Bovling Topu Nasıl Seçilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Modern bowling topu yirmi yıl öncesine göre çok daha yüksek teknolojili ve kişiselleştirilmiş. Farklı toplar son derece farklı performans seviyelerine sahiptir ve farklılıklar genellikle son derece tekniktir. Daha da karmaşık olanı, tek bir en iyi top türü bile yoktur; her top farklı bir oyuncu türü için tasarlanmıştır.

Adımlar

Vücudunuz İçin Doğru Topu Seçmek

  1. adım 1 rahat bir ağırlık seçin.
    Rahat bir ağırlık seçin. Bowling topları 6 pound (2,7 kg) ile 16 pound (7,3 kg) arasında değişen çeşitli ağırlıklara sahiptir. Kendinizi zorlamadan bowling kulvarında etkili bir şekilde yuvarlanabilmeniz için yeterince ağır bir top seçin.
    • Daha ağır olması daha iyi olması anlamına gelmez. Unutmayın, topu iki düzine kez fırlatacaksınız ve ilk başta rahat bir ağırlık gibi görünen şey gecenin sonunda o kadar rahat olmayabilir.
    • Pratik yapmak için evde bir ağırlığı bowling topunu salladığınız gibi sallamayı deneyin. Eğer 23 kez salladıktan sonra kolunuz yorulduysa, o ağırlık seviyesi sizin için çok yüksek demektir. Oyun süresi boyunca kol gücünüzü tam olarak kullanmak istersiniz.
    • Genel bir kural olarak, bir bowling topunu kendi vücut ağırlığınızın %10'u civarında tutabilmelisiniz. Ne yazık ki, bowling salonlarındaki ev toplarının kavrama kalitesinin düşük olması, bu topları fırlatmayı daha yorucu hale getirebilir. Özellikle size uygun olmayan bir topla çalışırken, daha hafif bir top kullanmanız gerekebilir.
  2. adım 2 parmaklarınıza uyan bir top bulun.
    Parmaklarınıza uyan bir top bulun. Her bowling topunda başparmağınız, orta parmağınız ve yüzük parmağınız için delikler vardır. Topun kontrolünü kaybetmenize neden olacak kadar gevşek olmayan, parmaklarınızın serbestçe girip çıkmasına izin veren deliklere sahip bir top seçin. Delikler arasındaki mesafenin (açıklık) sizin için rahat olduğu bir top bulun. Kendinizi rahat hissettiğiniz bir top bulana kadar birkaç top deneyin.
    • Ev topları için deliklerin boyutu genellikle topun ağırlığıyla ilişkilidir. Daha ağır bowling topları daha büyük deliklere sahipken, daha hafif toplar daha küçük deliklere sahiptir. Seçeneklerin sınırlı olması, sizin için doğru ağırlık ve parmak parametrelerine sahip bir top bulmanızı zorlaştırabilir, ancak en uygun olanı bulana kadar denemeye devam etmelisiniz.
    • Kendi topunuzu satın alırken, profesyonel mağaza açıklığı ve parmak deliklerini elinizin boyutuna göre özelleştirmelidir. Herhangi bir kaliteli mağaza, sizin fazla çaba sarf etmenize gerek kalmadan bir topu tam olarak ihtiyaçlarınıza göre ayarlamalıdır.
    • Profesyonel bir mağaza, başkalarının toplarını kullanırken faydalı olabilecek parmak ekleri de satmalıdır. Bunlar, tutuşunuzu iyileştirmek ve tüm toplarınıza tutarlı bir his vermek için bir toptan diğerine aktarılabilir. Bunlar son yıllarda çok popüler hale gelmiştir.
  3. adım 3 sağ veya sol elle kullanılan bowling topu arasında seçim yapın.
    Sağ el veya sol el bowling topu arasında seçim yapın. İkisi arasındaki tek fark, solak toplarda yüzük parmağının başparmak deliğinden 1/8 inç (3,175 mm) daha ileride delinmiş olmasıdır. Bowling salonlarında kiralanabilen topların çoğu sağ el toplarıdır. Solak bir top kullanmak istiyorsanız, özellikle bir tane talep etmeniz gerekebilir.

