Amerikan Futbolu Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Amerikan tarzı futbolun nasıl oynanacağına (ya da en azından nasıl takip edileceğine) dair temel bilgileri merak ettiyseniz, yalnız değilsiniz. Amerikan futbolu, bazı temelleri anlayana ve ilgili stratejiyi görmeye başlayana kadar bir grup adamın tekrar tekrar birbirlerine çarpması gibi görünebilir.

Adımlar

Kuralları ve Terminolojiyi Anlama

  1. adım 1 oyunun ana noktasını bilin.
    Oyunun ana noktasını bilin. Amerikan futbolunun amacı, topu 120 yarda uzunluğunda ve 53,3 yarda genişliğinde bir sahadaki başlangıç noktasından, sahanın her iki ucunda uç bölge adı verilen özel olarak işaretlenmiş 10 yarda derinliğindeki bir alana taşıyarak puan kazanmaktır. Her takım sayı yapmak için önündeki bitiş bölgesini kullanırken, rakip takımın arkasındaki bitiş bölgesine ulaşmasını engellemeye çalışır. Her uç bölgede, uç çizgisine yerleştirilmiş saha kalesi adı verilen Y şeklinde bir yapı bulunur. Saha golleri özel vuruşlarla puan kazanmak için kullanılır.
    • Bir takımın savunduğu bitiş bölgesi genellikle 'kendi' bitiş bölgesi olarak adlandırılır. Dolayısıyla, touchdown yapmadan önce 70 yarda (64,0 m) mesafesi olan bir takım kendi bitiş bölgesinden 30 yarda (27,4 m) uzaktadır.
    • Takımlar topa sahip olmayı katı kurallara göre değiş tokuş ederler. Hangi takım topa sahipse o takım 'hücum', diğer takım ise 'savunma' olarak adlandırılır.
  2. adım 2 zaman bölümlerini öğrenin.
    Zaman bölümlerini öğrenin. Futbol, her biri 15 dakikalık dört çeyreğe bölünmüştür ve ikinci ve üçüncü periyotlar arasında normalde 12 dakika uzunluğunda 'devre arası' adı verilen bir ara vardır. Saat aktifken, oyun 'oyun' veya 'downs' adı verilen daha da kısa bölümlere ayrılır.
    • Bir oyun, topun yerden oyuncuların eline geçmesiyle başlar ve ya topun yere çarpmasıyla ya da topu tutan kişiye çalım atılıp dizinin veya dirseğinin yere değmesiyle sona erer. Bir oyun sona erdiğinde, hakem olarak adlandırılan bir görevli, topu, topa sahip olan oyuncunun ilerlemesinin durdurulduğu yere ilişkin kararına karşılık gelen saha işaretine yerleştirir. Her takımın 4 hak hakkı vardır ve bu haklar içinde hücum çizgisinden (başlangıç noktası) on yarda ilerlemek zorundadırlar. Eğer takım 4 hak içerisinde bunu başaramazsa, hücum takımı topu rakip takıma teslim etmek zorundadır. Eğer hücum takımı 4 hak içerisinde topu 10 yarda ilerletmeyi başarırsa, topu 10 yarda ilerletmek için 4 hak daha kazanırlar. Takımların dizilmek ve bir sonraki oyuna başlamak için 30 saniyeleri vardır.
    • Oyun süresi birkaç farklı nedenden dolayı durabilir: Bir oyuncu saha dışına koşarsa, bir penaltı verilirse, bir bayrak atılırsa veya bir pas atılır ancak kimse tarafından yakalanmazsa (tamamlanmamış bir pas), hakemler her şeyi çözerken saat durur.
    • Cezalar, bir ihlal gördüklerinde sahaya sarı bayraklar atan hakemler tarafından gösterilir. Bu, sahadaki herkesin bir ceza verildiğini bilmesini sağlar. Cezalar normalde ihlali yapan takımın 5-15 yarda arasında saha pozisyonu kaybetmesine neden olur. Pek çok ceza vardır, ancak en yaygın olanlarından bazıları 'ofsayt' (top atıldığında hücum hattının yanlış tarafında olan oyuncu), 'tutma' (bir oyuncunun başka bir oyuncuyu elleriyle tutması ve her iki oyuncunun da topa sahip olmaması, bunun yerine onu düzgün bir şekilde engellemesi), 'hatalı başlangıç' (bir oyuncunun topa vurulmadan önce hareket etmesi), 'sportmenlik dışı davranış' (bir oyuncunun sportmenlik dışı bir davranışta bulunması) ve 'clipping' (bir oyuncunun top taşıyıcı dışındaki bir rakip oyuncuya arkadan ve belden aşağı temas etmesi).
  3. adım 3 oyunun akışını öğrenin.
    Oyunun akışını öğrenin. Amerikan futbolu, oyunu yönlendiren iki temel yapısal unsurdan oluşur. Bunlar başlama vuruşu ve downs sistemidir.
