En İyi Balıkçılık Yemlerini Seçmek İçin Kapsamlı Bir Kılavuz

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir olta takımını herhangi bir yemle doldurabilirsiniz, ancak hangi durumda hangisini kullanacağınızı anlamak harika bir olta balıkçısı olmanın anahtarıdır. Yeminizi seçmek, aradığınız türe, su koşullarının nasıl olduğuna ve hatta günün hangi saatinde balığa çıktığınıza bağlıdır. Balık sayısı kadar yem çeşidi varmış gibi görünse de, birini seçmek o kadar da zor değildir. Bu makale, sizin için en iyi tatlı su yemini nasıl seçeceğiniz ve her bir türü benzersiz kılan şeyler hakkında size yol gösterecektir. Hadi balık tutmaya başlayalım!

Bilmeniz Gerekenler

  • Ne yemekten hoşlandıklarını ve suyun neresinde olmayı sevdiklerini öğrenmek için avladığınız türleri araştırın.
  • Karanlık suda koyu renkli yemler; berrak suda açık renkli yemler; bulanık suda titreşimli yemler; soğuk suda büyük, ağır yemler ve sıcak suda hafif, gösterişli yemler kullanın.
  • Dipten beslenen balıklar için ağırlıklı yemler ve yüzeyde avlanırken (veya yoğun bitki örtüsü olduğunda) hafif veya yüzen yemler kullanın.