Stiliniz İçin Doğru Topu Seçmek

  1. adım 1 hız ve kanca arasında seçim yapın.
    Hız ve kanca arasında seçim yapın. Topu yüksek hızlarda kulvara sokmakta zorlanıyorsanız, bazı top türleri hızınızı artırabilir, ancak bu kancanız pahasına olacaktır. Kural olarak, daha parlak olan toplar daha az sürtünme üretir ve böylece daha hızlı hareket edebilir. Donuk bir görünüme sahip toplar daha fazla sürtünme üretir ve bu nedenle daha kolay kanca atarlar.
    • Bir topa çengel atmak, topu fırlattıktan sonra sağa veya sola doğru sallanmasını sağlamaktır. Bu, vuruş için en uygun yörüngeyi oluşturur, ancak genellikle yalnızca yetenekli bowling oyuncularının doğru şekilde uygulayabileceği bir tekniktir
    • Üretan toplar, hızını artırmak isteyen ancak atışlarında bir miktar kancayı korumak isteyen oyuncular için iyidir.
    • Reçine, reaktif ve parçacıklı toplar hızdan ziyade tutuş ve kanca için daha iyidir. Bunlar, iyi bir top hızı oluşturmuş ve şimdi kancalarında ustalaşmak isteyen uzmanlar için iyidir.
    • Plastik toplar yeni başlayanlar için iyidir çünkü kontrolü kaybetmeden düz gitme eğilimindedirler. Ancak ne hız ne de kanca için ideal değildirler.
    • Profesyonel bir mağazada, herhangi bir maddeden yapılmış toplar sürtünmeyi azaltmak için cilalanabilir, böylece hızı artırır ve kancayı azaltır.
    • Bir topun performansının %60-80'i kapak stoğuna (sert dış yüzey) bağlıdır. Bu, topun özelleştirilebilir en önemli özelliğidir.
  2. adım 2 kancanız için doğru çekirdeğe sahip bir top seçin.
    Kancanız için doğru çekirdeğe sahip bir top seçin. Kapağın yanında, bir bowling topunun en önemli özelliği çekirdeğidir. Çekirdek ne kadar ağırsa, top o kadar hızlı kanca yapmaya başlayacaktır. Daha hafif bir çekirdek, topun kulvarın daha aşağısında kanca yapmasına neden olacaktır. En iyi çekirdek yoktur, sadece atışa uygun çekirdek vardır.
    • Çekirdek tasarımı bir toptan diğerine önemli ölçüde değişir, bu da onu karmaşık bir konu haline getirir. İlgilendiğiniz herhangi bir topun çekirdek tasarımı hakkında profesyonel mağazadaki bir çalışanla konuşmalısınız.
    • Çekirdek, topun içinde bulunan ve parmak deliklerinin yarattığı ağırlık dengesizliğini dengeleyen bir alandır. Bu alan topun içinde olduğu için aslında onu göremezsiniz ve atışınız üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu anlamak zor olabilir. Bu nedenle topunuzun çekirdeği hakkında bir profesyonele danışmanız önemlidir.
  3. adım 3 kulvar koşullarına uygun bir top seçin.
    Kulvar koşullarına uygun bir top seçin. Bowling koridorunuzun kuru mu yoksa yağlı mı olduğunu belirleyin. Bu, cilalı mı yoksa sert bir top mu seçeceğinize karar vermenize yardımcı olacaktır. Yağlı bir kulvar daha fazla savrulmaya neden olur ve topunuz kontrolden çıkmaya başladıysa, daha az cilalı bir topa geçmelisiniz. Reçine, reaktif ve parçacıklı toplar yağlı şeritlerde gerekli olan tutuşa sahiptir.
    • Kulvarın nasıl yağlandığını belirlemenin kolay bir yolu yoktur. Personele sorabilirsiniz, ancak genellikle tek gerçek başvurunuz topu birkaç kez fırlatmak ve nasıl kaydığını görmektir.
    • Genellikle kulvarlar eşit olmayan bir şekilde yağlanır. Genellikle merkezin etrafı kenarlardan daha fazla yağlanır. Bu, topun oluğa kaymadan önce kontrolü elinde tutmasına yardımcı olacaktır. Bazen de kulvarın ön tarafı arka tarafına göre daha fazla yağlanır ve bu da topun daha erken kaymasına neden olur. Bu nedenle, daha fazla sürtünme üreten bir topa geçip geçmeyeceğinizi, yağın konumunun oyununuzu bozup bozmadığına göre de belirlemelisiniz.
    • Kulvarınız yağlıysa her atıştan önce topunuzu silin. Topunuzu silmek için kuru bir havlu kullanın.
  4. adım 4 bir renk seçin.
    Bir renk seçin. Bowling topları çok çeşitli renklerde mevcuttur. Bazı toplar birden fazla renkte, girdap desenlerinde ve hatta karanlıkta parlayan tasarımlarda mevcuttur. Topun rengi fiziksel olarak topun nasıl hareket ettiğini etkilemez, ancak sizi gururlandıran bir top daha iyi bir oyun oynamak için ihtiyacınız olan güveni verebilir.

