Voleybol Turnuvası Nasıl Planlanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir voleybol turnuvası planlamak büyük bir sorumluluktur, ancak dikkatli bir planlama ile bunu başarıyla gerçekleştirebilirsiniz! İşe bir tarih seçerek ve turnuva için bir mekan rezerve ederek başlayın. Tarih ve yer onaylandıktan sonra ekipman ayırmaya, görevlileri işe almaya, sponsorlar ve gönüllüler bulmaya ve takımlara reklam vermeye başlayabilirsiniz. Turnuva başlamadan önce kortları ve ekipmanları hazırladığınızdan emin olun. Antrenörler ve oyuncularla iletişim kurmak, turnuvanın sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlamak için son adımdır.

Adımlar

Düzenlemelerin Yapılması

  1. adım 1 eleme süreciyle turnuva için bir tarih seçin.1Eleme süreciyle turnuva için bir tarih seçin. Turnuvalar genellikle hafta sonları planlanır, bu nedenle yıllık takvime bakın ve işe yarayabilecek birkaç hafta sonu seçin. Mekanları ve ekipman kiralama şirketlerini ararken, hangi seçeneğin en uygun olacağına ve en fazla müsaitliğe sahip olacağına karar vermek için eleme sürecini kullanın.
    • Tatil günlerinde, 3 günlük hafta sonlarında ve kötü hava koşullarının sorun olabileceği zamanlarda turnuva planlamaktan kaçının.
  2. adım 2 etkinlik için sponsorlar bulun.2Etkinlik için sponsorlar bulun. Bazı yerel işletmelere ve kasabanın Ziyaretçi Kuruluna yaklaşın ve onlara reklam karşılığında kazanan takımlar için para veya ödül bağışlamak isteyip istemediklerini sorun. Çoğu zaman, Ziyaretçi Kurulları şehir dışından insanları çekecek daha büyük turnuvalar için en az 1.000 $ bağışta bulunacaktır.
  3. adım 3 maçları yönetecek hakemleri işe alın.3Oyunları yönetmek için hakemler kiralayın. Her maçı yönetmek için 2 nitelikli hakeme ihtiyacınız olacak. Bu süreci kolaylaştırmak için, bu işi devredebilir ve bir hakem ekibini toplamak ve koordine etmek için bir baş hakem tutabilirsiniz.
    • Turnuva daha düşük bütçeli gayri resmi bir etkinlikse, her takımdan kendi hakemlerini sağlamalarını da isteyebilirsiniz.
  4. adım 4 skor tutma konusunda yardımcı olacak gönüllüler isteyin.4Skor yönetimine yardımcı olacak gönüllüler isteyin. Turnuvadan önce gönüllülere skor tutmayı öğretmeniz gerekecektir, bu nedenle onlarla önceden buluşmak isteyebilirsiniz. Puanların nasıl takip edileceğini, oyuncuların nasıl girip çıkacağını ve libero oyuncularının nasıl takip edileceğini öğrenmeleri gerekecektir.
    • Ayrıca, ister flipboard ister elektronik sistem olsun, kullanacakları skor tutma cihazını nasıl kullanacaklarını da göstermelisiniz.
  5. adım 5 giriş ücreti almak isteyip istemediğinize karar verin.5Giriş ücreti almak isteyip istemediğinize karar verin. Mekan ve ekipman maliyetini karşılamak için yardıma ihtiyacınız varsa, eşitliği sağlamak için bir ücret talep etmeniz gerekebilir. Ayrıca turnuvayı bir hayır kurumuna dayandırabilir ve toplanan ücretleri belirli bir amaca bağışlayabilirsiniz.
    • Takımlardan giriş ücreti ya da seyircilerden küçük bir giriş ücreti ya da her ikisini birden talep edebilirsiniz.
  6. adım 6 etkinlikten 1-2 hafta önce son kayıt tarihini belirleyin.6Etkinlikten 1-2 hafta önce son kayıt tarihini belirleyin. Bu şekilde, bölümleri oluşturmak için ihtiyaç duyacağınız tüm bilgilere sahip olacaksınız. Antrenörlerin ve takımların son kayıt tarihini bildiklerinden emin olun. Eğer ilgilendiklerini ifade etmişlerse ancak henüz kaydolmamışlarsa, son tarihe kadar düzenli hatırlatmalar gönderin.
  7. adım 7 aşağıdaki durumlarda bölümler ekleyin'll be hosting a wide variety of teams.7Çok çeşitli takımlara ev sahipliği yapacaksanız bölümler ekleyin. Rekabeti adil ve eğlenceli tutmak için benzer takımları bir araya getirmek önemlidir. Turnuvanız topluma açıksa, muhtemelen katılacak takımlara göre bazı bölümler oluşturmanız gerekecektir. Takımları nasıl gruplandıracağınıza karar vermek için tüm takımların yaş, cinsiyet ve deneyimlerine bakın.
    • Örneğin, bir ortaokul takımını 30'lu yaşlarındaki bir takımla karşı karşıya getirmek adil olmayacaktır. Takımlar arasında geniş bir yaş aralığı varsa, ortaokul, lise ve yetişkin takımları gibi yaş bölümleri oluşturmak isteyebilirsiniz.
    • Karma ve tek cinsiyetli takımlar varsa, bu takımlar için de bölümler oluşturmak isteyebilirsiniz.
    • Lise kız takımları etkinliği gibi belirli bir turnuvaya ev sahipliği yapıyorsanız, muhtemelen bölümlere ihtiyacınız olmayacaktır.
  8. adım 8 takip edilecek turnuva için parantezler oluşturun.8Takip edilecek turnuva için braketler oluşturun. Tek veya çift eleme arasında seçim yapın ve oyunların sırasını kolayca oluşturmak için bir braket şablonu veya oluşturucu kullanın. Tekli eleme, bir takımın 1 maç kaybetmesi halinde turnuva dışı kalacağı anlamına gelir. Çift eleme, takımların elenmeden önce 2 maç kaybetmelerine izin veren ve onlara daha fazla oyun süresi tanıyan bir turnuva tarzıdır.
    • Çeşitli braket seçenekleri için, https://www.printyourbrackets.com/volleyballbrackets.html adresinde oynayan takım sayısını girin.
    • Resmi olmayan, gün boyu süren turnuvalar için sadece round-robin formatını kullanabilirsiniz. Round-robin oyunu, eleme tarzı bir turnuvanın aksine tüm takımların birbiriyle oynamasına izin verir.
  9. adım 9 parantezlere göre bir program yapın.9 Parantezlere göre bir program yapın. Her maçın yerini ve saatini, ayrıca her maçta kimlerin oynayacağını not edin. Bu bilgiler turnuva sırasında takımların ve seyircilerin başvurması için çok önemlidir, bu nedenle kolayca erişilebilir olmasını sağlayın. Postalamak ve turnuva sırasında hazır bulundurmak için fazladan kopyalar yazdırın.

