Avustralya Futbolu Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Avustralya'da en sevilen ve popüler sporlardan biri, yaygın olarak 'footy' veya 'Aussie rules' olarak da adlandırılan Avustralya futboludur. Her biri on sekiz oyuncudan oluşan iki takımın yer aldığı oyunda amaç, futbol topunu diğer takımın kalesine göndererek en fazla puanı kazanmaktır. Oyunun kurallarını anladıktan sonra oynaması yeterince kolay olan eğlenceli bir temas sporudur.

Adımlar

Temel Kurallara Uymak

  1. adım 1 oyunu oval bir sahada oynayın.1Oyunu oval bir sahada oynayın. Futbol sahası üç bölüme ayrılmıştır: İleri, Orta Saha ve Defans. Her takım sahanın her bölümünde 6 oyuncu bulundurur, böylece hakemler hariç sahada her zaman 18 kişi olur.
    • Kriket sahaları genellikle yaklaşık 180 metre (591 ft) uzunluğunda ve 150 metre genişliğinde benzer boyutlarda olduklarından Avustralya futbolu için saha olarak ikiye katlanabilir.
    • Sahanın her iki ucuna yaklaşık 6,4 metre (21 ft) aralıklarla dört uzun direk (3 ila 6 metre boyunda) dikin ve bu direkler skor alanlarınız olarak kullanılsın. Ortadaki iki direk her iki uçtakilerden daha uzun olmalıdır
  2. adım 2 oyuna bir top-up ile başlayın.2Oyuna top atışı ile başlayın. Ruck olarak da adlandırılan bu oyun, bir hakemin topu sahanın ortasına, diğer adıyla orta kareye atmasıyla başlar. Daha sonra her iki takımdan bir oyuncu topu kendi takım arkadaşlarına geçirmek için daha yükseğe zıplayacaktır (basketboldaki jump ball'a benzer şekilde).
    • Top oyuncular arasında fırlatılarak geçirilir. El üstü paslaşmaya izin verilmez.
  3. adım 3 sayı yapmak için topu kale direklerine doğru vurun.3Gol atmak için topu kale direklerine vurun. Goller 6 puan değerindedir ve bir oyuncu topu rakip takımın iki orta direği arasından geçirdiğinde atılır. Son direkler bir puan değerinde olan arkalar içindir.
    • Geride kalmak, topun herhangi bir şekilde iki arka direği geçtiği anlamına gelir. Bu, bir kale direğine çarpması, başka bir oyuncu tarafından direklerin arasından saptırılması veya bir uzun ve bir kısa kale direği arasından geçmesi olabilir.

Pozisyonların Atanması

  1. adım 1 forvetlerinizi güçlü ve hızlı oyunculardan seçin.1Güçlü, hızlı oyuncuları Forvet olarak seçin. Forvet pozisyonları Tam Forvet, Forvet Cep, Yarım Forvet ve Orta Yarım Forvettir. Bu pozisyonlar için daha iri, daha güçlü ve daha çevik oyuncular seçmek isteyeceksiniz.
    • Bu oyuncular gol atabilmek için kalelere daha yakın konumlandırılacak ve rakip takım için sık sık çalım yiyerek ana hedef olacaklardır.
    • Orta Yarı Forvetler en çok gol atması beklenen oyunculardır. Topa vururken iyi bir isabet oranına sahip olmalıdırlar.
  2. adım 2 orta saha oyuncuları için iyi koşucular seçin.2Orta Saha Oyuncuları için iyi koşucular seçin. Orta saha oyuncuları her zaman sahanın orta kısmında yer alır. Biraz daha çok yönlü olmaları ve hem Forvetlere hem de Defans oyuncularına yardım etmeleri gerekir.
    • Orta Sahadaki pozisyonlar şunlardır: Kanat (topu sahaya sürer), Ruck (topa yakın durur), Ruck-Rover (topa vuruşa katılır), Rover (diğer takıma baskı uygular) ve Merkez (diğer tüm oyuncularla birlikte çalışır).
    • Uzun boylu kişileri Rucks olarak seçin.
  3. adım 3 savunma oyuncuları için çevik oyuncular seçin.3Savunmacılar için çevik oyuncular seçin. Bu oyuncular kale direklerine en yakın oyuncular olacaktır. Görevleri rakip takımın gol atmasını ya da geride kalmasını engellemektir.
    • Pozisyonlar arasında Bekler (kendi bölgelerini savunurlar), Arka Cepler (rakip takımın topu almasını engellerler), Yarım Bekler (çoğunlukla savunmacıdırlar, ancak yapabilirlerse topu alırlar) ve Orta Saha Bekleri (rakip Orta Saha Forvetine üstünlük sağlamalıdırlar) bulunur.
  4. adım 4 hakem olarak aklı başında kişileri seçin.4Hakem olarak aklı başında kişileri seçin. Avustralya Futbolunda toplam 7 hakem vardır. Hakemlere benzer bir görevleri vardır ve amaçları oyunun sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlamaktır. Bir hakem tarafından yapılan herhangi bir açıklama nihaidir.
    • Zaman tutma ve kural ihlallerini denetleyen 3 ana hakem, topun saha dışına çıkmasını not eden iki hakem ve bir gol atılıp atılmadığına karar veren son iki hakem vardır.