Topunuzu Bulmak

  1. 1. adım sokaktan başka yere bakmayın.
    Sokaktan başka yere bakmayın. Bowling salonundaki ev topları yüksek performanslı toplar değildir. Özellikle, bunlardan birini kullanarak kancalı bir atış yapmak çok zordur. Bununla birlikte, bu toplar yeni başlayanlar için iyi olabilir çünkü çok fazla kontrole sahiptirler ve düz çizgi atışları için iyidirler. Yeni başlıyorsanız ve çok fazla para harcamak istemiyorsanız, bunlar mükemmel bir seçim olabilir.
    • Uzmanlar bile zaman zaman bowling müttefiklerinde ev topları olarak kullanılan polyester topları atarlar. Özellikle, profesyoneller bunları yedekleri toplamak için kullanacaktır, çünkü bunu yaparken isabetli, düz bir atış genellikle bir kancaya tercih edilir. Benzer şekilde, topu hala oluktan uzak tutmakta zorlanıyorsanız, muhtemelen sizin için en iyi toplar bunlardır.
  2. adım 2 diğer bowling oyuncularını taklit edin.
    Diğer bowling oyuncularını taklit edin. Bowling izlerken profesyonellerin ne kullandığına dikkat edin. Salonda, en iyi bowling oyuncularından bazılarıyla bowling topu seçimleri hakkında konuşun. Sizinkine benzer bir stili olan bir bowling oyuncusunun seçimlerine özellikle dikkat edin.
    • Bu teknikle ilgili sorun, piyasada tek bir en iyi topun olmamasıdır. Doğru topu bulmak, sizin fiziğinize ve stilinize uyan topu bulmakla ilgilidir. Dolayısıyla, bir başkasını takip etmek yalnızca benzer stillere sahipseniz işe yarayacaktır.
    • Alternatif olarak, bowling oynayanlara toplarını hangi mağazadan aldıklarını da sorabilirsiniz. Bu en önemli bilgi olabilir, çünkü profesyonel mağaza topunuzu ellerinize uydurmaktan sorumlu olacaktır ve stilinize hangi türün uyduğu konusunda size birçok tavsiyede bulunmalıdır. Bilgili personeli olan, hatta muhtemelen kendileri de profesyonel bowling oyuncusu olan çalışanları olan bir mağaza arayın.
  3. adım 3 i̇yi bir profesyonel mağaza bulun.
    İyi bir profesyonel mağaza bulun. Diğer bovlingçilere sorun ve internetten son derece bilgili personeli olan bir bovling mağazası arayın. Birçok mağazada, kendileri de başarılı profesyonel ya da yarı profesyonel bowling oyuncuları olan personel çalışacaktır. Bowling topları son yıllarda teknolojik olarak çok geliştiğinden, uzman tavsiyesi almak önemlidir. Profesyonel mağaza, kaliteli bir oyun için en önemli unsurlardan biri olan tutuşunuzu da özelleştirecektir.
    • 1980'lerin sonlarına kadar, çoğu bowling topu oldukça standarttı. Günümüzde bowling topları, oyun stilini önemli ölçüde etkileyen farklı dokulara ve çekirdek türlerine sahiptir. Tarzınıza en uygun türü belirlerken bir uzmandan yardım almalısınız.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Eğer elleriniz sizin gibi güçlü birine göre oldukça büyük ya da küçükse, bowling topunuzu özel olarak sipariş etmeniz ya da konfor alanınızın biraz dışında bir top kullanmanız gerekebilir.
  • Çoğu amatör solak, sağ elini kullanan toplarla herhangi bir zorluk yaşamadan bowling oynar.

Uyarılar

  • Bowling sırasında veya sonrasında bileğinizde veya omzunuzda ağrı olması topunuzun çok ağır olduğunun bir göstergesidir. Bu durumda daha hafif bir topa geçin.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Kulvarınız yağlıysa topunuzu kurulamak için kuru havlu.