Adımlar

Yem Seçmek İçin Çevrenizi Kullanma

  1. adım 1 belirli bir balık türünü hedeflemek için yem kullanın.
    Belirli bir balık türünü hedeflemek için yem kullanın. Yeminizi ona göre ayarlarsanız bir balık yakalama olasılığınız daha yüksektir. Ne yediklerini (minnow? kurbağa? sinek?), ağızlarının nerede olduğunu (üstlerinde mi yoksa altlarında mı) ve nerede takılmayı sevdiklerini (dipte mi yoksa yüzeyde mi yüzüyorlar?) öğrenmek için aradığınız balık türünü araştırın.
    • Örneğin, dipten beslenen bir balık için avlanıyorsanız, jig gibi üzerinde ağırlık olan yemler arayın. Balığınız yüzeye yakın olacaksa, sinek gibi sudaki böcekleri taklit eden hafif yemler arayın.
    • Genel olarak, alabalık yakalamak için sinek kullanın, büyük ağızlı levrek için yumuşak plastik solucan kullanın, turna balığı için kaşık ve spinner kullanın, crappie ve bluegill için jig kullanın ve levrek için bir böcek spinner veya minnow lure kullanın.
    • Yem satan web siteleri genellikle türlere göre arama yapmanıza da izin verecektir.
  2. adım 2 hava ve su koşullarına göre yem renklerini seçin.
    Yem renklerini hava ve su koşullarına göre seçin. Yem rengi için genel kural 'aydınlık gün, açık renkler; karanlık gün, koyu renkler' şeklindedir. Aydınlık günlerde ve berrak su koşullarında, açık renkli ve doğal desenleri taklit eden yemleri seçin. Bulutlu günlerde ve kirli su koşullarında, daha koyu renkli yemleri, tercihen suda ses çıkaran veya titreşen türleri seçin.
    • Günün hangi saatinde hangi renkleri seçeceğiniz de önemlidir. Geceleri sudaki her şey kararır, bu nedenle açık renkli yemler arka plana karışacaktır. Ancak daha koyu renkli yemler daha net siluetler oluşturur ve balık yakalama olasılığı daha yüksektir. Tersine, parlak renkler gündüz balıkların görmesi için daha kolaydır.
    • Bu kuralın dikkate değer bir istisnası, daha koyu bir kafa rengine ve floresan pembe veya sarı bir kuyruk rengine sahip 2 tonlu plastik solucanların kullanılmasıdır. Birçok olta balıkçısı, bulutlu su koşullarında avlanırken bu şekilde renklendirilmiş plastik solucanlar kullanır.
    • Yem renklerini bölgede yaşayan yemlere göre seçin. Balık tuttuğunuz gölet minnowlarla doluysa, gösterişli bir yem kullanın. Su böceklerle kaplıysa, balığınızın avını taklit etmek için bir üst su yemi veya bir sinek kullanın
  3. adım 3 daha derin sular için ağırlıklı yemler ve daha sığ sular için hafif yemler alın.
    Daha derin su için ağırlıklı yemler ve daha sığ su için hafif yemler alın. Suyun 3 boyutlu akışına su 'sütunu' denir ve üst, orta ve alt olarak ayrılır. Farklı balık türleri farklı yerlerde takılmayı sever, bu nedenle balığınızın beslenme bölgesi örneğin dibe yakınsa, nimfler gibi sütunun o kısmındaki avla eşleşen yemler bulun.
    • Su sütununun dibinde daha yavaş bir akıntı ve çamurda çok sayıda böcek vardır - dipten beslenenler buradadır. Orta kısım en hızlı akıntıya sahipken, üst kısım hava ile teması nedeniyle biraz daha yavaştır.
  4. adım 4 soğuk suda daha ağır yemler kullanın.
    Soğuk suda daha ağır yemler kullanın. Su soğuduğunda balıklar halsizleşir. Enerjilerini korumaya çalışırlar, bu nedenle sıcak havalarda olduğu gibi gözlerine çarpan her şeyin peşinden gitmezler. Bir balığın bakış açısına göre, hava soğukken büyük, yavaş hareket eden bir avın peşinden gitmek, küçük ve hızlı bir avın peşinden gitmekten çok daha akıllıcadır.
    • Hava soğuksa, daha büyük, daha ağır bir yem (crankbait gibi) alın ve balığın tam önüne atmaya çalışın. Sıcak suda, yumurtlayan yem balığının sütunun tepesinde yanıp sönmesini taklit etmek için daha hafif bir yüzey yemi alın.
  5. adım 5 mevsime göre yem seçin.
    Mevsime göre yem seçin. Balıklar mevsimler değiştikçe farklı beslenme eğilimleri gösterirler. Suyun soğuk olduğu kış aylarında balıklar su sütununun dibine yakın yerlerde toplanırlar. Yaz ve ilkbaharda ise üst sulara ve kıyıya yaklaşırlar. Suyun neresinde olacaklarını bulmak için balığınızın beslenme düzenini araştırın.
    • Genel olarak, kışın ağır krank yemleri, ilkbaharda dudaksız ve sığ krank yemleri, yazın üst su yemleri ve sonbaharda yumuşak plastik yaratık yemleri ile jig kullanın.
    • İlkbahar, balıkların faaliyetlerinin en değişken olduğu zamandır. İlkbaharın başlarında balıklar suların ısınmasını bekledikleri için hala su sütununun dibine yakındırlar. Bahar ilerledikçe kıyıya yaklaşırlar.
  6. 6. adım kazanacak bir yem seçin't get stuck in vegetation.
    Bitki örtüsüne takılmayacak bir yem seçin. Eğer tamamen temiz bir alanda avlanıyorsanız, harika! Herhangi bir bitki maddesi hakkında endişelenmenize gerek yok. Ancak sazlık, otluk bir alandaysanız, tiz kancalı (üç çatallı kanca) veya ağır ağırlıklar gibi kolayca yakalanabilecek yemlerden uzak durun. Yoğun bitki örtüsünde, yüzeye yakın yüzen bir yem kullanın.
    • Solucan, kurbağa ve kurbağa gibi yüzen yumuşak plastik yemler, sazlık ve zambak yastıkları gibi kalın bitki örtüleri için harikadır. Daha az bitki örtüsü varsa, bıçaklı bir jig (üzerine küçük bir metal bıçak takılı ağırlıklı kanca) veya dudaksız bir crankbait tercih edin.
  7. adım 7 şüpheye düştüğünüzde, bir spinnerbait veya crankbait seçin.
    Şüpheye düştüğünüzde bir spinnerbait veya crankbait seçin. Ekstra araştırma yapmak istemiyorsanız, bu iki çok yönlü yemden birini deneyin. Her ikisinin de kullanımı nispeten kolaydır ve her türlü koşulda avlanabilir. Su bulanıksa crankbait, su berraksa spinnerbait kullanın.

