Hızlı Atış Softbolu Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hızlı atış softbolunda atış yapmak çok fazla beceri, odaklanma ve pratik gerektirir. Yavaş saha softbolunun aksine, hızlı saha softbolunda amaç topu hızlı atarak vurucuyu her seferinde oyun dışı bırakmaktır. Nasıl atış yapılacağını öğrenmek için, atıcı tablasına düzgün bir şekilde yerleşerek başlayın. Ardından, ivme kazanmak ve topu olabildiğince hızlı ve isabetli bir şekilde atmak için uygun hızlı atış tekniklerini kullanın. Atış tutuşunuzda, duruşunuzda ve hareketlerinizde ustalaştıktan sonra, hızınızı ve tekniğinizi geliştirmenize yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç alıştırma vardır.

Adımlar

Atışa Hazırlanma

  1. adım 1 4 dikişli tutuş yapmak için topu dikiş eğrilerinin içinden tutun.
    Topu 4 dikişli kavrama yapmak için dikiş eğrilerinin içinden tutun. Softball üzerindeki dikişin 'c' eğrilerini bulun. Ardından, dört parmağınızı topun üst kısmındaki 'c 'nin içine ve başparmağınızı topun alt kısmındaki 'c 'nin ortasına yerleştirin. Topun avucunuzla aynı hizada durduğundan emin olun.
    • Hızlı atış softbolunda softbol topunun nasıl tutulacağına dair kesin kurallar yoktur. Ancak, 4-seam tutuşunu kullanmak genellikle topu en güçlü şekilde atmanızı sağlar.
    • Eğer rahat hissediyorsanız, topu daha güvenli bir şekilde kavramanıza yardımcı olması için parmak uçlarınızı üst 'c' kıvrımının dikişine yerleştirebilirsiniz.
  2. adım 2 ayaklarınızı atıcının üzerine yerleştirin's plate to set up your stance.
    Duruşunuzu ayarlamak için ayaklarınızı atıcı tablasının üzerine yerleştirin. İlk olarak, ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde atıcı plakasının üstünde durun. Ardından, baskın ayağınızı (atış kolunuzla aynı tarafta olan ayak) topuğunuz ön plakaya değecek şekilde plakanın hemen önüne getirin. Baskın olmayan ayağınızı (eldivenli elinizin tarafındaki ayak), ayak parmaklarınız plakaya değecek şekilde plakanın arkasına yerleştirin.
    • Örneğin, sağ elinizi kullanıyorsanız ve sağ elinizle atıyorsanız, sağ ayağınız plakanın önünde, sol ayağınız arkada olacak şekilde durun.
    • Solaksanız, sol ayağınız kalenin önünde ve sağ ayak parmaklarınız kalenin arkasına değecek şekilde durun.
    • Hızlı atış softbolunda atıcı kalesi 6 inç (15 cm) genişliğindedir, bu nedenle ayaklarınız başlangıçta sadece biraz sendeleyecektir.
    • Atışınıza başladığınızda her iki ayağınız da kaleye değiyor olmalıdır.
  3. adım 3 topu eldiveninizin cebinde göğsünüzde tutun.
    Topu eldiveninizin cebinde göğsünüzde tutun. Doğru atış duruşuna geçtikten sonra, topu atış kolunuzla kavrayın ve eldivenin avuç içine yerleştirin. Ardından, kollarınızı topu ve eldiveni göğsünüzün tam ortasında tutacak şekilde bükün. Atış hareketlerini yapmaya hazır olana kadar topu eldivenin içinde tutun.
    • Omuzlarınızı geriye çekip rahat tutarak iyi bir duruş sergilediğinizden emin olun. Omuzlarınızı geride tutmak odaklanmanızı ve kontrolünüzü korumanıza yardımcı olurken, rahat kalmak kaslarınızda sakatlanmaya yol açabilecek gerginlik oluşmasını önleyecektir.