    • Açılış başlama vuruşu - Oyunun en başında baş hakem yazı tura atar ve ev sahibi takım kaptanı yazı turanın hangi tarafının yukarı bakacağını söyler. Doğru olması halinde, kaptan açılış başlama vuruşunu yapmayı veya almayı seçebilir ya da misafir takım kaptanının bu seçimi yapmasına izin verebilir. Başlama vuruşunu yapacak ve karşılayacak takımlar belirlendikten sonra, yazı turayı kaybeden takım kaptanı, takımının ilk yarı boyunca hangi kaleyi savunacağına karar verir. Bu ilk oyuna başlama vuruşu denir ve tipik olarak bir takımdan diğerine sahanın aşağısına doğru uzun bir vuruş yapılmasını ve topu atan takımın topu alan takıma doğru koşarak topu atan takımın son bölgesine doğru uzun bir yol kat etmesini engellemesini içerir. Devre arasından sonra, hangi takım açılış başlama vuruşunu yapmamışsa o takım tarafından ikinci bir başlama vuruşu yapılır. İkinci yarı boyunca her takımın savunduğu uç bölge, o takımın ilk yarıda savunduğu uç bölgenin karşısındaki bölgedir.
    • Downs - 'Down' kelimesi Amerikan futbolunda 'şans' veya 'oyun' kelimeleri ile eş anlamlıdır. Hücum takımının topu bitiş bölgesine doğru en az 10 yarda (9,1 m) ilerletmesi için dört down hakkı vardır. Her oyun yeni bir down ile sona erer. Dördüncü hak bitmeden önce ilk haktan 10 yarda (9,1 m) hedefine ulaşılırsa, sayım ilk hakka sıfırlanır ve standart 10 yardanın (9,1 m) bir kez daha ilk hakka sıfırlanması gerektiğini belirtmek için genellikle '1. ve 10' olarak belirtilir. Aksi takdirde, down'lar birden dörde kadar sayılır. İlk down'a geçilmeden dört down geçilirse topun kontrolü diğer takıma geçer.
      • Bu, her oyunda topu 10 ya da daha fazla yarda ilerleten bir takımın asla ikinci hakta olmayacağı anlamına gelir. Top doğru yönde her 10 yarda (9,1 m) veya daha fazla hareket ettirildiğinde, bir sonraki oyun 10 yarda (9,1 m) ile ilk haktır.
      • İlk down'a dönmek için gereken mesafe kümülatiftir, yani ilk down'da 4 yarda (3,7 m), ikincide 3 yarda (2,7 m) ve üçüncüde 3 yarda (2,7 m) koşmak bir sonraki oyunun yine ilk down olması için yeterlidir.
      • Eğer bir oyun top hücum çizgisinin gerisindeyken sona ererse, yarda farkı ilk hak için gereken toplam yarda sayısına eklenir. Örneğin, oyun kurucu top elindeyken çizginin 7 yarda (6,4 m) gerisinde tutulursa, bir sonraki oyun '2. ve 17' olarak kaydedilir, bu da ilk hak için sonraki üç oyunda 17 yarda (15,5 m) kat edilmesi gerektiği anlamına gelir.
      • Hücum takımı dördüncü down'u oynamak yerine topun kontrolünü diğer takıma devreden uzun bir vuruş olan punt yapmayı seçebilir, ancak bu da muhtemelen onları sahanın normalde olduğundan daha uzağında başlamaya zorlayacaktır.
  4. adım 4 bir takımın yapısı hakkında bilgi edinin.
    Bir takımın yapısı hakkında bilgi edinin. Her takımın sahada aynı anda on bir oyuncu bulundurmasına izin verilir. Farklı takım üyeleri farklı pozisyonlara sahiptir ve sahada farklı görevleri vardır. Çoğu rekabetçi takım aslında üç ayrı oyuncu takımından oluşur ve bunların her biri bir tür görevi yerine getirmek üzere sahada rotasyona tabi tutulur.
    • Hücum takımı aşağıdaki oyuncuları içerir:
      • Oyun kurucu, bir koşucuya, beke, geniş alıcıya veya sıkı uca pas atar veya topu bir koşucuya verir. Oyun kurucu topla da koşabilir.
      • Pivot, iki guard ve iki tackle'dan oluşan hücum hattı, top aktarılırken veya pas verilirken savunmadaki diğer oyuncuları toplu olarak savunur. Pivot doğrudan oyun kurucunun önündedir ve topu ona 'şaklatır' (topu geriye doğru atar). Muhafızlar pivotun omuzlarının her ikisinde yer alır ve tutucular da muhafızların omuzlarında sıralanır
      • Pas atıldığında hücum çizgisi üzerinden koşarak topu yakalayan geniş alıcılar.
      • Topu oyun kurucudan alan ve bitiş bölgesine doğru koşan koşucu arkası.
      • Çizginin dış kenarlarını savunmaya yardımcı olan ve pas atılması durumunda topu yakalayabilen sıkı uçlar.
