Tenis Tiebreaker Nasıl Oynanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Teniste oyunlar, setler ve maçlar vardır. Bir oyunu kazanmak için dört sayı atmanız ve iki sayı önde olmanız gerekir. Bir seti kazanmak için altı veya daha fazla oyun kazanmalı ve iki oyun önde olmalısınız. Maçı kazanmak için, oynadığınız yere bağlı olarak üç setin en iyisini veya beş setin en iyisini kazanmalısınız. Teniste beraberlik yoktur. Her iki taraf da altı oyunda berabere kaldığında, maçın galibini belirlemek için bir eşitlik bozma oyunu oynanır. Tiebreaker'ların tenisteki normal oyunlardan farklı, kendine özgü kuralları vardır. Teniste rekabet etmek istiyorsanız, eşitlik bozma oynamak zorunda kaldığınızda ne beklemeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Adımlar

Bir Tiebreaker'da Hizmet Vermek

  1. adım 1 kimin önce gideceğine karar verin.
    İlk kimin başlayacağına karar verin. Normal oyunlarda, servis atan oyuncu her oyunun sonunda değişir. Eşitlik bozmada, sette ilk servisi atan kişi her zaman ilk servisi atar. Tıpkı normal bir tenis oyununda olduğu gibi, ilk servis karenin deuce (sağ) tarafından atılır.
    • Normal bir tenis oyunundan farklı olarak, eşitlik bozmada ilk servis atan kişi sadece bir sayı servis atar. Normal tenis oyunlarında oyun boyunca sadece bir kişi servis atar.
  2. adım 2 alternatif sunucular.
    Alternatif sunucular. İlk oyuncu bir sayı servis attıktan sonra, ikinci sunucu iki sayı servis atacaktır. Eşitlik bozma oyununun geri kalanında, her bir sunucu her seferinde iki sayı servis atacaktır. Toplam skorun tek olduğu her servisten sonra sunucuları değiştireceğinizi unutmayın.
    • Eğer skor dörde üç ise, toplam sayı yedi, yani tek sayı olduğu için sunucuları değiştirirsiniz.
    • Eğer skor dörde iki ise, toplam sayı çift sayı olan altı olduğu için servis atan oyuncunun bir servis hakkı daha vardır.
  3. adım 3 hash'in avantajlı (sol) tarafından servis atın.
    Hash'in avantajlı (sol) tarafından servis atın. Eşitlik bozmadaki ilk servisten sonra, her oyuncu iki servisinden ilkini karenin sol tarafından atacaktır. Normal tenis oyunlarında ilk servisi her zaman karenin sağ tarafından atarsınız, bu nedenle eşitlik bozmada bunu değiştirmek biraz garip gelebilir.
    • Bunu hatırlamanın kolay bir yolu, her eşit sayının kortun avantajlı tarafından servis edileceğidir. Örneğin, skor dörde üç ise ve oyundaki sekizinci sayıyı servis ediyorsanız, servisinizi sahanın sol tarafından atacaksınız.
  4. adım 4 i̇kinci servisinizi kortun deuce tarafından atın.
    İkinci servisinizi kortun ikili tarafından atın. Karenin sol tarafından servis attıktan sonra, ikinci servisinizi atmak için karenin sağ tarafına geçeceksiniz. Bu kuralın istisnası, eşitliği bozan ilk sayının da kortun ikili tarafından atılmasıdır.
    • Her tek sayı servis attığınızda, servisinizi sahanın sağ tarafından atacaksınız. Örneğin, skor üçe üç ise ve oyundaki yedinci sayıyı servis ediyorsanız, servisi kortun sağ tarafından atarsınız.