Turnuva Yerlerinin Ayarlanması

  1. adım 1 turnuvaya uygun bir mekan bulun's size needs.1Turnuvanın boyut ihtiyaçlarına uygun bir mekan bulun. En az 1 tam boy voleybol sahasına ihtiyacınız olacak, ancak turnuvanın büyüklüğüne bağlı olarak 2 veya daha fazlası tercih edilebilir. Yerel okul, kilise ve toplum merkezi spor salonlarını uygunluk açısından kontrol edin, ardından kararlaştırdığınız hafta sonu için mekanı rezerve edin.
    • Ayrıca, mekanın beklenen katılımcı sayınız için yeterli banyo ve içme suyuna erişimi olduğundan emin olmak isteyeceksiniz.
  2. adım 2 tüm kortları sıralar ve oturma yerleri ile birlikte kurun.2Tüm kortları çizgiler ve oturma yerleri ile ayarlayın. Turnuva başlamadan önce, çizgiler net değilse veya mevcut değilse kortları bantlamanız gerekecektir. Ayrıca seyirciler ve takımlar için kortların kenarlarına katlanır sandalyeler veya tribünler yerleştirmeniz gerekecektir.
    • Eğer sahada tribün yoksa, yerel bir okuldan ya da bir etkinlik oturma yeri kiralama şirketinden tribün kiralayabilir ya da ödünç alabilirsiniz.
  3. adım 3 eğer yoksa ağları ve voleybol toplarını temin edin't provided.3Eğer temin edilmemişse ağları ve voleybol toplarını tedarik edin. Saha ekipmanlarını kiralayabilir veya yerel okullardan ödünç isteyebilirsiniz. Maçlar başlamadan önce filelerin kurulduğundan ve voleybol toplarının uygun şekilde şişirildiğinden emin olun.
  4. adım 4 kurallara uygun olduklarından emin olmak için ağ yüksekliklerini kontrol edin.4Kurallara uygun olduklarından emin olmak için file yüksekliklerini kontrol edin. Turnuva yerine 60-90 dakika erken gelin ve son 1 kontrol yapın. File yüksekliklerinin takımların yaş ve cinsiyetlerine göre ayarlandığını teyit etmek için bir ölçüm bandı kullanın. Gerekli yüksekliğe ayarlanmamış fileleri ayarlamak için birinden yardım alın.
    • Erkek fileleri 2,43 metre (8,0 ft), kadın fileleri ise 2,24 metre (7,3 ft) olmalıdır.
    • Gençler için ağ 6,5 feet (2,0 m) olmalıdır.
  5. adım 5 her yerde bir ilk yardım çantası ve ilk yardım konusunda sertifikalı birini bulundurun.5 Her yerde bir ilk yardım çantası ve ilk yardım konusunda sertifikalı birini bulundurun. Oyunculardan herhangi birinin yaralanması durumunda, durumu kontrol altına alabilecek birine ihtiyacınız olacaktır. Her noktada bir tıp uzmanının bulunması daha da iyi olacaktır, ancak ilk yardım konusunda sertifikalı herkes işinizi görecektir.
  6. adım 6 her bir puanlama masasının formlar ve malzemelerle donatıldığından emin olun.6Her puanlama masasının formlar ve malzemelerle donatıldığından emin olun. Her skor masası için skor kağıtlarının, libero takip kağıtlarının, takım kadrolarının ve diziliş kağıtlarının kopyalarını yazdırın. Her masada birkaç kalem, kurşun kalem, düzenlemek için dosya klasörleri, ataçlar, ekstra kural kitapları, makas ve bant bulundurun.
    • Turnuva sırasında masaları yeniden doldurmak için elinizde fazladan malzeme bulundurduğunuzdan emin olun.
  7. adım 7 turnuva programını ve sonuç tablolarını mekanın etrafına asın.7Turnuva programını ve sonuç tablolarını mekanın etrafına asın. Fazladan kopyalar yazdırın ve bunları mekanın ana alanlarına bantlayın. Turnuva ilerledikçe sonuç tablolarını doldurun, böylece seyirciler ve takımlar galibiyet ve mağlubiyetleri kolayca kontrol edebilirler.