    • Savunma takımı aşağıdaki oyunculardan oluşur:
      • Pas oyunlarına karşı savunma yapan ve aynı zamanda çizgiden hücum ederek oyun kurucuya hücum eden defans oyuncuları.
      • Savunma hattı, hücum hattı üzerinde baskı kurarlar. Oyun kurucuya da hücum edebilirler.
      • Pas almaya çalışan ya da savunma hattını geçerek topu sahaya koşmaya çalışan oyuncuları savunan kornerler ve liberolar. Ayrıca oyun kurucuya da hücum edebilirler.
    • Üçüncü takım, topa vurulacağı zaman kullanılan özel takımdır. Görevleri, topa vuran kişinin diğer takım tarafından taciz edilmeden temiz bir vuruş yapmasını sağlamaktır.
  5. adım 5 skorunuzu takip edin.
    Skorunuzu takip edin. Oyunun amacı rakip takımdan daha fazla sayı yapmaktır. Beraberlik durumunda, genellikle 15 dakikalık ek bir uzatma süresi oynanır. Puanlama aşağıdaki gibidir:
    • Topun bir oyuncu tarafından başarılı bir şekilde uygun son bölgeye taşınması (veya uygun son bölgede duran bir oyuncu tarafından yakalanması) durumunda gol olur ve 6 puan değerindedir.
    • Bir oyuncunun, takımı gol attıktan sonra topu kale direkleri arasından vurduğu ekstra sayı 1 puan değerindedir. Touchdown oyununun ardından vuruş yerine bir pas ya da koşu oyunu end zone'a girdiğinde, bu oyuna iki sayı dönüşümü denir ve 2 puan değerindedir.
    • Saha golü, bir oyuncunun bir önceki oyunda touchdown yapmadan topu kale direkleri arasından vurmasıdır ve 3 puan değerindedir. Saha golleri genellikle yakın geçen maçların sonunda son çare taktikleri olarak görülür.
    • Bir oyuncunun sahanın o kadar uzağında, kendi son bölgesinde olduğu ve daha sonra topu tutarken yakalandığı bir güvenlik 2 puan değerindedir.
  • Bu, topu her oyunda 10 ya da daha fazla yarda ilerleten bir takımın asla ikinci hakta olmayacağı anlamına gelir. Topun doğru yönde 10 yarda (9,1 m) ya da daha fazla hareket ettiği her seferde, bir sonraki oyun 10 yarda (9,1 m) ile ilk haktır.
  • İlk down'a dönmek için gereken mesafe kümülatiftir, yani ilk down'da 4 yard (3,7 m), ikincide 3 yard (2,7 m) ve üçüncüde 3 yard (2,7 m) koşmak bir sonraki oyunun yine ilk down olması için yeterlidir.
  • Eğer bir oyun top hücum çizgisinin gerisindeyken biterse, aradaki yarda farkı birinci hak için gereken toplam yarda sayısına eklenir. Örneğin, oyun kurucu top elindeyken çizginin 7 yarda (6,4 m) gerisinde tutulursa, bir sonraki oyun '2. ve 17' olarak kaydedilir, bu da bir sonraki üç oyunda ilk hak için 17 yarda (15,5 m) kat edilmesi gerektiği anlamına gelir.
  • Hücum takımı dördüncü down'u oynamak yerine topun kontrolünü diğer takıma devreden uzun bir vuruş olan punt atmayı seçebilir, ancak bu da muhtemelen onları sahanın normalde olduğundan daha uzağında başlamaya zorlayacaktır.
  • Oyun kurucu, bir koşucuya, beke, geniş alıcıya veya sıkı uca pas atar veya topu bir koşucuya verir. Oyun kurucu topla koşabilir de.
  • Pivot, iki gard ve iki stoperden oluşan hücum hattı, top verilirken veya pas atılırken savunmadaki diğer oyuncuları toplu olarak savunur. Pivot doğrudan oyun kurucunun önündedir ve topu ona 'atar' (topu geriye doğru fırlatır). Muhafızlar pivotun omuzlarının her ikisinde yer alır ve tutucular da muhafızların omuzlarında sıralanır
  • Pas atıldığında hücum çizgisi üzerinden koşarak topu yakalayan geniş alıcılar.
  • Topu oyun kurucudan alan ve bitiş bölgesine doğru koşan koşucu arkası.
  • Dar uçlar, çizginin dış kenarlarını savunmaya yardımcı olur ve pas atılması durumunda topu da yakalayabilir.
  • Pas oyunlarına karşı savunma yapan ve aynı zamanda çizgiden hücum ederek oyun kurucuya saldıran defans oyuncuları.
  • Savunma hattı, hücum hattı üzerinde baskı kurarlar. Oyun kurucuya da hücum edebilirler.
  • Pas almaya çalışan ya da savunma hattını geçerek topu sahaya koşmaya çalışan oyuncuları savunan kornerler ve liberolar. Ayrıca oyun kurucuya da hücum edebilirler.

