9 Top Bilardo Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

9-top bilardonun basit kuralları ve anlaşılır hedefi, yeni oyuncuların öğrenmesini kolaylaştırır. Daha ileri düzeydeki bilardo oyuncuları ise diğer bilardo oyunlarından farklı olarak bu hızlı tempodan ve hassas konumlandırma becerilerini sergileme fırsatından keyif alabilirler. Başlamak için ihtiyacınız olan tek şey standart bir bilardo masası ekipmanıdır.

Adımlar

Başlarken

  1. adım 1 takımları seçin.
    Takımları seçin. 9-Ball genellikle teke tek oynanır. Eğer ikiden fazla kişiyseniz, iki takıma bölün.
    • Dostça bir oyunda, üç veya daha fazla takımla oynayabilirsiniz. Bazılarınız bilardoda diğerlerinden çok daha iyiyse bu önerilmez.
  2. adım 2 i̇lk kimin başlayacağına karar verin.
    Kimin önce başlayacağına karar verin. Yazı tura atabilirsiniz, ancak ilk oyuncuya karar vermek için 'gecikme' daha eğlenceli bir yoldur. Boş bir masada, her oyuncu kafa ipinin hemen arkasına bir top yerleştirir. Her oyuncu topuna aynı anda vurur. Amaç, topunuzun masanın uzak ucuna değmesini sağlamak, ardından yakın uca veya yanlara değmeden mümkün olduğunca uzağa geri sekmesini sağlamaktır. En çok yaklaşan kişi mola verir (aşağıya bakın).
    • Toplardan ikisi birbirine değerse ya da hiç kimse başka bir tarafa değmeden uca vurmayı başaramazsa tekrar deneyin.
  3. adım 3 dokuz top hazırlayın...
    Rafın içine dokuz top yerleştirin. 1'den 9'a kadar numaralandırılmış dokuz topu seçin ve rafın içine yerleştirin. Topları, 9 numaralı top ortada ve 1 numaralı top atıcıya en yakın olacak şekilde elmas şeklinde dizin. Elmasın geri kalanına topları rastgele yerleştirin.
    • Raf her zamanki yerine, en yakın nokta ayak noktasının üstüne gelecek şekilde yerleştirilir.
    • Elmas şeklinde bir 9 top rafı bulabilirseniz, onu kullanın. Üçgen şeklinde 15 topluk bir raf kullanmak zorundaysanız, elmas şeklini olabildiğince sıkı bir şekilde paketleyin.
  4. adım 4 kırın...
    Ara. İlk oyuncu beyaz isteka topunu baş ipinin arkasında herhangi bir yere bıraksın. Bu oyuncu kırmak için isteka topuna 1 topa vurur.
    • Kırış bir topu cebe atmalı ve/veya herhangi bir raya (tarafa) en az üç top göndermelidir. Bunların hiçbiri olmazsa, rafı tekrar kurun ve bir sonraki oyuncunun kırmasına izin verin.