Tiebreaker'da Taraf Değiştirme

  1. adım 1 eşitlik bozmanın başında kendi tarafınızı tutun.
    Eşitlik bozmanın başında tarafınızı koruyun. Teniste oyuncular sadece setteki tek sayılı oyunların sonunda taraf değiştirirler. Eşitlik bozma teknik olarak setteki on üçüncü oyundur, bu nedenle her iki oyuncu da on ikinci oyunda bulundukları kortun aynı tarafında kalacaktır.
    • Normal tenis oyunlarında ilk oyundan, üçüncü oyundan, beşinci oyundan ve diğer tek sayılı oyunlardan sonra taraf değiştirirsiniz.
  2. adım 2 her altı puandan sonra taraf değiştirin.
    Her altı puandan sonra taraf değiştirin. Normal tenis oyunlarında oyuncular oyunun tamamı boyunca kendi taraflarını tutarlar. Ancak eşitlik bozmalarda, toplam skorun altının katı olduğu her sayıdan sonra oyuncular taraf değiştirir. Eşitlik bozma sırasında taraf değiştirmek her şeyin adil olmasını sağlar. Özellikle dışarıda oynuyorsanız, sahanın bir tarafı dezavantajlı olabilir.
    • Eğer skor beşe bir ise, o zaman oyunun toplam skoru altıdır ve oyuncular taraf değiştirmek zorunda kalırlar.
    • Sahanın belirli bir tarafında sahip olabileceğiniz bazı dezavantaj örnekleri şunlardır: güneşin parlaması, yüzünüze esen rüzgar ve mekandaki kör edici ışıklar.
  3. adım 3 servis setinizin ortasında taraf değiştirin.
    Servis setinizin ortasında taraf değiştirin. Oyuncular çift sayı (altı) sonunda kortun tarafını değiştirdiğinden ve sunucular tek sayılardan sonra değiştiğinden, taraf değiştirmeden önce kim servis atıyorsa, ikinci servisini taraf değiştirmeden sonra atacaktır.
    • Normal tenis oyunlarında taraf değiştirme yeni bir oyunun başlangıcında gerçekleşir, böylece her zaman yeni bir sunucu olur.
  4. adım 4 eşitlik bozma sonrasında tarafları değiştirin.
    Eşitlik bozma sonrasında tarafları değiştirin. Eşitlik bozmadan sonra başka bir set varsa, oyuncular yeni setin ilk oyununa eşitlik bozmada bitirdikleri yerden kortun zıt uçlarında başlayacaktır. Eğer eşitlik bozma skoru yediye iki ise, son taraf değişiminden bu yana sadece üç servis atılmış olsa bile oyuncular bir sonraki oyun için taraf değiştirecektir.
    • Dünya çapındaki profesyonel organizasyonların çoğu maçın son setinde eşitlik bozma oynanmasına izin vermez, bu nedenle eşitlik bozma sonrasında her zaman yeni bir set oynanır.
    • ABD Tenis Birliği, bir maçın son setinde eşitlik bozma oynanmasına izin veren dünya çapındaki tek tenis organizasyonlarından biridir.