Oynanış Temellerinde Uzmanlaşma

  1. adım 1 koşu oyunlarıyla ilerlemek için savaşın.
    Koşu oyunlarıyla ilerlemek için savaşın. Genellikle futbolda görülen en yaygın oyun türü koşu oyunudur. Koşu oyunları, pas oyunlarına göre oyun başına daha az yarda üretme eğilimindedir ancak topun kontrolünü kazara diğer takıma devretme olasılığı çok daha düşüktür. Ayrıca, agresif bir savunma oyuncunun pozisyonuna ulaşıp takıma fazladan yardaya mal olmadan önce topu oyun kurucunun elinden hızlı bir şekilde alma avantajına sahiptirler. Top koşu oyunu sırasında düşürülürse buna fumble denir. Düşen bir top ya diğer takım ya da topu düşüren takım tarafından kontrolünü kazanmak ya da yeniden ele geçirmek için alınabilir.
    • Oyun kurucu normalde topu bir koşu oyunu oynaması için bir takım arkadaşına (genellikle bir koşucu bek) verir, ancak topu kendisi de koşmayı seçebilir. Hızlı düşünebilmek ve durum değiştikçe değerlendirebilmek, bir oyun kurucunun topu ne zaman kendi başına koşturacağına karar vermesine yardımcı olacak hayati bir beceridir.
    • Koşu oyunlarının savunma hattının gerisinden ayrıntılı olarak görülmesinin zor olması gibi bir avantajı vardır. Çoğu zaman hücum oyuncuları topu iki hatta üç farklı koşucuya veriyor gibi görünerek savunmayı kandırmaya çalışır. Bu hile işe yaradığında, topa gerçekten sahip olan koşucu bazen savunma ne olduğunu anlamadan onu geçebilir ve kolay bir touchdown için sahanın sonuna kadar koşabilir.
  2. adım 2 savunmayı pas oyunlarıyla delin.
    Savunmayı pas oyunlarıyla delin. Koşu oyununa göre biraz daha az yaygın olan pas oyunu, kaybedilen yardaları hızlı bir şekilde telafi etmek için harika bir yoldur... tabii pas tamamlanırsa. Kısa pas oyunları, savunmayı diken üstünde tutmak için genellikle koşu oyunlarıyla birlikte kullanılır. Bir pas oyununun en büyük avantajı, sert bir yer savunmasını tamamen atlatma yeteneğidir. Tamamlanamayan paslar (top atıldıktan sonra kimsenin topu yakalayamaması) saati durdurur ve oyunu bitirir.
    • Oyun kurucunun pas atmak için genellikle koşu oyunu için gerekenden daha fazla zamana ihtiyacı vardır, bu nedenle oyun kurucu açık bir alıcı için sahayı tararken hücum hattının sack'lenmesini (topu tutarken hücum çizgisinin gerisinde yakalanmasını) önlemek için son derece boyun eğmez olması gerekir. Bir açıklık tespit edildiğinde, oyun kurucunun topu ne kadar uzağa atacağını tahmin etmesi gerekir, böylece alıcı hareket halindeyken topu yakalayabilir.
    • Eğer bir pas savunma tarafından yakalanırsa, buna interception denir. Topun hücum oyuncusunun elinden kurtulması ve savunmanın topun kontrolünü ele geçirmesi (ve hücum oyuncusu haline gelmesi) fumble olarak adlandırılır. Daha da önemlisi, top ele geçirildikten sonra oyun bitmez. Topu kaptıran savunma oyuncusu hemen geri dönebilir (ve genellikle döner) ve heyecan verici bir touchdown için topu sahaya geri koşabilir.
