8 Top Bilardo Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

8-top bilardo, bir beyaz 'isteka topu' ve bir siyah '8-top' da dahil olmak üzere 15 numaralı topla oynanır. Bir oyuncu düz renkli topları ('katılar', 1-7 arası numaralandırılmış) cebe atmaya çalışırken, diğer oyuncu çizgili topları ('çizgiler', 9-15 arası numaralandırılmış) cebe atmaya çalışır. Bir oyuncu tüm uygun topları (çizgili veya katı) cebe indirmeden 8'li topu batıramaz. 8'li topu cebe indiren ilk oyuncu oyunu kazanır.

Adımlar

Oyunu Kurmak

  1. adım 1 temel bilgileri anlayın.
    Temelleri anlayın. 8-top, bir isteka topu ve 1'den 15'e kadar numaralandırılmış 15 'nesne topu' ile oynanan bir oyundur. Oyunculardan biri 1'den 7'ye kadar olan gruptaki topları (düz renkler), diğer oyuncu ise 9'dan 15'e kadar olan gruptaki topları (çizgiler) cebine atmalıdır. Kazanmak için her iki gruptan birini önce cebe atan oyuncu olmalı ve ardından 8 numaralı topu yasal olarak cebe atmalısınız.
  2. adım 2 baş noktasını bulun.
    Baş noktasını bulun. Keçenin yan ortasında, masanın uzunluğunun yaklaşık dörtte biri kadar bir mesafede küçük bir nokta veya üçgen arayın. Burası oyuna başlamak için isteka topunu yerleştireceğiniz yerdir. Bu noktadan geçen çizgiye 'kafa ipi' denir.
  3. adım 3 topları sıralayın.
    Topları sıralayın. Üçgen bilardo rafını bulun ve 1-15 topları içine yerleştirin. Rafı masanın baş noktasının karşı ucuna, üçgenin bir köşesi molaya bakacak şekilde yerleştirin. Rafın ayak ipi boyunca yanal olarak ortalandığından emin olun. Ardından, oynamaya hazır olduğunuzda, raf çerçevesini sadece toplar kalacak şekilde çıkarın.
    • Üçgenin noktasını masanın dörtte üç uzunluğuna, 'ayak noktasına' yerleştirin: masa üstünde baş noktasına karşılık gelen nokta. Eğer 'baş ipi' masanın başından ayağına kadar olan 1/4'lük noktayı işaret ediyorsa, 'ayak ipi' de masanın başından ayağına kadar olan 3/4'lük mesafeyi işaret eden hayali bir çizgidir. 'Yemek noktası' ayak ipi çizgisinin tam orta noktasında yer alır.
    • 8 numaralı topu üçgenin ortasına yerleştirin. 1 topunu üçgenin kırılma noktasına bakacak şekilde yerleştirin. Rafın bir arka köşesine çizgili bir top ve diğer köşesine de düz bir top yerleştirin.
  4. adım 4 dili öğrenin.
    Dili öğrenin. Bilardo, yeni oyuncular için anlaşılması zor olabilecek benzersiz bir terminolojiye sahiptir. Oynamayı öğrenirken terimleri referans alın. Bir şeyin ne anlama geldiğinden emin değilseniz, deneyimli bir bilardo oyuncusundan açıklamasını isteyin.
    • Nesne topları: 1-15 arasında numaralandırılmış çizgili ve düz toplar. Istaka topu hariç tüm bilardo topları. 'Nesne toplar' ceplere düşürmeye çalıştığınız toplardır.
    • Cep: Bilardo masasının kenarı boyunca uzanan sepetler. Altı cep vardır: her köşede bir tane ve her uzun kenarın orta noktasında bir tane. 'Cepleme', bir veya daha fazla numaralı 'nesne' topunu bir cebe vurma eylemidir.
    • Ray: Bilardo masasının kenarı boyunca uzanan bank.
    • Scratch: Bir oyuncunun isteka topunu yanlışlıkla bir cebe düşürmesi. Eğer çizerseniz, batan toplarınızdan birini cepten çıkarın ve masanın ortasına geri koyun. Rakibiniz artık masanın üstündeki seçtiği noktadan atış yapma şansına sahiptir.
    • Açık masa: Grup seçimi (çizgili veya katı) henüz belirlenmediğinde masa 'açık 'tır. Masa açık olduğunda, bir şerit veya katı yapmak için önce bir katıya vurmak yasaldır.
    • Faul cezası: Rakip oyuncu isteka topunu eline alır. Bu, oyuncunun bir sonraki atışını yapmak için isteka topunu masanın herhangi bir yerine koyabileceği anlamına gelir.

