin.

Adımlar

Ayakta Jikle Yapma

  1. adım 1 rakibinizi bulun's head down.1Rakibinizin kafasını aşağı indirin. Rakibiniz başını tutmak için bacaklarınıza doğru bir hareket yapana kadar bekleyin. Ya da başını size doğru hafifçe eğmişse, uzanın ve ellerinizi boynunun arkasında birleştirip aşağı çekerek başını aşağı doğru çekin. Başını göğsünüzün hizasına, yüzü yere bakacak şekilde getirin.
    • Rakibinizin başı vücudunuzun dışına doğru gelecek şekilde size doğru geldiği her anı bekleyin. Bu, bu boğmayı gerçekleştirmeniz için ideal bir pozisyondur.
  2. adım 2 kolunuzu rakibinizin boynuna dolayın.2Kolunuzu boynuna dolayın. Başı hala aşağı bakarken, kollarınızdan birini rakibinizin başının arkasına dolayın. Ön kolunuz boynuna dayanacak şekilde sonuna kadar sarın.
    • Basıncı sıkı tutmak için elinizin avuç içini kendi göğsünüze doğru çevirin.
  3. adım 3 diğer elinizle boğma kolunuzu kavrayın.Diğer elinizle boğma kolunuzu 3Grap. Rakibinizi sardığınız kolun bileğini diğer elinizle kavrayın. Bu tutuşu sıkıca tutun ki rakibiniz başını kollarınızın oluşturduğu bağdan çıkaramasın.
    • Ayrıca, boğma kolunuzun elini yumruk yaparak ve bu yumruğu diğer elinizin açık avuç içi ile kavrayarak bir fincan ve tabak tutuşunu deneyebilirsiniz.
    • Bir başka varyasyon da her bir elin parmaklarının diğerini kavramak için çukurlaştırıldığı bir zincirleme tutuş kullanmaktır.
    • Ayrıca rakibinizin sırtına ulaşmak için kolunuzu altından geçirerek ve boğma kolunuzla pazusunu kavrayarak sırtını tutabilirsiniz. Ya da rakibinizin trisepsini veya trapeziusunu (omzunun üst kısmı) tutun ve boğma kolunuzla kendi bisepsinizi veya bileğinizi kavrayın.
  4. adım 4 başı yukarı çekin.4Başınızı yukarı çekin. Rakibinizin boynu etrafındaki tutuşunuzu koruyun ve iki elinizle yukarı çekin. Rakibinizi germeye çalıştığınızı hayal edin.
    • Kalçalarınızı öne doğru itin, dirseklerinizi vücudunuza doğru sıkın ve bu tutuşu tamamlamak ve rakibinizi germek için nefes alın.
    • Ayrıca bir ayağınızla öne doğru adım atabilir ve rakibinizi bu pozisyona hapsetmek için kalçanızı o ayağınızın yönünde bükebilirsiniz.
  5. adım 5 rakibi yere yatırın (isteğe bağlı).5Rakibi yere yatırın (isteğe bağlı). Boğmayı ilerletmek için, rakibin kafası hala boğmanızın içindeyken yere geri oturun. Rakibinizi gard pozisyonuna getirin, yani rakibiniz üstünüzdeyken bacaklarınızı onun sırtına dolayın.
    • Rakibinizi geriyormuş gibi ellerinizle çekin ve bacaklarınızla itin.

Boğmayı Yerden Gerçekleştirmek

  1. adım 1 oturmak için kendinizi konumlandırın.1Kendinizi oturmak için konumlandırın. Rakibiniz yerdeyse, sırtınız yere dönükken bacaklarınızı etrafına sararak onu gard pozisyonuna getirin.
    • Ayaklarınızı düz bir şekilde yere koyun ve bir elinizi arkanızda yere koyun. Kalçanızı tekrar oturma pozisyonuna getirmeye hazırlanın.
  2. adım 2 rakibi yakalayın's right wrist.2Rakibin sağ bileğini kavrayın. Rakibiniz hala gard pozisyonundayken sol elinizle onun sağ bileğine uzanın.
    • Rakibiniz sağ elini sizin ulaşamayacağınız bir yere, arkanıza koyarak bu hamleye karşı koymaya çalışacaktır. Bu, rakibinizin başını ve vücudunu size yaklaştırır, bu da boğmaya başlamak için idealdir.
  3. adım 3 sağ kolunuzu rakibinizin boynuna dolayın.3Sağ kolunuzu boynunuza dolayın. Kendinizi tamamen oturma pozisyonuna çekin. Sağ kolunuzu rakibinizin başının arkasına ve boynunun etrafına dolayın.
    • Tutuşu sıkılaştırmak için sağ elinizi karnınıza yakın tutun.
    • Ayrıca mümkünse elinizi rakibinizin görüş alanından uzak tutun.
  4. adım 4 sağ bileğinizi kavrayın.4-Sağ bileğinizi kavrayın. Sol elinizi rakibinizin çenesinin altına koyun. Sağ bileğinizi (boğma kolunuzu) kavramak için kullanın. Bu tutuşu rakibinizin kollarınızdan kaçamayacağı şekilde sıkıca tutun.
    • Daha sıkı bir kavrama için kalçanızı ve vücudunuzu rakibinizin başına doğru hafifçe sağa çevirmeyi deneyin. Bu daha az boşluk ve dolayısıyla daha sıkı bir tutuş yaratacaktır.
  5. adım 5 rakibinizi tekrar gardına alın.5Rakibinizi tekrar gard pozisyonuna getirin. Bacaklarınızı rakibinizin orta kısmının etrafına sararak rakibinizi tekrar gard pozisyonuna getirin. Başını kollarınızın oluşturduğu kıskacın içinde tutun.
    • Rakibinizi germek ve boğmayı bitirmek için kollarınızla yukarı çekin ve bacaklarınızla aşağı itin.