Yem Çeşitleri

  1. adım 1 yumuşak plastik yemler
    Yumuşak plastik yemlerYumuşak plastik yemler en yaygın olarak kereste, çalı, yabani otlar ve kayalık inişler boyunca ve bazen de yüzeyde avlanır. Genellikle kancayı solucanın içinden geçirerek gövdesi ucunu kaplayacak şekilde takılırlar. Bu yemler büyük ağızlı levrek balıkçıları arasında popülerdir.
    • Yumuşak plastik yemler solucan, kerevit, kurbağa, kurtçuk, balık veya böcek gibi görünebilir.
    • Yumuşak plastikler balıklar için çok daha doğal bir görünüme ve hisse sahiptir (avlarının çoğu yumuşak vücutlara sahiptir), bu nedenle ürkmüş balıkların ve yavaş hareket eden arkadaşların sert yemlere göre onlara saldırma olasılığı daha yüksektir.
    • Genel bir kılavuz, balıkların suyun neresinde olduğunu bildiğinizde ve dibe yakın, yabani otların içinde veya rıhtım kenarlarında saklandıklarında yumuşak plastikler kullanmaktır.
  2. adım 2 crankbaits
    Crankbaitler Fiş olarak da bilinen crankbaitler, bir veya daha fazla tiz-3 çatallı kancaya sahip sert plastikten yapılmış yapay yemlerdir. Bunlara 'krank' yemi denir çünkü yüzen balıkları taklit ederek dışarı atılmak ve geri sarılmak üzere tasarlanmışlardır. Genellikle av hayvanları gibi şekillendirilirler ve birkaç yaygın çeşidi vardır.
    • Üst su krank yemleri arasında, olta ucuyla sarsıldığında patlama sesi çıkaran dikey içbükey bir yüzeye sahip olan popperlar; çekildiğinde yemin bir yandan diğer yana hareket etmesine neden olan plakalara sahip olan wobblerlar ve herhangi bir özel eklentisi olmayan ince yemler olan çubuk yemler bulunur.
    • İnce minnow yemleri minnowlar gibi şekillendirilir ve renklendirilir. Önlerinde küçük bir metal veya plastik parçası ('dudak') bulunur, bu da onları çubuk yemlerden ayırır. Yüzeyde veya su altında, genellikle seğirme hareketiyle avlanırlar.
    • Yüzen krank yemleri veya yüzme yemleri, suda çekildikçe bir yandan diğer yana hareket edecek şekilde tasarlanmış yapay yemlerdir.
    • Dalış yemleri, ince minnowlardan daha büyük bir dudağa sahiptir, bu da çekildiklerinde veya trollendiklerinde daha derine dalmalarını sağlar; dudak ne kadar büyükse, o kadar derine dalar. Bu yemler uzun, ince gövdeli ya da kısa, tıknaz gövdeli olabilir.
      • Trolleme, misinaların bir teknenin arkasında suda çekildiği bir balıkçılık yöntemidir.
    • Crankbaitler çok çeşitli durumlar için iyi yemlerdir. Balığın suyun neresinde olduğunu bilmiyorsanız veya hava özellikle sıcak veya soğuk değilse, krank yemleri iyi bir yem seçimidir.
  3. adım 3 spinnerbaits
    SpinnerbaitsSpinnerbaits inanılmaz derecede çok yönlü yemlerdir-şu şekilde olabilirler BALIK neredeyse her koşulda. Açık bir çengelli iğneye benzedikleri için bazen çengelli iğne fırıldakları olarak da adlandırılırlar ve kancalı ve etekli ağırlıklı bir ucu ve bıçaklı veya 'fırıldaklı' bir ucu vardır. Bıçaklar suda çekildikçe titreşir ve balıkları çeker.
    • Üç yaygın spinner bıçağı türü vardır: söğüt, Colorado ve Indiana. Söğüt bıçağı uzun ve incedir, Colorado küçük ve yuvarlaktır ve Indiana ikisinin ortasında bir yerdedir.
      • Colorado bıçakları en fazla titreşime neden olur, bu nedenle bulanık suda en iyisidir. Indiana, Colorado'dan daha hızlı avlanabilir, bu nedenle balıkların aktif olarak beslendiği sıcak koşullarda daha iyidir. Söğüt bıçakları yabani otlara takılmayacak kadar incedir, bu nedenle yüksek bitki örtüsü için iyidir.
      • Sıcak sularda ve yoğun bitki örtüsünde birden fazla bıçak kullanın ve daha soğuk sularda tek bir bıçak kullanın. Özellikle bulanık bir yerde avlanıyorsanız, tek bir ağır bıçak kullanın.
    • Sıralı yemler (bıçakların merkezi bir eksen etrafında döndüğü), böcek spinnerlar (klasik spinnerın daha küçük bir versiyonu) ve canlı yem spinnerları gibi birkaç çeşit spinnerbait vardır.