Oyuna Başlarken

  1. adım 1 rafı kırın.
    Rafı kırın. Bir oyuncu isteka topunu baş ipinin arkasına dizer ve rafa nişan alır. Istaka topunu güç ve hassasiyetle top üçgeninin içine vurun. Yasal bir kırma vuruşu yapmak için, kırıcı ya bir topu cebe atmalı ya da en az dört numaralı topu raya sürmelidir. Kırıcı düzgün bir break vuruşu yapamazsa, bu bir fauldür.
  2. adım 2 bir çizik veya faul durumunda ne yapacağınızı bilin.
    Çizilme veya faul durumunda ne yapacağınızı bilin. Eğer kıran oyuncu atışında çizik atarsa, oyun sadece kısmen başlamış demektir. Faul durumunda, gelen oyuncunun iki seçeneği vardır: masayı olduğu gibi kabul etmek ve bir sonraki atışı yapmak veya açılış molasını tekrarlamak için topları yeniden dizmek. Gelen oyuncu bizzat mola vermeyi ya da orijinal mola verenin tekrar denemesine izin vermeyi seçer.
    • Bir oyuncu yasal bir mola atışında çizilirse:
      • Cebe atılan tüm toplar cepte kalır.
      • Atış fauldür, yani atış sırası diğer oyuncudadır.
      • Masa açıktır, yani bir topu çizmeden batıran ilk oyuncu o top türünü (çizgili veya katı) oyun için hedefi olarak seçer.
    • Eğer bir oyuncu mola atışında numaralı topu masadan atarsa, bu bir fauldür. Gelen oyuncunun iki seçeneği vardır:
      • Masayı yerinde kabul etmek. Bir sonraki atışı yapar ve oyuna devam eder.
      • Istaka topunu baş ipinin arkasından eline alır. Gerektiği gibi tekrar atış yapın veya kırın.
    • Eğer 8'li top mola sırasında cebe girerse, kırıcı yeniden raf isteyebilir veya 8'li topu tespit ettirip atışa devam edebilir. Eğer kırıcı 8'li topu mola sırasında cebe sokarken çizerse, gelen oyuncu yeniden dizme veya 8'li topu tespit ettirme seçeneğine sahiptir ve baş ipinin arkasında elinde topla atışa başlar.
  3. adım 3 grupları seçin.
    Grupları seçin. Gruplar seçilmeden önce masa 'açıktır'. Numaralı bir topu batıran ilk oyuncu, oyunun geri kalanı boyunca o top grubunu hedeflemeyi etkin bir şekilde seçer. Örneğin, kırıcı oyuncuysanız ve çizgili 13 numaralı topu batırırsanız, 'çizgili' olursunuz. Etrafta vurması kolay diğer çizgili topları arayın. Amacınız, rakibiniz tüm sağlam topları ve 8 topu cebe indirmeden önce tüm çizgili topları (ve ardından 8 topu) cebe indirmektir.
    • Kimin kim olduğunu açıkça belirtin. Eğer bir çizgili top yaparsanız, 'Ben çizgiliyim!' diye seslenin. Eğer bir katı yaparsanız, 'Ben katıyım!' diye seslenin.
    • Numaralı bir topu cebe atan ilk oyuncuysanız, ancak aynı anda hem bir şerit hem de bir katı batırırsanız: iki grup arasında seçim yapma hakkınız vardır. Hemen en avantajlı görünen grubu seçin.
  • Cebe atılan tüm toplar cepte kalır.
  • Atış fauldür, yani şimdi atış sırası diğer oyuncudadır.
  • Masa açıktır, yani bir topu çizmeden batıran ilk oyuncu o top türünü (çizgili veya katı) oyun için hedefi olarak seçer.
  • Masayı yerinde kabul edin. Bir sonraki atışı yapın ve oyuna devam edin.
  • Istaka topunu kafa ipinin arkasından elinize alın. Gerektiğinde tekrar atış yapın veya kırın.

