C Pickleball'da Servis Nasıl Atılır: Kurallar ve Stratejiler

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Pickleball oynayarak aktif olmaya başlamak istiyorsanız, her rallinin başında topa nasıl servis atacağınızı öğrenmek önemlidir. Oyun tenise benzese de, servis atarken nerede durmanız ve topa nasıl düzgün vurmanız gerektiği gibi aklınızda tutmanız gereken farklı kurallar ve kısıtlamalar vardır. İster yeni başlıyor olun, ister servis kurallarını tazelemeye ihtiyacınız olsun, size yardımcı olacağız. Okumaya devam edin; tüm kuralları, yasal servisleri ve oyun boyunca en iyi servisleri atmanız için profesyonel ipuçlarını gözden geçireceğiz.

Bilmeniz Gerekenler

  • Kortun kendi tarafınızdaki dip çizginin arkasında durun ve servisiniz boyunca en az bir ayağınızı yerde tutun.
  • Top yere sekmeden önce vurmak için vole servis deneyin veya sektikten sonra vurmak için drop servis kullanın. Her iki servis türü için de forehand veya backhand vuruş kullanın.
  • Topa çapraz bir şekilde filenin karşı tarafına vurun, böylece top filenin voleybol olmayan bölgesini geçerek saha içine düşer.