Atış Hareketinizi Mükemmelleştirmek

  1. adım 1 atışınıza vücudunuzu ileri doğru hareket ettirerek başlayın.
    Atışınıza vücudunuzu ileri doğru hareket ettirerek başlayın. Hızlı atışlı softbolda, atıcının tümseğine dokunduktan sonra vücudunuzu herhangi bir şekilde ileri doğru hareket ettirmeye başladığınızda, bu atışın başlangıcı olarak kabul edilir. Atışın yasal olması için atışı yapmaya doğru hareket etmeniz gerekir.
  2. adım 2 i̇vme kazanmak için kollarınızı tutucuya doğru ileri uzatın.
    İvme kazanmak için kollarınızı tutucuya doğru ileri uzatın. Topuklarınız üzerinde geriye doğru sallandıktan sonra, her iki kolunuzu da öne doğru uzatarak ağırlığınızı öne doğru aktarın. Bu, atışınız için daha da fazla momentum oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
    • Bu genellikle 'süpermen' duruşu olarak adlandırılır.
  3. adım 3 fırlatma kolunuzu yukarı ve geriye doğru sallayın.
    Fırlatma kolunuzu yukarı ve geriye doğru sallayın. Atışınız için momentum oluşturmayı bitirmek için, topun bulunduğu kolu başınızın üzerinden yukarı ve geri salınımınıza doğru sallayın. Hedefinizi yönlendirmeye yardımcı olması için eldivenli elinizi ileride tutun.
    • Kolunuz yukarı ve geri sallanırken, ağırlığınız doğal olarak arka ayağınıza aktarılacaktır.
  4. adım 4 topu atmak için sallanırken vücut ağırlığınızı öne doğru kaydırın.
    Topu atmak için sallanırken vücut ağırlığınızı öne doğru kaydırın. Fırlatma kolunuz geri salınımınızın en üst noktasına ulaştığında, topu yakalayıcıya doğru fırlatmak için kolunuzu kalçanızdan aşağıya ve vücudunuzun önüne doğru sallayın. Fırlatma kolunuz öne doğru sallanırken, arka ayağınızla iterek ve kalenin önüne adım atarak vücut ağırlığınızı öne doğru kaydırın.
    • Kolunuz vücudunuzun önünde sallanırken omuzlarınızı düz tutmaya ve başınızı mümkün olduğunca sabit tutmaya çalışın. Bu, topu daha hızlı ve daha isabetli atmanıza yardımcı olacaktır.
    • Atış yaparken vücudunuzu kolunuzun yolundan uzak tutmaya çalışın.
  5. adım 5 atış kolunuz vücudunuzun önüne ulaştığında topu bırakın.
    Atış kolunuz vücudunuzun önüne ulaştığında topu bırakın. Atış kolunuzu öne doğru sallarken, eliniz kalçanızın yanından geçerken topu bırakın. Fırlatma kolunuz, avuç içiniz yakalayıcıya doğru bakacak şekilde açılı olarak aşağı bakıyor olacaktır.
    • Eğer topu çok erken bırakırsanız, top kalenin yakınındaki zemine doğru açılı bir şekilde ilerleyecektir. Çok geç bırakırsanız, top muhtemelen havada çok yükseğe çıkacaktır. Bu nedenle, topun mümkün olan en yüksek hızda doğrudan yakalayıcıya gitmesini sağlamak için topu tam olarak bırakmanız gereken anı hissetmek için pratik yapmanız önemlidir.
    • Topun sağa gitmesini sağlamaya çalışıyorsanız, eliniz topun sol tarafında olsun. Eğer topu sola doğru atmaya çalışıyorsanız, topu bıraktığınızda eliniz sağ tarafta olsun.
  6. adım 6 kolunuzun ileri doğru sallanma hareketini takip etmesine izin verin.
    Kolunuzun ileri salınım hareketini takip etmesine izin verin. Topu bıraktıktan sonra, kolunuzun salınımı doğal seyrinde takip etmesine izin verdiğinizden emin olun. Kolunuz göğsünüze doğru sallanmaya devam etmelidir. Bu, kolunuzun maksimum momentum kazanmasını ve softball topunu maksimum hızda fırlatmanızı sağlayacaktır.
    • Salınımınızı takip etmeniz, ani bir duruşun kaslarınıza fazladan yük bindirmesini önlemenize de yardımcı olacaktır.