Oyunu Oynamak

  1. adım 1 bir topu cebe atmayı başaramayana kadar atış yapmaya devam edin.
    Bir topu cebe atmayı başaramayana kadar atışa devam edin. 'Çizgiler' üzerine atış yapıyorsanız ve çizgili 12 topu yaparsanız, sıra hala sizdedir. Başka bir çizgili topu cebe atmaya çalışın. Bir sonraki atışınızda başka bir çizgili topu başarılı bir şekilde cebe atarsanız, tekrar atış yapabilirsiniz. Ancak cebi çizdiğiniz veya ıskaladığınız anda, sıra hemen rakibinize geçer.
    • Grubunuzdan iki numaralı topu tek atışla batırdığınız kombinasyon atışlarına karşı bir kural yoktur. Ancak 8 numaralı top, atıcının masada kalan tek yasal nesne topu olmadığı sürece kombinasyonda ilk top olarak kullanılamaz. Aksi takdirde faul olur.
  2. adım 2 grubunuzdaki tüm topları cebe atın.
    Grubunuzdaki tüm topları cebe atın. Eğer 'katı' atış yapıyorsanız, 8 numaralı topu cebe atabilmek için tüm topları 1-7 numaralı yapmaya çalışın. Eğer 'çizgili' atış yapıyorsanız, 9-15 numaralı topların tümünü yapın. Eğer rakibinizin topunu yaparsanız, sıranız berabere biter.
  3. adım 3 atışlarınızı yapın.
    Atışlarınızı söyleyin. Birçok resmi bilardo oyununda, oyuncuların yaptıkları her atışın yasal olması için o atışı anons etmeleri gerekir. Bu şu anlama gelir: Her atıştan önce hangi topu hangi cebe atacağınızı duyurun. '4-top, köşe cebi' diyebilir ve hangi cebi kastettiğinizi açıkça belirtmek için bilardo ıstakanızla işaret edebilirsiniz. Eğer arkadaşlarınızla sıradan bir bilardo oyunu oynuyorsanız, atışlarınızı söylemenize gerek yoktur.
  4. adım 4 8-topu cebe atın.
    8'li topu cebe atın. Yasal olarak 8'li topa ancak grubunuzdaki diğer tüm numaralı topları (çizgili veya tek) yaptıktan sonra atış yapabilirsiniz. Cebinizi aradığınızdan emin olun! Masaya bakın ve 8'li topu en kolay hangi cebe sokabileceğinize karar verin. Ardından, atış yapmadan önce 8'li topu nereye sokacağınızı duyurun. Eğer 8 topu yasal olarak ilk cebe atan siz olursanız, oyunu kazanırsınız!
    • Örneğin: '8-top, köşe cebi' deyin ve hangi köşe cebini kastettiğinizi belirtin.
    • Eğer atışınızı yaparsanız ama 8-topu cebe sokamazsanız: atış sırası artık rakibinizdedir. Topu 8'li yapmadığınız ya da 8'li yapmaya çalışırken çizmediğiniz sürece ne kazandınız ne de kaybettiniz.
  5. adım 5 oyunu bitirin.
    Oyunu bitirin. Bir 8 top bilardo oyunu, bir oyuncu kendi grubundaki tüm numaralı topları cebe attıktan sonra 8 topu yasal olarak batırdığında sona erer. Ancak, bir oyuncu belirli ihlalleri yaparak da oyunu kaybedebilir.
    • Bir oyuncu şu ihlalleri yaparsa oyunu kaybeder: 8 topu aradan sonra herhangi bir noktada cebe atarsa; 8 topu grubundaki son topla aynı vuruşta cebe atarsa; 8 topu aradan sonra herhangi bir anda masadan atarsa; 8 topu çağırdığı cepten başka bir cebe atarsa; veya 8 topu yasal 'nesne top' olmadığı halde cebe atarsa.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Eğer 8 numaralı topu atmam gerekenden önce atarsam ne olur?
    Kaybedersiniz ve oyun biter.
  • Soru
    Oynayabileceğim farklı 8 top bilardo türleri var mı?
    Oyunu kolaylaştırmak ya da zorlaştırmak için oynayabileceğiniz başka ev kuralları da vardır.
  • Soru
    Katı topuma ateş ettiğimde ve yanlışlıkla çizgili bir topa vurduğumda ne olur?
    Rakibiniz topu eline alır ve isteka topunu masanın herhangi bir yerine yerleştirebilir.

Video

İpuçları

  • 8-top bilardo, bir beyaz 'isteka topu' ve bir siyah '8-top' da dahil olmak üzere 15 numaralı topla oynanır. Bir oyuncu düz renkli topları ('katılar', 1-7 arası numaralandırılmış) cebe atmaya çalışırken, diğer oyuncu çizgili topları vurmaya çalışır.
  • Istaka topuna vurmak: Istakanızın ucunu topun yaklaşık dört inç uzağına yerleştirin. Sonra ıstakayı eğilen elinizin üzerine yerleştirin. Vuruş yaptığınızda kolunuzdan başka hiçbir şey hareket etmemelidir. Vücudunuzu sabit tutun.
  • Istakayı tutmak: Atışınız için ıstakayı hedeflemek ve sabitlemek için bir elinizi ('eğilen el') kullanın. Diğer elinizi ('çağıran el') ıstakayı sallamak ve her atış için güç sağlamak için kullanın.