Boğmayı Savaşta Kullanma

  1. adım 1 boyun eğmeye zorlamak için giyotin boğma uygulayın.1Boyun eğmeye zorlamak için giyotin boğma yöntemini kullanın. Jujitsu, diğer dövüş sanatları eğitimi veya kendini savunmada rakibinizi boyun eğmeye zorlamak istediğinizde giyotini kullanın. Sıkı boğma rakibinizi boyun eğmeye (teslim olmaya) ya da aşırı rahatsızlık veya yaralanmaya zorlar.
    • Bu boğma hareketini kullanmak için ideal durumlar, rakibin bacaklarınıza doğru hamle yapması, yerdeki gard pozisyonunuzdan kaçmak için hareket etmesi veya rakibin başının alçakta ve boğma kolunuzu boynunuzun arkasına yerleştirmek için vücudunuza yeterince yakın olduğu herhangi bir zamandır.
  2. adım 2 bu hareketi bir kan veya hava boğulması haline getirin.2Bu hareketi kan ya da hava boğması olarak yapın. Bu boğmanın rakibinizin kan akışını mı yoksa hava akışını mı daraltacağına karar verin. Bu değişiklik, kolunuzu rakibinizin boynuna nasıl yerleştirdiğinize bağlıdır.
    • 'Kan boğması' için, iç bileğinizdeki radyal kemiği rakibinizin boynunun her iki yanında bulunan şahdamarına yerleştirdiğinizden emin olun.
    • 'Hava boğması' için, ön kolunuzun tüm basıncını rakibinizin boynunun ön tarafında bulunan nefes borusuna yerleştirin.
    • Her iki yöntem de rakibi boyun eğmeye zorlayacaktır, çünkü ya boğulma ya da kan akışı eksikliği nedeniyle bilincini hızla kaybedecektir.
  3. adım 3 ters bir varyasyon deneyin.3Ters bir varyasyon deneyin. Bir elinizle rakibinizin başının arkasını kavrayarak giyotin boğma yönteminin bir varyasyonunu deneyin. Ardından boğma kolunuzu boynunun altına yerleştirin. Boğucu kolunuzun elini diğer pazunuzun üzerine yerleştirin, ardından boğucu olmayan kolunuzla karşı omzuna doğru uzanın.
    • Bu yöntemin standart giyotin boğmadan farkı, boğma kolunuzun rakibinizin boynunun arkasından önüne doğru sarılmaması, bunun yerine doğrudan boynun ön tarafına uzanmasıdır. Boğmayan kolunuz sıkı bir tutuş oluşturmak için karşı omuza uzanır.
    • Bu varyasyonu normal bir giyotin boğma uygulayacağınız her zaman kullanın. Rakibinizin başı, kolunuzu normal bir giyotinde olduğu gibi boynuna kolayca sarabileceğiniz kadar yakın veya aşağıda değilse bu versiyonu tercih edebilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruGilotin boğmayı nasıl güvenli bir şekilde uygularsınız? Tekniği uygulayan ve alan kişinin jujitsu/judo protokolü olan bir teknikten 'vazgeçme' kuralını onurlandırdığından ve anladığından emin olun. Bir teknik etkili bir noktaya ulaştığında (ancak hasar verilmeden önce), tekniği alan öğrenci 'boyun eğdiğini' belirtmek ve böylece tekniğin etkinliğini kabul etmek için kendisine, partnerine veya mindere dokunacaktır.
  • SoruGillotin boğma ile yaralanmaları nasıl önlersiniz? Tekniği asla balistik olarak veya hızlı, ani veya sarsıcı bir şekilde uygulamayın. Bunun yerine, teknik kademeli olarak uygulanan sağlam ve sabit bir basınçla uygulanmalıdır. Bu, tekniğin etkinliğini engellemeyecek, ancak eğitimde güvenli ve tekrarlı bir şekilde uygulanmasına izin verecektir.
  • Soru Rakibimden daha kısaysam ve ben kollarımı onun boynuna doladığımda o da kollarını benim merkezime doluyorsa ne yapmalıyım? Böyle bir durumda bacaklarınızı rakibinizin gövdesine dolayın. Kolunuzu boynuna doladıktan sonra sıkıca sıkın. Kolunuzu ve bacaklarınızı onun etrafında sıkıca sıkıştırırsanız, boyu ve tutuşu etkisiz olacaktır.

Video

İpuçları

  • Yerden oturma pozisyonuna geçemiyorsanız, sol ayağınızı rakibinizin sağ kalçası üzerinde kullanarak sağ kolunuzu giyotin boğma için sarmak üzere daha iyi bir pozisyona geçebilirsiniz.

Uyarılar

  • Uygun eğitim ve gözetim olmadan asla bu veya başka bir dövüş sanatı veya güreş hareketi yapmayın.
  • Bu boğma hareketinde tam basınç uygulamayın. Eğlence amaçlı boğuşma için doğru kısıtlama seviyesinde yapılmazsa bilinç kaybına, sinir sıkışmasına, boyun kırılmasına, boğulmaya ve hatta ölüme neden olabilir.