  4. adım 4 jigler
    JigsJigs, uçları ağırlıklı tek kancalardır. Bir etek veya plastik bir kurtçukla süslenebilir veya çıplak olarak avlanabilirler. Tüm yemler gibi, çeşitli şekil ve boyutlarda gelirler ve çoğu koşulda avlanabilirler. Bununla birlikte, jigging, siperin yakınında balık tutmak için en iyisidir, bu nedenle onları inişlerin, kütüklerin ve yabani otların yakınına atın.
    • Jigler en iyi şekilde çok fazla su kaplarken (trol yaparken olduğu gibi), sudaki nesnelere yakın balık avlarken (iskele veya bitki örtüsü gibi) veya su sütununun dibinde balık avlarken kullanılır.
    • Bazı jigler, genellikle küçük bir kurtçuk gövdesi ile çıkarılabilir emniyet pimli iplikçilerle donatılmıştır.
    • Yaygın jig türleri, suda yatay olarak çekilen yüzme jigleri; otları kesmek için ağır ve koni şeklinde olan çim jigleri ve yakalanmadan kayalardan sekebilen futbol jigleridir.
      • Balık sürülerini avlarken ve geniş bir alanı kaplarken yüzme jiglerini kullanın.
      • Derin ya da sığ sularda kerevit yiyen türleri avlarken futbol jig kullanın. Bitki örtüsüne kolayca takılırlar, bu nedenle otlu olduğunda bir çim jigini tercih edin. Jig'i kayalık çıkıntıların yakınında suya bırakarak 'sürün', ardından yavaşça geri sarın.
    • Jigler piyasadaki en ucuz yemlerden bazılarıdır.
  5. adım 5 kaşıklar
    Kaşıklar Bir kaşığın çanağına benzerliği, bu yemlerin çekildikçe bir yandan diğer yana sallanmasına neden olur ve bu da balıkları onlara çeker. Olta Balıkçıları balık tutmak için daha küçük kaşıklar kullanın alabalık ve panfish için ve levrek, turna, walleye ve diğer büyük balıklar için daha büyük kaşıklar.
    • Sallanan kaşık diğer balıklara yaralı bir av gibi görünür.
    • Kaşıkların çoğu yüzeyin altında avlanmak için tasarlanmıştır; ayrık bir halka ile tutturulmuş bir tiz kancaya sahiptirler. Bu kaşıkların daha kalın versiyonları atılabilir veya trolle kullanılabilir, en kalınları jig gibi avlanmak için tasarlanırken, en ince versiyonları sadece trol için tasarlanmıştır.
    • Diğer bir türde ise kaşığın arkasına takılı tek bir tel-otsuz kanca bulunur. Bu yemler yüzeyde hızla geri çekilmek üzere tasarlanmıştır.
  6. adım 6 sinekler
    Sinekler Sinekler tek bir kanca ve bir kıl veya tüy etekten yapılır. Küçük, hafif yemlerdir. sinek balıkçılığıve genellikle alabalıkları hedef alır. Alabalıkların beslendiği farklı sinek türlerini taklit etmek için bağlanırlar ve bu nedenle birçok olta balıkçısı onları 'yumurtadan çıkma' ya da balık tuttukları ortama uyacak şekilde akarsu tarafına bağlar.
    • Sineklerin beş ana türü vardır:
      • Kuru sinekler yüzeyde yüzer ve genellikle su geçirmez bir bileşikle giydirilir. Kuru sinekleri böcekler yumurtadan çıkarken, rüzgarlı günlerde (böcekler suya düştüğünde) ve yüzeyde beslenen balıklar gördüğünüzde kullanın.
      • Islak sinekler batacak şekilde tasarlanmıştır ve yüzen veya boğulan böceklerin yanı sıra yumurtlayan veya yumurtadan çıkan böcekleri taklit eder. Sakin suda, balığın bulunduğu yerin ötesine ıslak sinek atın ve olabildiğince doğal bir şekilde geri almadan önce uygun derinliğe kadar batmasına izin verin. Hareketli suda, balıktan yukarı doğru atın ve suyun sineği ona doğru hareket ettirmesine izin verin.
      • Nimfler, genç böcekleri veya diğer küçük su yaşamını taklit eden bir ıslak sinek türüdür. Yüzeyin daha derinlerinde beslenen balıkların dikkatini çekmek için kuru bir sineğin altına atılabilirler.
      • Flamalar kuru veya ıslak sineklerle aynı şekilde avlanabilir. Minnows veya diğer küçük balıkları taklit ederler.
      • Bugs, büyük böcekler, amfibiler, fareler veya yaralı minnowlardan esinlenerek modellenmiş kuru sineklerdir. Bazıları, daha önce bahsedilen topwater plug gibi popper başlıkları ile tasarlanmıştır. Yüzen veya batan uçlu bir misinayla avlanabilirler.