Temel Kurallar

  1. adım 1 bir topu cebe atamayana kadar sıranızı bekleyin.
    Bir topu cebe atmayı başaramayana kadar sıranızı koruyun. Bir topu cebe attığınızda, bir atış daha yapma hakkınız olur. Bir topu cebe atmayı başaramayana veya faul yapana kadar atış yapmaya devam edin. Bu olduğunda oyun bir sonraki oyuncuya geçer.
    • Buna mola da dahildir: eğer molayı veren kişi bir topu cebe indirmişse, bir atış daha yapma hakkı kazanır.
    • Tıpkı 8-ball'da olduğu gibi, sadece isteka topuna vurabilirsiniz, bu top genellikle numarasız beyaz bir toptur.
  2. adım 2 hedefinizi bilin.
    Hedefinizi bilin. 9 top bilardoda, 9 topu cebine koyan oyunu kazanır. Bu şekilde molada bile kazanabilirsiniz! Elbette, bu hedefi göründüğünden daha zor hale getiren başka kurallar da vardır.
  3. adım 3 en düşük numaralı topu hedefleyin.
    En düşük numaralı topu hedefleyin. Her atış yaptığınızda, isteka topu diğer toplara çarpmadan önce masadaki en düşük numaralı topa çarpmalıdır. Eğer önce farklı bir topa çarparsa veya hiçbir topa çarpmazsa, atış faul olur. (Fauller hakkında daha fazla bilgi için aşağıya bakın.)
    • Herhangi bir numaralı topu ceza almadan cebe atabilirsiniz. Örneğin, isteka topu 1 numaralı topa vurabilir, sonra sekerek 7 numaralı topu cebe atabilir. Bu yasal bir vuruştur. Hatta oyunu kazanmak için 9 numaralı topu bile bu şekilde cebe atabilirsiniz.
  4. adım 4 yumuşak vuruşlardan kaçının.
    Yumuşak vuruşlardan kaçının. En düşük numaralı topa vurduktan sonra, en az bir top bir raya çarpmalı veya bir cebe girmelidir. Bu gerçekleşmezse atış fauldür.
  5. adım 5 rakibiniz faul yaparsa topu herhangi bir yere yerleştirin.
    Rakibiniz faul yaparsa topu herhangi bir yere yerleştirin. Eğer bir oyuncu faul yaparsa, bir sonraki oyuncu ıstaka topunu alır ve atışını yapmadan önce masanın herhangi bir yerine yerleştirir. Yukarıda belirtildiği gibi, fauller önce yanlış topa vurmayı veya herhangi bir topu bir cebe veya raya sürememeyi içerir.
  6. adım 6 standart bilardo kurallarına uyun.
    Standart bilardo kurallarına uyun. Standart bilardo faulleri de geçerlidir: bir topu masadan düşürmek, isteka topunu cebe sokmak ('çizmek'), hareket eden bir topa dokunmak veya isteka topuna sıra dışı vurmak fauldür. Bir sonraki oyuncu isteka topunu masanın herhangi bir yerine hareket ettirebilir.
    • Eğer 9 numaralı top bir faul sırasında düşürülür veya cebe atılırsa, ayak noktasına veya ayak noktasının mümkün olduğunca yakınına geri 'yerleştirin'. Masayı kural dışı bir şekilde terk eden diğer numaralı toplar oyun dışı kalır.
    • Hareket etmeyen bir topa yanlışlıkla dokunmak faul değildir, ancak diğer oyuncular topu yeni pozisyonunda bırakmaya veya geri taşımaya karar verirler.
  7. adım 7 birkaç oyun oynayın.
    Birkaç oyun oynayın. Diğer bilardo türleriyle karşılaştırıldığında, 9-top oyunları çabuk biter. Tipik olarak oyuncular, bir kişi veya takım belirli sayıda oyun kazanana kadar oynamayı kabul ederler. Eğer yeni bir bilardo oyuncusuysanız ilk üç oyun, orta ya da ileri seviyedeyseniz ilk yedi oyun oynamayı deneyin.