  3. adım 3 pas ve koşu oyunlarını birleştirin.
    Pas ve koşu oyunlarını birleştirin. Hücum takımınız, savunmanın tahmin yürütmesini sağlamak için hem koşu hem de pas oyunlarının bir karışımını kullanmayı planlamalıdır. Takımınızla birlikte birkaç farklı diziliş üzerinde çalışın ve bu dizilişleri iyi bir şekilde uygulayın.
    • Özellikle oyun kurucu topu doğru bir şekilde atma alıştırması yapmalı ve koşucu beklere ikna edici sahte paslar atmayı öğrenmelidir.
    • Genel bir kural olarak, takımınız savunmanın nasıl tepki vereceğini anlayana kadar birkaç koşu oyunuyla başlamak daha güvenlidir. Top yakalamada çok iyi olan bir savunma takımı sahada pek bir şey yapamayabilir ya da tam tersi.
    • Karışımınızı buna göre ayarlayın. Savunma yapıyorsanız, oyuncuların pozisyonlarını dikkatle izleyin ve oyunun bir koşu oyunu mu, kısa pas mı yoksa uzun pas mı olacağını tahmin etmeye çalışın, böylece mümkün olduğunca etkili bir şekilde savunma yapabilirsiniz. Ve unutmayın, hiçbir şey oyun kurucuyu oyundan düşürmek kadar hızlı bir şekilde durduramaz, bu yüzden bir açıklık görürseniz, üzerine gidin.
  4. adım 4 çok çalışın.
    Çok pratik yapın. Futbol oynarken daha iyi olmanın açık ara en iyi yolu düzenli olarak pratik yapmaktır. Bu oyun, hayatta başka pek çok yerde görülmeyen özel bir beceri seti kullanır, bu nedenle oynama şeklinizi geliştirmek için tutarlı bir çalışma gerekir.
    • Mümkünse takımınızla birlikte antrenman yapın. Topu tutma, yakalama ve topla koşma alıştırmaları yapın; diğer oyuncuları izleme alıştırmaları yapın, böylece sahanın başka yerlerinde neler olduğuna bağlı olarak yaptıklarınızı değiştirebilirsiniz.
    • Güç ve dayanıklılık antrenmanı da çok önemlidir.
    • Oyun günü geldiğinde sahaya çıkıp akıllı bir bütün olarak çalışabilmeniz için strateji ve saha golleri gibi özel oyunları birlikte çalışmayı unutmayın.
  5. adım 5 strateji çalışın.
    Çalışma stratejisi. Bu kılavuz sadece oyunun en temel unsurlarını listelemektedir. Takım dizilişleri ve stratejileri burada sunulan bilgilerin çok ötesindedir. Bunlardan bazılarını okuyun ve takımınızın sahada avantaj elde etmek için bunları nasıl kullanabileceğini düşünün.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Nasıl oynanacağını biliyorsam ama fazla pratik yapmadıysam futbol oynamayı denemeli miyim?
    Evet. Elinizden gelenin en iyisini yapın!
  • Soru
    Ben 11 yaşında bir kızım ve futbol oynamayı çok istiyorum ama diğer insanlar bunun delilik olduğunu düşünüyor. Ne yapmalıyım?
    Oynayabilirsin! Diğer insanların ne düşündüğü konusunda endişelenme.
  • Soru
    Eğer bir kızsam ve futbola kaydolmak istiyorsam ama kimse yapabileceğimi düşünmüyorsa ne yapmalıyım?
    Onları görmezden gelin. Çalışmaya devam edin ve yanıldıklarını kanıtlayın! Futbolu gerçekten seviyorsanız, diğer insanların sizi oynamaktan alıkoymasına izin vermeyin.