Atışınızı Çalışmak

  1. adım 1 sakatlanmaları önlemek için her atış çalışmanızda ısının.
    Sakatlanmaları önlemek için her atış çalışmanızda ısının. Hızlı atışlı softbol antrenmanında atış yapmadan veya kendi başınıza herhangi bir alıştırma yapmadan önce, atış hareketlerini yavaşça yaparak vücudunuzu ısıtın. Bu şekilde, kaslarınız ısınacak ve işleri hızlandırmaya başladığınızda hareketi hatırlayacak, bu da gereksiz sakatlanmalardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
    • Hızlı saha softbolunda atış yaparken, yumuşak saha softboluna göre daha fazla güç kullanırsınız, bu da kaslarınıza performans göstermeleri için çok fazla baskı uygular. Bu nedenle, özellikle kollarınız ve omuzlarınızdaki kaslarınızı ısıtmanız önemlidir.
    • Hızlı bir koşuya çıkmak veya zıplama hareketleri yapmak da sakatlanmaları önlemek için tüm vücudunuzu ısıtmanın harika bir yoludur.
    • Çok uzun süre pratik yapmak istemiyorsanız, daha sık pratik yapmayı deneyin. Örneğin, atışlarınızı haftada 6 gün yapabilirsiniz.
  2. adım 2 nişan alıştırması yapmak için mesafenizi artırın ve azaltın.
    Nişan alma alıştırması yapmak için mesafenizi artırın ve azaltın. Hızlı atışlı softbol oyununda her atışınızda topun kaleye ulaştığından emin olmanıza yardımcı olması için, farklı mesafelerde atış yapma ve her seferinde kaleye nişan alma alıştırması yapın. Atış plakasından birkaç atış yaparak başlayın. Ardından, atış yaptıktan sonra yaklaşık 2 fit (0,61 m) geriye gidin ve topu tutarlı bir şekilde hızlı ve doğru bir şekilde atıp kaleye ulaşana kadar her mesafede kalın.
    • Kale sahasına ulaşamayacak kadar uzaklaştığınızda, atış plakasına doğru geri dönmeye başlayın. Atış plakasına geri döndüğünüzde, atışlar kıyaslandığında kolay gelmelidir.
  3. adım 3 gücünüzü artırmak için ağırlıklı yumuşak toplarla pratik yapın.
    Gücünüzü artırmak için ağırlıklı softball'larla pratik yapın. 6,25 onsluk normal softball kullanmak yerine 9, 10, 11 veya 12 onsluk ağırlıklı toplarla pratik yapmayı deneyin. Bu, kol gücünüzü geliştirmenize yardımcı olacak ve bu da normal ağırlıktaki topları daha hızlı ve kolay bir şekilde atmanızı sağlayacaktır.
    • Ağırlıklı topları kullanırken ısınmanız özellikle önemlidir, çünkü eklenen ağırlık kaslarınıza ekstra baskı uygular ve ısınmadığınız takdirde sakatlanmalara neden olabilir.
    • Ağırlıklı softbol topları normal ağırlıktaki toplarla aynı boyuttadır, böylece 4 dikişli tutuşunuzla pratik yapmaya devam edebilirsiniz.
    • Ağırlıklı softballlar internetten ve çoğu spor malzemeleri mağazasından temin edilebilir ve genellikle yaklaşık 15 USD'dir.
  4. adım 4 atış hareketinizi hızlandırmak için hızlı atış alıştırması yapın.
    Atış hareketinizi hızlandırmak için hızlı atış alıştırması yapın. İlk olarak, kollarınızın ve omuzlarınızın tamamen ısındığından emin olun. Ardından, yanınızda bir sepet veya yığın halinde birkaç softball varken, olabildiğince hızlı bir şekilde yaklaşık 15 atış yapın. Amacınız 15 atışın hepsini 1 dakikadan kısa sürede yapmaktır, böylece vücudunuz hızlı harekete alışır.
    • Hızlı atışlı softbolda atış yaparken isabet her zaman önemli olsa da, bu alıştırma için mesafe veya isabetten çok hıza odaklanın.
    • Tutarlı bir şekilde 1 dakikanın altında 15 atış yapabildiğinizde, 15 hızlı atış yaparak, 1 dakika dinlenerek ve ardından yapabiliyorsanız 1 dakikanın altında 15 atış daha yaparak bu alıştırmayı daha zor hale getirin.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Softbol vuruşlarını tutarlı bir şekilde nasıl yaparsınız?
    Atış yaparken kolunuzu vücudunuzla çapraz yapmayın. Örneğin, sola doğru bir atış yapıyorsanız, sağa doğru bir adım atmaktan kaçının. Bunun yerine, kolunuzun kulvardan geçmesine izin verirken adım atın - bu, tutarlı bir isabet elde etmenin en kolay yoludur.
  • Soru
    Atış yaparken topu nasıl tutarsınız?
    Atışın yukarı gitmesini istiyorsanız elinizi topun altında tutun. Atışın aşağı inmesini tercih ediyorsanız, elinizi topun üstünde tutun.
  • Soru
    Bileğimi neden kırmam gerekiyor?
    Top üzerinde spin elde etmek için. Spin konusunda ustalaştıysanız, hareket de elde edebilir ve farklı atış türlerini öğrenebilirsiniz.

İpuçları