21 Nasıl Oynanır (Basketbol)

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

21, standart kuralların çoğunu koruyan basitleştirilmiş bir basketbol versiyonudur. Bir basketbol potasına erişiminizin olduğu hemen her yerde oynayabilirsiniz. Nasıl hazırlanacağınızı, oyunu nasıl oynayacağınızı veya kuralları nasıl idare edeceğinizi öğrenmek gerçekten kolaydır. Temel kurallara göre oynayabilir veya alıştıktan sonra işleri biraz karıştırabilirsiniz.

Not: Blackjack oynamakla ilgili ipuçları arıyorsanız, bu makaleye göz atın.

Adımlar

Oynamaya Hazırlanma

  1. adım 1 diğer oyuncuları bulun.
    Diğer oyuncuları bulun. İki veya daha fazla kişiyi toplayın. Her kişi kendi takımıdır. Herkes kendi skorunu takip eder.
  2. adım 2 serbest atış çizgisini belirleyin.
    Serbest atış çizgisini belirleyin. Kurallara uygun bir basketbol sahasında bu düz bir yatay çizgidir. Genellikle bu çizgi potadan 15 feet (4,6 m) uzaklıktadır. Ancak, araba yolunda veya daha küçük bir sahada oynuyorsanız, doğaçlama yapabilirsiniz.
  3. adım 3 3 sayı çizgisini belirleyin.
    3 sayı çizgisini belirleyin. Bu, normal bir sahada serbest atış çizgisini çevreleyen büyük yarım dairedir. Genellikle bu çizgi potadan 23,75 fit (7,24 m) uzaklıktadır. Daha küçük bir sahada doğaçlama yapmaktan çekinmeyin.
  4. adım 4 kuralları belirleyin.
    Kuralları belirleyin. Her 21 oyununun temel kuralları vardır. Ancak, siz ve diğer oyuncular, yeni başlayanlar için bir zorluk yaratmak veya işleri kolaylaştırmak için ayarlamalar yapabilirsiniz. Bazı yaygın kurallar şunlardır:
    • Normal atışların her biri 2 puan değerindedir. Serbest atış veya 3 sayı çizgisi dışında sahanın herhangi bir yerinden atış yapabilirsiniz.
    • 3 sayılık atışların her biri 3 puan değerindedir. Bunları 3 sayı çizgisinden yapın.
    • Serbest atışların her biri 1 puan değerindedir. Bu atışları serbest atış çizgisinden yapın.

Oyunu Oynamak

  1. adım 1 i̇lk atışı kimin yapacağını belirleyin.
    İlk atışı kimin yapacağını belirleyin. Sırayla ateş etmek çemberin kenarına vurur. Çembere ilk vuran kişi topa sahip olur. Bu kuralı, topa sahip olmak için topu sepete sokmanız gerekecek şekilde ayarlayabilirsiniz.
  2. adım 2 oyunu başlatın.
    Oyunu başlatın. Topa sahip olan oyuncu topu 3 sayı çizgisine atar. Diğer tüm oyuncular onların basket atmasını engellemeye çalışır. Buna busting-in ya da break-in denir. Başarılı bir baskın rakibe 2 sayı kazandırır.
  3. adım 3 ekstra atışlar yapın.
    Ekstra atışlar yapın. Yaptığınız her 2 sayılık atış size serbest atış çizgisinden 1 sayılık atış kazandırır. Üst üste 3 atış yaptıktan sonra, rakiplerinizden biri sizi bire bir eşleşmede kontrol edebilir. Eğer bu atışı yaparsanız, 2 puan kazanırsınız.
    • Serbest atışınızı kaçırırsanız, rakiplerinizin topu tekrar potaya sokmasını engellemeye çalışın.
  4. adım 4 topu boşaltın.
    Topu boşaltın. Topu 3 sayı çizgisinin dışına sürün. Bu, birisi 2 sayılık atışı kaçırırsa ve rakiplerinden biri ribaundlar top. Topa sahip olan oyuncu temizlemeden önce şut atamaz.
  5. adım 5 oyuna devam edin.
    Oyuna devam edin. Biri 21 sayıya ulaşana kadar ilave 1- 2- ve 3 sayılık atışlar yapın. Temel kurallara göre 21 sayıya ulaşan ilk oyuncu kazanır. Oyunu burada bitirebilir veya rövanş yapabilirsiniz.

Yeni Kurallara Göre Oynamak

  1. adım 1 bahşişleri cezalandırın.
    Tip-in'leri cezalandırın. Tip-in'de bir oyuncu topu potaya doğru atar ancak ıskalar. Bu sırada başka bir oyuncu zıplar, topu yakalar ve top yere düşmeden sayı yapar. 'Tipped' şutörün (şutunu kaçıran) skorunu azaltarak oyunu daha zorlu hale getirin.
    • Oyuncunun 13'ten az puanı varsa bunu 13'e veya daha düşük bir sayıya düşürebilirsiniz. Daha da ilginç hale getirmek için skoru sıfıra indirin.
  2. adım 2 don't stop at 21 points.
    21 puanda durmayın. Kazananın en az 21 puana sahip olması ve belirli bir sayı farkla önde olması gerektiğine dair bir kural koyun. Örneğin, biri 2, 4 veya daha fazla sayı farkla önde olana kadar 21 sayının ötesinde devam etmeyi kabul edebilirsiniz.
  3. adım 3 kaçırılan bir serbest atışı cezalandırın.
    Kaçırılan bir serbest atışı cezalandırın. Bazen bir oyuncu 21 sayıya ulaşmak için serbest atış atışı yapmak zorunda kalabilir. Eğer kaçırırlarsa, skorları 13 puana geri döner.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Bir maçtan önce gerginseniz ne yaparsınız?
    Endişelenmeyin - gergin hissetmek aslında iyidir! Gergin hissetmek oyuna hazır olduğunuz anlamına gelir.

Video

İpuçları

  • Atıcıyı korumaya çalışmayın. Ribaunt almaya çalışın.

Uyarılar

  • Yüze basketbol topu acıtıyor, o yüzden dikkat et!