İleriye Doğru Oynamak

  1. adım 1 topu işaretleyin.1Topu işaretleyin. İşaretleme, bir oyuncunun topu başka bir oyuncu tarafından 15 metreden (49,2 ft) uzağa havaya atıldıktan sonra yakalamasıdır. İşaretleme gerçekleştikten sonra, oyuncu işaretlediği yerden topa vurmak üzere olduğu için maç kısa bir duraklamaya girecektir.
    • Bir oyuncu işaretten sonra topa vurmaya hazırlanırken tackle yapılamaz. Topa vurulduktan sonra maç yeniden başlar.
  2. adım 2 diğer oyunculara müdahale edin.2Diğer oyunculara müdahale edin. Avustralya futbolu kesinlikle temas ağırlıklı bir spordur. Oyuncular birbirlerine omuzdan aşağıya doğru çalım atabilir, ancak arkadan çalım atmaya izin verilmez.
  3. adım 3 rakip takımdaki oyuncuları yönlendirin.3Rakip takımlardaki oyuncuları yönlendirin. Forvetler diğer oyuncuları toptan uzaklaştırmak için onları yönlendirebilir. Bu, onları göğüslerinden veya yanlarından iterek ya da vücudunuzu rakip ile top arasına yerleştirerek yapılabilir. Bu, diğer oyuncunun topu almaya vakit bulamadan kafasını karıştırmak için iyi bir tekniktir ve onun yerine takım arkadaşlarınızdan birinin topu almasını sağlar.
    • Çobanlık sadece top beş metreden daha yakındayken yapılabilir.
  4. adım 4 savunmacıların bölgesini aşırı yükleyin.4Savunmacıların bölgesini aşırı yükleyin. Hücum oyuncuları veya Forvetler, rakip takımın 'tehlikeli bölgesini' (kale direklerine en yakın bölge) ele geçirerek rakip Defans oyuncularını bunaltmak isteyecektir. Bu şekilde Defans oyuncuları kendi bölgelerindeki rakip oyuncuların izini kaybedecek ve Forvetlerin gol atması daha kolay olacaktır.

Savunma Oynamak

  1. adım 1 diğer takımın gol atmasını engelleyin.1Diğer takımın gol atmasını engelleyin. Savunma Oyuncularının ana görevi budur, isimleri de buradan gelir. 'Tehlikeli bölge', Savunmacıların oraya ulaşan Forvetlerle mücadele ederek korumaya çalıştıkları bölgeyi ifade eder.
  2. adım 2 kişiden kişiye savunma yapın.2Kişiden kişiye savunma yapın. Kişiden kişiye savunmada, basketbola benzer şekilde belirli bir oyuncuya odaklanmanız gerekir. Eğer top bu oyuncudaysa, topu kalenize yaklaştırmasını veya rakip takımdaki başka bir oyuncuya pas vermesini engellemeye çalışmalısınız.
  3. adım 3 alan savunması yapın.3Bölge savunması yapın. Alan savunmasında, oyuncular belirli bir kişiye odaklanmak yerine bir alanı savunmak zorunda kalacaklardır. Bu, bire bir savunmanın olmadığı futbola benzer. Avustralya futbolu, her iki savunma türünü de kullanması bakımından benzersizdir.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Oynamak için havanın iyi olduğu bir günde birkaç saatinizi ayırın. Avustralya futbolu kısa bir oyun değildir, genellikle her biri 20 dakika olan dört çeyrek sürer ve devre arası hariç tüm oyun toplamda 80 dakika sürer.
  • Avustralya futbolunda kask bulunmamakla birlikte, gerekirse ağız koruyucuları veya diz ve dirsek pedleri takarak önlem alabilirsiniz.