Video

İpuçları

  • Standart bir futbol sahasının toplam uzunluğu 120 yarda iken, oyun alanı sadece 100 yardadır. Geri kalan 20 yarda uç bölgeleri içerir.
  • Koşarken topu güvende tutmak için, bir elinizin avuç içini topun bir tarafının ucuna yerleştirin ve diğer ucunu kolunuzun iç kısmında dirseğinizin olduğu kıvrıma koyun. Sonra kolunuzu içeri çekerek topun vücudunuza sıkıca yaslanmasını sağlayın. Başka bir kişi tarafından vurulmak üzereyken, boştaki elinizi topun üstüne koyun ve sıkıca tutun. Yarda kaybedip topu tutmak, yarda kazanıp beceriksizlik yapmaktan daha iyidir.
  • Topu vücudunuzdan uzakta ellerinizle yakalayın, sonra yaklaştırın. Bu, siz yakalamaya çalışırken topun vücudunuzdan sekmesini önlemeye yardımcı olur.

Okuyucularımızdan İpuçları

  • İyi bir teknikle mücadele etmeye çalışın - başınızı yukarıda ve omuzlarınızı ileride tutun. Bu, sizin ve başkalarının yaralanmasını önlemeye yardımcı olur. Antrenmanlar ve oyunlar sırasında koruyucu giysiler giyin.
  • Düzenli antrenman yaparak atletizminizi geliştirin. Futbol güç, dayanıklılık ve çeviklik gerektirir. Performansınızı artırmak için bunlar üzerinde çalışın.
  • Formasyonları ve oyunları anlamak için oyun kitaplarını ve stratejileri inceleyin. Takımınızın her pozisyonda ne yapması gerektiğini bilmek, performansınızı artırmanıza yardımcı olacaktır.
  • Sahada takım arkadaşlarınızla iletişim kurun. Fark ettiğiniz savunmaları işaret edin ve alıcılara topun ne zaman geleceğini söyleyin.
  • Savunma tarafından kapatılmamış açık alıcıları hedefleyerek isabetli paslar atın. Top kesmelerden kaçınmaya çalışın.
  • Oyun boyunca her oyun için hedeflerinize odaklanın. Dikkatiniz dağılmasın.

Uyarılar

  • Futbol sert bir spordur, bu yüzden darbe almaya hazır olun. Tam temaslı futbol oynamamayı tercih ediyorsanız, onlara vurduğunuz 'tap football' ya da rakip oyuncu bir kurdele ya da bez bayrağı çektiğinde oyuncuların 'tackled' olarak kabul edildiği 'flag football 'u düşünün.
  • Futbol oynarken morarmak ve yıpranmak normaldir, ancak şiddetli veya kalıcı bir ağrı yaşarsanız, oynamayı bırakın ve önce bir doktora kontrol ettirin.
  • Futbol oynamanın bunama, depresyon ve saldırganlığa yol açabilen kronik travmatik ensefalopati (CTE) ile bağlantılı olduğu kanıtlanmıştır.