Push-Out

  1. adım 1 daha rekabetçi bir oyun için bu kuralı ekleyin.
    Daha rekabetçi bir oyun için bu kuralı ekleyin. Dışarı itme kuralı, oyunculara mola sonrası başlangıç pozisyonu üzerinde biraz daha fazla kontrol sağlar. Bu, rekabetçi maçlara daha fazla strateji katar. Yeni başlayan bilardo oyuncularının yer aldığı dostça bir oyunda bu kurala gerek yoktur.
  2. adım 2 deklare et push out right after a break.
    Moladan hemen sonra 'Push out' deyin. Dışarı itme kuralı sadece moladan sonraki ilk atışta geçerlidir. İkinci atışı yapmak üzere olan oyuncu 'dışarı itme' anonsu yapmayı seçebilir. Eğer anons etmezse, oyun her zamanki gibi devam eder.
    • Eğer atıcı mola sırasında bir topu cebe attıysa, başka bir atış yapmak üzere olduğu için 'push out' anonsu yapabilir. Eğer topu cebine koymadıysa, bir sonraki oyuncu onun yerine dışarı itme seçeneğine sahip olur.
  3. adım 3 dışarı itme için 9 top kurallarını göz ardı edin.
    Dışarı itme için 9-top kurallarını dikkate almayın. Duyurulan bir dışarı itme atışında atıcı en düşük numaralı topa vurmak zorunda değildir ve topu bir raya veya cebe göndermek zorunda değildir.
    • Dışarı itme atışı 9 numaralı bir topu cebe sokarsa, topu ayak noktasına geri 'yerleştirin'. Diğer numaralı toplar cepte kalır.
    • Diğer faul kuralları hala geçerlidir.
  4. adım 4 bir sonraki oyuncunun oynayıp oynamayacağını seçmesine izin verin.
    Sıradaki oyuncunun oynayıp oynamayacağını seçmesine izin verin. Push-out'tan sonra sıradaki oyuncu oynayıp oynamayacağına veya sırayı pas geçip geçmeyeceğine karar verir. 'Dışarı iten' topu cebe atmış olsa bile bu kararı verir. Bu karardan sonra oyun her zamanki gibi devam eder.
    • Eğer 'push out' sırasında bir faul yapılmışsa, normal faul kuralları uygulanır. Bir sonraki oyuncu isteka topunu herhangi bir yere koyar ve atışını yapar.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    9 topunu cebe sokmak için 1 topunu kullanırsam kazanır mıyım?
    Evet, 9 top cebe girdiği ve ilk vuruşunuz 1 topa olduğu sürece kazanırsınız. 9'la birlikte kaç topu cebe attığınız önemli değildir.
  • Soru
    Push-out nedir?
    Her iki oyuncunun da oyunu kazanma olasılığını dengeleyen bir vuruştur. Eğer kıran oyuncu bir top yapar ancak en düşük numaralı top için pozisyonu yoksa veya kıran oyuncu hiç top yapmazsa ve gelen oyuncunun en düşük numaralı top için pozisyonu yoksa, oyuncu isteka topunu masanın herhangi bir yerine vurarak bir itme atışı yapmayı seçebilir. En düşük numaralı topa veya bir raya temas etmek isteğe bağlıdır, ancak standart isteka topu kuralları (kepçe veya çift vuruş yok) hala geçerlidir. Push-out vuruşundan sonra gelen oyuncu bir sonraki vuruşu yapma ya da rakibe geri pas verme seçeneğine sahiptir.
  • Soru
    Hedef topumu 9 top bilardoda batırmak için başka bir top kullanabilir miyim?
    Evet. Istaka topu masadaki en düşük numaralı topa ilk dokunduğu sürece, hangi topu batırdığınız önemli değildir.

Video

İpuçları

  • Eğer toplar için para ödüyorsanız, sonraki oyunlarda daha yüksek numaralı topları kullanarak tasarruf edin. Örneğin, ilk oyunda 1, 5 ve 9 numaralı toplar battıysa, ikinci oyunda 10, 11 ve 12 numaralı topları yeni en yüksek numaralı toplar olarak kullanın. Kim 12 numaralı topu batırırsa o oyunu kazanır.
  • Bazı bilardo dernekleri, kazanılan oyun sayısı yerine alınan puan sayısına göre 9 top turnuvaları düzenler. Handikapınıza ve cebe atılan top sayısına göre puanların nasıl hesaplandığını öğrenmek için turnuva organizatörüne danışın.
  • 9-ball'da 'atışınızı söylemenize' gerek yoktur. Yasal bir atış yaptığınız sürece 9 topu yanlışlıkla cebe atmak size oyunu kazandıracaktır.

Uyarılar

  • Turnuvalarda, her iki ayağınız da yerden kesilirse veya ıstaka topu başka bir topa temas ettiğinde ıstaka ucu hala ıstaka topuna değiyorsa atışınız fauldür. Dostça bir oyunda bu kurallarla oynamanıza gerek yoktur.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • İki veya daha fazla oyuncu
  • Cepli bilardo masası
  • Istaka çubuğu
  • 9 numaralı bilardo topu