    • Bazı olta balıkçıları, balığın hangi sinek türünü ısırdığını belirlemek için birden fazla sinek avlar. Bunu yaparken bir olta üzerinde birkaç sinek türünü birleştirmek mümkündür, ancak yalnızca eyaletinizin balıkçılık düzenlemelerinin izin verdiği kadar.
    • Sinek balıkçılığı diğer tekniklere göre biraz daha zordur, bu nedenle bu yemleri kullanmaya alışmak biraz zaman alabilir.
  • Trolling, misinaların bir teknenin arkasından suda çekildiği bir balıkçılık yöntemidir.
  • Colorado bıçakları en fazla titreşime neden olur, bu nedenle bulanık suda en iyisidir. Indiana, Colorado'dan daha hızlı avlanabilir, bu nedenle balıkların aktif olarak beslendiği sıcak koşullarda daha iyidir. Söğüt bıçakları yabani otlara takılmayacak kadar incedir, bu nedenle yüksek bitki örtüsü için iyidir.
  • Sıcak sularda ve yoğun bitki örtüsünde birden fazla bıçak kullanın ve daha soğuk sularda tek bir bıçak kullanın. Özellikle bulanık bir yerde avlanıyorsanız, tek bir ağır bıçak kullanın.
  • Balık sürülerini avlarken ve geniş bir alanı kaplarken yüzen jig kullanın.
  • Kerevit yiyen türleri avlarken derin veya sığ suda futbol jigleri kullanın. Bitki örtüsüne kolayca takılırlar, bu nedenle otlu olduğunda bir çim jig tercih edin. Jig'i kayalık çıkıntıların yakınında suya bırakarak 'sürün', ardından yavaşça geri sarın.
  • Kuru sinekler yüzeyde yüzer ve genellikle su geçirmez bir bileşikle giydirilir. Kuru sinekleri böcekler yumurtadan çıkarken, rüzgarlı günlerde (böcekler suya düştüğünde) ve yüzeyde beslenen balıklar gördüğünüzde kullanın.
  • Islak sinekler batacak şekilde tasarlanmıştır ve yüzen veya boğulan böceklerin yanı sıra yumurtlayan veya yumurtadan çıkan böcekleri taklit eder. Sakin suda, balığın bulunduğu yerin ötesine ıslak sinek atın ve olabildiğince doğal bir şekilde geri almadan önce uygun derinliğe kadar batmasına izin verin. Hareketli suda, balıktan yukarı doğru atın ve suyun sineği ona doğru hareket ettirmesine izin verin.
  • Nimfler, genç böcekleri veya diğer küçük su yaşamını taklit eden bir ıslak sinek türüdür. Yüzeyin daha derinlerinde beslenen balıkların dikkatini çekmek için kuru bir sineğin altına atılabilirler.
  • Flamalar kuru veya ıslak sineklerle aynı şekilde avlanabilir. Minnows veya diğer küçük balıkları taklit ederler.
  • Bugs, büyük böcekler, amfibiler, fareler veya yaralı minnowlardan esinlenerek modellenmiş kuru sineklerdir. Bazıları, daha önce bahsedilen topwater plug gibi popper başlıkları ile tasarlanmıştır. Yüzen veya batan uçlu bir misina ile avlanabilirler.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Yemlere takılan küçük tellere ne denir?
    Bir lider. Turna balığı, turna balığı ve misk balığı gibi keskin dişleri olan balıkları avlarken oltanızı ısırmamaları için liderler de kullanışlıdır.
  • Soru
    Günün saati ve su sıcaklığı bir yem kullanmanın etkinliğini etkiler mi?
    Evet, günün sıcağında su ısındığında, balıklar daha derine dalma ve mümkün olduğunca serin kalmak için örtü bulma eğilimindedir.
  • Soru
    Kancasız kullanabileceğim bir yem var mı?
    Hayır. Balığı yakalamanın hiçbir yolu olmaz. Ama anladığım bir şey var, eğer bir bobberiniz varsa ve kancasız bir yeminiz varsa (sadece kancayı çıkarın) bobberinizi görme ve ısırma şansı vardır.

İpuçları

  • Her koşulda işe yarayacak tek bir yapay yem veya sunum olmadığı gibi, her zaman tüm balıklar için eşit derecede çekici olacak bir yem de yoktur. Kendinize en çok güvendiğinizi bulana kadar birkaç farklı yem ve balıkçılık yöntemi deneyin.
  • Yemler sizin için işe yaramıyorsa, canlı yem deneyin.

Uyarılar

  • Yumuşak plastiklerinizi orijinal ambalajlarında saklayın. Diğer yem türlerine tepki verebilir ve eriyebilirler.