Adımlar

Pickleball Servisleri için Temel Kurallar

  1. adım 1 sahanın kendi tarafınızdaki dip çizginin arkasında durun.
    Sahanın kendi tarafınızdaki dip çizginin arkasında durun. Dip çizgi, pickleball sahasının sonundadır ve servis atarken bu çizgiyi geçemezsiniz. Oyunun ilk servisi sırasında, 'eşit' taraf olarak da bilinen sahanın sağ tarafındaki dip çizginin arkasında durun.
    • Aşağıdaki durumlarda her servis başlangıç çizgisinin gerisinde başlar pickleball oynamakAncak her takım için ilk servis her zaman sahanın sağ tarafından başlar.
    • Hangi takımın önce servis atacağını belirlemek için yazı tura gibi herhangi bir yöntem kullanabilirsiniz.
  2. adım 2 servis atarken en az 1 ayağınızı yerde tutun.
    Servis atarken en az bir ayağınızı yerde tutun. Topa servis atarken dip çizgiye basamaz ya da üzerinden geçerek sahaya giremezsiniz. Servis atışınızın tamamı boyunca en az bir ayağınız yerde olmalıdır, bu nedenle topa vurmadan önce zıplamanıza izin verilmez.
    • Ayrıca, orta çizgiyi veya yan çizgiyi geçemezsiniz, aksi takdirde bu bir hataya ve servis kaybına neden olur.
  3. adım 3 topa forehand veya backhand hareketiyle vurun.
    Topa forehand veya backhand hareketiyle vurun. Hem vole servis hem de drop servis pickleball'da yasaldır ve bir sonraki bölümde bunları daha ayrıntılı olarak ele alacağız. Her iki servise de forehand (avuç içinizin vuruş yaptığınız yöne baktığı) veya backhand (avuç içinizin vuruş yaptığınız yönden uzağa baktığı) vuruşla vurabilirsiniz. Forehand servis daha yaygın olsa da, topa vuruş şekliniz kişisel tercihinize bağlıdır.
    • Resmi bir pickleball oyununda, hakemin skoru söylemesinden sonraki 10 saniye içinde pickleball'a servis atmalısınız.
  4. adım 4 topu çapraz olarak sahanın diğer ucuna servis edin.
    Topu çapraz olarak sahanın karşı ucuna servis edin. Pickleball sahasının sağ tarafından servis atarken, top filenin üzerinden geçmeli ve karşı tarafa düşmelidir. Servisin yasal olabilmesi için topun filenin 7 ft (2,1 m) içindeki dikdörtgen alan olan 'voleybol olmayan bölgeyi' geçmesi ve kortun içine düşmesi gerekir.
    • Voleybol oynanmayan bölge genellikle 'mutfak' olarak adlandırılır.
    • Eğer top kortun dışına veya voleybol oynanmayan bölgenin içine düşerse, servis bir hata olarak kabul edilir.
    • Topa servis atmak için sadece 1 deneme hakkınız vardır. Top saha dışına çıkarsa veya farklı bir servis kuralını ihlal ederseniz, denemeniz hata olarak kabul edilir.
    • Çiftler pickleball oyununda, sahanın size çapraz tarafındaki karşılayıcı, servisi geri gönderebilecek tek kişidir.
  5. adım 5 her rallinin başında 2 sıçrama kuralına uyun.
    Her rallinin başında 2 sıçrama kuralına uyun. Siz servisi attıktan sonra, karşılayan takım topa vurmadan önce topun yerde bir kez sekmesine izin vermelidir. Topu geri verdiklerinde, sizin takımınız da topa vurmadan önce topun yere çarpmasına izin vermelidir. Bu şekilde ralli daha uzun sürer ve hiçbir takıma avantaj sağlanmaz.
    • 2 sıçrama kuralından sonra, oyuncular top yere çarpmadan önce veya çarptıktan sonra topa vurabilirler.
  6. adım 6 servisler arasında sahanın sol ve sağ tarafları arasında geçiş yapın.
    Servisler arasında sahanın sol ve sağ tarafları arasında geçiş yapın. Siz servis attıktan sonra takımınız bir sayı alırsa, servis atmaya devam edersiniz. Tek sayıda sayınız olduğunda, topu 'tek' taraf olarak da bilinen sahanın sol tarafından servis edin. Çift sayıda sayınız olduğunda, topa sağ taraftan servis atın.
    • Eğer bir servis topu yere çarpmadan önce sahanın karşı tarafındaki bir oyuncuya çarparsa, bu servis karşılayan takım için bir hata olarak kabul edilir. Servis atan takım bir sayı kazanır ve bir sonraki servise devam eder.
  7. adım 7 takımınız bir hata yaptığında servisleri değiştirin.
    Takımınız bir hata yaptığında sunucuları değiştirin. Bir takım bir kuralı ihlal ettiğinde ve oyunu durdurduğunda bir hata oluşur. Karşılayan takım bir hata yaptığında, servis atan takım bir sayı kazanır. Servis atan takımdaysanız ve bir hata yaparsanız, takımınızdaki diğer oyuncu servis atma şansı elde eder. Servis atan takımdaki iki kişi de hata yaptığında, servis sahanın eşit tarafından başlayarak diğer takıma geçer. Fauller şu durumlarda oluşur:
    • Bir oyuncu bir servis kuralını ihlal ettiğinde
    • Bir servisin saha dışına veya vole olmayan bölgeye düşmesi
    • Top fileyi aşmadan vurur
    • Top sahanın aynı tarafında iki kez seker
    • Bir oyuncu voleybol oynanmayan bölgedeyken topa vurursa
    • Bir oyuncu 2 sıçrama kuralından önce topa havada vole vurur
    • Bir oyuncu fileye dokunur
    • Çiftler pickleball oyununun başlangıcında, servis atan takımdan sadece bir oyuncunun hata yapmadan önce servis atma şansı vardır. Bu oyuncu hata yaptıktan sonra servis karşılayan takıma geçer.

Yasal Pickleball Servisleri

  1. adım 1 vole servis
    Voleybol servisi Voleybol servisi, topa önce yerden sektirmeden vurmanızdır. Servis sırasında topu düz bir şekilde yukarı atın veya düz bir şekilde aşağı bırakın ve top yere çarpmadan önce raketinizle topa vurun. Vole servis sırasında, top belinizin altındayken alttan bir vuruşla topa vurmalısınız. Raketin başının en yüksek noktası, topa vurduğunuzda bilek ekleminizin büküldüğü yerden daha yükseğe çıkamaz.
    • Topa vurmak için kendinize daha fazla zaman ve alan sağlamak için topu düz bir şekilde havaya atabilirsiniz.
    • Kötü atışlardan veya düşüşlerden kaçınmaya çalışın. Hakem skoru söyledikten sonra topa vurmak için 10 saniyeniz vardır, bu yüzden topu alın ve hızlıca tekrar deneyin.
  2. adım 2 drop servis
    Drop servis Drop servis, topu herhangi bir yükseklikten bırakmanız ve vurmadan önce yerden sekmesine izin vermenizdir. Top yerden sektikten sonra, raketinizle herhangi bir forehand veya backhand hareketi kullanarak vurabilirsiniz. Raket başının bilek ekleminizden daha yükseğe çıkması veya drop servis sırasında topa belinizin üzerinde vurmanızda bir sakınca yoktur.
    • Drop servis sırasında topu fırlatamaz veya atamazsınız.
    • Topa zıpladığı yükseklikte vurmaya çalışın, böylece daha yüksek bir temas noktasında olur ve vuruşunuzdan daha fazla güç alır.