Oyuncular ve Antrenörler ile Koordinasyon

  1. adım 1 turnuvayı ilgilenen takımlara duyurun.1 Turnuvayı ilgilenen takımlara duyurun. Eğlence takımlarına, okul takımlarına veya kilise tabanlı takımlara slotlar sunabilirsiniz. Sosyal medyada yayınlayın ve yerel takımları çekmek için şehrin etrafına el ilanları asın. Daha uzakta bulunan takımların antrenörlerini arayarak veya onlara bazı temel bilgileri içeren e-postalar göndererek ulaşın.
  2. adım 2 antrenörlerle iletişimi sürdürün.2Antrenörlerle iletişimi sürdürün. Turnuvaya kadar geçen süre boyunca antrenörlerle düzenli olarak görüşün. Onlara tarihler, yer, programlar, kayıt, ödeme, kilit kişiler, formlar ve ibranameler ve sigorta gereklilikleri gibi takımlarına aktarmaları gereken bilgileri sağlayın.
    • Bu bilgilere kolayca erişilebilmesi için, turnuvayla ilgili tüm ayrıntıların ve bağlantıların yer aldığı bir web sitesi kurmak isteyebilirsiniz.
  3. adım 3 takımların imzalaması için tüm evrak ve formları toplayın.3. Takımların imzalaması için tüm evrak ve formları toplayın. İsteyeceğiniz son şey birinin yaralanması ve kendinizi yasal bir karmaşanın içinde bulmanızdır! Tüm takım üyelerinin oynamadan önce imzalaması için yeterli sayıda sigorta feragatnamesi ve tıbbi ibraname formu yazdırın. Ayrıca, birinin yaralanması durumunda ilk yardım çantalarının yanında bulundurmak üzere olay raporu formları yazdırmalısınız.
    • Bu formlar için şablonları internette bulabilirsiniz.
  4. adım 4 turnuva günü bir check-in istasyonu kurun.4Turnuva günü bir check-in istasyonu kurun. Turnuvaya gelen takımlar için bir kayıt check-in alanını koordine etmek üzere bir gönüllü görevlendirin. Oyuncuların varışta doldurmaları için sigorta feragatnameleri ve tıbbi izin formlarının istasyonda hazır bulunduğundan emin olun. Ayrıca, tüm antrenörlerin kayıt yaptırmasını ve takım listelerini doğrulamasını sağlayın.
    • Daha küçük turnuvalar için bu istasyon, soruları olan seyirciler veya oyuncular için bir irtibat alanı olarak da kullanılabilir. Daha büyük turnuvalarda soru ve endişeleri almak için ayrı bir istasyon gerekebilir.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Kapsamlı bir kontrol listesi için Junior Volleyball Association'ın 'Turnuva Direktörünün Rehber Kitabı 'na bakın.