Tiebreaker'ı Kazanmak

  1. adım 1 yedi puan alan ilk kişi olun.
    Yedi puan toplayan ilk kişi olun. Normal bir tenis oyununu kazanmak için sadece dört sayı atmanız gerekir. Ancak bir eşitlik bozmada zafere ulaşmak için yedi sayı atmanız gerekir. Eşitlik bozmada puanların sayılma şekli de normal bir tenis oyununda sayılma şeklinden farklıdır.
    • Normal bir tenis oyununda puanlar şu şekilde sayılır: aşk (sıfır), 15 (bir), 30 (iki) ve 40 (üç).
    • Eşitlik bozma oyununda puanlar basitçe şu şekilde sayılır: bir, iki, üç, dört ve bu şekilde devam eder.
  2. adım 2 i̇ki farkla kazanın.
    İki farkla kazanın. Tıpkı normal bir tenis oyununda olduğu gibi, eşitlik bozmayı kazanmak için rakibinize karşı iki puanlık bir avantaj elde etmelisiniz. Oyun, bir oyuncunun diğerine iki sayı üstünlük sağlaması için gereken süre kadar devam edecektir.
    • Skor yediye altı ise, altı puanı olan oyuncunun skoru eşitlemek için bir şansı daha vardır.
  3. adım 3 agresif olun.
    Agresif olun. Tiebreaker'lar zihinseldir ve yüksek stresli durumlar olabilir. Güvenli oynamak cazip gelebilir, ancak saldırı moduna geçtiğinizde muhtemelen daha başarılı olacaksınız. Servislerinizin yoğunluğunu koruyun ve tahmin edilemez olun. Rakibinizin aklına girerek erken öne geçmeye çalışın.
    • Örneğin: Hem siz hem de rakibiniz sağ elini kullanıyorsa, topu kortun ortasına doğru servis atmak daha güvenli olacaktır, böylece backhandlerini kullanarak geri dönmek zorunda kalacaklardır. Ancak, daha güçlü olan forehandine doğru servis atarsanız hazırlıksız yakalanabilirler.
    • Tiebreaker'lara genellikle zihinsel hatalar karar verir. Rakibinizin topa bir sonraki vuruşunuzu nereye yapacağınızı bilmesini imkansız hale getirerek onu hata yapmaya zorlayın.
  4. adım 4 forma girin.
    Formunuzu koruyun. Eğer siz ve rakibiniz eşit durumdaysanız, eşitlik bozma uzun sürebilir. Bir oyuncu sonunda iki puanlık bir avantaj elde etmeden önce oyun birkaç kez ileri geri gidebilir. Dayanıklılığınızı artırmak için bol bol kardiyo yaptığınızdan emin olun. Yapmak isteyeceğiniz son şey, yakın geçen bir maçın ortasında enerjinizin tükenmesidir. Jogging gibi temel kardiyo egzersizleri genel dayanıklılığınızı artırmanıza yardımcı olacaktır ancak tenis hızlı enerji patlamaları gerektiren bir spordur. Vücudunuzun özellikle tenis için dayanıklılık geliştirmesine yardımcı olacak alıştırmalar yaptığınızdan emin olun.
    • Ayna alıştırmaları yapın. Bir partner kortun yukarısına, aşağısına koşar ve nereye hareket ettiğini söylerken bir o yana bir bu yana gider. Kortun diğer ucundaki bir partner de ilk partnerin hareketlerini yansıtmak için elinden geleni yapar. Eğer ilk partner 'sol' derse, o zaman sahanın soluna, diğer partner de sağına doğru hareket eder. Altmış saniye sonra eşleri değiştirin ve bu alıştırmayı en az beş kez yapın.
    • Yan yana alıştırmalar yapın. Bir besleyici bir topu sahanın sol tarafına, bir topu ortaya, bir topu sağa ve sonra tekrar geriye vurur. Bir koşucu her topu kovalamaya ve geri döndürmeye çalışır. Her oyuncu yaklaşık beş dakika boyunca koşucu olmalıdır. Besleyicinin elinde fazladan birkaç top olmalıdır, böylece alıştırma sorunsuz bir şekilde yürütülebilir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Tenis eşitlik bozma nasıl çalışır?
    Eşitlik bozma, bir setin sonunda skor 6-6'da berabere iken oynanır. Kazanan, 7'ye ulaşan ve iki sayı farkla önde olan ilk oyuncudur, örneğin 7-5, 9-7 veya 10-8. A oyuncusu eşitlik bozmaya ikili kortta başlayan bir servis puanıyla başlar. Ardından B oyuncusunun avantaj (kortun sol tarafı) tarafında başlayan iki servis sayısı vardır. Bir oyuncu 7 sayıya ulaşana kadar her iki oyuncu da dönüşümlü olarak iki servis atar. 6, 12, 18 sayı oynandıktan sonra oyuncular taraf değiştirir. Bu, herhangi bir oyuncunun elverişli koşullardan yararlanmamasını sağlamak içindir.
  • Soru
    Eşitlik bozma bittiğinde, oyuncular sahanın taraflarını değiştirir mi?
    Eşitlik bozma veya diğer tek sayılı oyunlardan sonra oyuncular taraf değiştirir.
  • Soru
    Eşitlik bozma skoru 7-6 (4) olarak rapor edilmiştir. (4) neyi ifade eder?
    Eşitliği bozan tarafın kaç puan aldığını gösterir. Yani bu durumda eşitlik bozma skoru 7-4'tür.

Video

İpuçları

  • Agresif olun. Rakibinizin aklını çelmek için hemen büyük bir fark yaratmaya çalışın.
  • Formda olun. Tiebreakerlar acımasız olabilir. Enerjinizin tükenmediğinden emin olun.

Uyarılar

  • Fazla düşünmeyin. Hata yapmamak için baskıya odaklanmamaya çalışın.