Servis Atma Stratejileri

  1. adım 1 en fazla gücü elde etmek için atışınızı takip edin.
    En yüksek gücü elde etmek için atışınızı takip edin. Servis vuruşunuzu yaptıktan sonra, topu daha ileriye taşımak için kolunuzu hedefinize doğru sallamaya devam edin. Top daha fazla yükseklik kazanacak ve sahanın daha derinlerine gidecektir, bu da karşı takımın topu sizin tarafınıza döndürmesini daha zor hale getirecektir.
    • Servis atarken topa daha fazla yükseklik kazandırmak aynı zamanda topun daha yükseğe zıplamasını sağlar, bu da karşılayan takımın topu okumasını veya vurmasını zorlaştırabilir.
  2. adım 2 servis attıktan hemen sonra hazır pozisyona geçin.
    Servisten hemen sonra hazır pozisyona geçin. Topu servis ettikten hemen sonra, dönüş voleyboluna hazırlanmak için dip çizgiye yakın durun. Dirseklerinizi ve raketinizi vücudunuzun önünde tutun ve ayaklarınızı omuz genişliğinde açın. Parmak uçlarınızda durun, böylece topa doğru hızla hareket etmeye ve diğer tarafa geri vurmaya hazır olursunuz.
    • Servis attıktan sonra dip çizginin gerisinde kalın ve sadece bir oyuncu üçüncü vuruşu yaptığında ileri doğru hareket edin. Bu şekilde, top yerden sektiğinde daha iyi bir pozisyonda olursunuz.
  3. adım 3 alıcıyı daha geride tutmak için topa derin servis atın.
    Alıcıyı daha geride tutmak için topa derin servis atın. Servis vuruşunuzu yaparken, raketin ortasıyla topa sıkıca vurmaya çalışın, böylece top dip çizgiye daha yakın bir yere düşecektir. Topu karşılayan oyuncu topu geri göndermek için daha geride durmak zorunda kalacak ve sahasının ön kısmını bir sonraki vuruşunuz için açık ve savunmasız bırakacaktır.
    • Topa daha derinden vurmakta sorun yaşıyorsanız, daha büyük bir geri dönüş yapmayı deneyin ve topa vururken başınızı aşağıda tuttuğunuzdan emin olun.
  4. adım 4 topu karşılayan oyuncuya doğru hedefleyin's backhand.
    Topu karşılayan oyuncunun backhand'ine doğru hedefleyin. Servis vuruşunuzu orta çizgiden yaklaşık 8 inç (20 cm) içeride olacak şekilde yapmaya çalışın, böylece top karşılayan oyuncunun backhandine doğru gelir. Backhand vuruşlar oyuncular için geri dönmesi biraz daha zordur, bu nedenle takımınız için kolay bir sayı ile sonuçlanabilir.
    • Çiftler oyununda, orta çizgiye doğru nişan almak alıcı takımın kafasını karıştırabilir ve yanlış oyuncunun topa ilk vurmasına neden olabilir.
  5. adım 5 spin eklemek için topa temas ettiğinde raketinizi çevirin.
    Spin eklemek için topla temas ettiğinde raketinizi çevirin. Servis atarken topa vururken bileğinizi vücudunuzun iç tarafına doğru çevirin, böylece raket yatay yerine dikey olur. Topa eklenen topspin, topu daha uzağa itecek ve daha düzensiz sekmesini sağlayacaktır, böylece karşılayanın servisinizi geri döndürmesi daha zor olacaktır.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları